Announcement

Collapse
No announcement yet.

Motor de 380V la 220V

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Motor de 380V la 220V

  Am (de fapt maica'mea are) o masina de cusut electrica luata sh dintr-o fabrica! motorul e de 380 v fabricat de atzec cred(o fabrica de motoare din tg. secuiesc) legat de un fel de ambreiaj. din cate imi amintesc pe motor scrie ceva de genul 380 v /220 v si 0.8 A??. Masina de cusut a functionat o vreme la 220 v... apoi s-a oprit! M-am uitat la ea cu un "specialist" care mi-a zis ca s-au ars condensatorii (care erau un manunchi : 2 cu invelis metalic si 2 cu invelis de plastic legati intre ei ). cum nu se mai vedea valoarea de pe ei am estimat ca impreuna fac vreo 40 "micro" (zic bine?)! am cumparat un condensator de 400 v 40 micro si l-am legat de firele ce ieseau din cutia de borne a motorului in locul manunchiului de 4 condensatori si motorul a pornit!!!!!!!!..... dar "mergea cu un zgomot ciudat". dupa 2 luni, iar sta! (adica bazaie, se invarte f incet in gol si in sarcina se opreste). condensatorul de 40 micro l-am probat pe alt motor mai mic de masina de spalat si functioneaza? ce sa fac? cutia cu borne a motorului se prezinta astfel: trei borne sus si trei jos legate astfel: prima de sus cu prima de jos. a doua de sus cu a doua de jos etc? ce tre' sa fac? am ars motorul? n-am pus 2 condensatori (unul de pornire si unul de lucru)? lamuritzi-ma, va rog! multumesc!!!!!!! [/code]

 • #2
  ar trebui sa schimbi acel motor cu altul de 220 V, am vazut asa ceva, tre sa se gaseasca si in Ro

  un motor trifazic legat monofazic pierde cam jumatate din putere

  condensatorul nu se pune la ochi, ci dupa un calcul specific, nu am formula, dar cred ca ar da 60 - 70 uF/kw

  in cazul ca motorul porneste greu tre sa mai pui un condensator legat in paralel cu primul condensator, cu intreruptor pentru al conecta doar la pornire, acest condensator tre sa aibe o valoare de 120-160uF/kW

  ce scriu aici este pur orientativ, este teorie si trebuie luat ca atare, ar trebui sa iei legatura cu un specialist pentru a obtine un rezultat satisfacator

  Comment


  • #3
   multumesc! problema e ca motorul face corp comun cu ambreiajul! voi fotografia placuta de identficare si bornele motorului! voi cauta un specialist sau un motor de 220 v, care s-ar potrivi! merci inca o data!

   Comment


   • #4
    Motoarele 380V care functioneaza la 220V se cam ard la un moment dat, deci ceva trebuie schimbat acolo ori motorul, ori bransamentul!
    Curentul nu iarta!

    Comment


    • #5
     Poate va ajuta:

     Comment


     • #6
      marisis1975
      din cate imi amintesc pe motor scrie ceva de genul 380 v /220 v si 0.8 A
      stea/triunghi - 380V/220V. Alta treaba este legarea unui motor trifazat la monofazat. Masinile de cusut cu motor pe 220V au motoare cu rotor bobinat, colector si carbuni si nu sint din categoria industriale, de obicei.
      Cind se leaga un motor trifazat la monofazat, folosind condensatori, se incearca valoarea condensatorilor pina cind motorul functioneaza corect si fara zgomot.
      Ambreaj sau sistem de blocare comandat electric?

      Comment


      • #7
       Vedti si aici: http://www.misiuneacasa.ro/forum/viewtopic.php?t=19677

       Comment


       • #8
        Ambreaj sau sistem de blocare comandat electric? e ambreiaj (adica o cutie cu o fulie la un capat, pe care e o curea ce antreneaza fulia masinii de cusut). in cutia asta, care face corp comun cu motorul, intra axul motorului, care merge in gol, pana cand se apasa o pedala, moment in care se cuplaza si fulia!

        Comment


        • #9
         marisis1975
         cutia cu borne a motorului se prezinta astfel: trei borne sus si trei jos legate astfel: prima de sus cu prima de jos. a doua de sus cu a doua de jos etc
         Motorul este trifazat si a fost legat in triunghi cu alimentare la 220V - trifazat (Trebuie verificat!).
         Cind s-au folosit condensatori, pentru a alimenta motorul la 220V mono, capacitatea a fost bine aleasa. Cind au fost inlocuiti condensatorii, nu s-a pus capacitatea optima. Este posibil sa fi compromis motorul... Trebuie desfacut si verificat sau masurat cum trebuie.

         Comment


         • #10
          atashez 2 fotogafii( placutza de identicare motor si cutie borne)! poate ma ajutatzi sa calculez valorile condensatorilor (va rog!). fara sa desfac motorul pot afla daca e ars (am un aparat de masura)! Multumes
          Attached Files

          Comment


          • #11
           Din ce am vazut este asa cum am zis: motor trifazat, stea/triunghi - 380/220 V si a fost conectat la monofazat 220 V. Capacitatea ar trebui sa fie maxim 20uF. In cazul conectarii unui motor trifazat la monofazat, puterea scade pina la aprox 60 - 70% din P. La scurtatura pusa de mine a disparut tabelul cu calculul capacitati, regret ca nu am pus o copie a tabelului.
           Pentru a masura motorul aveti nevoie de un Mohm la 500V. Mirosul nu va mai poate ajuta deoarece acum miroase a condensatori impuscati. Deci, demontati motorul de pe masina, incercati sa-l desfaceti si cu aceasta ocazie, ii faceti si revizia. Daca motorul este bun, puneti o capacitate la care motorul nu uruie si are putere suficienta.

           Comment


           • #12
            Multumesc mult! Dar.....tot nelamurit sunt! cred ca imi scapa ceva! daca urmez link-ul http://www.emil.matei.ro/motor1.php scrie acolo ca la un motor de 250 W (cum e al meu) imi trebuie un condensator de lucru de 25 micrifarazi si unul de start de 75 micrifarazi. va rog, inca o data, sa-mi spunetzi ce-mi scapa! mai atshez placutza motorului la o rezolutzie mai mare!
            Attached Files

            Comment


            • #13
             conform cu tabelul de mai jos, poti sa incerci cu valori mai mici la condensatori

             Comment


             • #14
              Originally posted by marisis1975
              Multumesc mult! Dar.....tot nelamurit sunt! cred ca imi scapa ceva! ...
              Stimate domn,

              chiar va scapa ceva! alimentarea acestui motor va fi INTOTDEAUNA trifazata.

              Pe placuta de identificare a motorului scrie "3 ~ M" ceea ce reprezinta:
              3 - Alimentare TRIFAZATA si nu de la reteaua de 220 V care furnizeaza alimentare monofazata
              ~ - alimentare in curent alternativ, sinusoidal
              M - functioneaza in regim de MOTOR, respectiv nu poate sa fie folosit in regim de generator

              Daca ne uitam pe eticheta mai departe este inscris: "Y/D 380V/220V" ceea ce reprezinta ca functionarea acestui motor va fi astfel: pornirea in conexiune STEA a infasurarilor, iar cand motorul ajunge la turatia de regim asincron (cred ca este un motor asincron) de 2700 rot/min, va fi alimnetat in conexiune TRIUNGHI a infasurarilor. pentru alimentarea stea-triunghi se da tensiunea de alimentare de 380V/220V cu rolul de a limita cat mai mult curentul la pornirea motorului.

              Avand in vedere aceste aspecte rezulta ca dvs. ati fortat motorul sa functioneze in alimentare monofazata, respectiv alimentat pe o singura faza, sau o singura faza defazata pe infasurari, ceea ce ati intcercat sa realizati prin introducerea acelui condensator si l-ati fortat sa functioneze dezechilibrat, respectiv in 2 faze.

              Recomandarea mea pentru functionarea corecta a acelui motor este sa il alimentati TRIFAZAT, cu un panou de comanda stea-triunghi. Alimentat MONOFAZAT puteti risca arderea lui.

              Cu stima!
              Curentul nu iarta, gresesti o singura data! Dezolant !!!

              Deci daca nu stii intreaba! Daca stii ... mai intreaba sa fii sigur ca stii bine ce stii!

              Electrician autorizat IIA + IIB

              Comment


              • #15
               Multumesc inca o data! Nu va suparati pe mine! Intreb si eu ca sa fiu sigur! Daca pot sa si inteleg, e si mai bine (avand in vedere ca sunt economist). merci mult! Voi lua in considerare valorile din tabelul atashat de Dumneavoastra! (ca trifazic nu "imi bag" pentru o masina de cusut folosita mai mult in scop caritabil -mici servicii gratis pentru vecini-)

               Comment

               Working...
               X