Originally posted by dnbejays
View Post
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Motor de 380V la 220V
Collapse
X
-
Răspuns la: Motor de 380V la 220V
-
-
Răspuns la: Motor 230 / 400V alimentat la 230V
O poza cu regleta de alimentare a motorului se poate?
Nu sunt specialist, dar va pot arata cum alimentam eu motoarele trifazice la 230V.
Leave a comment:
-
Motor 230 / 400V alimentat la 230V
Buna! Incerc sa alimentez un motor pe bornele caruia sta scris ca se poate alimenta si la 230V si la 400V. Motorul are 1500 rpm si la 230V are cca 8,5 A si la 400V 5,5 A Am folosit schita din atasament dar din pacate motorul prezinta doua probleme:
1. fata de 8,5A cat trebuia sa isi ia la 230v are cca 12,8 A
2. turatia mi se pare scazuta.
Ce solutii ar fi?
Leave a comment:
-
Răspuns la: Răspuns la: Motor de 380V la 220V
Originally posted by dnbejays View PostL-am dat jos iar si am incercat sa-l invirt cu mana si are o miscare ceva mai greoaie si se aude ceva in interior. Ceva nu e inregula cu el...ma gandesc sa fie d ela rulmenti?!
Leave a comment:
-
Răspuns la: Răspuns la: Motor de 380V la 220V
Originally posted by uceniculgica View Postnegrul si galben este comun pana la un anumit punct, verifica daca nu este intrerupt negrul intre OFC si motor si galben intre condensator si motor, daca nu interpretez eu gresit schema galben alimenteaza atat condensatorul cat si motoarele
parca-i lipseste-o faza
partea asta nu o inteleg prea bine, nu-mi dau seama cum este deconectata faza galbena, cei 2 contactori fiind la fel pe schema, ma refer la faza negru
dupa schema motorul functioneaza cu 2 faze venite de la transformator, TRAN pe schema, nu cred ca-l poti incerca la 220 daca nu-i facut sa lucreze la aceasta tensiune, dupa simptome motorului ii lipseste o faza, condensatorul este in regula
daca ai verificat prezenta tensiunii pe faze, atunci defectul este in motor
Salutare! Dupa ce am dat jos ventilatorul...l-am desfacut , nu parea ca e defect, doar ca se misca un pic mai greoi decat celalat..Apoi l-am montat pe aparat sa mai masor odata prezenta tensiunei si culmea ca a inceput sa functioneze...Intre negru si galben am 380V, intre galben si maro am 320 V si intre maro si negru 272V (la fel ca primul ventilator care functioneaza perfect, deocamdata. A functionat o zi dupa care a inceput sa apara niste sunete ciudate, zici ca scirtzie si se aud destul de tare...ca le aud si in hala unde raceste. L-am dat jos iar si am incercat sa-l invirt cu mana si are o miscare ceva mai greoaie si se aude ceva in interior. Ceva nu e inregula cu el...ma gandesc sa fie d ela rulmenti?!
Merci!
Leave a comment:
-
Răspuns la: Motor de 380V la 220V
Originally posted by dnbejays View PostAm inversat firele maro intre ele pe condensator (pt ca negru si galben este comun pt amindoua)
Originally posted by dnbejays View Postcand nu este alimentat se misca liber fara nici o problema...el a mai pornit odata dupa ce am observat defectul doar ca s-a oprit dupa 1-2 minute...si ramanea in faza de blocare...abia de il puteam misca...
Originally posted by dnbejays View PostMa refeream ca are 3 fire la intrare in motor, nu la iesire...: negrul este permanent alimentat faza R, galben alimenteaza borna C a condensatorului (cea din mijloc), adica faza S si presupun ca este doar pt pornire apoi este deconectata din OFC(vezi schema 1)...si cablul maro este alimentat de pe borna F (FAN) sau H( HERM) al condensatorului.
Originally posted by dnbejays View PostDupa schema e un motor monofazat doar ca pornirea e la 380...Acuma as putea sa incerc si la 220 sa il testez? o sa reusesc pornirea acestuia tot cu un condensator de 10mf sau mai mare daca e nevoie, deoarece l-am demontat de pe aparat? si as vrea schema de conectare cu 3 fire...Si a 2 chestie...ce ar putea avea motorul? daca in miscare libera nealimentat se roteste in amble sensuri fara problema. Ar putea fi condensatorul cu toate ca am schimbat firele maro intre ele...si aceasi chestie ventilatorul1 se invirte, celalt sta?
daca ai verificat prezenta tensiunii pe faze, atunci defectul este in motor
Leave a comment:
-
Răspuns la: Motor de 380V la 220V
cand nu este alimentat se misca liber fara nici o problema...el a mai pornit odata dupa ce am observat defectul doar ca s-a oprit dupa 1-2 minute...si ramanea in faza de blocare...abia de il puteam misca...Ma refeream ca are 3 fire la intrare in motor, nu la iesire...: negrul este permanent alimentat faza R, galben alimenteaza borna C a condensatorului (cea din mijloc), adica faza S si presupun ca este doar pt pornire apoi este deconectata din OFC(vezi schema 1)...si cablul maro este alimentat de pe borna F (FAN) sau H( HERM) al condensatorului.
Dupa schema e un motor monofazat doar ca pornirea e la 380...Acuma as putea sa incerc si la 220 sa il testez? o sa reusesc pornirea acestuia tot cu un condensator de 10mf sau mai mare daca e nevoie, deoarece l-am demontat de pe aparat? si as vrea schema de conectare cu 3 fire...Si a 2 chestie...ce ar putea avea motorul? daca in miscare libera nealimentat se roteste in amble sensuri fara problema. Ar putea fi condensatorul cu toate ca am schimbat firele maro intre ele...si aceasi chestie ventilatorul1 se invirte, celalt sta?!
Merci!
Leave a comment:
-
Răspuns la: Motor de 380V la 220V
Originally posted by dnbejays View Post2)daca infasurarile sunt in triunghi , cum as putea sa il conectez la 220 (pt ca l-am dat jos...) in stea...;
2)am o nelamurire...ce fel de pornire are acest motor...e cumva stea-triungi?
Leave a comment:
-
Răspuns la: Motor de 380V la 220V
Afirmi ca nici fortat cu mana nu il poti roti, dar daca nu e alimentat se roteste sau e blocat mecanic? Si apropo motorul nu are iesire...ce sa scoata un motor? Fum poate
Din a doua poza exact ce trebuie nu se vede.Last edited by Consultant electrice; 26 July 2013, 20:11.
Leave a comment:
-
Originally posted by Adamescu Ion View PostDin ce am vazut este asa cum am zis: motor trifazat, stea/triunghi - 380/220 V si a fost conectat la monofazat 220 V. Capacitatea ar trebui sa fie maxim 20uF. In cazul conectarii unui motor trifazat la monofazat, puterea scade pina la aprox 60 - 70% din P. La scurtatura pusa de mine a disparut tabelul cu calculul capacitati, regret ca nu am pus o copie a tabelului.
Pentru a masura motorul aveti nevoie de un Mohm la 500V. Mirosul nu va mai poate ajuta deoarece acum miroase a condensatori impuscati. Deci, demontati motorul de pe masina, incercati sa-l desfaceti si cu aceasta ocazie, ii faceti si revizia. Daca motorul este bun, puneti o capacitate la care motorul nu uruie si are putere suficienta.
Am o problema cu unul din ventilatoarele unui aparat de aer conditionat model Tempstar PGS 120L250A (2 ventilatoare montate deasupra pe carcasa unitatii exterioare...). In fine, unul din acestea la pornire pleaca un pic si apoi se blocheaza si nici fortat cu mana nu il pot roti. Motorul este HC39GE468 si am atasat schema de conectare a ambelor ventilatoare.
In schema ambele ventilatoare sunt notate OFM. Sunt legate ambele printr-un dublu condensator comun model 27L180 . Am inversat firele maro intre ele pe condensator (pt ca negru si galben este comun pt amindoua) si la fel ventilatorul nr 1 se invirte...2 aceeasi problema sta blocat si face zgomot.....deci nu ar fi problema in condensator. Acuma daca ma ajuta cineva:
1) cum as putea sa verific ce problema are acest motor ...uneori la pornirea aparatului a pornit pana la urma dar dupa un moment dat iar se opreste si ramane blocat;
2)daca infasurarile sunt in triunghi , cum as putea sa il conectez la 220 (pt ca l-am dat jos...) in stea...;
2)am o nelamurire...ce fel de pornire are acest motor...e cumva stea-triungi?
Multumesc!
am uitat sa zic...motorul la iesire are 3 fire...Last edited by Consultant electrice; 26 July 2013, 20:09.
Leave a comment:
-
L-am "rezolvat"! L-am demontat sa vad cum e legat si cred ca am scos statorul stramb cu care ocazie am rupt vreo trei fire dintr-o bobina!
Leave a comment:
-
Este un junghi rebobinat cu configurarea facuta intern de bobinator. Puteti sa va jucati cu el, legindu-l doar asa cum se poate. Bobinatorii leaga astfel de motoare in stea, de cele mai multe ori. Nu veti scoate mare lucru din el.
Leave a comment:
Leave a comment: