Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Tabloul electric pentru locuinta

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Mi-a expirat timpul pentru editarea mesajului.
  In acelasi context, am gasit un document ( www. global-download.schneider-electric.com/852575A6007E5FD3/all/081605AC4B54AFD785257681006F38F4/$File/lvped308005en.pdf ).
  In acest document sunt prezentate niste tabele foarte detaliate despre selectivitatea (discriminarea) produselor Schneider Electric.
  Pe pagina 9 zice asa:

  Upstream (amonte) = C25A, Downstream (aval) = C20A.
  Discriminarea nu exista. In caz de scurt-circuit, nu se stie care sare prima.

  Upstream (amonte) = C25A, Downstream (aval) = C1A...C16A
  Discriminarea asigurata pentru curenti de scurt-circuit de cel mult 200 A.

  Daca curentul depaseste limita indicata, nu se stie care sare prima.
  Fișiere atașate
  It works better if you plug it in.

  Comentariu


  • In domeniul meu prefer intotdeauna pe unul care a facut fata de unul care ar sti cum sa faca ceva. Omul a intrebat ceva despre tabloul lui si dvs tot o dati inante si unii si altii cu protectiile diferentiale si pragul dintre ele.
   Dle administrator faceti va rog un post separat cu aceasta problema ptr ca cei care le cauta sau cei care vor sa invete sa le gaseasca mai usor. Cauti ceva pe goole despre tablouri si cum se fac, dai de misunea casa si apoi citeste nene 26 de pagini din care patru sunt numai despre ce si cum e cu diferentialele.
   Unul vorba dlui da_n are experienta de un sfert de secol, altul citeaza din pliante, altul face nu stiu ce. Omul care cauta informatia incearca sa obtina cunostintele necesare pana la un anumit nivel. Ca daca vroia un electrician isi cauta si singur.
   Eu inteleg discutiile intre doua sau mai multe persoane atunci cand sunt constructive dar cand fiecare repeta ce a spus de 100 de ori parca e o piesa de teatru cu mai multe monoloage.

   Sanatate tuturor!

   Comentariu


   • Va prezint un tablou electric facut cred ca de SPIDERMAN.
    Imi place lumina!

    Comentariu


    • Postat în original de komy
     Va prezint un tablou electric facut cred ca de SPIDERMAN.
     Credeam ca este un tablou desfacut, noroc ca ati specificat.

     Comentariu


     • "Gramada cere varf"

      Comentariu


      • Postat în original de komy
       Va prezint un tablou electric facut cred ca de SPIDERMAN.
       Prima data fac asa :

       Pe urma asa :

       Cu stima
       LARGO AL FACTOTUM

       Comentariu


       • Imi aduce aminte de vremurile cand stateam prin caminele de nefamilisti
        Cu respect.

        Comentariu


        • Tare dle Tanasie. Exact asa aratau. Desi parca erau si mai stufoase.

         Comentariu


         • V-as ruga daca poate cineva sa ma ajute cu cateva sfaturi!
          Electricianul care a schimbat anul trecut instalatia electrica veche mi-a pus la parter un tablou cu 5 sigurante (hidrofor 25 A, centrala 20A, 2 sigurante pentru prize 25A si 10A pentru iluminat), la etaj 6 sigurante (masina spalat 25A, boiler 25A, 2 sigurante de 25A pentru prize si doua pentru iluminat).
          legatura intre tabloul de la parter si cel de sus este facuta printr-o siguranta de 25A.
          Ar trebui schimbate toate sigurantele?
          Mentionez ca nu a pus nici un disjunctor cu protectie in afara de cel pus afara pe casa de cei de la ENEL (32A).
          Va multumesc foarte mult.

          Comentariu


          • Este perfect asa, nu trebuie sa schimbati nimic!
           Puteti sa bagati orice aveti nevoie in orice priza si asta este principalul criteriu de calitate al unei instalatii electrice si al unui electrician bun!
           It works better if you plug it in.

           Comentariu


           • Postat în original de ucenicul.tanar
            Este perfect asa, nu trebuie sa schimbati nimic!
            Puteti sa bagati orice aveti nevoie in orice priza si asta este principalul criteriu de calitate al unei instalatii electrice si al unui electrician bun!
            WAW...nu pot sa cred ca vad asa ceva, si de la un inginer cu interese in electricitate. Principala calitate a unei instalatii electrice si a unui electrician este de a dimensiona CORECT o instalatie pt a nu-i lua foc casa omului,totul sa fie bazat pe calcule in functie de consumatorii respectivului. Sper ca dvs cand realizati o instalatie electrica nu mergeti pe principiul...siguranta cat mai mare ca sa nu sara orice as baga in priza!!! Sper totusi sa nu fiti electrician!

            Dl Felian, singurele sigurante corect dimensionate sunt cele de 10 A de pe circuitele de iluminat!!!

            Si acum sa le luam pe rand...inclusiv cu explicatii pe care le puteti verifica si dvs. dar si altii (inainte sa spuna ca este totul perfect)

            -Hidroforul are probabil o putere pana in 1000w.deci dupa un calcul simplu folosind legea lui Ohm, puteti folosi cu succes si protectie maxima o siguranta de 6A
            -centrala...are un consum de maxim 350w...daca reusiti sa gasiti siguranta de 4 A ar fi perfect, daca nu de 6 A
            -masina de spalat are un consum de maxim 2500w, deci se pune diferential de 16A,curent rezidual 30mA
            -boiler...poate avea si el in jur de 2000w(nu stiu cat are al dvs), deci o siguranta la fel ca la masina de spalat

            Daca aveti o siguranta generala pt etaj de 25A, este bine. Pe circuitele de prize nu este bine deloc 25 A!! Si acum sa va spun si de ce(in afara de faptul ca nu se mai face selectivitatea dintre circuit si siguranta generala din tablou). In normativul I7 sunt pe la sfarsit niste tabele. Unul dintre ele arata la ce curent maxim rezista conductori de diverse sectiuni. Si anume, in cazul conductorului de cupru de 2,5, atunci cand sunt 2 conductoare in tub, rezistenta lor este de 24A. Cand sunt 3 conductori in tub, ei rezista la maxim 20A. Mai pe scurt...cu sigurantele dvs de 25 A, intai ard conductorii, si apoi sare si siguranta cand se face pe undeva un scurt.
            Deci, in afara de valorile care vi le-am dat mai sus, pe circuitele de prize trebuie sa aveti disjunctoare de 16 A. Cu ajutorul formulei P=U x I (putere=tensiune x intensitate) puteti si dvs sa calculati valoarea sigurantei optime. Stiti puterile insumate de pe circuit...impartiti la tensiune (230V) si va da amperajul sigurantei.

            Daca totusi mai aveti si ceva gen aparat de sudura, se face separat un circuit de putere, cu conductor de 4 si siguranta de 25 A.

            Comentariu


            • Postat în original de komy
             Va prezint un tablou electric facut cred ca de SPIDERMAN.
             Va rog ca pe viitor sa tineti cont de aceasta regula: http://www.misiuneacasa.ro/forum/viewtopic.php?t=31087

             Comentariu


             • Haide, domnule andrei_radu, te invit sa citesti cu cateva pagini in urma sa vezi ce recomanda electricienii adevarati, care au facut zeci si sute de instalatii electrice pana acum si n-au avut probleme. Unii se cramponeaza de teorie cu U si I si calcule, iar altii chiar stiu sa faca si fac sa mearga priza si becul si asta este cel mai important.

              Domnu' felian, doua intrebari pentru dumneavoastra:
              (1) Aveti curent la prize, puteti baga tot ce aveti nevoie in priza?
              (2) Ati avut vreo problema cu instalatia electrica pana acum, v-a sarit vreo siguranta?

              Daca aveti curent si n-ati avut probleme, nu inteleg de ce vreti sa modificati.

              Daca intrebi un electrician "domnule, e bine cum e acuma?", normal ca el o sa-ti raspunda ca nu e bine, ca trebuie modificat, ca nu-s destule sigurante, ca deh, ar manca si gura lui o paine si poate-i pica si lui o lucrare.

              Postat în original de andrei_radu
              Pe circuitele de prize nu este bine deloc 25 A!! Si acum sa va spun si de ce(in afara de faptul ca nu se mai face selectivitatea dintre circuit si siguranta generala din tablou)
              Iarasi teoria asta cu selectivitatea...ia cititi cu cateva pagini in urma sa vedeti ca asta este o problema falsa! Si asta spun electricieni care au facut cursuri la ABB si care au facut sute de instalatii electrice si niciodata nu au avut probleme, tot timpul a sarit siguranta care trebuie.
              It works better if you plug it in.

              Comentariu


              • Iarasi spun...sper ca nu realizati instalatii electrice!

               In primul rand gura mea mananca o paine buna si nu vreau sa imi iau lucrari de aici. Din pacate pt dvs,va dezamagesc. Mai repede cred ca dvs faceti reclama la ABB.

               Se pare ca nu intelegeti dar nici nu vreti sa va informati(sau sa calculati prin formule specifice determinarii unei sectiuni in functie de curent): conductorii de 2,5 de cupru nu rezista la un curent maxim de 25 A. Adica se incinge si poate lua si foc inainte ca siguranta sa sara. Asta probabil pt ca nu ati vazut asa ceva pana acum. Daca nu ati vazut va pot arata eu lucrarea unui electrician minune. Unde in tablou am gasit 2 sigurante lipite din cauza uneia care sa facut scrum, impreuna cu conductorii aferenti. Ghici de cat era siguranta....25 A.

               In legatura cu selectivitatea, am scris in paranteze ca o lasam de o parte. Cu toate ca am experimentat si nu intotdeauna sare cea care trebuie.

               Instalatia electrica nu se limiteaza in a face sa mearga un bec si o priza, lasand la o parte niste calcule esentiale. Cam orice Gigel stie sa faca sa "mearga" un bec si o priza.

               Banuiesc ca daca va zic de dimensionarea unei instalatii functie de defazaj, cadere de putere,curent absorbit la pornirea unor echipamente si lungimea traseului...si toate astea luate in calcul la alegerea protectiilor in functie si de destinatia instalatiei...deja sunteti in ceata...

               Cum era aia...in monopolar intra si nul si faza??? f tare...

               Comentariu


               • Salut, cat curent suporta un conductor de 6mm montat in tub de 22 faza+nul? Bineinteles in functie de timp...
                Atat am pana in tablou venit de la contor. Din pacate nu mergea mai gros...
                Consum ocazional 7.5 kw plita+ 2.5kw cuptor+ electrocasnicele clasice. Spal la temp scazute, nu cred ca este problema cu mas de spalat.
                Am 32A pe bucatarie si 40 A general
                Merci
                DIY

                Comentariu

                Procesare...
                X