Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Tabloul electric pentru locuinta

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Raspuns pentru domnul Paulorossi.
  Firele care vin din BMP-ul in care se afla o siguranta diferentiala de 32 A, intra in tabloul de la etaj in siguranta de 25 A diferentiala. Siguranta simpla de 25 A de la etaj este generalul de la parter. Legatura intre sigurante este facuta cu piepteni legrand.
  In baie am doua prize cu doua circuite separate de 16 A fara diferential. Este vreo problema, ar trebui sa schimb sigurantele?
  Multumesc.

  Comentariu


  • Dle Mircea G, aveti dreptate.
   Si cred ca problema nu tine neaparat de managementul unei institutii, ci de toti "sefuleţii" care interpreteaza legea dupa bunul plac, stiind ca lumea inghite orice.

   Mie imi place ca se ajunge sa avem 30 sigurante, pentru "siguranta crescuta" a fiecarui circuit si de la cofret incolo... (aveti si dvs exemplul in poza postata de dvs, cum a fost si cazul meu si al multora - adica niste legaturi de ti-e frica si sa te uiti la ele...) Insa avem "circuitele speciale" - frigider+cuptor+plita+microunde+centrala+masina+ altele asemenea.. Altfel se defecteaza, bu conteaza ce e inainte de tablou.

   PS. Mi-ati dat o idee cu folosirea unei reglete in cofret, in locul sigurantei actuale pe care o am... Multumesc

   Comentariu


   • Postat în original de bogd
    Postat în original de electricman
    Postat în original de bogd
    Stiti cumva daca la momentul actual exista obligatia clara de a executa circuit dedicat din panou pentru centralele termice? Se pare ca cei de la gaze nu vor sa mai semneze revizia daca centrala termica nu este prevazuta cu asa ceva.
    Partea electronica a centralelor termice este foarte sensibila,poate fi dereglata de anumiti consumatori,si de aceea este recomandat sa fie pe un circuit separat.
    Se pare ca a devenit obligatorie d.le inginer.Avem un apartament in lucrul si propietarul ne_a aratat hartia de la EON GAZ.Nui da aviz favorabil la revizie pana nu face circuit separat din panou pentru c.t. Am ramas masca.
    Faptul ca cei de la gaze cer acest lucru nu este nou.
    Siguranta in realizarea si exploatarea instalatiilor electrice.

    Comentariu


    • Postat în original de Paulorossi
     Subscriu celor spuse de Mircea G.
     D-le electricman,care ar fi acei consumatori casnici care deregleaza placa electonica a cazanului?Asta e o mare aberatie..
     Ar fi bine sa-ti alegi termenii in momentul in care te adresezi altcuiva.
     Nestiinta ta in ceea ce priveste efectele provocate de aparate electrocasnice ,care la pornire sau ln cursul functionarii provoaca perturbari in retea,nu iti scuza limbajul.
     Siguranta in realizarea si exploatarea instalatiilor electrice.

     Comentariu


     • "...Ma rog , faceti circuite separate....tara de oameni nebuni !..."

      Patreaza-ti remarcile pentru tine. Din cate am citit nu esti cel mai in masura sa vorbesti asa ca nu inteleg de ce dai recomandari? Esti electrician cumva? Faptul ca ai realizat cateva instalatii in regim DIY, ilegale, nu inseamna ca ai dreptate. Legile alea securiste de care amintesti daca ar fi aplicate corect ar inseamna o reducere a multor incidente. accept sa primesc sfaturi ca deh mereu trebuie sa invatam dar nu inseamna ca daca eu nu fac un lucru toti ar trebui sa nu-l faca. Sanatate!
      Mai bine prost 5 minute decat toata viata!

      Comentariu


      • @ electricman
       Limbajul nu va este adresat personal ci sistemului , si asta este destul de clar .
       Poate ma lamuriti dvs , daca eu nu stiu ce efecte perverse se intimpla pe acolo ,de trebuie ca o amarita de centrala sa functioneze pe circuit separat . Sa-mi explicati dvs ce rol are circuitul separat , atita timp cit reteaua nu asigura curentul in parametrii , sa-mi explicati dvs ce are sula cu prefectura , in speta curentul cu gazul .
       Daca gasiti dvs o explicatie logica in cerinta celor de la gaze .....
       @ emanoil dumitrescu
       Tara de oameni nebuni ...da , asta este tara in care traim , nu o cunoasteti ? "Legile alea securiste ' ...mai cititi va rog , am spus TESTE securistice ! lucru total diferit .
       Testele securistice sint acele aberatii timpite si nebune impuse societatii civile pt a testa care este gradul de suportabilitate si naivitate al populatiei si daca i se mai pot pune in circa diverse poveri ....

       Acum domnilor , daca considerati ca eu ma ocup cu traforajul va rog sa-mi aduceti dvs argumente , pt ce o centrala termica are nevoie de circuit separat .
       Va aduc aminte ca daca am fi ingrijorati de buna functionare a centralei , dar numai din perspectiva buzunarului utilizatorului , logica ar spune sa asiguram doar un circuit stabilizat si acest lucru l-am mai scris .
       Daca dvs considerati ca sfatul meu de " traforator " sau cum se cheama ...este gresit fata de al dvs care sustineti un simplu circuit independent , va rog sa-mi argumentati , si chiar daca eu nu voi putea intelege macar ramin sfaturile pt altii mai luminati !
       Instalatii verificari-revizii gaze

       Comentariu


       • Pe scurt un caz concret.Intr-o bucatarie isi monteaza d-l X,centrala pe gaz cu tiraj fortat.Ca orice om,crede ca orice priza are 230V si merge ok.Dar !!Cand pornea compresorul frigiderului care din "intamplare" era pe acelasi circuit(2,5 mmp,aprox 25 ml de la tablou) ,scadea tensiunea 3-5 V (fapt dovedit ulterior) si centrala dadea cod de avarie "defect retea".Teoretic nu era mare caderea de tensiune.Dar varfurile sunt mult mai mari.
        Trageti concluziile.
        Cu respect ... Ovi
        Un pret mic nu inseamna o afacere buna.Lucrul bun e scump! Lucrul prost te costa dublu, poate triplu, poate...viata !!!

        Comentariu


        • Postat în original de electricman
         Postat în original de Paulorossi
         Subscriu celor spuse de Mircea G.
         D-le electricman,care ar fi acei consumatori casnici care deregleaza placa electonica a cazanului?Asta e o mare aberatie..
         Ar fi bine sa-ti alegi termenii in momentul in care te adresezi altcuiva.
         Nestiinta ta in ceea ce priveste efectele provocate de aparate electrocasnice ,care la pornire sau ln cursul functionarii provoaca perturbari in retea,nu iti scuza limbajul.
         D-le,cred ca am vorbit politicos...
         Nu vreau sa ma contrazic cu tine pt ca nu ai argumente.Eu ma lovesc de aceste lucruri in fiecare zi,si placile mele valoreaza sute de mii de euro.Nu exista acel consumator care sa "perturbe" placa electronica.Singurii factori perturbanti sunt parametrii retelei si automatizarea lor care ori nu-si tin frecventa-n frau sau lipsa filtrelor de frecventa,ori tensiunea e sub toata critica,ori au timpii de deconectare la un gol de tensiune prea mare.Partea proasta ca acesti parametrii nu sunt constanti,exista o variatie destul de ingrijoratoare.Acesti parametrii subsemnatul poate sa-i monitorizeze si sub forma de grafic.
         Deci d-le...,argumenteaza spusele tale inainte sa vii sa-ti exprimi parerea despre mine.
         Am mai spus,placa electronica a cazanului care costa maxim 300 euro indiferent de timpul cazanului(ma refer la un cazan casnic)e sub toata critica de accea are probleme.Marea majoritate a placilor se distrug datorita faptului ca tensiunea retelei prezinta variatii destul de mari si de regula scade tensiunea sub 200 V,stiu cazuri multe.Aici a cui e vina?E de vina mixerul meu?
         Singurul lucru bun in a avea un circuit separat este ca in caz de defect pe celelalte circuite nu-ti v deconecta circuitul tau.

         Comentariu


         • Eu zic ca trebuie circuit separat pentru centrala deoarece pe acelasi circuit vine montat si senzorul de gaze care comanda electro-ventilul de pe conducta de alimentare. In caz de incident, se intrerupe alimentarea si omul poate scapa. Asta este motivartia celor de la gaze si personal sunt de acord cu ea. Ei sunt cei care furnizeaza gazul te supui regulamentelor lor. E la fel ca si distribuitorul curentului electric. Ti se spune ca primesti, bla bla dar nu iti garanteaza calitatea acestuia. Nu esti de acord cauti alt distribuitor. E o piata libera. La fel ca tine nici eu nu sunt de acord cu cei care pun acel circuit pe o siguranta de 16A sau de 10A. Ideal ar fi sa fie montata pe una de 2A.

          Si daca este sa vorbim de stipulari ciudate , noi suntem copii fata de orice legislatie in ceea ce priveste executia si realizarea instalatiilor electrice. Citeste ce se cere la italieni,nemti, etc si cred ca o sa-ti schimbi parerea. Eu nu am zis ca faci traforaj ci doar ca ceea ce faci tu este ilegal. Atat.Si asta o stii si tu. In rest, iti urez o zi buna!
          Mai bine prost 5 minute decat toata viata!

          Comentariu


          • Postat în original de RaspoElectric
           Pe scurt un caz concret.Intr-o bucatarie isi monteaza d-l X,centrala pe gaz cu tiraj fortat.Ca orice om,crede ca orice priza are 230V si merge ok.Dar !!Cand pornea compresorul frigiderului care din "intamplare" era pe acelasi circuit(2,5 mmp,aprox 25 ml de la tablou) ,scadea tensiunea 3-5 V (fapt dovedit ulterior) si centrala dadea cod de avarie "defect retea".Teoretic nu era mare caderea de tensiune.Dar varfurile sunt mult mai mari.
           Trageti concluziile.
           Cu respect ... Ovi
           El doar crede ca are 230 V.Ai masurat tu 230 V?Nu cei care furnizeaza energia sunt de vina sau cel care ti-a facut instalatia si nu ti-a calculat sectiunile conductoarelor pt pierderi minime de tensiune?
           Iti mai spun ceva,cand porneste compresorul scade tensiunea nu numai de pe circuitul acela ci de pe toata casa.
           De ce placa electronica nu e facuta se mearga si la 200 V?

           Comentariu


           • Postat în original de MISSU
            Raspuns pentru domnul Paulorossi.
            Firele care vin din BMP-ul in care se afla o siguranta diferentiala de 32 A, intra in tabloul de la etaj in siguranta de 25 A diferentiala. Siguranta simpla de 25 A de la etaj este generalul de la parter. Legatura intre sigurante este facuta cu piepteni legrand.
            In baie am doua prize cu doua circuite separate de 16 A fara diferential. Este vreo problema, ar trebui sa schimb sigurantele?
            Multumesc.
            Salut.
            Trebuie sa faci urmatoarele modificari ca instalatia sa fie corespunzatoare:
            -siguranta de 25 A care e montata la etaj si intrerupe tensiunea de pe tabloul de la parter trebuie eliminata deoarece ai deja o siguranta generala la parter diferentiala de 25 A.Practic frrele care vin de la BMP se cor lega atat la siguranta diferentiala de la etaj cat si la siguranta diferentiala de la parter.
            - conductorul de sectiune 2,5 mm2 care vine de la etaj la parter trebuie inlocuit cu conductor de 6 mm2
            -sigurantele de 16 A de la baie recomand sa le schimbi cu sigurante diferentiale de 16 A,10 mA.Acest lucru e optional,dar in caz de defect iti poate salva viata.
            Succes!

            Comentariu


            • Postat în original de Mircea G
             @ electricman
             Limbajul nu va este adresat personal ci sistemului , si asta este destul de clar .
             Poate ma lamuriti dvs , daca eu nu stiu ce efecte perverse se intimpla pe acolo ,de trebuie ca o amarita de centrala sa functioneze pe circuit separat . !
             A dat un exemplu raspoelectric.Si mai sunt...
             Dumneavoastra nu luati in seama importanta consumatorilor si consecintele unor avarii.
             Siguranta in realizarea si exploatarea instalatiilor electrice.

             Comentariu


             • Postat în original de Paulorossi
              D-le,cred ca am vorbit politicos...
              Nu vreau sa ma contrazic cu tine pt ca nu ai argumente.Eu ma lovesc de aceste lucruri in fiecare zi,si placile mele valoreaza sute de mii de euro.Nu exista acel consumator care sa "perturbe" placa electronica.
              Utilajele scumpe au para protectii,filtre,stabilizatoare.
              Argumente am dar nu poti sa le intelegi.
              Siguranta in realizarea si exploatarea instalatiilor electrice.

              Comentariu


              • Postat în original de Paulorossi
               .Singurii factori perturbanti sunt parametrii retelei si automatizarea lor care ori nu-si tin frecventa-n frau sau lipsa filtrelor de frecventa,ori tensiunea e sub toata critica,ori au timpii de deconectare la un gol de tensiune prea mare.Partea proasta ca acesti parametrii nu sunt constanti,exista o variatie destul de ingrijoratoare.Acesti parametrii subsemnatul poate sa-i monitorizeze si sub forma de grafic.
               .
               Parca suntem intr-un roman de Kafka!
               Un utilaj la pornire perturba reteaua,parametrii retelei nu mai sunt corespunzatori,deci probleme centrala.
               Siguranta in realizarea si exploatarea instalatiilor electrice.

               Comentariu


               • Inceteaza sa mai vorbesti prostii!
                Ce utilaj iti perturba reteua?
                Daca instalatia ta e facuta bine nu exista asa ceva.Aici vorbim de parametrii retelei furnizate de furnizor.
                Numai la noi in Romania se intampla asta.
                Ti-am tot repetat,daca placa electronica e facuta de calitate nu o infuienteaza pe ea toate perturbatiile.

                Comentariu

                Procesare...
                X