Tabloul electric pentru locuinta

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi
  • ucenicul.tanar
    Incepator
    • 25.aug.2009
    • 98

    (1) In toate BMP-urile "modernizate" pe care le-am vazut eu se folosesc disjunctoare cu protectie diferentiala cu sensibilitate de 0.3 A. Rolul lor este mai mult sa previna furtul de energie electrica decat protectia impotriva electrocutarii. Un prag atat de mare mai are si avantajul ca permite construirea unor circuite in aval in care se poate impune selectivitatea dorita

    (2) S-a stabilit deja ca este mai bine ca un defect la prize sa nu intrerupa si lumina. Daca inseriezi un disjunctor "general" de 25A cu unul de 20A, in caz de scurt-circuit la prize nu este asigurata deloc selectivitatea. Nu se face asa ceva. Ai sanse sa decupleze "generalul" primul si ramai pe intuneric cu stecherul in mana, bajbaind printr-un hol intunecat sa ajungi la tabloul electric.

    (3) Tot mai multe aparate electrice folosesc surse de alimentare in comutatie. Sursele in comutatie de obicei au un filtru la intrare care contine doua condensatoare legate de pe L si de pe N la borna de protectie a aparatului. Cand il bagi in priza, prin acele condensatoare incepe sa se scurga la impamantare un mic curent rezidual, ne-periculos in sine, dar sesizat de diferential. Daca ai destule astfel de surse in comutatie in priza la un moment dat, ai toate sansele sa se declanseze un diferential cu sensibilitate de 10 mA.

    Asadar, un diferential cu sensibilitate de 10 mA este prea sensibil pentru un apartament intreg si stiu asta din experienta proprie. "Sare" destul de repede. Unul de 30 mA este mult mai potrivit.

    Mi se pare chiar amuzant ca te opui utilizarii de disjunctoare de 10A ca sunt prea sensibile si apoi sugerezi utilizarea unui diferential de 10 mA pe toate prizele.

    (4) Diferentialele uzuale pe care le gasesti la pravalie nu asigura selectivitate intre pragul de 10 mA si pragul de 30 mA.
    Daca pui un diferential de 30 mA pe "general" si apoi unul de 10 mA in aval de acesta, in cazul unui defect de izolatie nu vei mai avea asigurata selectivitatea. Iarasi exista riscul sa ramai pe intuneric din cauza unui defect la prize.

    Eu am pe prize unul de 30 mA si pe boilerul electric unul de 10 mA. Am simulat o punere la pamant cu un bec de 20W (~ 100 mA) intre faza si impamantare si s-au declansat aproximativ aleator, cand unul, cand celalalt.

    (5) Vezi tabelul 4.9 din normativul I7 / 2002. Acolo se spune ca pentru un disjunctor de 20A, trebuie sa ai circuitul de minim 4 mmp pentru Cu sau 6 mmp pentru Al.

    Un disjunctor de 20A pe o instalatie veche de aluminiu, combinat cu mentalitatea "clientul vrea sa poata baga orice in priza" este o reteta destul de periculoasa.
    Rezultatul este o instalatie electrica la fel de "sigura" ca si tabloul vechi cu sarma de electrod de sudura in carcasa fuzibilului.

    Nu mai veniti cu vrajeli ca "asa vrea clientul". Asa vrea clientul pentru ca asa l-ati educat.
    Clientul nu este electrician autorizat. Clientul trebuie sa inteleaga ca daca vrea sa bage multe chestii in priza, trebuie circuite suplimentare si alea costa. Si ca daca nu are bani de circuite suplimentare, nu poate baga in priza orice si oricand. Cat dai, atata face.
    It works better if you plug it in.

    Comentariu

    • Cherubino
      Living Legend
      • 10.iul.2006
      • 1685

      Postat în original de emanoil dumitrescu
      Omul stie ca trebuie sa bage in priza si sa-i meraga. Atat. Aaa, ca sunt clienti care inteleg rolul circuitelor, ca doresc protectii calculate pe consumator, intradevar exista si altceva dar in general si ma refer la cca 99% din clienti, omul vede in instalatia electrica ceva secundar. Ba in unele cazuri, pentru ei instalatia electrica este cel mai usor lucru de facut din toata casa.
      Mai are rost sa va spun ca acum "e la moda" sa ai plita vitroceramica? Si ca de regula, aproape toata lumea alege modele de 6,7kW? La un apartament cu alimentare monofazata... Numai bine si sper ca nu am suparat pe nimeni cu epistolele mele.
      Din pacate aici aveti dreptate.
      LARGO AL FACTOTUM

      Comentariu

      • Paulorossi
        Membru
        • 24.aug.2010
        • 271

        Postat în original de ucenicul.tanar
        Asadar, un diferential cu sensibilitate de 10 mA este prea sensibil pentru un apartament intreg si stiu asta din experienta proprie. "Sare" destul de repede. Unul de 30 mA este mult mai potrivit.
        ....
        (4) Diferentialele uzuale pe care le gasesti la pravalie nu asigura selectivitate intre pragul de 10 mA si pragul de 30 mA.
        Daca pui un diferential de 30 mA pe "general" si apoi unul de 10 mA in aval de acesta, in cazul unui defect de izolatie nu vei mai avea asigurata selectivitatea. Iarasi exista riscul sa ramai pe intuneric din cauza unui defect la prize.
        Intr-adevar sigurantele cu diferential cu sensibilitate de 10 mA sunt prea sensibile pentru o intreaga locuinta.Se preteaza doar pentru anumiti consumtori speciali mai sensibili la defecte de izolatie si umiditate.Normativul I7 nici nu face referire la diferentialul de 10 mA,mentioneaza in cazul zonei 3 din baie folosirea unui diferential de 30 mA.
        Cat despre sigurantele pe care le cumperi din pravalie recomand sa le cumperi direct de la furnizori si sa soliciti certificat de conformitate,asa vei sti sigur ce cumperi si te asigur ca lucreaza la parametrii specificati.
        Succes!

        Comentariu

        • Cherubino
          Living Legend
          • 10.iul.2006
          • 1685

          Postat în original de da_n

          eu cred ca inainte de a da sfatul tre gandita bine problema, ma refer la aspectul preventiv
          Ma bucur ca ati adus in discutie cuvantul "preventiv". Dvs l-ati folosit in contextul de a preveni o eventuala (si ipotetica) crestere a numarului si puterii consumatorilor in viitor. Referindu-ma insa la consumatorii actuali ai colegului forumist care a deschis subiectul, ideea de preventie este foarte importanta, dar privita in contextul prevenirii unor evenimente catastrofale (cum ar fi un incendiu).
          In urma cu vreo 3 luni am auzit la radio o stire conform careia, in concordanta cu o statistica a ISU realizata in ultimii 20 de ani, 80% din incendiile produse la cladiri rezidentiale si administrative au cauze de natura electrica. Imi este greu sa cred ca in toate aceste cazuri or fi avut protectii facute din lita "fara numar" sau cu disjunctoare luate de pe taraba din obor. Poate ca unii aveau disjunctoare "de firma" dar ale caror valori erau prost alese, poate si pe considerentul ca normativele sunt depasite iar noi, vajnicii meseriasi care suntem gata sa-l facem de 2 parale pe unu' care vine cu "stupizenii" de 10 A, nu ne impiedicam de o "bagatela" numita normativ.
          In ceea ce ma priveste, cu ideile astea ale mele care starnesc atata enervare si pe care le-am pus in practica atat la locul de munca, cat si pe la diverse persoane carora le-am prestat servicii de natura electrica , ma bucur ca pot spune ca n-am avut niciodata parte de niciun eveniment neplacut si ca pot dormi linistit noaptea.

          Cu stima
          LARGO AL FACTOTUM

          Comentariu

          • Mircea_G
            Living Legend
            • 14.ian.2007
            • 12204

            Postat în original de florin muresan-grecu
            In urma cu vreo 3 luni am auzit la radio o stire conform careia, in concordanta cu o statistica a ISU realizata in ultimii 20 de ani, 80% din incendiile produse la cladiri rezidentiale si administrative au cauze de natura electrica.
            Este usor de spus asta , mai ales cind nu gindesti . La accidentele auto , vine militianul si decreteaza , neadaptarea vitezei , la incendii nenea pompierul zice , cauze electrice ...din pacate nu avem si n-am auzit de specialisti care stiu sa faca o cercetare adevarata .
            80% cauze electrice ? Imposibil , dar din incidentele cu cauze electrice , trebuie spus , si este foarte important , cit la suta cu cauze " de instalatie " si cit " cauze de echipamente " . Eu cred ca peste 90% din incidentele sint strict din cauza echipamentului folosit .
            Instalatii verificari-revizii gaze

            Comentariu

            • bassu
              Membru Marcant
              • 25.nov.2008
              • 475

              ucenicul.tanar scris:

              "...(1) In toate BMP-urile "modernizate" pe care le-am vazut eu se folosesc disjunctoare cu protectie diferentiala cu sensibilitate de 0.3 A. Rolul lor este mai mult sa previna furtul de energie electrica decat protectia impotriva electrocutarii. Un prag atat de mare mai are si avantajul ca permite construirea unor circuite in aval in care se poate impune selectivitatea dorita..."

              Nu stiu ce BMP-uri ai vazut tu dar eu pe aici prin Gorj, la cele din blocuri am vazut doar cu 0,03A. Inima se opreste la 45-50 mA. deci alegerea unuia de 0,03A este mai mult decat oportuna.

              "...(2) S-a stabilit deja ca este mai bine ca un defect la prize sa nu intrerupa si lumina. Daca inseriezi un disjunctor "general" de 25A cu unul de 20A, in caz de scurt-circuit la prize nu este asigurata deloc selectivitatea. Nu se face asa ceva. Ai sanse sa decupleze "generalul" primul si ramai pe intuneric cu stecherul in mana, bajbaind printr-un hol intunecat sa ajungi la tabloul electric. ..."

              Fiind asezate dpdv al valorii in cascada din practica iti pot spune ca nu sar toate deodata. Fa proba cu ABB - eu cu astea lucrez si apoi sa-mi spui. Nu as recomanda asa ceva daca nu as face asa ceva zi de zi.

              "...(3) Tot mai multe aparate electrice folosesc surse de alimentare in comutatie. Sursele in comutatie de obicei au un filtru la intrare care contine doua condensatoare legate de pe L si de pe N la borna de protectie a aparatului. Cand il bagi in priza, prin acele condensatoare incepe sa se scurga la impamantare un mic curent rezidual, ne-periculos in sine, dar sesizat de diferential. Daca ai destule astfel de surse in comutatie in priza la un moment dat, ai toate sansele sa se declanseze un diferential cu sensibilitate de 10 mA.

              Asadar, un diferential cu sensibilitate de 10 mA este prea sensibil pentru un apartament intreg si stiu asta din experienta proprie. "Sare" destul de repede. Unul de 30 mA este mult mai potrivit. ..."

              Nu am scris nicaieri sa puna unul de 10mA pe general. Doar pe prize. Dupa ce am citit postul tau am luat din raft un diferential ABB de 20A / 0,01A l-am pus intr-un circuit format din doua calculatoatoare si le-am pornit la interval de 1 minut unul fata de celalat. Nu s-a intamplat nimic. Am refacut experienta de 3 ori. Nimic.

              "...(4) Diferentialele uzuale pe care le gasesti la pravalie nu asigura selectivitate intre pragul de 10 mA si pragul de 30 mA.
              Daca pui un diferential de 30 mA pe "general" si apoi unul de 10 mA in aval de acesta, in cazul unui defect de izolatie nu vei mai avea asigurata selectivitatea. Iarasi exista riscul sa ramai pe intuneric din cauza unui defect la prize.

              Eu am pe prize unul de 30 mA si pe boilerul electric unul de 10 mA. Am simulat o punere la pamant cu un bec de 20W (~ 100 mA) intre faza si impamantare si s-au declansat aproximativ aleator, cand unul, cand celalalt. ..."

              Eu unul folosesc partea de protectie de la ABB. Uneori, si asta mai rar si de alti producatori. Crede-ma ca am un somn tare greu si nu mi-ar face placere sa vad ca a luat foc casa unui client sau Doamne fereste altceva.

              "...5) Vezi tabelul 4.9 din normativul I7 / 2002. Acolo se spune ca pentru un disjunctor de 20A, trebuie sa ai circuitul de minim 4 mmp pentru Cu sau 6 mmp pentru Al.

              Un disjunctor de 20A pe o instalatie veche de aluminiu, combinat cu mentalitatea "clientul vrea sa poata baga orice in priza" este o reteta destul de periculoasa.
              Rezultatul este o instalatie electrica la fel de "sigura" ca si tabloul vechi cu sarma de electrod de sudura in carcasa fuzibilului.
              ..."

              Daca ai avea curiozitatea sa te uiti intr-un tablou ai avea surpriza sa vezi ca pe timpul lui nea Nicu alimentarile de la camere se intalneau in tablou. Asta este foarte valabil in special in cazul blocurilor cu intenc si nu numai. Deci la bornele sigurantelor o sa ai toate plecarile catre camerele respective. nu cred ca mai are rost sa mai adaug ceva.

              "...Nu mai veniti cu vrajeli ca "asa vrea clientul". Asa vrea clientul pentru ca asa l-ati educat.
              Clientul nu este electrician autorizat. Clientul trebuie sa inteleaga ca daca vrea sa bage multe chestii in priza, trebuie circuite suplimentare si alea costa. Si ca daca nu are bani de circuite suplimentare, nu poate baga in priza orice si oricand. Cat dai, atata face...."

              Ce frumos suna ce spui tu acolo! Cat mi-as dori sa ai dreptate! Din pacate traim in Romania si aici e altfel. Cate instalatii electrice ai executat pana acuma? Sau la cate ai dat avizele necesare? Eu, asa cum am mai spus mai sus cu asta ma ocup. Repet si eu ce spunea emanoil, daca toti clientii ar fi educati ca dumneata si ar sti, ar fi mare lucru. Din pacate nu sunt. Educatia de care vorbesti dumneata nu trebuie eu sa le-o fac. Nu am cum intr-o discutie de 2-3 ore sa suplinesc cunostintele lui generale lipsa dintr-o viata. Eu incerc la fiecare sa-i explic uneori si cate doua trei ore ce si cum este necesar in cazul unei instalatii electrice facute asa cum trebuie. Din pacate de multe ori, rezultatul nu este la inaltimea posibilitatilor financiare ale clientului. Nu am vrut sa fiu ironic doar ca uneori as vrea ca cei care fac anumite comentarii sa inteleaga ca in viata reala e diferit totul fata de teorie. sunt clienti care inteleg de la inceput ca instalatia electrica se face o singura data si bine. rari. acolo ai posibilitatea sa urmezi I7 din scoarta in scoarta. dar sunt si unii la care I7 devine doar un reper.
              Stima si imi cer scuze daca m-am intins prea mult. Sau poate am fost prea patimas.
              Eu cred ca peste 90% din incidentele sint strict din cauza echipamentului folosit .

              Mare dreptate!

              Comentariu

              • da_n
                Living Legend
                • 10.mai.2009
                • 1228

                florin muresan-grecu, parerea mea este ca instalatia electrica nu o modifici in fiecare zi, conform cu consumatorii care-i vei avea

                in legatura cu ce afli via media este discutabil, de altfel raspunsul l-a dat Mircea G
                80% din cat? di 1? din 10?

                poate ca unii aveau disjunctoare "de firma" este o supozitie

                eu nu am spus ca vii cu "stupizenii" de 10 A, am pus in chestiune daca nu-i putin, daca recitesti vei vedea ca am pus puncte, daca la asta te referi, sa intelega fiecare ce vrea, ca sa nu fie cu suparare

                ideile tale nu starnesc enervare, vorbesc in numele meu, pentru ca suntem pe un forum, avem voie sa ne dam cu parerea, pro sau contra, adica sa dezbatem subiectul pe toate fetele, asta-i parerea mea

                Comentariu

                • ucenicul.tanar
                  Incepator
                  • 25.aug.2009
                  • 98

                  Eu cred ca nu vorbim aceeasi limba, dar am sa incerc sa mai clarific.

                  Nu stiu ce BMP-uri ai vazut tu dar eu pe aici prin Gorj, la cele din blocuri am vazut doar cu 0,03A. Inima se opreste la 45-50 mA. deci alegerea unuia de 0,03A este mai mult decat oportuna.
                  Perfect de acord ca utilizarea unuia de 0.03A este oportuna, dar nu in BMP ci in tabloul de distributie, ca sa poti asigura selectivitatea. Oricum, se pare ca echiparea BMP-urilor nu respecta un standard.

                  Fiind asezate dpdv al valorii in cascada din practica iti pot spune ca nu sar toate deodata. Fa proba cu ABB - eu cu astea lucrez si apoi sa-mi spui. Nu as recomanda asa ceva daca nu as face asa ceva zi de zi.
                  Pentru a avea selectivitate asigurata se recomanda cel putin doua trepte intre disjunctoare, nu una. In primul rand, nici ABB nu garanteaza selectivitate intre doua nivele succesive, iar in al doilea rand, noi aici discutam de clienti care oricum nu vor ajunge sa foloseasca ABB ci probabil Moeller, Gewiss, Comtec, etc. asa ca argumentul ca "pai merge la ABB" oricum nu se aplica.

                  Crede-ma ca am un somn tare greu si nu mi-ar face placere sa vad ca a luat foc casa unui client
                  Atunci gandeste-te de doua ori cand recomanzi disjunctor de 20A pe instalatia veche de aluminiu de maxim 2.5 mmp, uneori chiar mai putin.

                  Daca ai avea curiozitatea sa te uiti intr-un tablou ai avea surpriza sa vezi ca pe timpul lui nea Nicu alimentarile de la camere se intalneau in tablou.
                  Am avut curiozitatea. Chiar am inlocuit instalatii electrice de Al, tragand conductori de Cu prin tuburile vechi. De regula din tablou pleaca cateva circuite, dar nu e o regula sa fie cate un circuit pe fiecare camera. In apartamentul meu, cu 3 camere, din tablou pleaca 3 circuite:
                  (1) baie + bucatarie
                  (2) dormitor + una din prizele din sufragerie
                  (3) camera mica + a doua priza din sufragerie

                  Deci la bornele sigurantelor o sa ai toate plecarile catre camerele respective. nu cred ca mai are rost sa mai adaug ceva.
                  Nu inteleg ce legatura are asta cu recomandarea de a folosi un singur disjunctor de 20A.

                  Eventual ai putea argumenta ca se poate imparti instalatia veche pe mai multe circuite si se poate asigura un nivel mai inalt de protectie prin utilizarea mai multor disjunctoare de curent mai mic. Ah, scuze, asta era argumentul meu.

                  Ce frumos suna ce spui tu acolo...
                  Asadar, in traducere libera, "noi am vrea sa facem totul sigur si legal, sa respectam normativele, dar nu ne lasa clientul". Nu prea-i sanatoasa aceasta mentalitate.

                  Instalatiile vechi de Al din blocurile comuniste nu au fost proiectate sa reziste la ce consumatori vor clientii sa foloseasca astazi (cuptor cu microunde, filtru de cafea, boiler electric, aspirator de 3000W, prajitor de paine de peste 1 KW, fier de calcat de peste 1 KW, samd).
                  Utilizarea unor disjunctoare supradimensionate este cea mai ieftina si mai periculoasa metoda de remediere a acestui neajuns.
                  It works better if you plug it in.

                  Comentariu

                  • electricman
                    Membru Marcant
                    • 26.iul.2009
                    • 690

                    Postat în original de ucenicul.tanar
                    Perfect de acord ca utilizarea unuia de 0.03A este oportuna, dar nu in BMP ci in tabloul de distributie, ca sa poti asigura selectivitatea. Oricum, se pare ca echiparea BMP-urilor nu respecta un standard.
                    Majoritatea bmp-urile monofazate pentru case,cladiri,sunt echipate cu cu disjunctoare diferentiale de 0,03A.
                    Majoritate bmp-urile trifazate pt case sunt echipate cu disjunctoare dif de 0,03 A.Toate acestea in baza proiectelor Enel
                    Siguranta in realizarea si exploatarea instalatiilor electrice.

                    Comentariu

                    • Cherubino
                      Living Legend
                      • 10.iul.2006
                      • 1685

                      Postat în original de Mircea G
                      Postat în original de florin muresan-grecu
                      . Eu cred ca peste 90% din incidentele sint strict din cauza echipamentului folosit .
                      S-ar putea sa aveti dreptate. Este totusi o supozitie, la fel cum supozitii au fost si cele afirmate de mine mai sus. Deci...exista undeva o lista cu utilizatori din acest forum care au voie sa faca supozitii si o alta cu cei care, daca fac asta, nu prea e in regula

                      Cu stima.
                      LARGO AL FACTOTUM

                      Comentariu

                      • raducu_ilie
                        Living Legend
                        • 10.apr.2008
                        • 1043

                        Buna seara! Incep prin a spune ca eu daca nu sunt de acord cu clientul in ceea ce priveste partea pe care o execut refuz lucrarea. Imi permit acest lucru. E afacerea mea. Apoi o sa mentionez si eu cum a facut-o si electricman ca BMP-urile sunt executate de firme autorizate pe baza unor dosare proiectate si autorizate de ENEL sau cum i-o spune in zona in care locuiti dvs. Acestea sunt standard. De multe ori se intampla ca la semnarea dosarului, clientul sa ceara un prag mic si al montarea BMP sa se tocmeasca cu cel care face montarea BMP-ului si astfel in BMP apare alt diferential decat cel trecut in dosarul respectiv. De regula, unul cu o caloare mai mare.
                        Dle ucenicul tanar nu stiu unde ati citit dvs de pragul cu diferentiale dar nu sunt de acord cu ceeea ce spuneti. Am atatea instalatii unde se cascadeaza diferentialele unul dupa altul si nu sunt, nu au fost si nu vor fi probleme. Cat despre ce spuneti dvs referitor la ABB aici tind sa cred ca va inselati. Eu lucrez cu produsele acestei firme de mult timp si nu am intalnit in cataloagele lor sau la trainingurile la care am participat probleme cu "In primul rand, nici ABB nu garanteaza selectivitate intre doua nivele succesive".
                        Poate ce a vrut bassu sa spuna e ca la bornele sigurantelor respective ii vin toate alimentarile si le calculezi ca si cum ar functiona simultan acele circuite. Poate. Sa nu uitam ca acuma, in 2011 mai sunt oameni care au tablouri clasice cu 4 LF-uri la care au pe iluminat sigurante de 10A si pe prize de 25A.
                        Din pacate de cate ori am incercat sa le explic ca nu este ok asa ceva m-am lovit de un zid de netrecut. Asa ca am renuntat. Dar asa cum spuneam si la inceputul acestui post daca nu ma inteleg cu clientul, renunt.
                        parerea mea este ca daca vrei sa faci un lucru bun trebuie sa existe interes si din partea clientului nu numai a ta ca si prestator de servicii.
                        Nu cred ca judecata dvs (si ma refer la dl ucenicul tanar) este corecta "noi am vrea sa facem totul sigur si legal, sa respectam normativele, dar nu ne lasa clientul"."
                        Daca lucrati in domeniu, legal, stiti cate lucruri trebuiesc respectate si de cate ore de discutii este nevoie ca sa faci un apartament sau o casa asa cum trebuie - adica legal dupa normativele in vigoare. Nu o sa mai amintesc de taxele platite, de examinari, autorizatii, garantii. Instalatia electrica se face o singura data si bine spunea cineva pe aici si are dreptate. Poate de aceia de regula "ocolesc" lucrarile la care se doresc multe dar nu se inteleg ca trebuie si o investitie pe masura. Are dreptate si dl Mircea G referitor la calitatea aparatujului. Daca aplicam aceasta regula la aparataj atunci ar trebui sa o facem si la sigurante cat si la tablou.
                        Sanatate maxima si efort minim!

                        Comentariu

                        • Cherubino
                          Living Legend
                          • 10.iul.2006
                          • 1685

                          Postat în original de da_n
                          florin muresan-grecu, parerea mea este ca instalatia electrica nu o modifici in fiecare zi, conform cu consumatorii care-i vei avea
                          Va propun sa recapitulam de la ce a plecat polemica noastra, constructiva din punctul meu de vedere. Asadar, un coleg forumist a cerut sfaturi privind inlocuirea unui tablou electric de tip "ceausist" cu unul modern, echipat cu disjunctoare automate dimensionate corespunzator cu puterile aparatelor electrice pe care le detine. Colegul nostru de forum nu a spus ca doreste sa schimbe intreaga instalatie, ci doar tabloul. De asemenea, nu a specificat ca doreste modernizarea intrucat vrea sa mareasca numarul si puterea consumatorilor din casa, ci datorita faptului ca tabloul vechi scoate un sunet suspect ( inclin sa cred ca sunetul provine de la niste scantei cauzate de contacte imperfecte). In sprijinul sfaturilor pe care le astepta, omul ne-a enumerat si consumatorii pe care ii detine si, din lista sa, se poate vedea ca singurul consumator cu o putere relativ mai mare este masina de spalat, pentru care, atat eu, cat si alti colegi de forum, si-au exprimat parerea ca ar trebui alimentata printr-un circuit separat tras din tablou. Intrucat din descriere tabloul vechi nu pare a fi intr-o stare prea buna, putem presupune ( fara insa a avea certitudini, intrucat nu am vazut situatia din teren) ca poate si instalatia din pereti nu e tocmai intr-o stare de exceptie. In aceste conditii, cred ca este normal ca eu sa-i recomand omului sa-si echipeze tabloul cu disjunctoare avand o valoare corelata cu consumatorii lui actuali (si care intamplator este si in concordanta cu I-7), precum si cu o eventuala slabire a instalatiei din pereti. Daca i-as recomanda disjunctoare de 16 A (care nu incape dubiu ca sunt fezabile pentru un circuit de prize) trebuie ca in prealabil sa-mi pun problema daca pe instalatia sa interioara "o tin balamalele" la 16 A? Presupunand ca s-ar putea ca raspunsul la aceasta intrebare sa fie negativ, daca omul ar lua de bun sfatul cu valoarea de 16 A si s-ar bucura ca si-a pus un tablou nou si functional, el nu va face altceva decat sa mute "punctul slab" al instalatiei din tablou in cine stie ce punct ascuns prin vreo doza sau chiar in perete? Si ce ne facem daca acel "punct slab" nu se mai manifesta prin "zgomote suspecte" care sa-l alarmeze pe omul nostru, ci prin izbucnirea spontana a unui incendiu inainte ca protectia noastra, evident supradimensionata in acest caz, sa actioneze?
                          Sper ca am reusit sa va explic de ce am mers cu obstinatie pe ideea asta cu 10 A, nu neaparat din respectarea orbeasca a normativului, ci din corelarea acestuia cu o posibila situatie existenta la fata locului.
                          Fara indoiala ca, daca in viitor omul nostru ar vrea sa-si schimbe instalatia din pereti, sa-si puna cupru de 2,5 mmp pe coloanele de prize si de 1,5 mmp pe coborarile din doze la fiecare priza, nu va fi nicio problema sa puna disjunctoare de 16 A pe un astfel de circuit. In acest sens omul nostru ar putea chiar sa-si monteze de la inceput un tablou de dimensiuni mai mari ( cu mai multe posturi), pe care sa le lase libere pentru eventualitatea unei dezvoltari ulterioare de genul celei expuse.
                          Din ceea ce a postat omul nostru pe forum, nu rezulta ca ar avea de gand sa faca o astfel de modificare. Mai mult, vad ca nici n-a mai postat nimic, probabil ca nu mai stie ce sa creada din atata polemica .

                          Cu stima.
                          LARGO AL FACTOTUM

                          Comentariu

                          • liviu2004
                            Membru marcant
                            • 03.ian.2007
                            • 508

                            1. Curba selectivitate C20A si C16A. Nici urma de discriminare:

                            2. Curba selectivitate C16A si C10A. Oleaca de selectivitate pana in curent de scurtcircuit 100A rms. Cred ca in realitate e mult mai mult.
                            Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	curba_selectivitate_c20a_si_c16a_136.jpg 
Afișări:	608 
Mărime:	170,3 KB 
ID:	588982 Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	curba_selectivitate_c20a_si_c16a_2_158.jpg 
Afișări:	587 
Mărime:	169,2 KB 
ID:	588983

                            Comentariu

                            • andrei_radu
                              Membru
                              • 24.mai.2008
                              • 242

                              Postat în original de electricman
                              Majoritatea bmp-urile monofazate pentru case,cladiri,sunt echipate cu cu disjunctoare diferentiale de 0,03A.
                              Majoritate bmp-urile trifazate pt case sunt echipate cu disjunctoare dif de 0,03 A.Toate acestea in baza proiectelor Enel
                              Nu stiu daca "majoritatea" sunt de 30 mA,eu cel putin nu am intalnit ca majoritatea sa fie de 30. Si in documentatia de specialitate se specifica pt bmp diferentiale de 300 mA. Iar in tablou sa se foloseasca diferentiale de 30mA, doar pt circuitul baii eventual (mai ales daca exista cada cu hidromasaj etc) un diferential de 10mA. Asa ca acele bmp-uri...cu toata autorizarea Enel...sunt incorect realizate...de niste electricieni care stiu eu cum au trecut cursurile de calificare si eventual autorizare anre.

                              Comentariu

                              • electricman
                                Membru Marcant
                                • 26.iul.2009
                                • 690

                                Postat în original de andrei_radu
                                Postat în original de electricman
                                Majoritatea bmp-urile monofazate pentru case,cladiri,sunt echipate cu cu disjunctoare diferentiale de 0,03A.
                                Majoritate bmp-urile trifazate pt case sunt echipate cu disjunctoare dif de 0,03 A.Toate acestea in baza proiectelor Enel
                                Nu stiu daca "majoritatea" sunt de 30 mA,eu cel putin nu am intalnit ca majoritatea sa fie de 30. Si in documentatia de specialitate se specifica pt bmp diferentiale de 300 mA. Iar in tablou sa se foloseasca diferentiale de 30mA, doar pt circuitul baii eventual (mai ales daca exista cada cu hidromasaj etc) un diferential de 10mA. Asa ca acele bmp-uri...cu toata autorizarea Enel...sunt incorect realizate...de niste electricieni care stiu eu cum au trecut cursurile de calificare si eventual autorizare anre.
                                Parerea ta.Eu iti spun sigur.!
                                Postat în original de electricman
                                Postat în original de andrei_radu
                                Postat în original de electricman
                                Majoritatea bmp-urile monofazate pentru case,cladiri,sunt echipate cu cu disjunctoare diferentiale de 0,03A.
                                Majoritate bmp-urile trifazate pt case sunt echipate cu disjunctoare dif de 0,03 A.Toate acestea in baza proiectelor Enel
                                Nu stiu daca "majoritatea" sunt de 30 mA,eu cel putin nu am intalnit ca majoritatea sa fie de 30. Si in documentatia de specialitate se specifica pt bmp diferentiale de 300 mA. Iar in tablou sa se foloseasca diferentiale de 30mA, doar pt circuitul baii eventual (mai ales daca exista cada cu hidromasaj etc) un diferential de 10mA. Asa ca acele bmp-uri...cu toata autorizarea Enel...sunt incorect realizate...de niste electricieni care stiu eu cum au trecut cursurile de calificare si eventual autorizare anre.
                                Parerea ta.Eu iti spun sigur.!Se folosesc pentru locuinte.Cele de tip S se folosesc de obicei pt cladiri de birouri,hale,etc.De obicei trebuie sa tii cont de fisa de solutie emisa de proiectatul lor.E neplacut sa sara cel din BMP(T) si nu cel din casa.
                                Siguranta in realizarea si exploatarea instalatiilor electrice.

                                Comentariu

                                Procesare...