Energie termica din minele inchise

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi
  • Cherubino
    Living Legend
    • 10.iul.2006
    • 1685

    #16
    Corect,domnule coleg de forum(ca sa nu repet si eu termenul de "ortac",care inseamna tot un fel de coleg)
    .Noroc bun !
    LARGO AL FACTOTUM

    Comentariu

    • dmugurel
      Membru marcant
      • 14.feb.2006
      • 306

      #17
      Poate cel mai economic ar fi pompele de caldura care extrag caldura din aerul din mina (il racesc) care daca are peste 20 de grade au un randament (COP) mai mare de 4,5
      Mesajul contine pareri personale, fara pretentii de adevaruri universale.

      Comentariu

      • dumitrescu
        Membru marcant
        • 14.sep.2008
        • 330

        #18
        Galeriile de subteran sunt la o adincime mare, ce pompe ar trebui pentru circuitul apei la o asemenea adincime. Si atunci care ar fi randamentul?

        Comentariu

        • Adamescu Ion
          Living Legend
          • 21.sep.2008
          • 1104

          #19
          Postat în original de dumitrescu
          Galeriile de subteran sunt la o adincime mare, ce pompe ar trebui pentru circuitul apei la o asemenea adincime. Si atunci care ar fi randamentul?
          Pompa va extrage apa de la o adincime ceva mai mare decit adincimea nivelul stratului freatic. Intreaga mina este inundata! Am inceput sa ma documentez despre... minerit.

          Comentariu

          • Cherubino
            Living Legend
            • 10.iul.2006
            • 1685

            #20
            In momentul in care intreaga mina este inundata,apa de acolo este rece,pentru ca nu are cum sa fie incalzita,nu este o apa geotermala care sa tasneasca fierbinte din pamant.Inca n-am auzit ca apele din panza freatica sa fie fierbinti,iar daca nu sunt din panza freatica,ci sunt introduse in mina parasita cu scopul de a umple golurile,sunt tot...reci.
            in ceea ce priveste modalitatea de extragere a apelor in vederea unei eventuale folosiri a...agentului termic de acolo,va pot spune ca la o mina cu adancimea de cca.470m fata de suprafata evacuarea apelor uzate se face in trepte,prin intermediul mai multor bazine de colectare situate la orizonturi (cote) diferite,iar puterea motorului electric de actionare a unei singure pompe este de 37 sau 45 kw.La un singur bazin sunt necesare cel putin 2 astfel de pompe care functioneaza in tandem,iar numarul bazinelor este de cel putin 3,amplasate dupa cum am precizat la orizonturi diferite.In concluzie ,va las pe toti cei care cititi acest topic sa calculati cam cata energie se consuma cu pomparea acestor ape,dupa care sa incercati sa determinati cam cata energie s-ar obtine din apele asa-zis calde sau fierbinti din mina.
            LARGO AL FACTOTUM

            Comentariu

            • Cherubino
              Living Legend
              • 10.iul.2006
              • 1685

              #21
              Doresc sa mai adaug ceva la ceea ce am spus mai sus.Intamplator,mina in care am lucrat eu intre anii 1991-1997 a fost cea mai umeda mina din Valea Jiului,iar in aceste conditii infiltratiile de apa care curgeau chiar si din stratele de carbune erau ceva obisnuit.Se intampla ca,la anumite fronturi de lucru,urcand sau coborand scarile unui contrasuitor( o lucrare de acces intr-un abataj) apa care curgea din strat sa aiba un debit atat de mare,incat eram ca sub dus,doar ca faceam dus cu o apa murdara.Pot sa va confirm ca acea apa care iesea direct din stratul de carbune nu avea mai mult de 10-15 grade Celsius.Sunt curios ce caldura s-ar putea obtine din aceasta apa evacuata in trepte pana la ziua pe o coloana cu lungimea de 4-500 m
              LARGO AL FACTOTUM

              Comentariu

              • Adamescu Ion
                Living Legend
                • 21.sep.2008
                • 1104

                #22
                Domnule Florin, pina ma documentez in continuare despre minerit, va invit sa cititi ce au scris cei care se ocupa de acest subiect si nu numai http://www.ondrill.ro/PompeDeCaldura.html
                Trebuie sa recunosc ca mineritul este o ... stiinta. Merita sa-mi pierd timpul citind si acumulind cunostinte noi.
                Am gasit o multime de subiecte pe tema caldurii din pamint, poate cautati si dumneavoastra mai mult!

                Comentariu

                • Cherubino
                  Living Legend
                  • 10.iul.2006
                  • 1685

                  #23
                  Domnule Adamescu,este interesant linkul pe care mi l-ati trimis si va multumesc.Sincer,n-am auzit pana acum despre aceasta tehnologie,dar din cate mi-am dat seama,ea nu infirma deloc ceea ce am scris eu in mesajele anterioare,intrucat nu are ca obiect utilizarea unor lucrari miniere dezafectate pentru obtinerea energiei.
                  Legat tot de subiectul pe care-l dezbatem aici de ceva vreme,aseara mi-am adus aminte ca,in urma cu cativa ani,am citit undeva (intr-o revista sau un ziar,nu mai tin minte),ca niste oameni de stiinta s-au gandit sa foloseasca potentialul energetic enorm pe care il au zacamintele de carbuni care nu se pot exploata.Este vorba despre acele portiuni din zacaminte care este obligatoriu sa ramana neexploatate pentru a proteja solul si constructiile amplasate deasupra lor la suprafata.Aceste portiuni de zacaminte se numesc pilieri de siguranta si ,doar in Valea Jiului,cred ca sunt imobilizate acolo cateva zeci de milioane de tone de carbune care nu vor putea fi exploatate niciodata.Ideea acelor savanti era sa gaseasca o metoda prin care sa genereze in aceste zacaminte focuri endogene si sa capteze caldura produsa de aceste focuri,in tot acest timp zacamintele ramanand la locul lor neexploatate,ele urmand a se transforma in cenusa pe masura ce ard complet.Dupa cum observati,este vorba de cu totul altceva decat folosirea unor mine inchise,deoarece acesti pilieri de siguranta sunt portiuni "virgine"de zacamant,care nu au fost niciodata subiect al vreunei lucrari miniere,exceptand prospectiunile geologice.Nu stiu daca aceasta idee s-a materializat undeva in lume,poate o fi chiar cazul din Olanda,de la care a plecat toata discutia noastra (cine stie?).
                  Problema este ca acest tip de energie nu este ecologica deoarece si in acest caz se degaja dioxid si monoxid de carbon,care ar trebui cumva captate daca se doreste ca ele sa nu ajunga in atmosfera.
                  LARGO AL FACTOTUM

                  Comentariu

                  • Adamescu Ion
                    Living Legend
                    • 21.sep.2008
                    • 1104

                    #24
                    Domnule Florin, cred ca in VJ, se folosea o metoda de exploatare prin dirijarea presiunilor. Din aceasta cauza au aparut gropi la suprafata. Daca s-ar da foc pilierilor de siguranta, volumul cenusii fiind mic, cred ca s-ar ingropa orasele din VJ. Procedeul de care vorbiti se numeste exploatare prin gazeificare? Ce bine ca nu s-a aplicat in Romania! Ce ziceti de exploatarea zacamintelor de sare prin dizolvare? Urmarile ar fi cam aceleasi! Eu am crezut ca o sa scormoniti un pic prin ondrill. Daca ati face-o, poate ati gasi analogia, cu foarte putina inventivitate, imaginatie. Ce ziceti daca am intreba specialistii de la ondrill, despre acest subiect? Anumite lucruri legate de minerit sint de-a dreptul caraghioase si cred ca doar la noi se puteau intimpla! Cite lucruri frumoase si utile se puteau face in Romania cu atit cit s-a consumat in minerit... Problema grava este ca mineritul a modelat caractere si urmarile s-au vazut si se vad! In rest... Noroc bun!

                    Comentariu

                    • Cherubino
                      Living Legend
                      • 10.iul.2006
                      • 1685

                      #25
                      Intr-adevar in Valea Jiului se foloseste dirijarea presiunilor.Nu stiu cum se numeste arderea pilierilor,va repet,nici macar nu stiu daca s-a aplicat undeva in lume.In privinta lucrurilor bune care s-ar fi putut face cu cat s-a consumat in minerit...m-am nascut si am trait in Petrosani si credeti-ma,nu aveti niciun motiv sa ma invidiati pentru asta,intrucat aici nu s-a facut nimic bun de pe urma mineritului.Dar ce sa-i faci,fiecare cu soarta lui...
                      Cu stima,
                      LARGO AL FACTOTUM

                      Comentariu

                      • Adamescu Ion
                        Living Legend
                        • 21.sep.2008
                        • 1104

                        #26
                        Domnule Florin, va multumesc pentru interventiile dumneavoasta, ele m-au facut sa ma documentez mai bine si incet, incet am ajuns la solutia aplicabila si aplicata. Ideia initiala nu era cea corecta.
                        Nu depinde de noi ca in anumite domenii s-au aruncat si se arunca banii pe geam sau in buzunarele unor hoti care ne sfideaza! Partea urita este ca se poate face putin si insuficient pentru a se schimba, cu adevarat, ceva.

                        Comentariu

                        • Cherubino
                          Living Legend
                          • 10.iul.2006
                          • 1685

                          #27
                          Cu mare intarziere fata de data ultimului dvs.post va intreb, domnule Adamescu, care era solutia corecta?
                          LARGO AL FACTOTUM

                          Comentariu

                          Procesare...