Surse de lumina LED vs alte surse!

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • morioka70
    Membru
    • 16.aug.2009
    • 297

    Postat în original de Consultant electrice
    [...]Lanternele no-name au switch-uri proaste, deoarece un switch scump ar putea dubla pretul unei lanterne care se vrea ieftina. Solutia mai fiabila gasita de unii producatori este rotirea partiala ca capatului lanternei pentru a face sau nu contact, respectiv a aprinde sau a stinge lanterna. Solutia nu e eleganta si daca tii lanterna intr-o geanta o gasesti aprinsa.
    Solutia cu rotirea partială a capului lanternei (e vorba de capătul in care se află elementul luminos si oglinda) este si mai nefiabilă decat folosirea unui intrerupător, oricat de prost ar fi acesta. Cu timpul, datorită rotirii, contactele electrice ajung sa se uzeze atat de mult, incat fie nu mai fac contact deloc (lanterna nu se mai aprinde), fie se aprinde (asa cum ati spus si Dvs) cand nu ai nevoie (de pildă, atunci cand o cari in servietă, ziua, fără să ai habar că stă aprinsă si-ti consumă acumulatoarele de pomană).

    Postat în original de Consultant electrice
    LED-ul respectiv este depasit la ora actuala ca randament si ca flux luminos (Morioka70: era vorba de un LED Philips Luxeon de 1W), in plus orice lanterna LED care se respecta este echipata cu dispersor optic, nu cu reflector.
    Niste lanterne LED adevarate, cu performante foarte bune (vorbesc din propria experienta) sunt acestea: http://www.daciashop.ro/lanterne-LED
    Sunt produse tot prin Germania cu led-uri CREE sau Nichia (modelele mici). Switch-urile de la ele nu se vor deteriora garantat pentru multi ani (excludem cazurile de defectiune mecanica provocate de socuri puternice sau de baterii curse, coroziune excesiva etc).
    Sunt de acord că LED-ul Luxeon produs de Philips este depasit in momentul de faţă, dar la o lanternă pe care in octombrie 2008 am dat doar 5 euro (!!!), e mai mult decat mulţumitor. Pentru mine 1 Watt putere luminoasa (atentie, la lanternă, nu la veioză!!!) este de-ajuns, nu sunt genul maniac, care sa ma sparg in figuri, că “cine are o lanternă mai scumpă si mai bengoasă decât a mea”.
    Deocamdată nu sunt dispus sa dau atâta bănet (62...230 lei, plus taxele de expediere!) pe o lanternă mai hoaţă (vezi cele de pe site-ul de mai sus, la care faceti Dvs trimitere).
    Stau si ma-ntreb daca o sa reusesc să desfac lanterna si n-o sa pot sa-i repar intrerupatorul, oare o sa mai gasesc in comert alt buton asemanător, ca sa-l pot inlocui pe cel stricat?

    Postat în original de addysoftware
    se pare ca ori a reparat-o..ori a cumparat alta :P
    ca n-a mai zis nimic
    Domnu Adi, Dvs ati ghicit doar pe jumatate, in sensul că n-am reparat-o. Incă!
    Momentan sunt prins cu alte lucruri mult mai importante: sa dau comandă de termopane, sa dau jos cornierul de la balcon, sa pun streasină, sa alerg dupa materiale de constructie si după echipă de zidari, ca sa-mi termoizolez pe dinafară apartamentul. Apoi urmeaza sa-mi pun si centrală termică, sa nu-mi sară vecinii in cap că fur căldură de la ei, prin pereti, desi eu sunt convins că la ce termopane vreau sa-mi pun si la ce fel de polistiren o sa folosesc, iarna voi avea lejer 18...19 grade in casă, la nivelul podelei, cand afară vor fi -15 Celsius, să zicem.
    Spuneam că aveţi dreptate doar 50%. Ei bine, mi-am cumparat de la Kaufland un Osram Dot-it Linear (e vorba de ăla albastru, cel mai ieftin dintre ele, despre care vă povesteam mai deunăzi că-l dosisem pe raft oleacă mai in spate, sa nu mi-l ia careva pana a doua zi).
    Îm, ce sa spun?!... Sunt semi-multumit de el, desi nu se compara cu lanterna aia stricată: nici dpdv al luminii (e mult mai slabă), nici dpdv practic. E anapoda sa te plimbi cu un spot luminos prin casă noaptea, ţinandu-l in mână delicat, nu ca pe-o lanternă, sănătos si zdravăn, in podul palmei. Trebuie sa tii spotul doar cu degetele, astfel incat sa nu-i acoperi cele trei LED-uri montate in panoul frontal, caci altfel ai si mai putina lumină. E un chin, mereu trebuie sa fii atent sa nu-l scapi pe jos. Practic, parcă ţii in mână o eugenie ceva mai mare si mai alunecoasă, cam asta e senzatia (semicarcasa-faţă e foarte lustruită – n-au lustruit-o ei, ci asa a iesit din matriţă). Daca-mi scapă pe ciment, praf se face, căci spotul e numai din plastic! Are o bandă magnetică si doua cerculeţe adezive, asta in cazul in care vrei să lipesti/ataşezi spotul undeva (pe un perete sau un obiect de fier, gen frigider), sa stea fix.
    Spotul ăsta Osram il luasem mai mult ca moft, pentru citit, sa-l folosesc drept veioză la capul patului. Chiar eram bucuros cand am aflat de pe Internet cat de mult tin bateriile, fiindcă pe ambalaj nu scrie nimic in aceasta privinţă (100 de ore, asa zice producatorul pe site-ul sau). O sa-i pun acumulatoare, că am doua seturi, doar nu-s tampit sa mai dau bani si pe baterii!
    Cand am vazut ce lumină chioară dă pentru citit, am rămas putin dezamăgit. Asta e problema nasoală cu LED-urile, că dau o lumină prea focalizată. Ai o lumină cât de cât in dreptul cărtii (pe care nu pot s-o numesc PUTERNICĂ) , iar in restul camerei totul e cuprins in beznă. E destul de deprimant, nu se compară cu un bec clasic. Stiu, asta e, sunt si avantaje si dezavantaje:
    – LED-urile consumă foarte puţin,
    – dar sunt scumpe, dau lumină slabă si foarte concentrată (creând senzatia de lumină puternică), iar restul obiectelor din jurul tău zac in întunerec, vorba poetului.
    Folosit la lanternă, un LED este OK, dar ca veioză de citit noaptea nu il recomand. Cel putin nu cele 3 LED-uri de la spotul luminos al celor de la Osram! Pentru citit, LED-ul trebuie sa fie mai puternic, de la minim 1 Watt in sus, astfel incat o mai mare cantitate din lumina reflectată sa se imprăstie si in jurul tău, si sa dea o ambianţă mai plăcută vederii.
    Stiu, există si becuri cu LED (au mai multe LED-uri inauntru) si dau o lumina mai faină. Da, dar si cand te uiti cat costa un astfel de bec, unul de firmă, nu orice ciuruc (peste 50...60 lei bucata), mai ca-ti vine sa-ti iei campii. Anul trecut am facut imprudenta sa iau un bec (spot, de fapt!) marca Apollo (made in Poland), cu 18 LED-uri si dulie E27, care mergea la 230 Volţi (consuma 1,1 W si arăta cam ca cel din fotografia de mai jos, doar ca avea fasung E27, in loc de soclu GU10). Cum m-am dus acasa si l-am bagat in priza, m-am jucat de cateva ori la intrerupator si s-a si stricat (BECUL, mă, nu intrerupătorul!). Nu s-a ars de tot (a bâzâit ceva inauntru, ca si cum ar face flamă). Drept rezultat LED-urile luminau si mai chior decat la inceput (de vreo 20...30 de ori mai slab) si dadeau o lumina pălpâită, care licarea mereu (cum licăre un tub fluorescent cand e pe ducă). Il cumparasem de la Mr. Bric**age, asa că l-am dus inapoi a doua zi (impreuna cu ambalajul original si bonul de casă), iar băieţii au fost gigea si mi-au returnat banii (12,5 lei)
    Aveti mai jos un atasament zip cu pozele unui astfel de spot luminos (numit de mine, la mişto, "eugenia pseudo-lantrenă" ), marca Osram Dot-it Linear (ăla albastru, pe care am dat 20,83 lei, cand toate celelalte spoturi Osram din raft, desi erau identice si la fel, costau 34 de lei si ceva, indiferent că erau spoturi linare sau circulare).
    Nici nu stiu ce sa fac cu el, sa-l pastrez sau sa-l duc inapoi la magazin si sa-mi recuperez banii. Timp de o luna de zile poti sa returnezi marfa si sa-ti primesti banii – eu mai am 16 zile de in care ma pot razgandi. Singurul lucru care ma atrage la jucaria asta este faptul că tin mult bateriile (cele 3 LED-uri consuma extrem de putin, cam 50 mA).
    Dacă intre timp as reusi să repar lanterna, m-as duce la magazin si-as returna spotul Osram. Dar inainte de asta o sa-i fac o proba cu niste acumulatoare zdravene, incarcate la maxim (am niste Maha AAA, de 1.000 mAh bucata), sa vedem cate zile luminează in continuu (100 de ore insemnă 4 zile si 4 ore). Iar daca nu tin nici măcar 75-80 de ore, sunt hotarat sa-i fac vânt si să le cer ălora banii îndărăt.
    Cand am cumparat cele doua lanterne din Germania (da, pentru că i-am luat una si lui taică-meu, alt model, cu un LED mai slab, de 20.000 milicandeli), uneia din ele i-am facut proba (e vorba de cea pe care i-am facut-o cadou lui taica-meu). Culmea, a lui merge si acum, nu i s-a stricat butonul!
    Spre deosebire de a mea (care consumă 1 Watt, merge cu 3 baterii AAA si tine 6 ore), lanterna lui functionează cu doua baterii mărimea D (R20), dă o lumină de 20.000 mcd si tine 56 de ore. Pentru testare i-am pus doua acumulatoare AA foarte vechi si uzate de 2300 mAh (evident că le-am incarcat inainte!), pe care le-am introdus in doua adaptoare pentru baterii mari (AA --> D). E, sa fie ale naibii că acumulatoarele alea vechi si uzate au tinut peste 55 de ore de functionare continua. Si poate că ar mai fi tinut incă 6-7 ore, dar m-am plictisit de atata asteptare si-am stins lanterna. De fapt, am stins-o fiindcă mi se facuse milă cat de mult erau chinuite acumulatoarele, sa nu se descarce prea rău si sa le scadă tensiunea pe element sub 0,85 volţi (caz in care acumulatoarele se deteriorează rapid).
    In prima zi si jumatate (primele 36 de ore) lanterna a luminat perfect, la intensitatea maximă. După 48 de ore lumina scăzuse in intensitate. Apoi, cand m-am trezit a treia zi de dimineaţă, lumina incepuse să se blegească rău de tot. In total am tinut-o aprinsă 55 de ore si 28 de minute.
    Dar să ne intoarcem la spotul Osram. N-am rezistat ispitei si l-am desfacut in intregime, sa vad cum arată inauntru circuitul electronic. E extrem de simplu, ramai prost cand il vezi: doar un intrerupător si-o rezistenţă codată pe culori (nu-s electronist de meserie, asa ca nu stiu valoarea ei; s-ar putea sa nu fie o rezistenţă, ci o altă piesă electronică). Butonul e pus la mijlocul baghetei, iar spotul se aprinde prin apăsare pe partea din faţă a ecranului (e vorba de ecranul ce protejează oglinda reflectorizantă). Ca sa revina la pozitia initială, partea din faţă este impinsă inapoi de 3 arcuri conice, prinse exact in jurul LED-urilor. Cand mai am timp o sa pun si doua-trei poze cu interiorul spotului.
    Solutia adoptată de Osram e extrem de simplă si de ieftină. Dacă vezi cum este spotul pe dinauntru, zici că e gandit si facut de români, aşa arată de naşpa cand il desfaci sa-i vezi maţele.
    Sper ca măcar butonul ăla sa fie mai fiabil ca cel de la lanternă (aduce oarecum cu butoanele de la mouse – ma refer la contactele electrice din interiorul mouse-ului).

    P.S. Cat priveste repararea butonului lanternei no-name cumparate din Germania, fiţi siguri c-o sa vă dau de stire cand o sa-l fac sa meargă. Sau măcar atunci cand o sa reusesc sa desfac lanterna! Deocamdată nu e grabă, ci intrebasem doar ca principiu, sa vad cum s-ar putea desface o asemenea hardughie.
    Vă multumesc tuturor inca o data pentru sfaturi.
    Fișiere Atașate

    Comentariu

    • addysoftware
      Incepator
      • 28.oct.2009
      • 58

      Drept sa va spun, citind postul dvs atat de lung si de amanuntit, chiar imi pare rau. Imi pare rau de noi toti utilizatorii nestiutori care luam "plasa" de la producatorii de renume. Pentru ca asa este: o marca gen Osram nu ar fi trebuit sa produca asa ceva. Macar pentru a-si conserva imaginea de firma serioasa.

      Va sfatuiesc sa scapati cat mai repede de spotul acela. Pentru a va deplasa prin casa cu o asemenea "lanterna" puteti folosi o bricheta cu led.. sau led-ul de la ea. E chinezesc, dar e suficient de ieftin incat sa nu conteze ca nu tine decat 1-2000 de ore. Sau luati dintr-un talcioc cu 5-6 lei o lanternuta tot chinezeasca, e acelasi lucru.

      Pentru veioza, singurul lucru pe care vi-l recomand e sa va luati candva un LED serios, cu lumina calda, produs de Cree. Daca va fi de 700mA, il puteti alimenta de la incarcatorul de telefon (incarcatoarele de 350-500mA, 5V, au limitare de curent si in general nu scot in nici un caz mai mult de 700mA). Faceti o masuratoare inainte, pentru scurt timp. Led-ul suporta. Dar sa NU cuplati LEDul dupa ce bagati incarcatorul in priza. Cuplati LED-ul , prin instrumentul de masura, apoi alimentati la priza.

      Led-ul (daca e de la Cree) trebuie sa fie unul cu amprenta (marimea substratului suport) de cel putin 5*9mm (familiile XR-C sau XR-E) altfel nu il veti putea folosi, fiind prea mic si imposibil de lipit cu mijloace amatoricesti.

      Pentru definitivarea veiozei, LED-ul trebuie montat pe un radiator de aluminiu, nu prea mare. Un radiator de procesor 486 vechi e arhisuficient. La fel, un radiator "casapit" de pe o placa de baza , de pe chipset sau de pe o placa video.

      Se lipesc 2 fire subtiri, de cca 0.2mm cupru izolat cu email, de "marginile" metalizate ale chip-ului. Pe partea cu LED-ul, nu pe partea care va veni prinsa de radiator

      Se pune o picatura mica-mititica de vaselina siliconica in centru, apoi se pun 4 picaturi infime de superglue pe colturi. Se apasa usurel dar ferm LED-ul pe radiator. Superglue isi va face treaba pe colturi iar centrul va avea transferul termic optim datorita vaselinei siliconice.

      Cele 2 fire se duc la un intrerupator apoi la o mufa, recuperata de la un centru de reparatii telefoane. Sau se foloseste direct cablul incarcatorului "sacrificat definitiv".

      LED-ul de acest tip da o lumina superba pentru veioza, destul de intensa si totodata suficient de imprastiata pentru a lumina si camera. Pretul lui e pe undeva pe la 1.5 euro per watt.

      Mentionez ca eu nu am facut chestiunea cu incarcatorul, deoarece fac alimentatoare "in regim propriu". Dar ideea mi-a fost data de un alt user, pe un alt topic... Si e cat se poate de ok.

      Comentariu

      • danecdan
        Membru
        • 03.iul.2009
        • 120

        Bre,...ADY

        ....pune si tu niste poze, cu Montajul Incarcator Telefon , Lampa de veghe...
        Ideea este grozava
        Te rugam Frumos....
        Be nice with America, Or...., they bring " democracy" in your country...

        Comentariu

        • danecdan
          Membru
          • 03.iul.2009
          • 120

          Idea este grozava, se anuleaza complet cablu cu mufa al incarcatorului de telefon, se planteaza ledurile pe carcasa incarcatorului si am reusit sa realizam o lampa de Veghe, pentru noapte ...
          Habar nu am cit o sa consume, dar ceva ma face sa cred ca sub...7 w, cit este un bec incandescent...
          Fișiere Atașate
          Be nice with America, Or...., they bring " democracy" in your country...

          Comentariu

          • Consultant electrice
            Moderator
            • 08.nov.2005
            • 3240

            Osram Dot It este o sursa de lumina pentru un dulap, un torpedo auto, pentru locuri unde este nevoie de o lumina ocazionala si este prea complicat sa se traga o instalatie, nicidecum nu este gandit pentru citit.
            In Osram DotIt se gasesc 3 leduri ordinare de 5 mm care consuma fiecare in jur de 15-20mA, folosite ocazional bateriile tin foarte mult. Acumulatorii se vor descarca de stat mai mult decat de folosinta. LED-urile pentru un astfel de produs sunt ieftine, un led pentru o lampa de citit sau un spot pentru iluminat general foloseste LED-uri mult mai calitative cu CRI mult mai bun, cu lumina mult mai puternica si implicit cu pret mult mai mare.

            In marile magazine inca se gasesc "chinezisme"in materie de surse de lumina LED. Un spot LED adevarat costa de la 10-15 euro in sus si nu prea are succes in magazinele de bricolaj, unde nu exista nici personal cu cunostiinte solide care sa poata face o recomandare si sa explice diferentele intre un spot LED de 15 ron si unul de 100 ron.

            Nu recomand folosirea LED-urilor de putere conectate la incarcatoare de telefon fara alta sursa care sa limiteze strict curentul la o anumita valoare.
            Curentul nu iarta!

            Comentariu

            • addysoftware
              Incepator
              • 28.oct.2009
              • 58

              Relativ de acord cu ultima mentiune, am specificat dealtfel ca persoana care face "improvizatia" trebuie NEAPARAT sa fie sigura ca intensitatea curentului prin LED va fi mai mica decat cea maximala pentru LED-ul respectiv. Este o solutie buna, cata vreme se asigura o marja de 20-30 procente pana in curentul maxim. Deoarece majoritatea incarcatoarelor de Nokia livreaza 350mA-500mA la 3.5V consider ca e destul de "acoperitor", pana la 700-1000mA mai e suficient. Acu depinde si de LED..., daca e de 350mA lucrurile nu mai sunt atat de "roze", si trebuie introdusa o rezistenta de limitare a curentului. Dar in principiu asta ar fi cea mai simpla solutie pentru cei "mai putin electronisti" dar care vor totusi sa-si faca asa ceva, si nu comporta nici un risc pentru LED cata vreme curentul nu este depasit. Sursa de curent constant nu e o complicatie inutila, daca vrem sa ajungem la curentul maxim. Dar la curenti care nici macar nu se apropie, cred ca suntem de acord ca nu e cazul.

              Intrucat coeficientul termic al LED-urilor este negativ (ceea ce inseamna ca vor absorbi un curent ceva mai mare dupa incalzire), daca curentul masurat la alimentare este de peste 60% din capabilitatea LED-ului, trebuie ca testul sa se faca un timp mai indelungat, cca 15 minute, pentru a fi siguri ca curentul dupa incalzire nu este mai mare de 70-80% din maxim. Deoarece mai trebuie lasata si o rezerva pentru schimbarea caracteristicilor in timp indelungat a sursei de alimentare, si pentru fluctuatii ale tensiunii de retea, care vor influenta puterea de iesire a alimentatorului - de regula acestea nu sunt precise, dar cei 20% vor asigura o marja suficienta.

              @danecdan: ai prevazut rezistenta de limitare in curent, da? pentru ca alti utilizatori poate nu stiu ca trebuie (in cazul tau).

              Comentariu

              • morioka70
                Membru
                • 16.aug.2009
                • 297

                Mă duc să-i fac vânt!

                Dragii moşului, azi (sâmbătă, 14 august 2010) cred că mă duc sa-i fac vânt eugeniei ăleia buclucaşe de la Osram, o duc inapoi la Kaufland, să se spele cu ea pe cap. E vorba de spotul acela cu 3 LED-uri, marca Osram Dot-it Linear, pe care am dat 20,83 lei. Cu banii ăstia luai un LED Luxeon bunicel (1,5-2 W putere), care-ti dă lumină suficientă pentru o biată veioză montată la capul patului (80-100 lumeni). Chestia mai nasoală este că pentru alimentarea unui LED ai nevoie de o sursă in curent constant, pe care nu stiu s-o construiesc, si pe care as fi nevoit s-o iau de-a gata. Iar aia costa de 5 ori cat LED-ul de putere. Degeaba ma uit la scheme electronice de montaj, că nu inteleg mai nimic din ele.
                Sa revenim la ce ne doare. Am testat eugenia si n-a trecut pragul critic. Pentru asta am folosit niste acumulatoare, si s-a dovedit că jucăria nu duce mai mult de 48 de ore de functionare continuă. Nu stiu de ce or tot lăuda-o nemţii si cum or fi testa-o, că face si că drege (si că tine 100 de ore), fiindcă la mine n-a functionat nici o treime pe-atât! Am oprit-o după exact 24 de ore, căci lumina devenise atat de handicapată si de bleagă (pardon de expresie!), incat nu mai avea haz să chinui acumulatoarele de pomană (riscam sa le descarc nepermis de mult, sub 0,85 V/akku).
                Nu zic, s-or mai fi uzat si Powerex-urile alea AAA de 1.000 mAh pe care le am eu (poducător Maha Energy, Taiwan), dar cred că LED-urile Osram nu duc mai mult de 50-60 de ore cu o pereche de acumulatoare noi-nouţe (din ştoc, cum spun cei din armată!). Si că ele ar consuma, de fapt, vreo 80-100 mA, nu 50, cât sustineau nemţii pe site. N-am măsurat curentul, fiindcă am un ciuruc de ohmmetru romanesc, marca Mavo (1 sau 2, nu mai stiu exact ce model), care are clasa de precizie 2,5. Nici nu poti sa pui bază pe masurătorile facute cu el. Ii bagi mufele in priză doar ca să ştii că ai tensiune la reţea, dar nu poti sa spui cu certitudine ce valoare (câti Volţi anume, pana la cifra unităţilor). Acul indicator arată si el ceva acolo, pe ecranul ăla analogic al aparatului, o tensiune de peste 200 de Volti in curent alternativ.
                Eu tin aparatul ăsta de măsură mai mult pe postul de creion de tensiune , să văd dacă am "curent" la prize, decat pe postul de ohmmetru, să măsor curenti si rezistenţe cu el. Si-asa butonul potentiometrului de reglare la zero s-a rupt si nu mai functioneaza. Iar locasul din spate al bateriei e făcut cu atât de multă tragere de inimă, incat atunci cand introduci in el un acumulator R6 (AA - ca să măsori rezistentele), abia mai poti să-l scoti de-acolo. De băgat il bagi oleacă mai usor (desi intră forţat), dar pana il scoti e un chin. Câte scobitori n-am rupt si cate injuraturi n-am tras pe chestia asta!...

                Pentru distracţie, inainte să mă debarasez de ea, i-am făcut eugeniei Osram si niste poze (din faţă si profil, ca la puscărie!), sa vedeti si voi cum arată pe dinăuntru schema electronică si sa admirati cele trei arcuri conice de care făceam haz, zicand că parcă ar fi lucrătură românească.
                Asadar descărcati atasamentul, deszipuiţi-l si minunaţi-vă de ce găsiti inăuntru.
                Din păcate calitatea pozelor e sub-mediocră, datorită rablei de telefon mobil. Asta e, toate rablele din lumea largă s-au strans în casa mea: lanterna, telefonul mobil, ohmmetrul Mavo, eugenia Osram... A tunat si le-a adunat pe toate, cum s-ar spune! Vorb-aceea:
                La omul sărac
                Nici LED-urile nu trag!

                Codul de culori de pe rezistenţa de limitare a curentului nu se distinge prea clar (e ceva cu galben, cu maro si cu bleu, mult bleu). Rezistenta asta are cam 2 mm diametru si lungimea părtii cilindrice de vreun 8 mm. Este de culoare bleu (cyan) si are 5 cerculeţe colorate in această ordine: maro-auriu strălucitor-negru-galben-roşu. Nefiind de meserie, mie nu-mi spune absolut nimic acest cod, am adaugat informatia doar ca fapt divers, pentru electronistii care mai bântuie pe forum.
                Sa stiti că altceva in afară de un intrerupător si cele 3 LED-uri (notate pe plăcuţă cu D1, D2 si D3), circuitul nu mai contine absolut nimic pe cablajul respectiv. Doar trei fire izolate care fac legătura la polii bateriilor.
                Pe plăcuţa cu cablajul scrie asa: NET-MT-A3 2006-12-15 (probabil că aceasta e data la care a fost fabricată eugenia). Spun asta deoarece bateriile alcaline cu care vine in dotare (niste chinezisme marca Piardeer ("Cerbul pereche"- nici n-am auzit de marca asta de baterii!) sunt atat de vechi, incat mai au putin si expiră in decembrie 2010). Marfă făcută in China! De fapt, producătorul Osram scrie pe spatele cutiei de unde provine eugenia asta atat de frumos ambalată: Made in China! (nu cu semnul exclamării, pe-ăla l-am pus eu in mod special, ca să atrag atentia, incercând să vă fac să vă feriti de eugeniile Osram!)
                LED-urile cred că au 10 mm, nu 5 (dacă la lungime se referă cei 5, respectiv 10 mm!). Dacă se referă la diametru, atunci da, au intr-adevăr 5 mm!

                P.S. Nu vă bucurati degeaba, incă nu mi-am reparat lanterna, că n-am avut timp.
                Fișiere Atașate

                Comentariu

                • addysoftware
                  Incepator
                  • 28.oct.2009
                  • 58

                  Probabil tine 100 de ore cu baterii Duracell...
                  Legat de codul culorilor, trebuie citit invers (nu are cum sa fie auriu la al doilea inel), si maro-ul e la coada... In mod normal rezistentele cu 5 inele sunt de clasa de precizie superioara, ceea ce nu ar fi fost cazul aici. Citit, indica valoarea de 24 ohmi, ceea ce se incadreaza aproximativ unor calcule pentru baterii ((4.5V bateriile - 3.2V ledurile) / 60mA curent prin cele 3 led-uri)

                  Acum, legat de alimentarea cu acumulatori. Acestia au tensiune mai mica decat bateriile si din cauza diferentei mici de tensiune intre suma acumulatorilor si LED-uri, curentul va fi mai mic. De unde rezulta lumina mai slaba pe acumulatori decat pe baterii. O diferenta mica in tensiune se traduce intr-o variatie foarte mare a curentului prin LED-uri. Acumulatorii incarcati full ajung probabil la 1.3V per element, si suma lor este 3.9. LED-urile au cca 3.2-3.3V. Raman 0.6V pe rezistenta, si curentul e doar de 25mA. Dupa cateva zeci de minute, tensiunea pe element scade la 1.2V si curentul prin LED-uri la doar...10-15mA (pe tot grupul).

                  In principiu, eugenia nu e rea, dar nu a fost construita pentru ceea ce ati vrut dvs. Si oricum, pretul este cam mare, pentru ce poate sa dea. Dar asta e economia de piata, fiecare jupoaie ce prinde, iar reclama e sufletul negru al comertului.

                  Comentariu

                  • morioka70
                    Membru
                    • 16.aug.2009
                    • 297

                    Gata, i-am făcut vânt!

                    Postat în original de morioka70
                    Dragii moşului, azi (sâmbătă, 14 august 2010) cred că mă duc sa-i fac vânt eugeniei ăleia buclucaşe de la Osram, o duc inapoi la Kaufland, să se spele cu ea pe cap.
                    Gata, am dus-o la magazin (impreună cu tot ce avea: ambalajul original, banda magnetică, cele doua buline adezive, bateriile + bonul de casă) si mi-am recuperat banii! Foarte de treabă gagicuţa de la informaţii (printre multe alte lucruri, ea se ocupă si de returnarea mărfii care nu-ti convine).

                    Comentariu

                    • Consultant electrice
                      Moderator
                      • 08.nov.2005
                      • 3240

                      Asa este si normal sa se intample la un magazin civilizat care respecta clientul!
                      Curentul nu iarta!

                      Comentariu

                      • addysoftware
                        Incepator
                        • 28.oct.2009
                        • 58

                        Intr-adevar, hypermarket-urile sunt ok in aceasta privinta, si chiar si unele magazine mai mici au inceput sa aplice politici de acest tip. Pierderile lor sunt foarte mici, deoarece putini oameni returneaza produsul, in schimb numele magazinului capata o aura pozitiva. Ulterior produsul este resigilat si in principiu revandut cu o reducere. Asa ca s-ar putea probabil sa vedeti peste cateva zile eugenia resigilata cu pretul de 60% din cel initial. Incepand sa devina chiar acceptabila.

                        Apropo, un LED de 5mm, "de firma", Nichia costa 3 lei (la retail) (are vreo 5 lumeni). Cam scumpitzel.... LED-urile de putere sunt cam la 10 lei pe suta de lumeni.

                        Comentariu

                        • grizzly
                          Incepator
                          • 01.sep.2010
                          • 6

                          Postat în original de Consultant electrice
                          Ok, impartaseste-ne si noua cum si in ce conditii le folosesti!
                          De exemplu ca aici. 50 leduri supereficiente (aprox. 150lm/W) a 22 lumen/LED => 1100lm / 7.5W adica echivalentul unui bec de 100W.
                          Sursa de alimentare e una simpla cu 2 condesatoare si o punte redresoare.

                          In imagine este aprins si un bec economic de 20W spre comparatie.

                          Cost investitie aprox 250 lei
                          Fișiere Atașate

                          Comentariu

                          • addysoftware
                            Incepator
                            • 28.oct.2009
                            • 58

                            22 de lumeni? de unde *** le-ai gasit? tot la zex**?

                            Comentariu

                            • grizzly
                              Incepator
                              • 01.sep.2010
                              • 6

                              Le-am luat de pe un site din Germania(cauta pe google: Saver-set-50-x-Superflux-LED-white), unde le-am gasit la 40euro/50buc(NSPWR70CS-K1 22lm/50mA). La noi erau mai scumpe.

                              Comentariu

                              • addysoftware
                                Incepator
                                • 28.oct.2009
                                • 58

                                Nu e rau, totusi nu e cam neplacut (adica costisitor) cu transportul?
                                Ca eficienta electrica este mai mult decat excelent : 50buc*50mA*3.6V = 9W
                                Un castig important la aceasta configuratie este eficienta sursei, care e de 100%...

                                Ca pret e insa costisitor chiar si pentru mine.

                                Pe mine un sistem complet, tot de 1000 (de fapt 1300) de lumeni, ma costa asa:
                                -3 LED-uri de cca 400 lumeni, 23 lei buc
                                -Sursa c.const. dimmabila facuta de subsemnatul: cca 18 lei
                                -Radiator procesor - cca 23 lei; ramane si un cooler la treaba asta.

                                Total 110 lei.

                                Eficienta teoretica a LED-urilor (Cree) este de 130lm/w (la 350mA)
                                Dar noi nu le folosim la 0.35A, nu-i asa?

                                -Puterea absorbita la Imax = 3.55V * 1500mA = 5.33W per LED
                                -Diminuarea eficientei cu temperatura jonctiunii este de 10% la 50C
                                -Diminuarea eficientei cu intensitatea fata de referinta de 350mA (pe care producatorii o dau, dar care e ignorata de obicei de toata lumea) este de 30%.

                                Eficienta totala reala (incluzand si sursa) e cca 70lm/watt la puterea maxima, si creste spre 115lm/watt la dimming. 100 lm/watt sunt atinsi la o iluminare echivalenta cu cca 60W bec clasic

                                Per ansamblu, acesta avand un consum de energie de 20W la intensitatea maxima, sistemul cu 50 led-uri Nichia este mult, mult mai eficient (doar 9W).

                                Comentariu

                                Procesare...