Tabloul electric pentru locuinta

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • doruc65
    Incepator
    • 06.aug.2018
    • 3

    Răspuns la: Tabloul electric pentru locuinta

    Multumesc mult. asa voi face.

    Comentariu

    • Cherubino
      Living Legend
      • 10.iul.2006
      • 1688

      Răspuns la: Tabloul electric pentru locuinta

      Postat în original de doruc65
      Multumesc mult.
      Cu placere.
      LARGO AL FACTOTUM

      Comentariu

      • DUDUDINCA
        Incepator
        • 26.aug.2018
        • 7

        Răspuns la: Tabloul electric pentru locuinta

        Buna ziua
        M-am apucat singur sa schimb tabloul electric al apartamentului si m-am incurcat in cabluri.Asa ca rog pe cineva amabil cu nepriceputii,sa-mi raspunda la urmatoarele intrebari:
        -cate cabluri intra in apartament,o faza,un nul si inca un nul pt impamantare?
        - am doua circuite,fiecare are si prize si becuri,,cate faze si cate nuluri pleaca de la tablou in instalatie?
        -e posibil sa plece doua faze,pt cele doua circuite , si un singur nul , care sa fie comun ambelor circuite?
        -cate cabluri pt impamantare pleaca de la tablou,doua,adica cate unul pentru fiecare circuit,sau unul singur comun ambelor circuite?
        -cablurile pt impamantare mai trec prin sigurante,sau direct,fara sigurante?
        Multumesc mult

        Comentariu

        • Cherubino
          Living Legend
          • 10.iul.2006
          • 1688

          Răspuns la: Răspuns la: Tabloul electric pentru locuinta

          Ce bine ar fi fost dacă ați fi pus pe fiecare conductor o fâșie de bandă izolatoare albă inscripționată cu F sau N în momentul în care l-ați deconectat de la siguranța veche. În felul ăsta v-ar fi fost extrem de ușor să le conectați ulterior în circuit.
          Sfatul meu de bază ar fi să chemați un electrician calificat , dar dacă nu puteți, momentan, să faceți asta, încerc să vă ajut cât pot, dar e foarte dificil „în orb”, fiindcă nu toate instalațiile sunt identice. Presupunând că instalația locuinței este executată cu conductoare din aluminiu, cam așa ar sta treburile:

          1. Coloana electrică (adică firele care vin de la firida cu contoare de pe palier și alimentează tabloul) sunt mai groase decât celelalte fire care pleacă către prize și lumini. Ele ar trebui să fie în număr de trei: faza, nul de lucru și împământare. Împământarea o puteți identifica ușor, fiindcă este din cupru și are secțiunea cu un ordin de mărime mai mică decât conductoarele „active” (care de regulă sunt din aluminiu). Apoi, cu creionul de tensiune identificați pe care dintre cele două conductoare din aluminiu vine faza, celălalt fiind nulul. Marcați-le cu câte un inel de bandă colorată astfel: verde/galben pentru împământare, albastru pentru nul și o altă culoare (roșu, negru, maro, alb) pentru fază.
          2. Pentru fiecare circuit de iluminat, din tablou pleacă două conductoare, unul conectat la fază, iar celălalt la nul. Suplimentar, la circuitele de prize prize există al treilea conductor pentru împământare. Conductoarele de împământre sunt din cupru, deci identificarea lor este simplă. Indiferent câte sunt, acestea NU SE TREC PRIN SIGURANȚĂ, ci se conectează toate direct la bara de împământare a tabloului, împreună, bineînțeles, și cu împământarea de la coloană (despre care am vorbit la aliniatul 1).
          3. Presupun că conductoarele ce pleacă spre consumatori nu sunt colorate în albastru pentru nul și o altă culoare pentru fază. În acest caz, identificarea fiecărui circuit fără a fi nevoie de aparat de măsură o puteți face observând conductoarele. Dacă sunt două conductoare identice la culoare sau nuanță și cu aceeași secțiune, atunci ele aparțin aceluiași circuit și se conectează unul la fază, iar celălalt la nul pe ieșirea siguranței. Dacă sunt perechi cu aceeași culoare, dar de secțiuni diferite, atunci cele cu secțiune mai mică sunt pentru iluminat. Dacă cablurile sunt de tip INTENC („panglică”), observați-le la ieșirea din perete, că în mod sigur mai au acolo o porțiune în care puntea dintre izolația celor două conductoare a rămas intactă și vă puteți da seama care cum sunt împreună. Dacă observați, de exemplu, că în loc de două conductoare mai subțiri, aveți patru, e posibil ca circuitul de iluminat să fie împărțit în două tronsoane, unul care pleacă (să zicem) către partea stângă a locuinței, iar celălalt către dreapta. În acest caz, câte un conductor din fiecare tronson se conectează împreună la borna de fază de ieșire a siguranței de iluminat, iar celelalte două rămase, la borna de nul corespondentă. La prize, dacă apare aceeași situație, ar fi bine să realizați două circuite distincte, conectând fiecare din cele două tronsoane pe câte o siguranță separată.
          4. Atenție! Dacă în imediata apropiere a tabloului aveți un corp de iluminat comandat de un întrerupător amplasat în zonă, există posibilitatea ca firele care merg la întrerupător și cele care merg la becul respectiv să fie trase toate în tablou, caz în care trebuie refăcută legătura de înseriere a întrerupătorului în circuit. Acest lucru ar trebui făcut de un electrician.
          5. Dacă firele din tabloul dvs. nu seamănă deloc cu situația ipotetică descrisă de mine, atunci, cu părere de rău, vă spun că trebuie să chemați neapărat un electrician.

          P.S. NU UITAȚI CĂ, DUPĂ IDENTIFICAREA CONDUCTOARELOR DE LA COLOANA DE ALIMENTARE, ESTE OBLIGATORIU SĂ O DECONECTAȚI DE LA REȚEA, PRIN DESCHIDEREA DISJUNCTORULUI SAU DEȘURUBAREA SIGURANȚEI FUZIBILE (DEPINDE DE SITUAȚIE) DE LA FIRIDA DE PALIER CU CONTOARE. PE TOT PARCURSUL EFECTUĂRII LUCRĂRII, COLOANA TREBUIE SĂ RĂMÂNĂ SCOASĂ DE SUB TENSIUNE. NU VĂ ASUMAȚI NICIUN FEL DE RISC!
          LARGO AL FACTOTUM

          Comentariu

          • DUDUDINCA
            Incepator
            • 26.aug.2018
            • 7

            Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Tabloul electric pentru locuinta

            Multumesc,o explicatie clara,sa inteleaga orice ageamiu.Sa vedem daca am inteles si eu:
            -Am doua circuite,fiecare are si prize si becuri.Asta inseamna ca pleaca de la tablou 6 conductori,
            cate o faza,un nul si o impamantare pt fiecare circuit,corect?
            -Tabloul pe care l-am achizitionat,nu are bara de conexiuni ca cel vechi.Asta inseamna ca "tarbacesc "
            impamantarea care "vine" de la coloana, cu cele 2 impamantari care "pleca" din tablou,toate 3 la un loc si izolate,corect?
            -Impamantarea care "vine" de la coloana,poate fi identificata doar dupa metal,adica cupru?.Nu este de fapt,tot un nul?
            Daca pun lampa de control, pe faza si pe impamantare,nu se aprinde?
            -Am reusit sa fac sa functioneze toate prizele si toate becurile,prizele au si impamantare,am verificat.
            Am pus faza care "vine" la o siguranta,la intrare,la iesire am conectat faza care merge la circuitul nr 1.
            Am facut "punte"de la intrarea in prima siguranta,la intrarea in a doua siguranta,iar ia iesire am conectat faza care merge in circuitul 2.
            Am legat la intrarea in siguranta 3, trei conductori,iar la iesire unul singur.Am tensiune la toate prizele si
            becurile din apartament,inclusiv impamantari la prize,dar:
            -mi-au ramas 2 conductori neconectati(conductori care inainte erau conectati)
            -cand scot siguranta nr 3 din circuit(dau parghia in jos),raman cu curent la toate becurile si toate prizele,inclusiv inpamantari la fiecare priza;asta inseamna ca cele 3 fire legate la intrare,( sus),sunt ,nulul venit din coloana si cele 2 nuluri care pleaca din tablou,corect?
            La iesirea din siguranta 3,(jos),trebuie sa fi legat o impamantare care pleaca din tablou.
            Dar de ce am impamantari la ambele cicuite,cand eu am legat decat una (daca o fi impamantare) si de ce raman cu impamantarile si dupa ce decuplez siguranta,adica intrerup singura impamantare legata?
            Multumesc mult.
            Ultima editare de DUDUDINCA; 27.aug.2018, 15:22.

            Comentariu

            • Cherubino
              Living Legend
              • 10.iul.2006
              • 1688

              Răspuns la: Tabloul electric pentru locuinta

              Eu zic să montați în tablou două disjunctoare de tip P+N (fază+nul), nu vă mai încurcați cu monopolare. Dacă păstrați totuși monopolarele, trebuie să fie patru, nu trei: două pentru faze și două pentru nuluri. După ce ați montat al patrulea disjunctor, deconectați cele trei fire de nul și, după ce le-ați identificat cu ajutorul sfaturilor din mesajul anterior, reconectați-le în așa fel încât să aveți fiecare circuit protejat individual pe fază și pe nul.
              Împământările, dacă nu există bară de nul, le puteți conecta împreună prin răsucire și izolare cu bandă de culoare verde/galben.
              În rest, nu știu ce să vă spun despre firele care „au rămas în plus”. Dacă nu le dați de capăt, trebuie chemat un electrician la fața locului. Pe internet, mai mult de atât nu vă pot sfătui, mai ales că nici n-ați pus niște poze cu tabloul.
              NU TRECEȚI NICIUN CONDUCTOR DE ÎMPĂMÂNTARE PRIN SIGURANȚE.
              LARGO AL FACTOTUM

              Comentariu

              • DUDUDINCA
                Incepator
                • 26.aug.2018
                • 7

                Răspuns la: Răspuns la: Tabloul electric pentru locuinta

                Pentru o instalatie cu 2 circuite amestecate(fiecare are si prize si becuri),in tablou trebuie sa fie 9 fire:faza,nul si impamantare de la coloana(care "vin"),faza nul; si impamantare pentru fiecare circuit.
                Deci,intra 3 fire si pleaca 6.La momentul de fata eu am legate numai 7 fire.Cele 2 ramase nelegate,trebuie sa fie:
                -ori doua impamantari
                -ori o impamantare si nulul care vine din coloana(in situatia cand am folosit impamantarea care vine din coloana,pe post de nul care vine din coloana)
                Impamantarea poate fi folosita drept nul,mu-i asa?

                Comentariu

                • Cherubino
                  Living Legend
                  • 10.iul.2006
                  • 1688

                  Răspuns la: Tabloul electric pentru locuinta

                  Impamantarea NU se utilizeaza ca nul de lucru. Daca ai siguranta diferentiala in firida de palier, aceasta va declansa instantaneu cand vei incerca sa conectezi un consumator la faza si impamantare.
                  LARGO AL FACTOTUM

                  Comentariu

                  • anghelcflorin
                    Incepator
                    • 09.oct.2018
                    • 2

                    Buna ziua
                    Ma bucur si va felicit pentru acest site cu atat de multe sfaturi utile si ajutor din partea membrilor. Am ajuns aici fiind in cautarea unor raspunsuri cu privire la schimbarea unui tablou electric de tip vechi cu unul nou cu sigurante automate. Eu as vrea ca pe langa circuitul vechi de iluminat , respectiv de prize , sa mai adaug cateva circuite separate si anume:
                    -- 1 circuit pentru centrala termica
                    -- 2 circuite separate pentru aer conditionat
                    -- 1 circuit pentru masina de spalat
                    -- 1 circuit pentru ventilator baie + 2 prize
                    -- 1 circuit pentru hota bucatarie + 4 prize ( pentru alimentare mixer, storcator, aparat paine)
                    Nelamurirea mea este ce fel de sigurante automate sa folosesc? (mentionez ca alimentarea este monofazata). Stiu ca pentru iluminat se folosesc sigurante de 10A, pentru prize sigurante de 16A, dar am vazut ca se folosesc si de 25 si chiar 32A asa ca sunt un pic nedumerit.
                    Voi avea nevoie de o siguranta generala, si daca da de ce fel ?
                    De asemenea am observat ca se folosesc sigurante diferentiale, daca se aplica in cazul meu va rog sa-mi spuneti.
                    Pentru iluminat voi folosi conductor de 1.5 mmp , pentru prize conductor de 2.5 mmp; daca este nevoie de un diametru diferit al conductorului la fel v-as ruga sa-mi transmiteti.
                    M-ar interesa si ordinea de asezare a sigurantelor in tablou.
                    Orice alt sfat legat de acest proiect este binevenit si astept cu nerabdare raspunsurile d-voastra.

                    Comentariu

                    • Ungheanu_Florin
                      Membru
                      • 12.mar.2008
                      • 154

                      Florin, sigurantele automate pentru circuitele tale dedicate trebuie sa fie dimensionate in functie de puterea consumatorilor. Sa nu uiti de factorul de corectie 0.8%. Exemplu: P=2000W, I=P/U, I=2100W/230V, I=9,13A - vei alege o sig astfel 9,13A/0.8=11,41A, deci alegi o sig de 16A in cazul asta! Daca consumatorii depasesc 2500W (cuptor electric, plita electrica etc), ii legi direct in tablou. Obligatoriu disjunctor diferential la tablou. Pentru circuitul baie, obligatoriu disjunctor diferential cu protectie 6mA. Nu lega niciodata in aceeasi doza tensiuni diferite sau alte cabluri gen TV, internet..Sper ca ti-am fost de ajutor!

                      Comentariu

                      • Nelutzu77
                        Incepator
                        • 04.dec.2018
                        • 5

                        delete.......
                        Ultima editare de Nelutzu77; 09.dec.2018, 15:44.

                        Comentariu

                        • F.Gavrila
                          Incepator
                          • 31.mar.2019
                          • 1

                          Buna ziua! E primul meu post si sper sa nu fie prea lung dar am nevoie de niste pareri cu privinta la ce urmeaza sa fac in regie proprie. Sunt in plina renovare cu o casa, jumatate din ea este mai veche iar jumatate nou construita, si urmeaza la vara sa realizez instalatia electrica noua in toata casa. O sa folosesc cablu CYYF antifoc 3x2.5mmp pentru prize si 3x1.5mmp pentru iluminat tras prin tub rigid, toate dozele de legatura si derivatie vor fi in podul casei si doar coborarile spre aparataj vor fi prin pereti si implicit drepte astfel incat sa faciliteze o viitoare interventie de care sper sa nu fie nevoie niciodata! Configuratia tabloului electric la care m-am gandit este urmatoarea: cifrele urmate de litere sunt alimentate din sigurantele cu aceeasi cifra
                          randul de jos:
                          1.general bipolar 32A
                          2.diferential 25A 30mA
                          2a.AC 16A
                          2b.cuptor electric si cuptor cu microunde 20A acest traseu se va executa cu cablu de 3x4mmp
                          2c.centrala pe gaze 10A
                          3.diferential 25A 30mA
                          3a.prize terasa exterioara 16A
                          3b.prize garaj 16A
                          3c.prize magazie 16A
                          randul de mijloc:
                          1.diferential 25A 30mA
                          1a. prize dormitor 1 16A
                          1b. prize dormitor 2 16A
                          1c.prize dormitor 3 16A
                          1d.prize hol si una in baie 16A
                          2.diferential 25A 30mA
                          2a. prize bucatarie pe blat si pentru frigider 16A
                          2b.prize hota+masina spalat vase+aprindere plita pe gaze 16A
                          2c.prize living 16A
                          2d.priza masina de spalat rufe si lada frigorifica 16A
                          randul de sus:
                          1.lumini magazie si garaj 10A
                          2.lumini dormitoare+baie+camera tehnica 10A
                          3.siguranta 10A
                          3a.teleruptor terasa 1
                          3b.teleruptor terasa 2
                          4.siguranta 10A
                          4a.teleruptor living
                          4b.teleruptor camera tehnica
                          4c.teleruptor hol
                          Toate sigurantele vor fi 1P+N. Ce parere aveti?
                          Alimentare este asigurata de Eon si este monofazata iar siguranta din cutia contorului este o diferentiala de 32A 300mA.
                          Ultima editare de F.Gavrila; 04.apr.2019, 20:56.

                          Comentariu

                          • Consultant electrice
                            Moderator
                            • 08.nov.2005
                            • 3240

                            Recomandarea principala ar fi sa faceti o schita. Ar fi mai ok si pentru dvs. in realizarea instalatiei si pentru cei de la care asteptati un raspuns.
                            Curentul nu iarta!

                            Comentariu

                            • enoon
                              Incepator
                              • 08.ian.2013
                              • 22

                              Buna,

                              Tocmai am achiziționat un tablou nou si siguranta bipolare.

                              Pe langa coloana de impamantare am su coloana pentru nuluri. Imi poate spune cineva daca e in regula sa folosesc coloana sa leg in serie nulurile toate?

                              Daca da, care e explicația? Daca nu, de ce?

                              Multumesc anticipat!

                              Comentariu

                              • Cherubino
                                Living Legend
                                • 10.iul.2006
                                • 1688

                                @enoon
                                Problema aceasta este transata extrem de clar de Normativul I7-2011, la paragraful 5.3.4.0.3- pagina 119:

                                "5.3.4.0.3. In circuitele monofazate se prevad dispozitive bipolare (2P sau 1P+N).
                                In circuitele monofazate din locuinte (cu personal obisnuit) se prevad intreruptoare bipolare cu protectie la suprasarcina si scurtcircuit cel putin pe conductorul de faza (1P+N)."

                                In lumina acestor prevederi, este clar ca nu poti conecta toate conductoarele N in acel conector (asta e denumirea corecta, nu "coloana pentru nuluri", intrucat termenul de "coloana" defineste legatura electrica dintre doua tablouri electrice consecutive), decat daca din conector pleci cu cate o ramificatie la borna N a fiecarui disjunctor.
                                Cea mai buna solutie ar fi, insa, utilizarea unui "pieptene" (busbar) special pentru disjunctoare de tip 1P+N. La acest busbar conectarea alimentarii (faza+ neutru) o faci cu ajutorul unor conectori speciali pentru pieptene (se gasesc in orice magazin de profil electric).
                                LARGO AL FACTOTUM

                                Comentariu

                                Procesare...