Originally posted by Consultant electrice
Originally posted by Consultant electrice
Deocamdată nu sunt dispus sa dau atâta bănet (62...230 lei, plus taxele de expediere!) pe o lanternă mai hoaţă (vezi cele de pe site-ul de mai sus, la care faceti Dvs trimitere).
Stau si ma-ntreb daca o sa reusesc să desfac lanterna si n-o sa pot sa-i repar intrerupatorul, oare o sa mai gasesc in comert alt buton asemanător, ca sa-l pot inlocui pe cel stricat?
Originally posted by addysoftware
Momentan sunt prins cu alte lucruri mult mai importante: sa dau comandă de termopane, sa dau jos cornierul de la balcon, sa pun streasină, sa alerg dupa materiale de constructie si după echipă de zidari, ca sa-mi termoizolez pe dinafară apartamentul. Apoi urmeaza sa-mi pun si centrală termică, sa nu-mi sară vecinii in cap că fur căldură de la ei, prin pereti, desi eu sunt convins că la ce termopane vreau sa-mi pun si la ce fel de polistiren o sa folosesc, iarna voi avea lejer 18...19 grade in casă, la nivelul podelei, cand afară vor fi -15 Celsius, să zicem.
Spuneam că aveţi dreptate doar 50%. Ei bine, mi-am cumparat de la Kaufland un Osram Dot-it Linear (e vorba de ăla albastru, cel mai ieftin dintre ele, despre care vă povesteam mai deunăzi că-l dosisem pe raft oleacă mai in spate, sa nu mi-l ia careva pana a doua zi).
Îm, ce sa spun?!... Sunt semi-multumit de el, desi nu se compara cu lanterna aia stricată: nici dpdv al luminii (e mult mai slabă), nici dpdv practic. E anapoda sa te plimbi cu un spot luminos prin casă noaptea, ţinandu-l in mână delicat, nu ca pe-o lanternă, sănătos si zdravăn, in podul palmei. Trebuie sa tii spotul doar cu degetele, astfel incat sa nu-i acoperi cele trei LED-uri montate in panoul frontal, caci altfel ai si mai putina lumină. E un chin, mereu trebuie sa fii atent sa nu-l scapi pe jos. Practic, parcă ţii in mână o eugenie ceva mai mare si mai alunecoasă, cam asta e senzatia (semicarcasa-faţă e foarte lustruită – n-au lustruit-o ei, ci asa a iesit din matriţă). Daca-mi scapă pe ciment, praf se face, căci spotul e numai din plastic! Are o bandă magnetică si doua cerculeţe adezive, asta in cazul in care vrei să lipesti/ataşezi spotul undeva (pe un perete sau un obiect de fier, gen frigider), sa stea fix.
Spotul ăsta Osram il luasem mai mult ca moft, pentru citit, sa-l folosesc drept veioză la capul patului. Chiar eram bucuros cand am aflat de pe Internet cat de mult tin bateriile, fiindcă pe ambalaj nu scrie nimic in aceasta privinţă (100 de ore, asa zice producatorul pe site-ul sau). O sa-i pun acumulatoare, că am doua seturi, doar nu-s tampit sa mai dau bani si pe baterii!
Cand am vazut ce lumină chioară dă pentru citit, am rămas putin dezamăgit. Asta e problema nasoală cu LED-urile, că dau o lumină prea focalizată. Ai o lumină cât de cât in dreptul cărtii (pe care nu pot s-o numesc PUTERNICĂ) , iar in restul camerei totul e cuprins in beznă. E destul de deprimant, nu se compară cu un bec clasic. Stiu, asta e, sunt si avantaje si dezavantaje:
– LED-urile consumă foarte puţin,
– dar sunt scumpe, dau lumină slabă si foarte concentrată (creând senzatia de lumină puternică), iar restul obiectelor din jurul tău zac in întunerec, vorba poetului.
Folosit la lanternă, un LED este OK, dar ca veioză de citit noaptea nu il recomand. Cel putin nu cele 3 LED-uri de la spotul luminos al celor de la Osram! Pentru citit, LED-ul trebuie sa fie mai puternic, de la minim 1 Watt in sus, astfel incat o mai mare cantitate din lumina reflectată sa se imprăstie si in jurul tău, si sa dea o ambianţă mai plăcută vederii.
Stiu, există si becuri cu LED (au mai multe LED-uri inauntru) si dau o lumina mai faină. Da, dar si cand te uiti cat costa un astfel de bec, unul de firmă, nu orice ciuruc (peste 50...60 lei bucata), mai ca-ti vine sa-ti iei campii. Anul trecut am facut imprudenta sa iau un bec (spot, de fapt!) marca Apollo (made in Poland), cu 18 LED-uri si dulie E27, care mergea la 230 Volţi (consuma 1,1 W si arăta cam ca cel din fotografia de mai jos, doar ca avea fasung E27, in loc de soclu GU10). Cum m-am dus acasa si l-am bagat in priza, m-am jucat de cateva ori la intrerupator si s-a si stricat (BECUL, mă, nu intrerupătorul!). Nu s-a ars de tot (a bâzâit ceva inauntru, ca si cum ar face flamă). Drept rezultat LED-urile luminau si mai chior decat la inceput (de vreo 20...30 de ori mai slab) si dadeau o lumina pălpâită, care licarea mereu (cum licăre un tub fluorescent cand e pe ducă). Il cumparasem de la Mr. Bric**age, asa că l-am dus inapoi a doua zi (impreuna cu ambalajul original si bonul de casă), iar băieţii au fost gigea si mi-au returnat banii (12,5 lei)
Aveti mai jos un atasament zip cu pozele unui astfel de spot luminos (numit de mine, la mişto, "eugenia pseudo-lantrenă"

Nici nu stiu ce sa fac cu el, sa-l pastrez sau sa-l duc inapoi la magazin si sa-mi recuperez banii. Timp de o luna de zile poti sa returnezi marfa si sa-ti primesti banii – eu mai am 16 zile de in care ma pot razgandi. Singurul lucru care ma atrage la jucaria asta este faptul că tin mult bateriile (cele 3 LED-uri consuma extrem de putin, cam 50 mA).
Dacă intre timp as reusi să repar lanterna, m-as duce la magazin si-as returna spotul Osram. Dar inainte de asta o sa-i fac o proba cu niste acumulatoare zdravene, incarcate la maxim (am niste Maha AAA, de 1.000 mAh bucata), sa vedem cate zile luminează in continuu (100 de ore insemnă 4 zile si 4 ore). Iar daca nu tin nici măcar 75-80 de ore, sunt hotarat sa-i fac vânt si să le cer ălora banii îndărăt.
Cand am cumparat cele doua lanterne din Germania (da, pentru că i-am luat una si lui taică-meu, alt model, cu un LED mai slab, de 20.000 milicandeli), uneia din ele i-am facut proba (e vorba de cea pe care i-am facut-o cadou lui taica-meu). Culmea, a lui merge si acum, nu i s-a stricat butonul!
Spre deosebire de a mea (care consumă 1 Watt, merge cu 3 baterii AAA si tine 6 ore), lanterna lui functionează cu doua baterii mărimea D (R20), dă o lumină de 20.000 mcd si tine 56 de ore. Pentru testare i-am pus doua acumulatoare AA foarte vechi si uzate de 2300 mAh (evident că le-am incarcat inainte!), pe care le-am introdus in doua adaptoare pentru baterii mari (AA --> D). E, sa fie ale naibii că acumulatoarele alea vechi si uzate au tinut peste 55 de ore de functionare continua. Si poate că ar mai fi tinut incă 6-7 ore, dar m-am plictisit de atata asteptare si-am stins lanterna. De fapt, am stins-o fiindcă mi se facuse milă cat de mult erau chinuite acumulatoarele, sa nu se descarce prea rău si sa le scadă tensiunea pe element sub 0,85 volţi (caz in care acumulatoarele se deteriorează rapid).
In prima zi si jumatate (primele 36 de ore) lanterna a luminat perfect, la intensitatea maximă. După 48 de ore lumina scăzuse in intensitate. Apoi, cand m-am trezit a treia zi de dimineaţă, lumina incepuse să se blegească rău de tot. In total am tinut-o aprinsă 55 de ore si 28 de minute.
Dar să ne intoarcem la spotul Osram. N-am rezistat ispitei si l-am desfacut in intregime, sa vad cum arată inauntru circuitul electronic. E extrem de simplu, ramai prost cand il vezi: doar un intrerupător si-o rezistenţă codată pe culori (nu-s electronist de meserie, asa ca nu stiu valoarea ei; s-ar putea sa nu fie o rezistenţă, ci o altă piesă electronică). Butonul e pus la mijlocul baghetei, iar spotul se aprinde prin apăsare pe partea din faţă a ecranului (e vorba de ecranul ce protejează oglinda reflectorizantă). Ca sa revina la pozitia initială, partea din faţă este impinsă inapoi de 3 arcuri conice, prinse exact in jurul LED-urilor. Cand mai am timp o sa pun si doua-trei poze cu interiorul spotului.
Solutia adoptată de Osram e extrem de simplă si de ieftină. Dacă vezi cum este spotul pe dinauntru, zici că e gandit si facut de români, aşa arată de naşpa cand il desfaci sa-i vezi maţele.
Sper ca măcar butonul ăla sa fie mai fiabil ca cel de la lanternă (aduce oarecum cu butoanele de la mouse – ma refer la contactele electrice din interiorul mouse-ului).
P.S. Cat priveste repararea butonului lanternei no-name cumparate din Germania, fiţi siguri c-o sa vă dau de stire cand o sa-l fac sa meargă. Sau măcar atunci cand o sa reusesc sa desfac lanterna! Deocamdată nu e grabă, ci intrebasem doar ca principiu, sa vad cum s-ar putea desface o asemenea hardughie.
Vă multumesc tuturor inca o data pentru sfaturi.
Comment