Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Instalatie electrica DIY sau nu ?

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Daca luati in considerare sectiunea conductoarelor principale (4mmp) n-ar fi o problema. Pe de alta parte, daca puneti disjunctoare de 20 A va trebui in permanenta sa monitorizati ce consumatori aveti simultan in aceeasi priza. De exemplu, daca puneti in aceeasi priza simultan un calorifer electric de 2000 W si un cuptor electric de aceeasi putere disjunctorul de 20 A nu va declansa, deoarece curentul absorbit de cei 2 consumatori va fi de aprox. 19 A, dar cu siguranta portiunea de circuit realizata cu conductor de 2,5 mmp se va incalzi,cu toate consecintele negative ce vor rezulta din aceasta situatie, ca sa nu mai vorbim de priza, care in mod sigur are sanse mari sa ia foc dupa cateva cicluri din acestea de suprasarcina (prizele monofazate sunt concepute de regula pentru un curent nominal de 16 A, iar multe dintre ele se incalzesc chiar la curenti mai mici daca apar contacte imperfecte pe la stechere sau daca au o calitate mai slaba a bornelor de contact). Mie personal mi-ar displacea total sa trebuiasca sa stau tot timpul cu ochii pe etichetele cu caracteristici tehnice ale aparatelor ca nu cumva sa bag "prea multi KW" in aceeasi priza simultan. Mult mai bine (si mai corect dpdv al normativului si al sigurantei dvs si a familiei dvs) ar fi sa mergeti pe ideea unui numar mai mare de circuite protejate cu disjunctoare mai mici ( in speta 10 sau maxim 16 A)
  LARGO AL FACTOTUM

  Comentariu


  • Acelasi raspuns si din partea mea : nu combinati conductori de sectiuni diferite pe acelasi circuit.

   Comentariu


   • Postat în original de florin muresan-grecu
    @electricman- Normativul I7, paragraf 5.3.8. : "Stabilirea numarului de prize monofazate in cladirile de locuit si social-culturale se face considerand o putere instalata pe circuit de 2 KW. In locuinte, pentru receptoare cu puteri de minimum 2,5 KW (de exemplu masini de spalat, aparate de climatizare) trebuie prevazute cate un circuit de priza separat".
    Unde e confuzia
    De ce nu se exprima in kva? sau astia mai traiesc in epoca in care toti consumatorii casnici erau rezistivi?

    Comentariu


    • buna ziua
     va rog
     nu stiu daca am postat la sectiunea care trebuie
     asa ca pt a primi raspunsuri la problema mea postez si aici
     http://www.misiuneacasa.ro/forum/sho...de-mine/page30
     numai bine

     Comentariu


     • Postat în original de Highlander Vezi post
      De ce nu se exprima in kva? sau astia mai traiesc in epoca in care toti consumatorii casnici erau rezistivi?
      Pentru ca ar deschide calea catre cos phi capacitiv, ceea ce ei nu isi doresc.

      Comentariu


      • In I7-2011 se exprima si in KVA, dar nu referitor la puterile circuitelor de prize, ci la bransamente (vezi punctul 3.1.5.3 de la pagina 26 a normativului.
       LARGO AL FACTOTUM

       Comentariu


       • Răspuns la: Instalatie electrica DIY sau nu ?

        Buna seara, cu ce as putea sa izolez un conductor caruia i s-a ciupit izolatia din plastic ? Conduductorul respectiv este incastrat in perete printr-un tub pvc dar am reusit sa sparg teava si sa ciupesc izolatia cablului cu flexul. Nu am taiat conductorul, nu i-am redus sectiunea, doar l-am dezizolat. L-am verificat cu creionul de tensiune si este chiar conductorul de faza.
        As putea sa acopar suprafata dezizolata cu silicon sau cu altceva, fara sa inlocuiesc cablul ? Nu stiu cat de buna ar fi banda izolatoare in situatia asta.

        Comentariu


        • Răspuns la: Instalatie electrica DIY sau nu ?

         Daca reusiti sa degajati tencuiala in jurul respectivului conductor puteti sa il izolati cu silicon.
         Sanatate maxima si efort minim!

         Comentariu


         • Re: Răspuns la: Instalatie electrica DIY sau nu ?

          Postat în original de raducu_ilie Vezi post
          Daca reusiti sa degajati tencuiala in jurul respectivului conductor puteti sa il izolati cu silicon.
          Multumim pentru sugestie, dle Raducu, insa sunt curios daca mai exista si alte variante...
          Ce spuneti?

          Comentariu


          • Răspuns la: Re: Răspuns la: Instalatie electrica DIY sau nu ?

           In cazul in care se poate trage firul din doza,si se poate trage un termocontractabil pe el si sa se introduca la loc ar fi Ok.
           Daca nu,siliconul e solutia cea mai rapida si eficienta.
           Cu respect ... Ovi
           Un pret mic nu inseamna o afacere buna.Lucrul bun e scump! Lucrul prost te costa dublu, poate triplu, poate...viata !!!

           Comentariu


           • Răspuns la: Instalatie electrica DIY sau nu ?

            Am si eu o intrebare ,de fapt mai mult am nevoie de o solutie,un sfat: pe peretele casei am bransamentul electrica (cutia cu contorul si aparatul ) ,bransamentul fiind aerian prin consola apoi pozat pe perete prin teava pana la cutie.Iesirea este tot prin teava de pvc pozat pe perete pana in locul unde iontra in perete (aprox 1.5m ).Problema este urmatoarea: de la tabloul exterior ajunge coloana in casa la un tablou mic cu 6 sigurante ,tablou care a fost aproape,,ingropat"de meseriasii care au montat gips cartn pe pereti (casa veche ,renovata de batranii mei ) .Firele sunt scurte si nu permit aducerea tabloului la ,,suprafata" iar eu am nevoie de 2-3-4-5 coloane mai serioase pentru aerul conditionat si alte jucarele .Ca sa nu fac santier in casa m-am gandit sa montaz afara un tablou cu sigurante din care sa plec cu circuitele pe perete pana unde doresc apoi intep peretele si montez prizele necesare (exterioarul casei va fi placat cu polistiren si va masca acele trasee .Tabloul vreau sa-l montez pe ,,coloana care iese din tabloul enel".Stiu ca ce iese dupa contor este falia mea si pot interveni cum cred de cuviinta (evident cu respectarea unor normative ca nu imi9 dau foc singur).Vreau sa sparg teava de protesctie sa intrerup coloana si sa o trec printr-un tablou nou cu sigurantele de rigoare si protectiile aferente.Tot acolo imi voi trage si ,,legatura la pamant" pe care casa nu o are dar care nu strica.Am voie sa fac operatiunea asta ,nu se supara Enel -ul avand in vedere cca nu intervin decat pe coloana care iese din ,,cutia lor"?

            Comentariu


            • Răspuns la: Instalatie electrica DIY sau nu ?

             Ce iese dupa contor , este problema dvs si puteti face cum doriti , numai corect sa fie . Singura problema ar fi protectia la intemperii a tabloului de sigurante . In casa , in fostul loc al tabloului ar trebui sa apara o mare doza in care se vor face legaturile intre vechile circuite si prelungirea lor , deci nu scapati de " ceva " acolo pe perete .
             Instalatii verificari-revizii gaze

             Comentariu


             • Răspuns la: Instalatie electrica DIY sau nu ?

              Multumesc mult pentru raspuns.
              La tabloul din casa nu exista acea ,,doza" ,pur si simplu firele ies din 3-4 tuburi bergman si intra in tabloul de sigurante (model nou ,schimbat inainte de marea ,,rigipsare").Tabloul din casa ramane asa nemodificat .Instalatia electrica este facuta prin anii 50 iar parintii nu au stiut sa imi spuna ce a fost schimbat la renovare .Din ce am vazut eu doar 4-5 prize au conductori noi ..restul prizelor (si sunt ) si iluminatul sunt pe conductorii vechi .Cei care au facut ,,rigipsarea" s-au ocupat si de electrica pe principiul ca oricine stie sa traga doua fire.Conductorii arata bine(izolatia) ,pe iluminat sunt sarcini mici,iar prizele respective sunt folosite la corpuri de iluminat de putere mica .Am nevoie de coloanele astea ca sa degrevez un circuit ce imi tine masina de spalat ,congelator si frigider si alt circuit care tine centrala termica si AC-ul.Mai am nevoie si de un circuit pt un mic atelier (polizor,bormasina...etc cam ce are un minitehnicus prin casa ).Dozele de conexiune sunt deja ,,astupate de rigips si nu am acces la ele (trebuie sa le si gasesc ) si chiar nu vreau sa ma risc conectand consumatori mari la prizele existente .Prefer sa renunt la ele si sa imi trag alte circuite prin canalet sau prin pod decat sa stau cu frica in san ca imi i-a foc izolatia intr-o doza in spatele rigipsului.Este genul de lucrare numita ,,tiganie" dar pe bani multi si fara nici un respect pt meseriasii care vin in urma ta si facuta intr-o casa unde locuiesc doi batrani . .Ca electrician in casa asta mai bine nu intri.Casa nu are nici impamantare pe care o voi executa eu (trei tevi..platband..smoala..etc nu este prima executata si confirmata prin masuratoare ca ,,reusita",am avut profesor bun ) .Cutia de sigurante care va fi fixata pe peretele exterior o sa incerc sa o aleg cat mai ,,de calitate " ca aici chiar ar fi pacat sa fac rabat si este pozitionata intr-un loc destul de ferit de intemperii.Exista din cate am vazut cutii de exterior bine izolate .Am uitat sa mentionez ca bransamentul este monofazic daca are importanta.
              Ultima editare de SERGHEI-ARO10; 31.mar.2013, 12:44.

              Comentariu

              Procesare...
              X