yobit eobot freewallet bgogo digifinex wp fastest cache wp super cache
Urmareste-ne pe Facebook

Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Impamantare apartament bloc

Adună
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Impamantare apartament bloc

  Daca am prize cu impamantare in tot apartamentul, sunt in pericol sa ma electrocutez daca spal sau folosesc desculta cuptorul cu microunde, frigiderul, calculatorul etc?

 • #2
  In primul rand trebuie verificat daca sunt doar modele care au impamantare sau chiar exista instalatie de impamantare. Daca aparatele sunt exploatate corect nu trebuie sa existe pericol de electrocutare, chiar daca instalatia nu e dotata cu impamantare. In schimb, pot aparea probleme din cauza umiditatii, care intrand in contact cu parti metalice prin care circula curent electric pot provoca accidente de natura electrica la contactul cu lichidul respectiv, iar alte probleme au la baza exploatarea incorecta sau varsta inaintata a aparatului.
  Aparatele electrice care au carcasa legata la impamantare prezinta un risc scazut de electrocutare!
  Curentul nu iarta!

  Comentariu


  • #3
   Impamantarea o sa fie facuta corect, deoarece tocmai schimb instalatia electrica in tot apartamentul. Chestia cu aparatele vechi nu am stiut-o, probabil de aceea simteam un usor soc cand atingeam vechiul frigider cu mainile ude, chiar si cand nu eram desculta.

   Comentariu


   • #4
    Mai concret: Un aparat care are carcasa de plastic nu intra in discutie. Problema se pune la cele cu carcase metalice; la aceste aparate carcasa este legata la impamantare prin stecherul shucko si instalatia aferenta. Un aparat nou chiar fara impamantare daca functioneaza corect nu ne va curenta daca il vom atinge, insa exista posibilitatea ca un surub spre exemplu sa se desurubeze din cauza vibratiilor aparatului respectiv(sa zicem la o masina de spalat) si sa intre in contact cu un conductor de alimentare. In aceasta situatie carcasa aparatului va fi pusa sub tensiune, iar daca o persoana o va atinge curentul se va scurge prin persoana respectiva catre"pamant", zona cu potential electric diferit. In functie de anumiti factori persoana respectiva se va electrocuta. Daca in acest caz carcasa ar fi legata la impamantare, curentul va alege alt traseu respectiv cel pe care ar intampina o rezistenta electrica mult mai scazuta in cazul nostru circuitul de impamantare. In acel moment daca instalatia de impamantare este executata corect "sar" sigurantele din cauza valorii curentului la care se ajunge, deci tensiunea nu mai e prezenta si personajul nostru nu se mai electrocuteaza.
    Presupunand ca sigurantele nu intrerup circuitul la valoarea respectiva a curentului, acesta se va scurge tot prin impamantare si va va feri de electrocutare.
    Curentul nu iarta!

    Comentariu


    • #5
     impamintarea ajuta foarte mult, dar nu in orice situatie

     daca vrei siguranta si mai mare, vezi ca sunt niste sigurante speciale, care masoara curentul de intrare pe faza si curentul de iesire pe nul, si deconecteaza in momentul in care apare o diferenta mai mare de o valoare anume. aceasta diferenta poate aparea in caz de electrocutare sau de functionare anormala a aparatului.
     aceste sigurante teoretic te apara si in cazul in care atingi faza cu mina, sau de exemplu cind bagi un cui in priza (cum poate sa faca un copil), situatie in care impamintarea nu conteaza.
     astfel de situatii pot sa apara si cind schimbi un bec, sa atungi ceva pe acolo, sau cind bati un cui in perete intr-o zona cu fire, sau orice alta situatie.

     cauta pe google "sigurante diferentiale" si o sa gasesti mai multe informatii

     Comentariu


     • #6
      legat de socuri elecrice, poti sa ai astfel de socuri si din cauza electrizatrii, adica daca esti imbracat cu haine sintetice, te misti, si esti izolat de pamint, apoi atingi ceva legat la pamint, apare o descarcare electrica destul de importanta (pina la mii de volti), chiar si scinteie, dar care in general nu este periculoasa, decit daca in zona este gaz metan sau vapori de benzina........

      Comentariu


      • #7
       Pe circuitele de prize din zonele cu umiditate, precum si pe circuitul de alimentare a masinii de spalat trebuie montat un intreruptor automat ("siguranta") de 16A, F+N, cu protectie diferentiala de 30mA. Aceasta valoare a curentului rezidual de 30mA este valoarea maxima, conform standardelor, a curentului electric care poate traversa organismul uman, fara ca organele vitale sa ii fie puse in pericol. La o valoare mai mare a acestuia, intrerupatorul automat declanseaza, deschizand circuitul pe care este montat.

       De altfel, standardul SR EN 60898, prevede utilizarea protectiei diferentiale.

       Comentariu


       • #8
        Impamantare la bloc

        In apartamentu lin care locuiesc numai o parte din prize sunt cu impamantare.
        Cine a zugravit apartamentul a acoperit diuzele (? asta o fi termenul) si nu n-am idee unde se alfa acesta..
        Cat de complicat ar fi de facut lucrul asta.
        Cam cat ar cere un mester metru operatia asta pentru 4 prize intr-un apartament de 3 camere?
        Multumesc
        Viata e grea da' trece!

        Comentariu


        • #9
         Conteaza cum este realizata instalatia, prin tuburi sau prin conductori INTENC. Daca este realizata prin INTENC, e ceva mai dificil, trebuie sa inlocuiesti toata instalatia si sa spargi toti pereti pe traseul circuitelor
         Daca este realizata prin tuburi (si e realizata de calitate), e mai simplu scoti conductorii vechi de care legi un fir de tragere sau sonda de tragere dupa care tragi inapoi firele vechi (preferabil sa le inlocuiesti cu altele noi) la care mai adaugi un conductor PE galben/verde cel putin de aceiasi sectiune si refaci legaturile in dozele de derivatie.La circuitele f scurte e posibil sa poti trage conductorul de protectie fara sa mai scoti conductorii vechi. E ceva de lucru, depinde cum a fost executata instalatia initiala.De exemplu am inlocuit instalatia total la un apartament (construit in 197 cu 4 camere prin tuburi in 3 ore (fara legaturile in doze),alta instalatie aproape identica am inlocuito in... 30 de ore (apartament construit in 1989).
         Mesajul contine pareri personale, fara pretentii de adevaruri universale.

         Comentariu


         • #10
          Ideea este ca la fiecare priza care nu are impamantare sa mai ajungi cu cate un fir care pleaca dintr-o doza unde ai circuitul de impamantare. Deasemenea mai trebuie sa schimbi si prizele in caz ca acestea nu sunt dotate si cu contacte pentru impamantare. Acum partea cu trasul firelor e complicata, cum spunea si dmugurel poate fi o chestie de cateva ore sau poate fi o chestie de "zeci" de ore sau poate fi nevoie de inlocuire a instalatiei electrice.
          Curentul nu iarta!

          Comentariu


          • #11
           cel mai simplu cautati un electrician sa isi dea cu parerea de tipul de instalatie pe care il aveti. Asta pentru o bere nu ar trebui ea fie o problema. Astfel sigur veti sti daca e prin tub si veti putea aproxima timpul de lucru.

           Atata timp cat vb de apartament tind sa cred ca e prin tub! (parerea mea)

           Cu respect.
           Curentul nu iarta, gresesti o singura data! Dezolant !!!

           Deci daca nu stii intreaba! Daca stii ... mai intreaba sa fii sigur ca stii bine ce stii!

           Electrician autorizat IIA + IIB

           Comentariu


           • #12
            impamantare bloc

            Raspundem radioascultatorilor

            Locuiesc la bloc. Ce trebuie sa fac pentru a fi sigur ca impamantarea blocului e sigura? Pot cere administratorului acest lucru? In scris sau cum? Si cine va plati? Banuiesc ca blocul, ca doar e bun comun.

            Nota: administratorul nu cunoaste electrcitate.

            A doua intrebare: presupunand ca imi fac o mica centura echipotentiala (tevile de cupru le leg intre ele in 2-3 locuri + teava de incalzire din baie, apoi leg totul la impamantare) ce sectiune ar trebui sa aiba firul? Eu m-am gandit la 6mm2 Daca cumva firul e prea subtire si impamantarea blocului e proasta, nu risc sa ard firul deoarece electronii dau navala spre pamant mai mult prin firul meu decat prin alte fire/tevi?

            Blocul are 10 etaje si 40 de apartamente

            Comentariu


            • #13
             V-as sfatui sa nu legati teava din baie la centura de impamantare,deoarece daca se intrerupe accidental legatura cu priza de impamantare si se intampla sa aveti un aparat cu un defect de izolatie conectat in priza,riscati sa electrocutati pe toata lumea care atinge teava respectiva.
             LARGO AL FACTOTUM

             Comentariu


             • #14
              Postat în original de florin muresan-grecu
              V-as sfatui sa nu legati teava din baie la centura de impamantare,deoarece daca se intrerupe accidental legatura cu priza de impamantare si se intampla sa aveti un aparat cu un defect de izolatie conectat in priza,riscati sa electrocutati pe toata lumea care atinge teava respectiva.
              Am inteles. Alte pareri? Pot sa abordez problema altfel?

              Comentariu


              • #15
               Postat în original de gogu_ologu
               Postat în original de florin muresan-grecu
               V-as sfatui sa nu legati teava din baie la centura de impamantare,deoarece daca se intrerupe accidental legatura cu priza de impamantare si se intampla sa aveti un aparat cu un defect de izolatie conectat in priza,riscati sa electrocutati pe toata lumea care atinge teava respectiva.
               Am inteles. Alte pareri? Pot sa abordez problema altfel?
               Uitativa la exterior .. jos la bloc trebuie la parter sa fie fierul pentru impamantare .. undeva pe acolo ..

               Comentariu

               Procesare...
               X
               sigla BRAT