Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

N(nul) de lucrul folosit ca N(nul) de protectie

Adună
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Kapytanu
  a răspuns
  Nu am facut o verificare PRAM...dar o voi face! Am un tablou de distributie la parter aproape de bara de la impamantare cu care este si conectata....insa tabloul general..care alimenteaza parterul si mansarda este la distanta fata de celelalte tablouri! Firele de la impamantarea mea imi ajung in tablourile de distributie ( parter si mansarda) iar de aici ajung si in tabloul general...( care le alimenteaza pe.cele doua) ! Daca eu fac o.priza de pamant separata la tabloul general pentru SPD...pot conecta aceasta priza la firele de impamantare care imi vin de la celelalte tablouri? Adica intreaga instalatie de impamantare a casei.va fi conectata in doua puncte ale impamantarii! 1. In tabloul general- care apoi duce in pamant si 2. In tablourile secundare care si acestea duc in pamant!

  Lasă un comentariu:


 • Consultant electrice
  a răspuns
  Eu le-am conectat pe toate impreuna in panou insa pot fi cazuri particulare unde este mai bine sa ramana separata impamantarea casei pe circuitele din casa. Ati facut o verificare PRAM pentru priza dvs. de pamant?
  SPD inainte de diferentialele din tabloul din casa.

  Lasă un comentariu:


 • Kapytanu
  a răspuns
  Si inca ceva! In cazul montajului unui spd, acesta vine montat inainte de diferential sau dupa acesta?

  Lasă un comentariu:


 • Kapytanu
  a răspuns
  Deci al treilea fir care imi vine de la BMP in tabloul meu de distributie va trebui lasat liber, in conditiile in care mie imi vine deja un fir de nul de protectie, de la impamantarea mea in acelasi tablou!

  Lasă un comentariu:


 • VYS
  a răspuns
  Impamantarea din casa nu are legatura cu BMP. Este OK sa ai impamantarea la casa si de aici sa o duci la toate prizele si chiar la partea de iluminat.

  Lasă un comentariu:


 • Kapytanu
  a răspuns
  Va rog sa imi raspundeti si mie la o intrebare! La mine la BMPM exista o siguranta cu diferential insa inainte de aceasta PEN este legat de nulul de la retea ( din stalp) , care se duce in pamant! Acelasi PEN se duce si in tabloul din casa! Mentionez ca am priza de impamantare facuta separat iar firul se la aceasta priza ajunge si el in tabloul din casa! Intrebarea este: firul de la impanatarea facuta de mine, care ajunge in tabloul de sigurante se conecteaza im acest tablou cu firul PEN care vine de la BMPM si care este legat aici cu firul de NUL? Va multumesc!

  Lasă un comentariu:


 • Consultant electrice
  a răspuns
  Eu as merge pe Finder sau ETI variante cu contactor separat.

  Lasă un comentariu:


 • Ranettius
  a răspuns
  Consultant electrice : multumesc. In firida nu e nimic si nici nu am cum sa fac priza de impamantare fara sa sparg tot trotuarul (am explicat unde e situata firida datorita configuratiei casei). Si nici sa dau o gaura in beton ca sa leg firul nu are niciun efect. In fine..
  Am notat sfatul cu releele de protectie deoarece chiar aveam in plan, asa cum am mentionat in alta postare recenta, dupa ce am "trait" o avarie a retelei in zona care mi-a dat de gandit din perspectiva protectiei echipamentelor.

  M-am trezit aseara cu telefonul care era la incarcat ca se tot aprindea, la fel si tastatura de la centrala de alarma si aparatul de AC (scotea cate un bip, cum face de obicei dupa o cadere de tensiune). Aprins becul - flickarea. Am oprit siguranta generala, am sunat la Enel si dupa ceva timp am inteles ca era o avarie majora la noi in zona.

  Acum au dat drumul la curent, toate merg ok dar as vrea sa pun o protectie generala. Am tot amanat lucrul asta deoarece am la majoritatea consumatorilor sensibili (TV, frigider, centrala etc) fie prelungitoare cu protectie, fie priza cu protectie. Dar uite ca mai sunt si altela care o pot pati.

  AM curent trifazat, BMPT e de 32A si nu are nicio protectie e doar un disjunctor de 32A Comtec (asa mi-au montat), apoi am in casa, dupa intrare, o diferentiala (de 25A cred) montata intr-un mic tablou din care pleaca circuitul (conductori de 4mmp parca) si apoi, undeva mai incolo, intr-o firida, tabloul cu toate sigurantele, unde cele 3 faze sunt impartite direct pe grupuri de disjunctoare (ca sa fie cat de cat echilibrate) (sunt vreo 15 circuite).

  M-am gandit ca as putea lua 3 relee de protectie monofazate, pe care le pot pune dupa diferentialul de la intrarea in casa (am loc acolo prevazut pentru asa ceva de la inceput) iar din relee vor pleca mai departe cele 3 faze catre tablou.

  E ok gandirea? si ca recomandare de astfel de relee: Digitop/Novatek?
  Multumesc
  M-am tot documentat si intre Digitop si Novatek poate principalul aspect ar fi ca la Novatek e mai simplu de setat timpul de repornire si intervalul de cuplare/decuplare. Aveti vreo alta varianta?
  O sa vad ce gasesc si sa fac si bucata asta de lucrare.. pana acum am tot zis ca fac insa nu m-am mobilizat indeajuns. Spatiu am, tabloul respectiv are loc, e doar de cumparat si mutat niste conductori.

  Lasă un comentariu:


 • Consultant electrice
  a răspuns
  In firida de distributie de unde se conecteaza BMPT-ul dvs. ar trebui sa fie si o platbanda legata la pamant + o bara de impamantare.
  Cel mai sigur este sa aveti o impamantare a casei, facuta corect si masurata.
  Puteti folosi un releu asociat cu un contactor care sa va monitorizeze tensiunile pe faza si prezenta nulului. Aceasta protectie va poate salva de multe neplaceri. Exista numeroase variante de la Finder, ETI sau cele cu afisaje de prin magazinele de bricolaj de la DigiTop.

  Lasă un comentariu:


 • Ranettius
  a răspuns
  Imi dau singur quote la un mesaj de mai sus si subliniez ce e important pentru problema pe care as dori sa o clarific:

  Va dau un exemplu, casa cu 1 latura la trotuar, alta cu o curte avand latime de 80cm pana la gard, cea de-a 3-a latura calcan cu alt imobil, ultima latura curte cu latime 1 m pana la gard. Casa are firida de bransament trifazat (vine din subteran) situata pe coltul cu latura cu trotuarul si cu gardul la 60 cm de casa, imediat dupa vin scarile de acces. Nulul de protectie PE din tabloul din casa iese afara, trece prin cutia cu BMPT (care nu e cu protectie!, doar o tetrapolara simpla de 32A) si ajunge in firida. Acolo s-a montat o noua tetrapolara (cred ca tot de 32A) care face legatura cu circuitul de alimentare (3L+N). PE din casa a fost legat cu N din retea la borna acestei tetrapolare. In tabloul principal din casa exista diferentiale de 30mA.

  Stiu ca circuitul functioneaza bine-mersi, asa s-a facut montajul de catre ENEL. La o simpla privire, vad 2 solutii: ori ramane asa, ori se decupleaza conductorul PE din casa de la borna tetrapolarei si ramane in aer. Reprezentantul Enel, la montarea contorului (nu ca ar detine adevarul absolut) a zis ca nu e necesara priza de pamant, protectia se face prin PE legat la N retea.


  Acum 2 ani, deci cam la un an dupa mesajul postat aici, am avut o cadere de curent si initial au venit cei de la Enel crezand ca e de la noi - NU era, bineinteles, doar ca am fost pe "faza" cand a picat curentul. Bunica-mea era singura acasa cand a venit echipa, a zis ca s-au uitat afara si au plecat.

  Aseara, deoarece a picat iar curentul (si initial am avut cateva zeci de secunte cu oscilatii mari, gen aprins/stins lumina becuri) am coborat sa vad ce si cum. Si, deschizand usita firidei de la casa (unde vine bransamentul subteran si e o tetrapolara) am vazut ca, conductorul de PE care vine din BMPT de deasupra era in aer, nemaifiind conectat la conductorul PEN din subteran. Hanar n-am de cand e asa, or fi desfacut cei de la Enel acum 2 ani cand au venit? Nu am sesizat probleme la instalatie, totul functioneaza bine, insa nu inteleg de ce au facut asta (conductorul nu e rupt, niciunul nu avea joc in tetrapolara, totul strans bine..)

  Il leg la loc (in amonte de tetrapolara, adica la borna de intrare a PEN in tetrapolara)? Il las asa, in aer?
  Ultima editare de Ranettius; 31.oct.2019, 17:10.

  Lasă un comentariu:


 • Temelye
  a răspuns
  Răspuns la: N(nul) de lucrul folosit ca N(nul) de protectie

  Sal. Am fost sunat de cineva cu intrebarea daca este posibil ca placa electronica a unei centrale termice sa se arda datorita existentei a 10-15V pe conductorul de impamintare. Raspunsul meu a fost nu,avind in vedere ca conductorul de impamintare este legat la carcasa metalica a centralei si nu are nici o legatura la componente aflate sub tensiune. Probabil tipul care a schimbat placa a motivat cu aceasta, pamintarea trebuind sa fie 0 V obligatoriu.
  Posibil ca impamintarea sa fie slaba si cineva sa fi facut o legatura gresita,folosind impamintarea ca nul de lucru. Am mai intilnit situatii de acest gen. Orcum, sa se arda placa centralei de la 10-15V pe impamintare eu zic ca nu are nici o logica. Considera cineva altfel?

  Lasă un comentariu:


 • Temelye
  a răspuns
  Răspuns la: N(nul) de lucrul folosit ca N(nul) de protectie

  Sal. Niciodata nu am agreat ideea nulului de lucru folosit ca protectie in cazul circuitelor monofazice pt uzul casnic. Consider prea mare riscul,avind in vedere ca conductorii de pamintare find legati la un loc in caz de inversare apare faza pe tot ce este legat la pamintare. Decit sa leg asa, mai bine lipsa si pun o diferentiala. Cei de la fostul IRET agreau ideea deoarece se practica intarirea nulului de retea prin pamintarile oamenilor. Astazi oamenii stiu mai multe si nu mai accepta varianta aceasta.

  Lasă un comentariu:


 • Ranettius
  a răspuns
  Răspuns la: N(nul) de lucrul folosit ca N(nul) de protectie

  Problema apare cred mai ales la casele vechi si unde poate NU se poate face (sau e foarte greu de facut) o priza de pamant. Va dau un exemplu, casa cu 1 latura la trotuar, alta cu o curte avand latime de 80cm pana la gard, cea de-a 3-a latura calcan cu alt imobil, ultima latura curte cu latime 1 m pana la gard. Casa are firida de bransament trifazat (vine din subteran) situata pe coltul cu latura cu trotuarul si cu gardul la 60 cm de casa, imediat dupa vin scarile de acces. Nulul de protectie PE din tabloul din casa iese afara, trece prin cutia cu BMPT (care nu e cu protectie!, doar o tetrapolara simpla de 32A) si ajunge in firida. Acolo s-a montat o noua tetrapolara (cred ca tot de 32A) care face legatura cu circuitul de alimentare (3L+N). PE din casa a fost legat cu N din retea la borna acestei tetrapolare. In tabloul principal din casa exista diferentiale de 30mA.

  Stiu ca circuitul functioneaza bine-mersi, asa s-a facut montajul de catre ENEL. La o simpla privire, vad 2 solutii: ori ramane asa, ori se decupleaza conductorul PE din casa de la borna tetrapolarei si ramane in aer. Reprezentantul Enel, la montarea contorului (nu ca ar detine adevarul absolut) a zis ca nu e necesara priza de pamant, protectia se face prin PE legat la N retea.

  Lasă un comentariu:


 • Consultant electrice
  a răspuns
  Răspuns la: Răspuns la: N(nul) de lucrul folosit ca N(nul) de protectie

  Postat în original de shotgunX Vezi post
  problemele astea e greu sa apara , stau la casa si am contoarul la poarta . Excludem probleme mecanice .
  Daca se inverseaza firele de catre un electrician priceput , siguranta generala cade ? sau nu sesizeaza ca are 220 pe nul ? In conditiile in care e nevoie de protectie , aceasta e asigurata in actuala configuratie cu nul de protectie pe NUL?
  Sa ingrop o bara si sa o leg la rigleta cu firele de impamantare e ceva relativ , pot sa fac ceva mai slab decat este acum si nu renteaza . Sa iau o firma specializata sa faca asta , e cam dificil , ca imi trimit un sapator de santuri si dorm si mai nelinistit dupa .Aparat sa masor impamantarea nu cred ca renteaza sa iau .
  Ba chiar se intampla aceste probleme si apar.
  Sigurantele uzuale nu declanseaza la inversare, doar daca sunt comandate separat de un modul de monitorizare.
  Impamantarea facuta dupa ureche e munca in zadar. Este oarecum riscant si cu o impamantare facuta dupa reguli dar nemasurata, cu o bara bagata in pamant va dati seama cam care e situatia.

  Lasă un comentariu:


 • RaspoElectric
  a răspuns
  Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: N(nul) de lucrul folosit ca N(nul) de protectie

  Si daca e diferentiala si curentul scurs spre impamantare prin ea nu atinge pragul de 300mA (asta e valoarea diferentialei de bransament la care declanseaza),omul moare in caz de atingere directa si siguranta nu cade .
  BMP-urile monofazice sunt echipate cu module de monitorizare a nulului de retea tocmai din aceasta cauza.
  Daca aveti asa ceva e OK.Daca nu aveti faceti-va o impamantare.Oricum pe nulul din retea pot aparea tensiuni fata de impamantare.
  Cu respect ... Ovi

  Lasă un comentariu:

Procesare...
X