Urmareste-ne pe Facebook

Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Tabloul electric pentru locuinta

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Diferentialul din BMP de 300 mA se pune pt a nu se fura energie electrica.In cazul unei electrocutari acesta nu iti salveaza viata.Solutia cea mai eleganta,fiabila si sigura e montarea diferentialelor pe fiecare circuit.Deoarece acest lucru costa destul de mult personal prefer sa protejez separat atat circuitul de forta cat si circuitul de lumina prin doua diferentiale generale de sensibilitate 30 mA.In cazul unui defect pe circuitul de forta nu ramai in bezna si deci poti remedia defectul.Pt circuite mai sensibile se pot monta diferentiale cu sensibilitate de 10 mA.De retinut e ca atat diferentialele de 30 cat si cele de 10 mA iti salveaza viata in caz de defect cu conditia sa fie de la producatori consacrati.Nu recomand sigurante no name,acestea pot duce la avarii grave cu consecinte majore.

  Comentariu


  • prin circuit de forta te referi la cuptor electric incastrabil, masina spalat vase / rufe, centrala termica (stiu ca nu consuma mult dar implica apa)?

   Comentariu


   • De acord cu Dl. Paulorosi.
    Consider ca trebuie să răspunzi la 3 întrebări pentru a lua o decizie privitor la echipamentele pe care le pui în operă:
    1. Ce buget ai?
    2. Cât de important este să fi protejat corect?
    3. Cât de important este să ai protecţie diferenţială pe fiecare circuit?
    În cazul meu răspunsurile sunt:
    1. Buget minim însă fără rabat la calitate.
    2. Extrem de important, poate fi vorba de viaţa familiei tale
    3. Din experienţă am constatat ca în cazul consumatorului casnic dacă ai protecţie diferenţială generală (30 mA) poate fi suficient, dat fiind că această protecţie funcţionează doar în cazul unui defect, care totuşi apare suficient de rar încât să îţi asumi declanşare generală în cazul apariţiei defectului pe oricare dintre circuite. Astfel pentru a împăca şi bugetul, cred ca merită să îţi asumi riscul să rezolvi problema chiar şi prin telefon, instruind de exemplu o bunică de acasă să separe circuitul defect în 2 minute.
    “Quality means doing it right when no one is looking.”

    Comentariu


    • Rugaminte

     Buna seara,
     La un apartament cu 2 camere as dori sa pun sigurante diferentiale.
     Problema cea mai mare e ca am doar 3 circuite (in urma unei probleme a trebuit sa montam cabluri aplicate pe perete) si toate prizele sunt pe un circuit.
     Ca si consumatori:
     - dormitor: tv, router, 2 laptop, saptamanal un aspirator
     - bucatarie: frigider, masina de spalat, cuptor cu microunde, centrala. Din cand in cand: mixer, sandwich maker.
     pe viitor tot in bucatarie vor mai fi: 1 hota, cuptor de 2500 W
     - sufragerie: tv si fier de calcat din cand in cand.

     Stiu ca va trebui sa impart consumatorii din bucatarie in 2 sau 3 circuite.

     Electricianul care mi-a pus firele aplicate a facut legatura cu prizele de la tablou la o doza cu 4 conductori.
     Mi se pare ca sunt: 2 de 2.5 mm si 2 de 1,5 mm din care unul este galben-verde(impamantare probabil).
     Din acea doza pleaca in urmatorele doze conductor de 1,5 mm care va trebui sa suporte:

     centrala (este posibil ca centrala pleaca direct din prima doza - nu sunt sigur)
     cuptorul cu microunde - 800w
     hota cu 2 motoare
     cuptorul - 2500 w
     si masina de spalat Beko)

     1. Pana reusesc eu sa impart circuitul de prize va rog sa imi spuneti daca va fi in regula acest consum pentru cablurile de 2,5 mm care ajung doar pana la prima doza(adica toate prizele din casa), si mai apoi pentru cele de 1,5 care vor ajunge la:

     cuptorul cu microunde - 800w
     hota cu 2 motoare
     cuptorul - 2500 w
     si masina de spalat Beko)
     din cand in cand: mixer, prajitor de paine, sandwich maker.
     2. as dori sa pun o sig diferentiala de 10 mA. Pot sa iau una de 25 A pentru toata casa, montata inainte de celelalte 3 sigurante pe care le am acum.
     Daca nu exista de 25A cu 10 mA urmatoarea e cu 30 mA. La 30 mA curenteaza tare (in mediu umed - de ex. )
     3. Sig diferentiala ma protejeaza in cazul in care ating faza cu nulul? - din greseala

     Multumesc frumos
     Bogdan

     Comentariu


     • ...la post-ul precedent am omis semnele de intrebare

      Inca o rugaminte:
      - ce trebuie sa pun pentru a avea protectie diferentiala + protectie la suprasarcina
      - ce firma producatoare recomandati? Moeler, Schneider? (acum am 1 sig de 10 A la iluminat si 2 sig de 16A la prize si celalalt circuit la care electricianul de care va spuneam ca mi-a montat cabluri aparente "a legat" spoturile de pe hol)

      (s-a chinuit 1 zi pentru ca nu stia unde e problema si pana la urma mi-a repus iluminatul in functiune si prizele in bucatarie si sufragerie. Circuitul din bucatarie e din Cupru - si nu a facut altceva decat sa aduca curent intr-o doza si astfel a conectat prizele din bucatarie si pe cele din sufragerie.
      A luat 200 lei - pentru montat tablou su tras acele 4 cabluri - am inteles ca astea sunt preturile

      Prizele din dormitor le-am conectat eu.
      Parerea mea e ca era cam nesigur - a stat 1 zi.

      multumesc

      Comentariu


      • Salut.
       Din explicatia ta reiese ca momentan sunt 3 circuite in apartament din care un circuit deserveste toate prizele,asta insemnand ca celelalte doua sunt pe circuitul de iluminat.
       Recomand urmatoarea configuratei pe viitor:
       -un circuit lumina(becuri) protejat printr-o siguranta diferentiala de 6A,30 mA(se vor folosi conductori de 1,5 mm2)
       -un circuit prize baie(daca e cazul)protejat printr-o siguranta diferentiala de 16A,10 mA sau 16A,30 mA (se vor folosi conductori de 2,5 mm2)
       -circuit cuptor electric bucatarie,protejat printr-o siguranta 1P+N sau 2P de 16 A (se vor folosi conductori de 2,5 mm2)
       -circuit aparate bucatarie,protejat printr-o siguranta 1P+N sau 2P de 16 A (se vor folosi conductori de 4 mm2 pt coloana principala).Supradimensinarea conductorului iti va permite ca in viitor sa poti pune siguranta de 20 A daca va creste consumul fara sa schimbi conductorul.
       -circuit camera+hol,protejat printr-o siguranta 1P+N sau 2P de 16 A (se vor folosi conductori de 2,5 mm2)
       -circuit cealalta camera,protejat printr-o siguranta 1P+N sau 2P de 16 A (se vor folosi conductori de 2,5 mm2)
       Camerele se vor proteja separat deoarece poate se doreste montarea unor statii de AC in viitorul apropiat.
       Toate circuitele de prize(exceptand priza din baie,daca e cazul) se vor proteja printr-un diferential general de 25 A,30 mA.Toti conductorii vor fi de cupru.
       Atasez si o schema explicativa.
       Succes.

       ,
       Fișiere atașate

       Comentariu


       • Multumesc foarte mult pentru raspuns.

        Problema mea e ca trebuie sa sparg peretii si o parte din gresie ca sa pot trage fire. Si nu as face acest lucru pentru ca asteptam un copil, se va face un "santier" mai mic in casa si e cam dificil de facut acum.

        O solutie ar fi sa merg in continuare cu firele pe pereti.

        Am incercat astazi sa vad cum e facut circuitul.
        De la contor am trase 2*2,5 mm si 2*1,5 mm pana intr-o doza din bucatarie. Firele groase alimenteaza circuitul de prize iar cele subtiri becul de la bucatarie.

        La contor am un fir gros (Cu)- cred ca e de 4 mm (Precizare: firele de care zic sunt luate de la magazin unde am cerut fir de 1,5 si fir de 2,5 - nu astiu daca astea sunt mm sau mmp. Nu ma pricep)
        Acest fir ajunge in doza cu pricina prin perete (am pus curent pe el si mi-a ajuns in doza - electricianul meserias al meu nu stiu daca a vazut treaba asta)
        Mi-am cumparat fir spion de plastic - nu vrea sa intre. Am incercat si pe alte circuite si nu am reusit sa-l bag decat max 50 cm (si am mai dat si 50 lei pe el la Dedeman.

        (ce m-ati sfatuit dvs nu e realizabil - sotia nu mai vrea sa bage bani in apartament. Stiu ca e vorba de siguranta noastra si voi incerca sa remediez problema, insa pana la spart pereti am acceptul sotiei. Mai incolo nu stiu cum s-o conving:d)

        Voi chema un mester, poate reuseste el sa vada cum poate sa mai bage 2 fire tot de 4 mm ca sa am si impamantare. (impamantarea trebuie sa aiba fir cu aceeasi grosime, da?)

        Intrebari:
        1. daca reusesc sa mai bag 2 fire de 4 mm, coloana principala astfel creata va fi OK pentru tot circuitul de prize? (bineinteles cu aceeasi siguranta de 16 A.)
        2. In locul diferentialelor recomandate pot pune doar 1 diferentiala ca si intrerupator general 25A, 10 mA - ca sa mai economisesc
        bani (chiar daca voi ramane pe intuneric cand sare siguranta)
        3. Daca nu reusesc sa trag firele de 4 mm, siguranta existenta la prize (16 A) ma ajuta sa nu iau foc in conditiile in care din cand in cand voi avea in priza: centrala, frigiderul, cuptorul de 2500 W si un aspirator de 1600 si hota cu 2 motoare (precizez ca exista o "coloana" cu fir de 2,5 mm din care la prize ajunge doar 1,5 mm. Acest cablu de 1,5 cat suporta?).

        Stiu ca ce va cer eu e o prostie mai mare ca mine - dar daca nu reusesc sa rezolv problema intr-un mod elegant (tras o coloana de 4 mm care sa alimenteze toate prizele din casa si lumina de la bucatarie - 1 bec ) circuitul existent va ramane exact asa cum e.

        Multumesc frumos

        Comentariu


        • Salut. Expun urmatoarea situatie: pentru o constructie noua P+E s-a facut bransament electric pe stalpul de peste drum unde s-a montat cofretul cu contoarul electric si protectii. De la stalp pana la casa sunt cca 23ml in linie dreapta, cu traversarea strazii dar si a unui colt din curtea vecina. Este nevoie de un nou acord de la primarie <pt traversarea strazii> si respectiv de acordul notarial al vecinului inainte de tragerea cablului de la cofret la casa? Alta intrebare e legata de lungimea traseului, este necesara montarea unui stalp intermediar pe proprietatea mea? Mentionez ca am incheiat deja contractul de furnizare en.el. cu Enel.

         Comentariu


         • Buna ziua tuturor
          Am nevoie de un mic ajutor.
          Pentru a face upgrade la toata instalatia electrica din casa ce fel de cablu ma sfatuiti sa folosesc : FY say MYYM ?
          Mentionez ca la oricare din variante cablul va fi bagat prin tub pvc si apoi in tencuiala.
          Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

          Comentariu


          • Postat în original de afterwards Vezi post
           Salut. Expun urmatoarea situatie: pentru o constructie noua P+E s-a facut bransament electric pe stalpul de peste drum unde s-a montat cofretul cu contoarul electric si protectii. De la stalp pana la casa sunt cca 23ml in linie dreapta, cu traversarea strazii dar si a unui colt din curtea vecina. Este nevoie de un nou acord de la primarie <pt traversarea strazii> si respectiv de acordul notarial al vecinului inainte de tragerea cablului de la cofret la casa? Alta intrebare e legata de lungimea traseului, este necesara montarea unui stalp intermediar pe proprietatea mea? Mentionez ca am incheiat deja contractul de furnizare en.el. cu Enel.
           Nu ştiu cum e la Enel, dar bănuiesc că e la fel ca la EON. În teorie, distribuitorul (Enel) are responsabilităţi până la panoul de pe stâlp, inclusiv. De la panou până la casă, te priveşte exclusiv cum faci branşamentul. Indiferent că traversezi proprietăţi private prin aer sau prin pământ, e bine să închei un acord notarial, pentru liniştea ta. Pentru drum, dacă este unul vicinal/comunal, pentru care nu ai nevoie de aviz din partea CNADNR, poţi solicita de la primărie un act prin care ţi se acordă dreptul de a face o săpătură pentru traversare cablu electric. E bine să ceri acel act pentru că, în cazul în care face cineva sesizare, eşti acoperit.

           Postat în original de vanessamae Vezi post
           Buna ziua tuturor
           Am nevoie de un mic ajutor.
           Pentru a face upgrade la toata instalatia electrica din casa ce fel de cablu ma sfatuiti sa folosesc : FY say MYYM ?
           Mentionez ca la oricare din variante cablul va fi bagat prin tub pvc si apoi in tencuiala.
           Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
           Cablul de tip MYYM (x 3) este mai bun deoarece are o manta de PVC în plus.
           3 conductori de cupru de 2,5 mmp, într-un cablu de tip MYYM, vor rezista la amperaj mai mare decât 3 conductori de 2,5 mmp, în cabluri tip FY (care nu au manta de protecţie suplimentară).
           Ştiu puţin din tot şi mult din nimic

           Comentariu


           • Multumesc frumos pentru raspuns

            Comentariu


            • Postat în original de vanessamae Vezi post
             Multumesc frumos pentru raspuns
             Demn de menţionat este şi faptul că MYYM se foloseşte cu precădere la alimentarea aparatelor electrocasnice şi mai puţin la instalaţii electrice (utilizarea MYYM este atipică pt astfel de utilizare). Un metru liniar de cablu MYYM cu 3 conductori in interior este mai scump decât 3 metri liniar de conductor FY.
             Ultima editare de Sandu_T; 05.ian.2012, 11:08.
             Ştiu puţin din tot şi mult din nimic

             Comentariu


             • deci raman la FY daca utilizarea este atipica in astfel de aplicatii ?

              Comentariu


              • sas_ro,conductorul de 2,5 mm2 trebuie protejat de o siguranta de 16 A pt siguranta deplina.De retinut e ca nu poti utiliza mai mult de 16 A in regim de lunga durata.Recomand neaparat sa tragi conductorul de impamantare,acesta iti poate salva viata in caz de defect.Poti pune o singura siguranta generala diferentiala pt moment,neaparat sa fie de calitate(Siemens,ABB,Schneider,Legrand,Gewiss,etc) .
               Succes!
               Postat în original de Sandu_T Vezi post
               3 conductori de cupru de 2,5 mmp, într-un cablu de tip MYYM, vor rezista la amperaj mai mare decât 3 conductori de 2,5 mmp, în cabluri tip FY (care nu au manta de protecţie suplimentară).
               Nu prea vad cum ar rezista la amperaj mai mare in conditiile in care conductorul se raceste mai greu avand o izolatie suplimentara.

               Comentariu


               • @Sandu-T: Multumesc de raspuns, voi merge la primarie sa ma interesez.

                Comentariu

                Procesare...
                X
                sigla BRAT