Tabloul electric pentru locuinta

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • Cherubino
    Living Legend
    • 10.iul.2006
    • 1687

    Răspuns la: Răspuns la: Tabloul electric pentru locuinta

    Postat în original de tdr.
    Ce parere aveti de siguranta asta?
    Multumesc
    Făcătură. Scapă de ea cât poți de repede.
    Și a-propos: aparataj Merlin Gerin „original” nu se mai fabrică de niște ani buni, de când marca a fost cumpărată de Schneider. Dar și pe vremea când se fabrica, nu arăta precum porcăria aia din poză.
    LARGO AL FACTOTUM

    Comentariu

    • Temelye
      Living Legend
      • 23.apr.2014
      • 1382

      Răspuns la: Tabloul electric pentru locuinta

      Clar e copie de proasta calitate. Numai daca aruncati o simpla privire la suruburile de stringere contact va puteti edifica. Daca acestea care se vad sunt jalnice, va puteti da seama ce calitate se afla in interior.
      Cele mai frumoase cabluri si tevi sunt cele care nu se vad

      Comentariu

      • Maiorul
        Incepator
        • 10.feb.2016
        • 11

        Răspuns la: Tabloul electric pentru locuinta

        Buna ziua ,

        Am si eu panoul urmator
        Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	Panou electric.jpg 
Afișări:	7606 
Mărime:	171,4 KB 
ID:	627503
        si dupa cum vedeti meseriasul a pus conductorul de aluminiu(care vine de afara) impreuna cu cupru si face scateie sau s-a si incis la un mimendat . Momentan a rezolvat cat de cat asezand/strangand mai bine firele .
        Obs. Fiecare apartament are siguranta automata proprie de 25A pe scara langa contor , bipolara dar nu stiu ce fuctie mai are .

        Am zis ca daca tot face probleme sa schimb toate sigurantele cu unele de la Schneider si un Disjunctor diferential DPNa Vigi 25 A 30 mA A9D34625 sa fac ceva mai serios .

        Cam asa ar fi schema , am pstrat acelasi aperaj ca si acum la sigurante dar as putea pe circuitul unde nu am masina sa pun sigurante de 20A si la circuitul de lumina sa pun 10A (pe unul din circuite am mai multe spoturi de 35W-sufragerie-) .

        Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	Proiect sigurante.jpg 
Afișări:	15434 
Mărime:	111,6 KB 
ID:	627504
        Nu am mai desenat si impamatarea...exista si ea pe fiecare circuit al prizelor .

        Intrebari ar fi :
        -Sa folosesc acel Disjunctor diferential sau sa pun o siguranta de 25A ca cele de la priza...ideea ca vreau ca firele care vin de afara (aluminiu ) sa intre doar ele in sigurante ....nu cum este acum aluminiu si bagat lang ele cupru

        ps. nu sunt de meserie

        Comentariu

        • bflorin23
          Incepator
          • 04.ian.2012
          • 7

          Răspuns la: Răspuns la: Tabloul electric pentru locuinta

          Postat în original de bflorin23
          Buna ziua!

          In viitorul apropiat va trebui sa montez tablourile de sigurante pt o casa D+P+M
          De la BPM care va fi la 70 m distanta (Inca nu sunt racordat la curent electric datorita unor situatii aparute si unor schimbari de proiect si avize, dar acest lucru se va face cat de curand si siguranta va fi de 32A, 300mA), am tras pe subteran prin tub dn40 un cablu cupru 3x10mmp.
          Acest cablu intra in casa intr-un tablou ce va fi general de unde se va ramifica in 4 directii:
          -Tablu Demisol
          - Tablou Parte
          -Tablou Mansarda
          -Tablou pentru alimentarea aparaturii Curenti Slabi (Internet, Centrala Alarma, Senzori Gaz, FUM , ETC)

          Tot in tabloul General va intra si impamantarea ce o voi distribui apoi la toate celelalte Tablouri.

          In Acest tablou general m-am gandit sa pun tot o siguranta Generala 32A, si din cate am citit pe forum, Un Descarcator Atmosferic si o bobina IMSU ar fi utile in aces caz.
          Din Acest tablou am trase fire 3x4mmp pt tabloul pt curenti slabi si 3x6mmp pentru celelalte tablouri.

          In Fiecare tablou pe nivel voi pune o siguranta generala 25A. Apoi pentru Selectivitate voi folosi 2 Intrerupatoare Diferentiale, unul pentru circuitele de prize si unul pentru circuitele de lumina. Din Intrerupatoarele Diferentiale voi Alimenta sigurantele de prize si de lumina.
          Pentru Prize voi folosi sigurante de 16A pt cabluri de 2.5 mmp si 20A pt cabluri de 4mmp, iar pentru Lumina de 10A .
          Cablu de 4mmp am folosit pentru un circuti ce va alimententa o soba electrica pebtru Sauna de la demisol (intr-un viitor probabil mai indepartat dar m-am gandit la posibilitatea asta), si la parter la bucatarie am trase din tabloul de la parter 2 circuite de 4mmp, unul pentru o plita pe inductie in caz ca voi pune plita pe inductie si unul de rezerva.

          La Parter, la Bucatarie am Tras circuite separate de 2.5 mmp pentru cuptor, frigider, masina spalat Vase, un circuti pentru un set de prize ce le am la nivelul pardoselei si inca un circuit ce il am pentru prizele din zona blatului.

          La Baie, am tras un singur circuit si am combinat priza cu lumina. M-am gandit sa pun o singura siguranta pentru ambele pentru a pune o siguranta diferentiala mai sensibila pentru a fi protejat si la priza si la lumina. Probabil aces lucru nu e prea corect dar acum nu mai pot schimba asta.

          Pentru Lumini am pus cate o siguranta pentru 2 camere.

          Intrebarile mele sunt:

          1) Referitor la tot ce am scris mai sus, puteti sa imi spuneti ce e incorect si cum sa remediez sau ce imbunatatiri sa aduc la nivel de tablou sigurante .

          2)Credeti ca e bine sa folosesc siguranta generala pe tabloul de pe nivel sau ar tb sa o folosesc in tabloul general unde sa fie legate cablurile pentru tabloul de pe nivel?

          3) E ok sa folosesc o siguranta generala si 2 intrerupatoare diferentiale, una pentru prize si una pentru lumini pentru selectivitate si a nu ramane fara lumina in cazul in care cade intrerupatorul diferential de la prize si viceversa? Am ales aceasta soluti in locul unei singure sigurante diferentiale de 25A 30mA.

          4)In Cazul in care la Baie voi pune o siguranta diferentiala de 10mA, daca va cadea aceasta siguranta imi va cadea si siguranta generala? Cum as putea sa fac sa imi cada doar siguranta de la baie?

          5)La demisol am cateva circuite exterioare. Ar fi indicat sa pun Sigurante Diferentiale mai sensibile pentru aceste circuite de 10mA chiar dc trec prin Intrerupatorul Diferential General de prize de 30mA? In caz ca voi folosi o priza care e pe o siguranta diferentiala, voi putea sa foloses aparatul de sudura fara sa imi cada siguranta? (Am auzit de cazuri in care diferentiala e f sensibila si se declanseaza cand se foloseste aparatul de sudura)

          6)Bobina IMSU e folosita si pentru supratensiuni sau subtensiuni? Sau pentru aceasta se folosesc relee speciale care declanseaza automat la supra/sub tensiune si cand tensiunea revine la normal se aclanseaza automat ?

          7)Dintre urmatoarele sigurante ce imi recomandati ca ar fi mai ok? Schneider, Abb , Moeller?

          8 )Intrerupatorul Diferential pentru circuitul de priza si cel pentru circuitul de lumina o sa aiba sensibilitatea de 30mA dar nu stiu de cati Amperi sa fie (curent nominal).

          9 )Bransamentul il voi face impreuna cu fratele meu pe acelasi cablu. Credeti ca ar fi mai indicat sa fim racordati pe faze diferite sau sa foloseasca un cablu mai gros pentru ambii si apoi sa imparta in BMP pentru amandoi ?

          Va multumesc anticipat!
          Buna Ziua!

          Referitor la primul post la care am cerut niste sfaturi (cel mai sus mentionat), in intrebarea trei am zis ca voi dori pentru selectivitate sa folosesc o siguranta generala si 2 intrerupatoare diferentiale. Siguranta Generala sa imi asigure protectia la scurtcircuit si suprasarcini iar intrerupatorul diferential a imi asigure o protectia la scurgeri de curent( electrocutare). Am mers si m-am interesat pe la mai multe magazine din zona Suceava, cu materiale electrice si nimeni nu mi-a zis ca au doar intrerupatoare diferentiala ci sigurante diferentiala care au toate 3 protectii : scurtcircuit, suprasarcina si scurgeri de curenti (protectie electrocutare). Nu siu nici codul asa ca v-as ruga daca se poate sa imi trimite-ti un link, un cod ceva de unde as putea sa cumpar asa ceva. M-am inspirat din schema din linkul : http://roelectricianulautorizat.blog...-locuinta.html , doar ca in plus fata de schema din link as dori sa pun si pe circuitele de lumina un intrerupator diferential, si poate pe viitor ma gandesc sa fac un grup cu circuitul de la baie si centrala termica si sa pun un intrerupator diferential de 10mA

          Va multumesc anticipat.

          Comentariu

          • Armata
            Membru
            • 14.sep.2008
            • 250

            Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Tabloul electric pentru locuinta

            Postat în original de bflorin23
            Buna Ziua!

            Nu siu nici codul asa ca v-as ruga daca se poate sa imi trimite-ti un link, un cod ceva de unde as putea sa cumpar asa ceva.
            https://www.dedeman.ro/suceava/catalogsearch/result/?q=intrerupator%20diferential
            Meseria se fură - să nu faceţi reclamaţii!

            Comentariu

            • Armata
              Membru
              • 14.sep.2008
              • 250

              Răspuns la: Tabloul electric pentru locuinta

              Postat în original de Maiorul
              Buna ziua ,
              Intrebari ar fi :
              -Sa folosesc acel Disjunctor diferential sau sa pun o siguranta de 25A ca cele de la priza...ideea ca vreau ca firele care vin de afara (aluminiu ) sa intre doar ele in sigurante ....nu cum este acum aluminiu si bagat lang ele cupru
              Pentru protectia ta si a familiei tale, este mai bine sa pui un disjunctor diferential si nu un disjunctor simplu.

              Ti-as recomanda sa reduci valoarea rezistentelor la 10A pe lumini si 16A pe prize. Din poza ta, nu imi pare sa ai conductoare de 4mm pe prize ca sa poti sa pui sigurante mai mari de 16A. Masina de spalat nu are nevoie de o siguranta mai mare de 16A.
              Meseria se fură - să nu faceţi reclamaţii!

              Comentariu

              • Cherubino
                Living Legend
                • 10.iul.2006
                • 1687

                Răspuns la: Tabloul electric pentru locuinta

                Postat în original de Armata

                Ti-as recomanda sa reduci valoarea rezistentelor la 10A pe lumini si 16A pe prize.
                O mică corecție: valoarea siguranțelor. În rest, subscriu!
                LARGO AL FACTOTUM

                Comentariu

                • Armata
                  Membru
                  • 14.sep.2008
                  • 250

                  Răspuns la: Tabloul electric pentru locuinta

                  sar'na pentru corectie
                  Meseria se fură - să nu faceţi reclamaţii!

                  Comentariu

                  • Cherubino
                    Living Legend
                    • 10.iul.2006
                    • 1687

                    Răspuns la: Tabloul electric pentru locuinta

                    Postat în original de Armata
                    sar'na pentru corectie
                    LARGO AL FACTOTUM

                    Comentariu

                    • trl
                      Incepator
                      • 05.aug.2016
                      • 9

                      Răspuns la: Tabloul electric pentru locuinta

                      Locuinta noua (casa luata "la gata"), terminata la finele lui 2015, cu proiect pe electrice facut foarte frumos: calcul puteri pe fiecare circuit in parte cu recomandari ce electrocasnice sa vina pe fiecare circuit, nr. suficient de circuite + 2 rezerve, curent de rupere pt. disjunctoare, PPN + PPA cu calculele necesar etc. Cu toate ca s-a lucrat relativ ingrijit, cu cabluri de iluminat ignifugate sus in pod, conectica WAGO peste tot, tablou Schneider si nu chinezarie, deci se simte o buna intentie si un oarece simt de raspundere, totusi pe ici - pe colo implementarea lasa "putin" de dorit:
                      - In sig. generala intra din firida conductori multifilari de 6mm2, dar ies conductori de 2.5mm2! Oare chiar n-au gasit conductori mai grosi sa lege generala de pieptan? Nu-i nimic, am gasit eu Cu plin de 4mm2 si-am rezolvat.
                      - In tablou ajung 11 cabluri de impamantare, 11 nuluri si 12 faze.
                      - Barele de nul/pamant au fost probabil furate de muncitori si inlocuite cu o "vrajeala" de 4 lei. Am cumparat o bara dubla Gewiss, am unit jumatatile cu 8mm2 (2x4mm2 de fapt) si am rezolvat problema.
                      - Bussbar-ul (pieptanul) e facut din 2 bucati in loc sa fie continuu, iar bucatile sunt prinse cu conductori de 2.5mm2 (macar daca erau de 4mm2). Si-aici am rezolvat tot prin achizitie suplimentara de pieptam Gewiss de 63A.
                      - Sigurantele, in afara de generala, nu respecta curentul de rupere de 4.5KA impus de proiectant (au ruperea la doar 3KA). Deci, le-am schimbat pe toate de dupa generala. Am dublat si unele diferentiale, pt. redundanta si protectiei la electrosocuri.
                      - 1 nul se pierde pe traseu si e legat (sper/cred) undeva pe un alt conductor, deci la o anumita siguranta am bagate 2 faze si 1 nul (nu pot sa schimb aici nimic pana nu gasesc doza cu pricina si traseul cu nulul intrerupt)
                      - O priza simpla din holul tehnic (masina de spalat rufe, uscator) de 16A/250V e legata cu cablu plin de Cu 3x1.5mm2 direct intr-o alta priza dubla din dormitor (trasee duse prin tub prin tencuiala), deci e folosita priza din dormitor ca doza de distributie de curent. Bine macar ca aceasta priza are, ca toate celelalte din casa dealtfel, cablu plin de Cu de 3x2.5mm2.
                      - Am 2 prize exterioare, peste tencuiala evident, cu 3 conductori de Cu de 2.5mm2, dar care in loc sa fie pe circuit separat, conf. proiectului, sunt fiecare cuplate pe cate un circuit din interior: una e pusa pe living, cealalta pe masina de spalat vase. Am reusit s-o scot pe cea care era pusa pe living pt. ca avea circuit separat tras pana in tablou si i-am pus siguranta dedicata, dar cealalta nu are trase cabluri pana in tablou deci o las asa.
                      - Bate vantul in intrerupatoarele de iluminat de pe holul de la intrarea in casa! Am izolat pe exterior cu vata minerala cutia de distributie de jur imprejur, fix la intrare sub soclul casei, unde sunt contactele care vin din firida si urca inspre tabloul din casa, crezand ca se face cumva curent de pe-acolo, dar degeaba. Azi am scos toate 3 comutatoarele de la usa de la intrare pt. ca batea vantul prin ele si le-am "umplut" cu vata minerala, in special in tuburile de plastic, pt. ca se pare ca de pe-acolo "batea vantul". Acum s-a linistit, nu ma mai trage curentul, nu se mai umfla maseaua.

                      Am pus 4 foto: primele 2 cu tabloul initial, a 3-a cu cel refacut (am schimbat toate sigurantele care aveau rupere la 3KA) si cea de-a 4-a in care am schimbat si generala, deoarece se incalzea fix la mijloc, deci nu inspre extremitati unde sunt contactele pe menghina (se exclude astfel un posibil contact imperfect). Mentionez ca incepea a se incalzi de la un consum de 2-2.5KW, dar nu se incalzea tare...totusi am preferat sa o schimb. Cea cu care am schimbat-o nu se incalzeste (aceeasi putere, evident, doar firma difera).
                      Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	Tablou_electric_initial_1.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	237,2 KB 
ID:	627579Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	Tablou_electric_initial_2.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	183,9 KB 
ID:	627580
                      Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	Tablou_electric_refacut.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	231,0 KB 
ID:	627578Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	Tablou_electric_final.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	667,9 KB 
ID:	627581
                      Ultima editare de trl; 08.ian.2017, 00:03.

                      Comentariu

                      • bilyirita
                        Incepator
                        • 26.sep.2004
                        • 13

                        Răspuns la: Tabloul electric pentru locuinta

                        Salut! La un cablu CYYF 2,5mm ( culoare gri - dedeman) pot pune un diferential de 25A? Vreau sa alimentez o bucatarie de vara si o magazie si am deja diferentialul. Producatorul zice ca acel cablu tine 37A. Multumesc.

                        Comentariu

                        • Armata
                          Membru
                          • 14.sep.2008
                          • 250

                          Răspuns la: Tabloul electric pentru locuinta

                          Curentul maxim suportat de un fir se "calculeaza" in functie de niste conditii. Una este sa ai cablul prin aer si sa se raceasca de la atmosfera, alta este sa fie tras prin pereti prin tuburi impreuna cu alte cabluri. Pentru varianta tencuita, nu este ok diferentialul de 25A. Ar trebui unul de 16A
                          Meseria se fură - să nu faceţi reclamaţii!

                          Comentariu

                          • bilyirita
                            Incepator
                            • 26.sep.2004
                            • 13

                            Răspuns la: Tabloul electric pentru locuinta

                            Multumesc frumos!

                            Comentariu

                            • Consultant electrice
                              Moderator
                              • 08.nov.2005
                              • 3240

                              Răspuns la: Tabloul electric pentru locuinta

                              In bucataria de vara si magazie va mai exista un mic panou sau ce se alimenteaza din acest cablu va fi protejat doar de diferentiala?
                              Curentul nu iarta!

                              Comentariu

                              • bilyirita
                                Incepator
                                • 26.sep.2004
                                • 13

                                Răspuns la: Tabloul electric pentru locuinta

                                O sa montez un tablou cu 4 sigurante 1N+P (2 pentru iluminat ext 6A si interior si 2 prize 16A idem). Cablul e tras prin tavan din rigips si e bagat prin tub flexibil gewiss 20mm cu protectie la flacara. Traseul merge din tablou pana la un perete exterior unde deocamdata este o doza de leg de exterior si o priza. Vreau sa renunt la priza si sa ma leg in doza asta cu un cablu (subteran probabil) de max. 10m pana la urmatorul tablou. As vrea totusi si o protectie diferentiala si am zis-daca tot o am.... Cu siguranta nu o sa fie cazul de consum asa mare. Vin nepotii cateodata la un gratar pe viitoarea terasa si ma gandesc sa-i protejez, ca astia umbla cu calculatoarele si telefoanele prin prize, uzi pe maini poate si pe picioare... Cablul asta vreau sa-l leg in tabloul din casa, inainte de differentiala pentru casa, sa nu declanseze aia aiurea. Multumesc de ajutor!

                                Comentariu

                                Procesare...