Urmareste-ne pe Facebook

Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Tabloul electric pentru locuinta

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Instalatie electrica corecta?

  Salut, va rog sa imi spuneti daca urmatoarea configuratie a tabloului electric dintr-un apartament cu doua camere de bloc este ok:

  -3 sigurante separate de 20A pe circuitele de priza mari consumatori- AC, Cuptor Electric si masina de spalat
  -3 sigurante COMUNE de 20A pe prize-becuri legate pentru zonele 1.dormitor-hol-baie 2. sufragerie 3. bucatarie -hol intrare.
  -1 diferential de 32 A pe general.

  Mentionez ca toata instalatia a fost refacuta de la zero, totul este nou.

  Electricianul care a refacut instalatia a zis ca asa e la ap noi, priza si bec pe o singura siguranta comuna.Ce ziceti e ok asa?Cum ar trebui refacut in sistemul clasic becuri separat-prize separat ( excluzind marii consumatori) ?

  Multumesc.
  Fișiere atașate

  Comentariu


  • Răspuns la: Instalatie electrica corecta?

   Nu e ok. Macar sigurante separate pe prize si pe iluminat.

   Comentariu


   • Răspuns la: Instalatie electrica corecta?

    Asa dupa cum ati fost informat si pe forumul Softpedia, unde ati deschis un subiect identic (ceea ce nu e rau, sunt binevenite cat mai multe opinii care sa va ajute sa trageti o concluzie), aveti ghinionul sa va fi intalnit cu un individ care nu se poate numi "electrician". Ma rog, poate ca are o diploma de profil, obtinuta in cine stie ce conditii, dar daca lucreaza in halul in care ati descris, atunci imi pare rau pentru dumneavoastra.
    Era bine sa fi pus intrebarile astea inainte ca "electricianul" dvs sa se apuce de lucrare, poate ca daca ati fi fost atunci informat corect, ati fi putut sa renuntati la el si sa gasiti un profesionist. Acuma, depinde si de bani. Daca l-ati cautat cumva pe cel mai ieftin, atunci probabil ca ati gasit exact ce-ati cautat, adica "eftin si bun".
    Oricum daca raul tot a fost facut, puteti macar sa incercati minimalizarea daunelor, si puteti face asta prin inlocuirea tuturor disjunctoarelor de 20A cu altele de 16A, cu exceptia circuitelor unde aveti impreuna prize cu iluminat. Acolo veti monta disjunctoare de 10A, intrucat, daca circuitele de iluminat sunt executate cu conductor de 1,5 mmp, iar cele de prize cu 2,5 mmp, atunci protectia trebuie corelata cu sectiunea cea mai mica, nefiind admisa o valoare mai mare de 10A.
    Pe viitor, daca veti mai avea astfel de lucrari, va rog sa tineti minte aceste reguli extrem de usoare:
    1. Circuitele de iluminat trebuie sa fie separate total de cele de prize (ele se pot trage in tuburi comune si pot fi montate in doze comune, dar dpdv electric trebuie separate).
    2. Un circuit de prize cablat cu conductor de 2,5 mmp cupru se protejeaza cu disjunctor de MAXIMUM 16A.
    3. Un circuit de iluminat cablat cu conductor de 1,5 mmp cupru se protejeaza cu disjunctor de MAXIMUM 10A.

    Singurul lucru bun din toata tarasenia asta este protectia diferentiala.
    LARGO AL FACTOTUM

    Comentariu


    • Răspuns la: Tabloul electric pentru locuinta

     Pentru protectia la traznet, am citit ce parametri trebuie (tip 2, B+C, In=20kA, Up de max. 1,5kV, in paralel cu disjunctor de 20A) dar as vrea sa fiu sigur daca cineva e familiarizat cu asta.
     E OK combinatia asta?

     Protectia https://goo.gl/GgeQKX
     Disjunctorul ei https://goo.gl/7UKNFU
     Lampa protectiei https://goo.gl/AQz9B1

     Am trifazic.
     Ultima editare de kriss13; 12.ian.2018, 18:25.

     Comentariu


     • Răspuns la: Tabloul electric pentru locuinta

      Salul am constatat la tabloul electri ca sigurantele automate sunt invers adica in loc ca alimentarea sa intre de sus ea intra de jos si iesirea e sus. E vreo problema? Adica isi face treaba siguranta?

      Comentariu


      • Răspuns la: Tabloul electric pentru locuinta

       nu-i nici o problema, protectiile vor lucra la fel

       Comentariu


       • protectii la supratensiune

        Buna, s-a discutat mult despre echiparea tablourilor electrice din casa cu protectii la supratensiune. De ce ar fi necesara aceasta echipare , cand stiu ca BMP-urile sunt echipate cu astfel de dispozitive?

        Comentariu


        • Răspuns la: Tabloul electric pentru locuinta

         Supratensiunile sunt de 2 tipuri:
         1. Datorate unui defect sau Dorel in retea. Protectia impotriva acestor supratensiuni se face uneori si in BMP - postati o poza cu BMP-ul aflam daca aveti.
         2. Datorate traznetului. Contra acestora trebuie instalat descarcator de tensiune in tabloul din casa.
         “Quality means doing it right when no one is looking.”

         Comentariu


         • Răspuns la: Tabloul electric pentru locuinta

          Mai exista un aspect legat de protectiile la supratensiuni atmosferice: in apartamentele de bloc din orase unde, in imensa majoritate a cazurilor, distributia este pozata subteran, atat pe partea de medie tensiune, cat si pe partea de joasa tensiune a postului trafo zonal, aceste descarcatoare pentru supratensiuni atmosferice nu trebuie montate. Scrie undeva in I7, la capitolul dedicat.
          LARGO AL FACTOTUM

          Comentariu


          • Răspuns la: Tabloul electric pentru locuinta

           Multumesc pt raspunsuri, sa inteleg ca in BMP-uri nu se prevede instalarea de descarcatoare la supratensiuni de natura atmosferica, deci locul lor ar fi intabloul general al casei?

           Comentariu


           • Răspuns la: Tabloul electric pentru locuinta

            Da, acel echipament (descarcator pentru supratensiuni de natura atmosferica) il montati dvs. sau electricianul in tabloul casei. In BMP este treaba furnizorului ce protectii pune.
            Curentul nu iarta!

            Comentariu


            • Răspuns la: Tabloul electric pentru locuinta

             Multumesc!
             Ultima editare de vallentin; 04.feb.2018, 22:29.

             Comentariu


             • tetrapolara cu diferential

              Acum nu mult timp am montat o tetrapolara cu diferential intr-un tablou secundar. Se dorea protectia beneficiarilor la electrocutare avand in vedere ca aceasta siguranta era legata la o rezistenta electrica trifazata de, daca nu ma insel, 4,5kw, care incalzea apa dintr-un boiler de 300l. Rezistenta nu are decat 3 borne, strict pentru cele trei faze, deci lucreaza la 400v. Nu are contact nici pentru nul de lucru, nici pentru cel de protectie, si dupa un timp mi-am dat seama ca tetrapolara montata nu are nici un rol. Intrebarea este, cum ii protejezi in situatia data pe utilizatorii instalatiei sanitare de accidente? Care este solutia?

              Comentariu


              • Răspuns la: Tabloul electric pentru locuinta

               Protectia diferentiala este geniala tocmai prin faptul ca este foarte simpla. In cazul dvs. (consumator trifazat fara nul), diferentiala se asigura ca tot curentul care se duce la consumator se intoarce in intregime (nu conteaza daca se intoarce pe nul sau pe alta faza, important este sa se intoarca). In cazul unui defect de izolatie, o particica din curent se scurge la pamant (in apa din boiler care se afla la potentialul pamantului) si astfel protectia diferentiala "vede" ca ceva nu e in regula.
               Un exemplu mai simplu de inteles este fierul de calcat cu aburi, care la um moment dat are un defect de izolatie si "da la masa". Daca avem siguranta diferentiala si priza cu contact de protectie suntem protejati. Daca avem sigurenta diferentiala si priza fara contact de protectie, potentialul care apare accidental la masa nu se scurge la pamant (pentru ca nu are pe unde) si asteapta gospodina sa puna mana pe fier ca sa apara curentul diferential. Daca nu avem sigurenta diferentiala, curentul de scurgere catre pamant trebuie sa fie mult mai mare astfel incat sa fie eliminat de siguranta (sau disjunctor).
               Daca nu avem nici diferentiala, nici contact de protectie, situatia e foarte trista pentru ca toata baza este in siguranta si asta nu actioneaza foarte rapid in majoritatea cazurilor. Nu mai vorbim de Dorei care monteaza sigurante supradimensionate ...
               Sper ca m-am exprimat coerent.
               “Quality means doing it right when no one is looking.”

               Comentariu


               • Răspuns la: Răspuns la: Tabloul electric pentru locuinta

                Eu am spus ca diferentiala tetrapolara montata de mine nu are nici un rol pentru ca nu eram sigur daca sesiseaza inegalitatea curentului de ducere si intoarcere intre doua faze. In plus de asta, nu declupa la butonul "test. Cred ca totusi, nu am ales diferentila potrivita.

                Comentariu

                Procesare...
                X
                sigla BRAT