Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Tabloul electric pentru locuinta

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Protectiile se alimenteaza conform specificatiilor producatorului. Acolo unde este necesara o alimentare strict printr-o parte se marcheaza in general acest lucru fie printr-o sageata fie printr-un alt marcaj specific fabricantului. Acest lucru se intampla la dispozitivele care inglobeaza si ceva electronica dependenta de alimentarea retelei. In cazul protectiilor din poza se tine cont de faza si nul.
  Este recomandat sa aveti sigurante diferentiale separate prize si lumini sau chiar dedicate pe unele circuite in functie de complexitatea instalatiei. Puteti folosi variante RCCB ca diferential general.
  Curentul nu iarta!

  Comentariu


  • In urma cu ceva timp au schimbat tabloul din apartament care era pe fuzibila cu sigurante automate .Problema e ca siguranta de pe holul scări care e de 25 A se ardea la câteva zile .In tabloul din casa au pus o siguranta de 16A care opreste tot curentul si 2 de 25 A .In urma acestor probleme m-am hotarat sa schimb instalația apartamentului după cum urmează:Circuite prize -camera mica un circuit individual pnt calorifer electric de 2500 w cu conductori de 2,5 si siguranta de 16A-un circuit cu 4 prize separat (2,5 16A) -camera mare la fel ca si in cea mică- Hol -un circuit pentru boiler de 1500 w iar in bucatarie un circuit cu 4 prize pentru diverse si unul pentru un robinet delimano. In camere in afara de calorifere nu vor fi decât cate un tv si un laptop . Circuite lumina:un circuit de 1,5 cupru până în doza de unde vreau sa leg lumina din camera mica ,baie si hol -un circuit până intro doza aflată în camera mare pnt lumina din bucatarie si din camera .imi cer scuze anticipat daca nu am folosit termeni corecți in a descrie pentru ca nu sunt electrician dar nici nu as mai apela la uñ electrician autorizat având în vedere ultima lucrare care au făcut-o .Daca se poate as vrea niste sfaturi:daca e prea mult ceea ce vreau sa fac si cu ce sigurante ar trebui să echipez un tablou pentru ce vreau sa fac .Va multumesc

   Comentariu


   • Normal pentru prize puneti 16A si 10A pentru lumina, ma refer pe tot apartamentul. Suplimentar, fiindca au aparut tot felul de echipamente consumatoare de curent, puteti pune inca un circuit cu siguranta de 16A pentru calorifer electric / masina de spalat / cuptor electric la bucatrie. Pentru boiler de 1500W nu se justifica.

    Comentariu


    • Ok .Multumesc de sfaturi

     Comentariu


     • Incercati sa includeti in panou si protectii diferentiale. Este chiar cu titlu obligatoriu pentru o instalatie din zilele noastre.
      Curentul nu iarta!

      Comentariu


      • va salut domnilor.sper sa nu fi postat gresit
       problemele mele sunt: sigurantele din tablou si pozitionare cabluri….?


       Vechea instalatie clasica cu cabluri din aluminiu are in total 4 sigurante, 2 pe nul si 2 pe faza la becuri si la prize.
       Casa batraneasca cu contorul (care are in dotare o siguranta comtec OVP1/32a pusa de enel) se afla pe veranda intr-o cutie din plastic transparent, iar fix pe cealalta parte a peretelui in interior e montat tabloul cam la aceeasi inaltime.
       Probleme:
       1. Bucataria este in capatul casei la o distanta de circa 10 metri. conductorul de curent care merge spre bucatarie (din care se deriva si becurile) e tras (intins) prin pod, dintr-o doza din casa - din partea de iluminare- si are sectiunea de 1,5mm cupru. asa l-am gasit tras de vechii proprietari. In doza de unde sa luat curent firele de cupru sunt infasurate peste cele de aluminiu si din aceasta cauza dar si din consum marit am avut si/am numai probleme cu doza respectiva.
       In bucatarie sunt acum electrocasnice cu consumul cel mai mare. Se poate ajunge la max 5kw. – cred ca e nevoie de 2 circuite separate care sa duca fiecare cate 3 kw. …(Are nevasta-mea grija sa porneasca pe acolo cam tot ce se poate - spre disperarea mea)

       2. Garajul, (e alimentat acum tot din firul care merge spre bucatarie) unde –ocazional- am consum de maxim 2,5 kw In functie de ce scule folosesc pe acolo.
       Eventual dupa instalarea traseului spre garaj as putea alimenta tot de pe acel nou circuit si aparatul de aer conditionat….pana sa intre in garaj tubul cu conductorii dupa ce va iesi din pod, va trece pe peretele exterior chiar prin dreptul aparatului de a.c. care e in interior.

       3.Boilerul din baie are si el nevoie de circuit separat… preferabil cu o diferentiala doar pentru el – ca nu prea as vrea sa dau coltu’ chiar in cabina de dus, din cauza unei sigurante lipsa.

       4.Tot pe veranda la baza contorului cam 1,5 m mai jos este o priza pe care o folosesc ocazional pentru alimentarea aparatului de sudura.
       Intrebare1: la priza unde folosesc ap sudura, fiind cam cel mai mare consum, as vrea ca pozitionarea sigurantei respective sa fie undeva,
       ori inainte, ori imediat dupa siguranta generala. oricum inainte de orice diferentiala. (electricianul zice ca nu se poate).


       Intrebare 2- Am observat ca iarna la vechiul circuit se cam produce condens pe caburile din doze intrerupatoare si in prize. Cum se comporta sigurantele diferentiale in acest caz?

       Intrebare 3 - Cea mai usoara cale de trecere si mai putin vizibila pentru noile circuite, 2 spre bucatarie, 1 spre garaj, si 1 spre boiler – este tot prin pod – dar acolo vara e foarte cald si pe jos este scandura….iar in perioada urmatoare urmeaza si reparatii la tavanul unei camere. Electricianul care urmeaza sa faca lucrarea respectiva spune ca in acest caz tuburile din pvc prin care vor trece cablurile de curent se pot pozitiona in pod atasate de grizile acoperisului. e ok sau nu?

       Din pacate nu cadem la pace nici in privinta pozitionarii sigurantelor. Eu vreau doar 3 diferentiale separate, RCBO, 2 pentru bucatarie si 1 la baie… el zice ca nu e ok.

       Iata propunerea mea:
       1 sig. generala de 32a, 1p+n sau dubla.
       2 digitop 40a,
       3 sig.1p+n de 20a spre priza ap.sudura, conductor 4mm
       4 diferentiala rcbo 16a circuit1 bucatarie, conductor, 2,5mm
       5 diferentiala rcbo 20a circuit2 bucatarie, conductor, 4mm
       6 diferentiala rcbo 16a baie,conductor 2,5mm
       7 sig.1p+n 16a garaj, conducor 2,5mm
       8 sig.1p+n 16a prize traseu vechi
       9 sig.1p+n 10 sau (6 daca gasesc) pentru lumini circuit vechi

       Propunere electrician:
       1.generala Rccb 32a
       2.------
       3.1p+n 20a spre ap sudura
       4.1p+n 16a circuit1 bucatarie, conductor, 2,5mm
       5 1p+n 20a circuit2 bucatarie, conductor, 4mm
       6 1p+n 16a baie boiler,conductor 2,5mm
       7 sig.1p+n 16a garaj, conducor 2,5mm
       8 sig.1p+n 16a prize traseu vechi aluminiu
       9 sig.1p+n 10 sau (6 daca gasesc) pentru becuri circuit vechi aluminiu

       - avand in vedere situatia de mai sus, care ar fi recomandarea dvs. in ordonarea si configurarea optima a sigurantelor in viitorul tablou electric? pe care eu il propun cu minim 16 sau 24 module.
       Mersi.
       Ultima editare de oprea.g; 14.mai.2020, 10:40.

       Comentariu


       • As dori sa folosesc schema ceasta este OK. sau varianta 2 scrisă .

        Comentariu

        Procesare...
        X