Announcement

Collapse
No announcement yet.

Surse de lumina LED vs alte surse!

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • cam scumpe, cam scumpe... cele cat de cat echivalente cu schema mea v004 costa 75 de lei.... avantajul ar fi ca este direct montabila oriunde, nu-i trebuie carcasa etc.. dezavantaj: se strica, o arunci. Teoretic ar trebui sa aiba o durata de viata destul de mare, minim zece ani. Condensatoarele electrolitice insa nu prea tin mai mult, mai ales la caldurica - si e pacat sa nu poata fi schimbate.

    Comment


    • 45 grade este putin pentru un LED de putere. Oricum cu cat mai rece cu atat mai bine. Eu am folosit aplica ca radiator la niste solutii LED comandate de senzori de miscare care nu prea stau mai mult de 2-3 minute aprinse.
      Curentul nu iarta!

      Comment


      • Da, stiu ca nu e rau 45. O indelungata experienta m-a invatat ca in electronica, tot ce e rece "tine" mai mult.

        Acum, legat de temperatura de culoare
        Din pacate la LED-uri randamentul este mai mare la culorile reci. De ce? In principiu, LED-ul este initial albastru. O parte din lumina albastra produsa este convertita in lumina verde, galbena si rosie cu ajutorul unor fosfori. Cu cat cantitatea acestor fosfori e mai mare, cantitatea de lumina convertita e mai mare, dar ramane mai putin albastru. Conversia are si ea un randament, ceea ce face ca per ansamblu, o lumina mai calda emisa de LED sa duca la diminuarea energiei luminoase aparente

        Personal sunt adeptul unei temperaturi de culoare de cca 4000K. La 2300K cat au unele becuri CFL lumina e prea galbena. Dar randamentul teoretic al LED-urilor la aceasta temperatura de culoare este mult scazut - cu toate ca, din cate am vazut, impresia vizuala este cam aceeasi, ochiul fiind mai sensibil la lumina galbena.

        Pentru folosirea LED-urilor ca spoturi ,in principiu puteti lua ca referinta ideea ca un led de 3.5W (1A) face lumina cat un spot halogen de 35W. In plus, unghiul de imprastiere este chiar putin mai mare. Totusi exista si un dezavantaj, sursa de lumina este punctiforma - ceea ce face umbrele nete si obositoare. Solutia ar fi un difuzor opal din sticla sau plastic - nu cu reliefuri, deoarece reliefurile nu imprastie bine lumina de LED, ci doar o focalizeaza intr-o "retea luminoasa"- din pacate inca nu am gasit o solutie optima-optica (sic!) la aceasta problema.

        O alta solutie ar fi directionarea spre tavan (dar asta scade randamentul).

        Atentie la modelul de led cree XP-G - nu il veti putea lipi fara folosirea unui cablaj special, se numeste MCPCB. Daca nu aveti asa ceva, luati modelul XP-E - se poate folosi mai usor.

        Pentru LED-uri foloste in spatii restranse - de exemplu pentru iluminatul in camara, rafturi, etc, unde nu este important designul, as sugera montarea lor pe o bara de aluminiu de genul celor folosite la tamplaria din aluminiu. Suprafata optima pentru 3W pare sa fie cam 100 cmp (pe o fatza), deci 5 cm x 20 cm ar fi o dimensiune ok pentru 1 LED de 3W.
        Durata de viata a LED-ului se dubleaza la o scadere cu 8-9 grade a temperaturii interne.

        Comment


        • Rectificare: modelul XR-E este cel care se poate folosi fara probleme deosebite si fara a necesita MCPCB.

          Comment


          • Am o lanternă cu LED puternic cumparată din Germania. Lanterna e neagră, e robustă (din aluminiu masiv, cu o zona imbracata in cauciuc), iar de luminat cred că bate aproape 50 m. Pe cartonul in care era ambalată zicea că duce pana la 35 m. În fine, nu asta contează acum.
            LED-ul este Philips Luxeon de 1W, iar lanterna merge cu 3 acumulatoare AAA (R03). Durata de luminare cu un set de baterii este de 6 ore incontinuu, insă n-am verificat acest lucru.
            Treaba nasoală este că mi s-a bulit intrerupătorul, iar din cauza asta lanterna nu se mai aprinde deloc. Am incercat sa umblu la buton, sa-l desfac, dar nu prea am cum. Intrerupătorul este situat pe zona cilindrică (asemeni lanternelor clasice), si e asezat mai aproape de oglindă, decat de zona prin care se introduc bateriile (fundul lanternei). Ma gandesc că as putea ajunge la el doar daca as da jos LED-ul.
            Numai că acest LED este protejat de o piesa din aluminiu usor conică, ce se infiletează cu marginea exterioară (asa cred!) pe corpul lanternei (vine montată intre LED si oglindă). Piesa are in centru o decupare hexagonală (ca pentru cheie imbus – vezi poza din atasamentul zip). Practic, prin această decupare iese LED-ul, care este usor bombat. Am măsurat deschiderea hexagonului cu şublerul si este de 12,5 mm, deci e făcută pentru cheie imbus de 12 mm.
            Problema este că imi trebuie un "imbus de 12" ceva mai special, care in interior sa aiba o gaură (sau o scobitură) ceva mai largă si mai adancă decat LED-ul. Altfel, dacă folosesc o cheie imbus obisnuită, sparg LED-ul si e păcat. In primul rand, e păcat de puterea LED-ului (1W) si de lumina plăcută pe care-o dă (are temperatura de culoare de 4.000 Kelvin). Iar in al doilea rand, e păcat de cele 49.980 de ore de functionare rămase nefolosite, din cele 50.000 cat zice producătorul.
            In loc de imbus, am incercat sa desfiletez piesa asta de protectie cu o pensetă, dar nu merge. Fiind din aluminiu si avand in zona respectivă o grosime foarte mică (1 mm), hexagonul se ciumpăveste imediat pe margine, mai ales daca il forţez si folosesc o sculă neadecvată.
            Voi cum credeti c-aş putea desface o asemenea inginerie, pusă la cale de maniacii ăia de nemţi?
            Attached Files

            Comment


            • Cred ca singura posibilitate de a desface lanterna e sa faceti dumneavoastra dintr-un imbus de 12 obisnuit unul cu gaura cu ajutorul unui strungar care va poate da gaura in imbus de 8 sau cat e led-ul dar putin mai mare pentru a nu-l sparge si cu o adancime de 5-6 mm .

              Cu respect Mariandex
              Nu te lega la cap daca nu te doare, preventiv ia-ti o pastila
              http://www.misiuneacasa.ro/forum/vie...er=asc&start=0

              Comment


              • Originally posted by mariandex
                Cred ca singura posibilitate de a desface lanterna e sa faceti dumneavoastra dintr-un imbus de 12 obisnuit unul cu gaura cu ajutorul unui strungar care va poate da gaura in imbus de 8 sau cat e led-ul dar putin mai mare pentru a nu-l sparge si cu o adancime de 5-6 mm .

                Cu respect Mariandex
                Vă multumesc, d-le Mariandex!
                In disperare de cauză si eu intrevăzusem solutia asta, cu frezatul unei găuri pe interiorul unei chei imbus de 12 mm.
                Problema este că această operatie ajunge sa fie mai scumpă decat lanterna in sine: cumpăratul cheii, pe care n-o am, face cam 16-18 lei, iar datul găurii la un atelier mă costă incă 5-10 lei.
                Lanterna am luat-o in octombrie 2008 si am dat pe ea fix 5 euro (adică 21 lei, la cursul de 4,2 lei/euro), fiindcă am prins-o la reducere (initial era 7 euro). Am ochit-o cand lucram in Köln, era in reţeaua de magazine Saturn (pentru cunoscători, filialele Rhein Center si Hansaring). O lună si jumătate am pandit-o, până sa-i scadă ăia preţul.
                Mă gandesc că cine stie, poate tot nu merge să-i repar butonul si mai stric si-o cheie imbus degeaba. Mai bine iau o bară ordinară pe care-o prelucrez hexagonal la exterior (S = 12 mm) si-i dau o gaură de 8 mm pe axul longitudinal. Că oricum, filetu-ăla n-o sa aibă cine stie ce strângere, care să solicite "cheia" si să zic că n-o pot desface c-o astfel de sculă. Sper să nu-i fi dat nemtii cu prenadez inainte să înfileteze piesulica aia de aluminiu!
                Teoretic, ar trebui să meargă si c-o bară de plastic prelucrată in formă de hexagon, după tipicul de mai sus. Sigur că da, o sa-ncerc mai intai c-o bară de plastic, fiindcă e foarte usor de prelucrat (pot s-o meşteresc singur, fără să mai depind de altii, iar de banii economisiti o să bag niste bere rece pe sub goarnă , că tot e caniculă afară!)
                O s-o iau in ordine inversă: mai intai incerc cu un "imbus" de plastic, meşterit de mine, pe genunchi, si daca nu merge trec la unul de fier, prelucrat dintr-o bară ordinară.

                Comment


                • Spoturi cu LED de la Osram

                  Am fost aseara in Kaufland (Pitesti) si am vazut la raionul de becuri niste "jucării" interesante: un fel de luminatoare cu LED la purtător, marca Osram. Sunt niste spoturi micuţe si practice (mai ales in casă!), dotate cu agăţătoare magnetică, cu adeziv sau cu cârlig.
                  Le-am vazut si in Germania in 2008, cand mi-am cumparat lanterna, dar atunci tin minte că erau foarte scumpe (peste 10 euro bucata).
                  Este vorba despre produsele Osram Dot-it Classic (osram.com/osram_com/Consumer/Luminaires/DOT-it_%26_Friends/DOT-it/DOT-it_CLASSIC/index.html ) si Osram Dot-it Linear ( osram.com/osram_com/Consumer/Luminaires/DOT-it_%26_Friends/DOT-it/DOT-it_LINEAR/index.html ).
                  In Kaufland costau cam 35 lei bucata (34,46 cred) si erau ambele variante, si rotunde si lunguieţe, de diferite culori: negru, alb, argintiu si albastru. La cele lunguieţe aveau si modelul Vario (osram.com/osram_com/Consumer/Luminaires/DOT-it_%26_Friends/DOT-it/DOT-it_LINEAR_VARIO/index.html ), la care se poate mişca ecranul cu 135 de grade in jurul axului longitudinal, pentru directionarea spotului luminos. Mai au si varianta imersabilă in apă (Waterproof - osram.com/osram_com/Consumer/Luminaires/DOT-it_%26_Friends/DOT-it/DOT-it_waterproof/index.html ), dar e ceva mai scumpă (41,68 lei, parcă).
                  La inceput am fost foarte reticent, fiindcă pe cutia (de fapt cartonul) in care vin ambalate nu scrie nimic, referitor la caracteristicile tehnice (cat functionează cu un rând de baterii, care este puterea, ce temperatura de culoare au LED-urile, câtă lumină dau, etc). Am aflat aceste date abia de pe site-ul oficial, cat si de pe cel al Zexstar (zexstar.com/product_info.php?info=p196_Osram-DOT-it--liniar--Negru.html si zexstar.com/product_info.php?info=p197_Osram-DOT-it--circular--Negru.html ).
                  Acum, fiindcă m-am lămurit că au un consum foarte redus (50 mA) si că ţin până la 100 de ore cu un rand de baterii, parcă ma bate gandul sa-mi iau si eu o astfel de jucărie lumionasă. Printre cele cateva zeci de exponate asezate la raft, am găsit un singur exemplar (e vorba de modelul liniar, pe albastru inchis) care costă doar 20,83 lei. Fiind unicul exemplar la pretul ăsta, l-am pitit in galantar undeva mai in spate, poate-l mai gasesc maine. Nu prea-mi place temperatura de culoare a LED-urilor (toate modelele au 6600 K, o culoare care bate rău in albastru), dar ce să fac, la pretul ăsta - cu 14 lei mai ieftin decat celelalte - cred c-o sa-l iau până la urmă. As fi vrut unul rotund, deoarece concentrează lumina mai bine, gen lanternă, dar calul de dar nu se caută la dinţi. Să vedem, poate-l mai găsesc maine, cand o să mă duc special sa-l cumpăr.
                  As incerca sa-l folosesc ca veioză noaptea, cand citesc. Acest produs are inclus in pret si un set de trei baterii AAA (R03). O sa-l testez cu acumlatoarele pe care le foloseam la lanterna aia şmecheră. Si-asa stăteau nefolosite de mai bine de juma' de an, de cand mi s-a stricat butonul lanternei.
                  Attached Files

                  Comment


                  • Sau mai puteti sa va faceti o cheie inbus din doua piulite de 12 mm stranse in contratimp pe un surub adica prima piulita o infiletati de tot pe surub iar pe a doua o infiletati doar un filet sau doua apoi strangeti in contra amandoua piulitele si rezulta asfel o cheie inbus cu gaura pe mijloc . Daca nu gasiti piulite de 12 mm la exterior puteti face cheia din doua piulitede 13mm din care o piulita o piliti la polizor pe toate fetele pana rezulta o piulita de de 12 mm
                    Nu te lega la cap daca nu te doare, preventiv ia-ti o pastila
                    http://www.misiuneacasa.ro/forum/vie...er=asc&start=0

                    Comment


                    • Originally posted by mariandex
                      Sau mai puteti sa va faceti o cheie inbus din doua piulite de 12 mm stranse in contratimp pe un surub adica prima piulita o infiletati de tot pe surub iar pe a doua o infiletati doar un filet sau doua apoi strangeti in contra amandoua piulitele si rezulta asfel o cheie inbus cu gaura pe mijloc . Daca nu gasiti piulite de 12 mm la exterior puteti face cheia din doua piulitede 13mm din care o piulita o piliti la polizor pe toate fetele pana rezulta o piulita de de 12 mm
                      Ideea Dvs ar fi fost extraordinară, daca ar fi mers. Spre rusinea mea, trebuie să recunosc că nu mi-a trecut asa ceva prin cap. După ce-am citit sfatul, am avut o vagă bănuială, dar mai intai am zis s-o pun in practică, să nu care cumva să mă înşel. Şmecheria nu ţine, fiindcă atunci cand vreau sa desfac piesa din aluminiu (cea care care are la interior decuparea pentru cheie imbus), piulita se desfiletează automat de pe şurub.
                      La infiletat da, ar merge, insă nu si atunci cand vreau s-o desfac! Pentru asta mi-ar trebui ori un şurub (si doua piuliţe) cu filet pe stânga, ceea ce este foarte greu de găsit, ori, cine stie, să fie piesa din aluminiu cea care are filetul pe stanga.
                      Cu ocazia incercării am mai descoperit un lucru. Cand am facut probă, am vazut că piulita de M8 intră perfect (chiar are un pic de joc!), deci decuparea hexagonală este de 13 mm, nu de 12,5, cat măsurasem initial (erorarea de măsurare s-a datorat spaţiului de manevră foarte strâmt). Asadar, o piuliţă de M8 intră perfect, fiindcă are deschiderea cheii de 13 mm (practic 12,8 mm). E, să fie a naibii, că peisa din aluminiu nu se clinteşte deloc! O fi cu filet pe stânga???... Ori o fi cu filet normal (pe dreapta), dar te pomenesti că or fi dat nemţii pe el cu prenadez, inainte să-l monteze. Sau si mai rău, cu super glue!
                      Fiindcă metoda cu un surub si doua piulite nu merge (se desfiletează piuliţa cu care vreau să desfac piesa), ideea Dvs mi-a sugerat o altă metodă de-a incerca sa demontez hardughia cea buclucaşă. Se stie că o piuluţă normală de M8 are lătimea de 6,5 mm. O să caut pe la magazine o piuliţă lată de "metric 8", să vedem dacă găsesc (una de 8...10 mm grosime). Vreau să-ncerc s-o desfac cu o cheie tubulară de 13 (S = 13 mm), pe care n-o am (o să cer pe la vecini). Dar mai intai de toate o să incerc cu piuliţa asta normală, să văd măcar dacă partea conică a piesei de aluminiu mă lasă să introduc o cheie tubulară de 13. Barem să nu mă mai zbat degeaba, ca peştele pe uscat, creându-mi speranţe deşarte.
                      Uite, băi, frate, câtă bătaie de cap imi dă un mod de prindere conceput de inginerii germani! De ce-or fi pus piesa aia din aluminiu acolo, nu inteleg. Ca să ţină LED-ul? Nu cred, pentru că acesta (impreună cu cipul si radiatorul pe care e montat) vine prins de copul lanternei cu doua şurubele mici, pe margine (se văd, se află exact sub piesa de aluminiu). Atunci de ce, ca să mă oftice pe mine?
                      Oricum, butoanele de tipul ăsta, de pe lanternele din ziua de azi, sunt destul de nefiabile. De exemplu la al meu, pe langa faptul că s-a stricat, s-a mai rupt si cauciucul pe lateral, datorită sutelor de apăsări). La o lanternă cu LED, butoanele sunt primele piese care pică, inainte sa-ţi moară LED-ul. M-am si gandit la chestia asta, atunci cand eram in lanţul de magazine Saturn.de si vroiam să cumpăr jucăria: "Oare ce-o să fac daca se strică butonul?"
                      Mai bine-i puneau un intrerupător cu contact tip cursor, ca la lanternele alea chinezesti de pe vremea lu' Împuşcatu, care aveau ştanţate un cap de tigru pe capacul dinspre baterii. Erau din tablă nichelată, functionau cu doua sau trei baterii R20 si chiar asa se si numeau: "Tiger head".

                      P.S. Pentru cine vrea s-o vadă cum arată, am atasat mai jos, intr-un fisier zip, pozele cu lanterna.
                      Zău, păcat de LED-ul ăla Luxeon de 1 Watt, cu aria elementului luminos de 4 mm pătraţi (un pătrăţel galben cu latura de 2 mm), care zace nefolosit înăuntru, din cauza unor nemţi maniaci!
                      Attached Files

                      Comment


                      • In ce mod a "decedat" intrerupatorul? mecanic sau electric? adica brusc sau treptat? daca ar fi electric - adica coroziune, contact imperfect, s-ar putea rezolva cu cateva picaturi de spray-contact sau WD40
                        .

                        Comment


                        • Originally posted by addysoftware
                          In ce mod a "decedat" intrerupatorul? mecanic sau electric? adica brusc sau treptat? daca ar fi electric - adica coroziune, contact imperfect, s-ar putea rezolva cu cateva picaturi de spray-contact sau WD40
                          .
                          Butonul a cedat mecanic, adică nu mai face contact electric atunci cand apăs pe el. A murit BRUSC, fără vreun simptom prealabil. Practic, s-a blocat intr-o pozitie intermediară (a rămas înţepenit), fără posibilitatea de-a mai inchide/deschide circuitul. Cred c-a sărit arcul care forţează butonul să revină la pozitia de bază (pozitia de start).
                          Butonul a rămas blocat pe apăsat, fara sa mai revină la pozitia iniţială (dar si fără să facă contact electric!). Acest lucru nu se poate repara decat desfacand intrerupatorul si punand arcul la loc. Din pacate, ca sa ajung la buton, trebuie sa demontez mai intai LED-ul. Iar ca sa demontez LED-ul, trebuie sa desfac (prin desurubare) piesa aia cretină din aluminiu, ce se află intre oglindă si LED. Si ca să desurubez piesa aia cretină din aluminiu, imi trebuie o cheie imbus de 13 ceva mai specială. Asta-i buba!
                          Pe interior, cheia trebuie sa aibă frezată o gaură largă de 8 mm diametru si adâncă de 7...8 mm, ca să nu sparg LED-ul, atunci cand o introduc in decuparea hexagonală (vezi desenul explicativ din primul meu atasament, cel cu numele “Piesa protectie LED.zip”). Iar gaura din cheia imbus trebuie dată concentric cu axul cheii.
                          De-aia ziceam că intrerupătoarele de pe lanternele cu LED sunt foarte proaste, fiindcă cedează mecanic inainte ca LED-ul sa moară (de pildă, butonul lanternei mele a murit la mai putin de 200 de apăsări - adunate, asta ar insemna sub 20 de ore de functionare ale LED-ului). In cadrul unei lanterne (fie că este cu LED sau nu), intrerupătoarele sunt primele piese care pică. Si pică din punct de vedere mecanic, nu electric!
                          Oare americanii ăia şmecheri de la Maglite sau LED Lenser tot atât de proaste or face butoanele de la lanternele lor?

                          Comment


                          • incearca cum a zis colegul meu de forum, cu doua piulite, doar ca pune super-glue sau alt adeziv pe filet si intre piulite inainte de a le strange. Poate tine. Daca nu, ar mai fi o varianta cu o "pana" de blocare a piulitelor, dar asta e mai complicat - implica deja o bormasina si un burghiu de 2 mm sau de 1,5

                            da, cam slaba anduranta la butonul ala. Daca si intrerupatoarele mele din casa ar fi fost tot asa...ca au vreo 40 de ani si inca merg..

                            Eu am eliminat sistemul de aprindere al unei lanternute de cap - chinezarie, dupa ce integratul intern s-a defectat (avea trei trepte de iluminare si acestea au cedat pe rand), inlocuind integratul cu un tranzistor mosfet de mica putere SMD, cu un condensator de 10uF intre grila si sursa si cu doi senzori pe carcasa, unul incarca condensatorul si grila de la plusul alimentarii (3 acc NiMH), celalalt descarca, comand astfel aprinderea si stingerea treptata a lanternei, putand opta si pentru orice intensitate luminoasa intermediara.

                            Comment


                            • Puteti da doua gauri mici diametral opuse si apoi cu doua surubelnite de ceasornicarie care intra in gaurile respective desfaceti piesa.

                              Lanternele no-name au switch-uri proaste, deoarece un switch scump ar putea dubla pretul unei lanterne care se vrea ieftina. Solutia mai fiabila gasita de unii producatori este rotirea partiala ca capatului lanternei pentru a face sau nu contact, respectiv a aprinde sau a stinge lanterna. Solutia nu e eleganta si daca tii lanterna intr-o geanta o gasesti aprinsa.

                              LED-ul respectiv este depasit la ora actuala ca randament si ca flux luminos, in plus orice lanterna LED care se respecta este echipata cu dispersor optic nu cu reflector.
                              Niste lanterne LED adevarate, cu performante foarte bune (vorbesc din propria experienta) sunt acestea: daciashop.ro/lanterne-LED

                              Sunt produse tot prin Germania cu led-uri CREE sau Nichia (modelele mici). Switch-urile de la ele nu se vor deteriora garantat pentru multi ani (excludem cazurile de defectiune mecanica provocate de socuri puternice sau de baterii curse, coroziune excesiva etc).

                              Osram DOT IT liniar are si o banda magnetica spre deosebire de cel circular care se poate doar lipi. Exista si modele de la Philips care beneficiaza si de senzor de miscare. LED-urile folosite sunt clasice de 5 mm, nimic special si sunt foarte usor de inlocuit cu putina pricepere cu 3 LED-uri de 5 mm cu lumina calda daca nu va intelegeti cu aceea lumina rece. Lumina rece este folosita deoarece este mai puternica. Culoarea albastra este data de tehnologia de fabricare a LED-ului alb respectiv un chip LED albastru pe care este depus un strat de fosfor.
                              Curentul nu iarta!

                              Comment


                              • se pare ca ori a reparat-o..ori a cumparat alta :P
                                ca n-a mai zis nimic

                                Comment

                                Working...
                                X