Tabloul electric pentru locuinta

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • mbostangiu
    Membru marcant
    • 31.dec.2011
    • 595

    Postat în original de sas_ro
    Buna ziua
    Va rog un raspuns:

    1. siguranta de 16 A abia poate proteja conductor de 2,5 mmp (in nici un caz conductor de 1,5 mmp). Corect?
    2. Siguranta diferentiala ma protejeaza daca ating din greseala (prostie) cu o mana faza si cu cealalta nulul? (teoretic curentul care intra este acelasi cu cel care iese)????
    3. Ce siguranta sa iau ca sa am:
    a) protectie diferentiala
    b) protectie la scurtcircuit in caza ca eu voi fi conectorul dintre faza si nulul de pe acelasi circuit
    c) protectie la suprasarcina

    Multumesc

    Bogdan
    Buna ziua,

    1. Siguranta de 16 A poate fi folosita la protectia circuitelor de 1.5mmp. Mentionez ca rolul ei este de a proteja tot ce are in aval pana la urmatorul element de protectie, deci daca este "ultima" siguranta trebuie sa protejeze cam tot ce are in aval
    2. Curentul electric "alege" calea cea mai usoara. Teoretic curentul care intra este egal cu cel care iese dar numai in conditiile in care atunci cand atingi din greseala firele esti izolat fata de pamant. Cel mai frecvent atingi firele cand nu ai incaltaminte electroizolanta si stai pe pamant astfel incat se "scurge" ceva curent prin tine catre pamant si atunci diferentialul iti poate salva viata.
    3. Pentru circuite monofazice, in general disjunctoarele cu protectie diferentiala inglobeaza toate cele 3 protectii, pentru trifazic trebuie blocul diferential separat.
    “Quality means doing it right when no one is looking.”

    Comentariu

    • prazvan76
      Incepator
      • 23.mar.2010
      • 3

      Problema diferentiala pompa submersibila

      Buna ziua tuturor,
      De ceva timp am probleme cu siguranta diferentiala de la pompa submersibila montata in sistem hidrofor, sare tot timpul. Este vorba de o casa cu bransament monofazic, impamantarea inca nu e realizata. Diferentialul in cauza era un merlin gerin de 16 A 0.03 mA situata in camera subterana a putului in tablou separat. Pana la ea am venit cu conductor FY4. In beci este umezeala multa, dar peretele cu tabloul este perfect uscat. Am schimbat diferentiala cu una la fel, dar de 10 A, pompa avand un consum de 1100 W. Cateva zile a fost ok, dar de ieri iar a inceput sa sara. Mi-e greu sa cred ca amandoua au ceva, mai ales ca butonul de test merge la ambele. De sarit nu sar cand intra in sarcina, ci dupa cateva (mai multe) secunde.
      Cauzele posibile eu le vad asa:
      - lipsa impamantarii - atunci de ce a mers bine mersi timp de circa 6 luni?
      - o defectiune la pompa, posibil trage ceva nisip si se incalzeste... nu am scos-o de acolo sa o inspectez inca, dar in pahar nu se depune nimic.
      - umezeala ajunge la vreo imbinare, de unde declanseaza diferentialul.
      Rog pe cei din domeniu sa ma lumineze si pe mine sa pot rezolva problema. Multumirile le exprim de pe acum.

      Comentariu

      • Consultant electrice
        Moderator
        • 08.nov.2005
        • 3240

        Incercati sa montati o siguranta clasica fara diferential de aceeasi valoare; daca va declansa in aceleasi conditii inseamna ca exista o problema cu motorul pompei care dintr-un motiv sau altul intra in suprasarcina. Daca nu mai sare, inseamna ca declansarea este produsa de sistemul diferential unde cauzele pot fi un defect de izolatie sau patrunderea apei undeva unde nu ar trebui. Puteti incerca si utilizarea unei protectii cu valoare de 0,1mA cum se face si in cazul motoarelor de compresoare AC care mai fac probleme in declansarea acestor protectii.
        Ce lungime de conductor exista de la protectia diferentiala la pompa?
        Ultima editare de Consultant electrice; 11.ian.2012, 18:20.
        Curentul nu iarta!

        Comentariu

        • felian
          Incepator
          • 07.ian.2011
          • 13

          Va salut! Pentru un cuptor electric de 2700 w, ce siguranta ar trebui sa folosesc si ce conductor? Siguranta generala este de 20 de A, as putea monta o siguranta de 20 A cu conductor de 40 pentru cuptorul electric sau ar fi suficient una de 16 A cu conductor de 2,5? Va multumesc foarte mult!

          Comentariu

          • RaspoElectric
            Membru Marcant
            • 17.feb.2009
            • 707

            Pt 2700 w s-ar cere circuit individual.Ajunge si CU 2,5 mmp daca nu e lung traseul(10-20 m).Siguranta de 16 A daca e circuit individual.
            Cu respect ... Ovi
            Un pret mic nu inseamna o afacere buna.Lucrul bun e scump! Lucrul prost te costa dublu, poate triplu, poate...viata !!!

            Comentariu

            • prazvan76
              Incepator
              • 23.mar.2010
              • 3

              Postat în original de Consultant electrice
              Ce lungime de conductor exista de la protectia diferentiala la pompa?
              Intre siguranta si priza pompei este un cablu de 2-3 m. Din priza mai e un cablu de circa 2 m, apoi cablul pompei de 10 m (inclusiv cutia de comanda a pompei, care e in put la 1-2 m). Pompa o am de circa 3 ani, o singura data mi s-a stricat siguranta din cutia de comanda, dar intrase apa in ea si corodase, era in aer liber. Mi-e frica sa pun un disjunctor normal, neavand inca priza de pamant, sa nu curenteze apa. Ce fel de protectie e aceea de 0.1 mA? Multumesc de raspunsuri.

              Comentariu

              • felian
                Incepator
                • 07.ian.2011
                • 13

                Multumesc foarte mult Ovi. Circuitul este individual si are 6 metri pana in tablou. Dupa cum ati spus, am sa pun o siguranta de 16 A. Sanatate multa!

                Comentariu

                • schnappi
                  Incepator
                  • 07.dec.2011
                  • 32

                  vreau sa fac un circuit separat care sa intre in tablou cu cabluri FY 4mmp si siguranta de 20 A pentru cuptor electric (3,1kw) + plita (nu stiu cati wati consuma) + hota 430w - cu tot cu becuri (toate incorporabile) + o priza deasupra blatului pentru eventuale mixere etc. folosite la nevoie + ceva becuri (gasesc ceva economice) prinse de corpurile deasupra blatului ce sa il lumineze.
                  E bine gandit circuitul?Nu are mai mult de 7m.

                  Multumesc frumos.

                  Comentariu

                  • todorovicim
                    Membru
                    • 31.dec.2010
                    • 179

                    Salut.Eu am "inca"tablou cu sigurante model vechi dintr-o cutie de lemn introdusa in perete afara.In cutie sunt vechile sigurante fuzibile cu lita.M-am gandit sa le schimb cu din astea noi automate.Sigur fiind consumator monofazic,e posibil sa ajunga la iluminat cele de 16 A si pt.prize->electrocasnice-din alea de 18-2oA.Problema e ca la fiecare siguranta(cele de la priza)sunt 3 fire.Al treilea fir este pamantarea.Pai de pe stalp intra in casa doar 2 fire.Cred ca d-ni electricieni la vremea respectiva au legat ca si pamantare un fir de la nul.Daca montez cele automate zicem,fac aceleasi legaturi cum sunt la actualele sigurante cu lita.Rugamintea mea , ma intereseaza puterea sigurantelor "noi" atat pt iluminat cat si pt.electrocasnice.Ce parere aveti voi.Sigur voi cumpara si sinele pt.fixarea sigurantelor automate.Nu am deocamdata bani pt.a "sparge"tot si sa schimb cutia cu una de plastic...

                    Comentariu

                    • Consultant electrice
                      Moderator
                      • 08.nov.2005
                      • 3240

                      @prazvan76 0,1A era corect, am scris eu gresit mA. Ma gandeam la 100 mA. Lungimea conductorului este destul de mare si protectia de 0,03mA poate declansa si din aceasta cauza.

                      @schnappi O siguranta de 20A pentru tot ce ati enumerat acolo pe un singur circuit este cam mica. Este important ce plita folositi si gradul de simultaneitate al utilizarii acestor consumatori electrici. Cate becuri, ce putere au acestea, totul intra intr-un calcul corect.

                      @todorovicim Voi incepe cu finalul postului unde afirmati ca momentan nu veti achizitiona un panou nou din cauza finantelor. In primul rand la cate circuite aveti dvs. un panou mic va este de ajuns si costa cateva zeci de lei chiar si unul de marca nu e scump, in al doilea rand cum vreti sa montati sigurantele moderne daca nu pe o sina intr-un panou? Le montati "in aer" si cand aveti bani de panou le mai demontati odata si le introduceti in panou? Nu merge asa!
                      Impamantarea poate fi legata la firul de nul inainte de sigurante - este si acesta o schema de montare, respectandu-se anumite reguli. Cate sigurante aveti in vechiul panou? Cate camere are locuinta? Puteti face o poza de ansamblu sa vedem si noi. Ideea e la o instalatie veche sa mergeti cu sigurante cat mai mici respectiv 10A pt iluminat si 16A pt prize. Degeaba puneti sigurante de valoare mare daca infrastructura de cablu vechi, subtire cu izolatie intr-o stare precara nu suporta incarcari mai mari - nu faceti decat sa riscati un incendiu.
                      Curentul nu iarta!

                      Comentariu

                      • schnappi
                        Incepator
                        • 07.dec.2011
                        • 32

                        @consultant electrice: plita este pe gaz deci practic nu ar trebui sa consume mult.Iar becurile vor fi ceva neoane economice daca nu ceva cu leduri..voi vedea la momentul respectiv.Deci pana acum ar fi 3,1 kw cuptor (puterea maxima) + (430 w hota + becurile hotei) + 150w (becurile economice - asta am pus-o din burta dar am pus mult mai mult decat vor consuma) + plita pe gaz (repet nu stiu cat curent consuma asa ceva hai sa zicem 100w) + ceva electrocasnice mici gen mixer, blender folosite atunci cand e nevoie sa zicem 500w (si aici cred ca cifra este mai mare mare) = 4,15kw daca ar merge simultan.
                        Am citit in ceva topic ceva calcul cu firele si sigurantele si la fire de 2,5mmp si siguranta de 20A ar suporta cam 4,4kw ,deci la 4mmp si 20A ar trebui sa fie ok 4,1kw.

                        Comentariu

                        • Consultant electrice
                          Moderator
                          • 08.nov.2005
                          • 3240

                          Daca plita este defapt un aragaz, alimentarea acesteia poate fi neglijata dpdv al consumului situatia este alta. Nu ar trebui amestecate prizele cu luminile. Cuptorul care este cel mai mare consumator ar trebui sa aiba un circuit separat. Acest lucru este necesar pentru ca de exemplu daca apare un scurtcircuit sau o problema la un bec economic sa zicem care contine si electonica, intensitatea curentului de scurt circuit ar trebui sa ajunga la o valoare mare de 20 A ca sa declanseze siguranta, deci riscati mai usor un incendiu. In functie de lungimea circuitului / circuitelor noi si acolo trebuie aplicati niste factori de corectie in anumite conditii. Ca sa nu aveti probleme circuitele noi ar trebui montate si dimensionate de un electrician care sa evalueze situatia la fata locului.
                          Curentul nu iarta!

                          Comentariu

                          • bgd_stanescu
                            Membru
                            • 18.dec.2009
                            • 205

                            Postat în original de Consultant electrice
                            ...Acest lucru este necesar pentru ca de exemplu daca apare un scurtcircuit sau o problema la un bec economic sa zicem care contine si electonica, intensitatea curentului de scurt circuit ar trebui sa ajunga la o valoare mare de 20 A ca sa declanseze siguranta, deci riscati mai usor un incendiu....
                            Asta inseamna ca este la fel de riscant sa pun o lampa cu led intr-o priza care e conectata la o siguranta de 16A? Credeam ca separarea circuitelor se face pt a evita sigurante prea mari pt sectiuni ale conductorilor prea mici (si bineinteles pt a evita "bezna" in cazul in care sare o siguranta).

                            Comentariu

                            • todorovicim
                              Membru
                              • 31.dec.2010
                              • 179

                              Salut.Multumesc pt.raspuns.Pai deja am facut rost de 2 sine(voi incerca sa fac poze!!)si in acea cutie voi monta sinele si sigurantele automate pe el(am vazut la cineva).Casa avand etaj,am 2 sig.iluminat si 2 prize,iar parterul tot asa.Sarma de cupru, la iluminat este de 2mm si pt.prize 2,5mm,sigur izolat cu plastic.Cutia actuala, este ca o nisa in perete.Cum sa montez un panou mic de plastic,langa"nisa"veche sau...se impun modificari ample.Daca va veni vremea la care Electrica va"impune"montarea in fata casei acelor cutii de plastic transparente"(sig.principala+contorul),atunci voi putea face cu aceeasi ocazie modificari"ample".Acum m-am gandit doar la schimbarea sigurantelor fuzibile cu automate...Mai ales cand fulgera(vreme capricioasa furtune,etc.)apar socuri de curent la electrocasnice si ma gandeam sa nu"alertez"familia in a scoatedin priza "totul"...

                              Comentariu

                              • Consultant electrice
                                Moderator
                                • 08.nov.2005
                                • 3240

                                bgd_stanescu Evident valoarea sigurantelor este legata si de diametrul conductorilor. In cazul prizei se estimeaza ca folositi si un consumator mai puternic deci nu aveti cum sa reduceti foarte mult valoarea sigurantei insa pe circuitele de lumini puterea va fi aceeasi ca in momentul realizarii circuitului sau poate va scadea odata cu aparitia unor surse mai economice in timp, deci unde se poate se aleg valori mai mici ale sigurantelor. Lampa LED din start este mai putin periculoasa pentru ca are un transformator sau o sursa si in mare parte circuitul are zone cu tensiuni reduse, nepericuloase de pana in 24 V.

                                todorovicim Nu gasesti un tablou care sa se monteze in aceea nisa ingropat sa intre cat de cat la dimensiuni? Vezi foto!
                                Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	tablou electric ingropat.jpg 
Afișări:	863 
Mărime:	8,6 KB 
ID:	599605
                                Curentul nu iarta!

                                Comentariu

                                Procesare...