yobit eobot freewallet bgogo digifinex wp fastest cache wp super cache
Urmareste-ne pe Facebook

Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Durata de viata a conductoarelor electrice

Adună
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Durata de viata a conductoarelor electrice

  Spuneti-mi va rog, care este durata medie si maxima de viata a firelor electrice in functie de constitutia acestora : Al, Cu, etc ? Adica dupa cat timp trebuie schimbate firele, inainte de a aparea problemele.
  Ultima editare de Consultant electrice; 07.aug.2017, 14:49.

 • #2
  daca firele sunt corect dimensionate si nu sunt suprasolicitate, atunci poti sta linistit zeci de ani.
  suprasolicitarea o eviti prin montarea unor sigurante corespunzatoare

  pot aparea probleme doar din cauza izolatiei, la conductori facuti cu izolator prost, care in timp sa se crape si sa se decojeasca, dar asta depinde de producator (si de noroc)

  firele in perete se mai pot distruge datorita incalzirii in timpul folosiri (tot izolatia pica prima data), sau la doze ori prize, daca contactele sunt facute prost, si apare incalzirea locala. firele trebuie astfel dimensionate ca sa nu apara incalzirea acestuia in timpul utilizarii normale.

  din ce stiu eu, un fir de cupru de diametru 0.65 conduce un curent de 1A fara se sa incalzeasca. asta inseamna ca firul de cupru de 2.5 conduce aproape 15 A fara sa se incalzeasca, iar cel de 3 duce 20 A.

  Comentariu


  • #3
   Pentru cablurile de alta data ale instalatiilor casnice nu exista o garantie anume. Exista producatori insa in ziua de azi care garanteaza cablurile pe perioade foarte mari daca sunt folosite la specificatiile din cataloage. Daca aveti o instalatie veche, cu izolatie textila spre exemplu si aveti posibilitatea sa o schimbati este foarte bine sa faceti acest lucru, altfel nu ar trebui sa va faceti probleme decat daca doriti sa "incarcati" instalatia cu consumatori mai multi sau mai puternici decat a fost prevazuta initial!
   Curentul nu iarta!

   Comentariu


   • #4
    Multumesc pt ajutor

    Comentariu


    • #5
     Lucrez de mult timp si nu am gasit un catalog care sa precizeze durata de viata. Dar daca nu sunt suprasolicitate mai ales Cu va tine cred peste 20 ani.

     Am vazut mai multe postari cu conductor de 3 mmp , NU EXISTA Sunt de 0,75; 1; 1,5; 2,5; 4; 6; 10; 16; 25 etc
     Instalatiile electrice facute de "meseriasi" aduc multe necazuri.

     Comentariu


     • #6
      Am inteles din mesajul specialistului ca se recomanda schimbarea instalatiei. In acest caz ce ne recomandati ca si materiale? Care sunt mai bune din punct de verere pret dar si calitativ? Sa punem numai fire de AL sau numai de CU? Am auzit de existenta intrerupatoarelor din ceramica. Sunt mai bune decat cele normale?
      Va multumesc anticipat pt raspunsuri.

      Comentariu


      • #7
       Cuprul este din mai multe privinte mai bun decat aluminiul(si mai scump), cat despre prize si comutatoare va pot spune ca in general firmele nemtesti ofera niste produse calitative insa si preturile isi spun cuvantul. Prizele si comutatoarele cu suport ceramic suporta mai bine eventualele "disipatii" termice. Nu pot spune ca sunt mai bune sau mai proaste. Exista prize turcesti cu ceramica la care de la montare ai probleme cu filete care daca strangi un pic mai tare se strica sau nituiri de proasta calitate.
       Curentul nu iarta!

       Comentariu


       • #8
        Daca tot venii vorba de conductori .
        Am si eu o intrebare , de ce nu se folosesc la instalatiile casnice conductori multifilari ?
        Banuiesc ca ar fi mai usor de montat in tuburi si mai buni in exploatare .
        Mester Manole
        ( in devenire )

        Comentariu


        • #9
         cabluri multifilare

         raspuns
         Am achizitionat cabluri din Cu multifilare pentru casa mea, dar numai dupa ce am vorbit cu electricianul (care imi este si prieten) si am fost lamurit de avantaje si dezavantaje lui. Treburile stau astfel: Cablu de Cu monofilar se rupe mai repede in zonele de legatura in doze , prize, intrerupatoare, dar se monteaza mai usor prin tuburile flexibile si rigide din pereti (nu mai este nevoie de remorca decat pentru distante lungi), iar pentru cablul de Cu multifilar, trebuie remorca (munca mai multa pentru electrician), este mai flexibil (avantaj in timp), dar legaturuile (la doze, prize, etc) trebuie cositorite neaparat (mai mult de munca). Si omul vorbeste dintr-o experiente de 20 ani.

         Bogdan D

         Comentariu


         • #10
          Eu consider ca desavantaje pentru cupru flexibil ( MYF) pretul si modul in care se lucraza cu el. Pentru a evita cositorirea in doze se recomanda prinderea cu cleme cu surub, conectori. Astfel daca se doreste sa se umble in acea doza pentru a mai realiza conexiuni, este suficient sa desfaceti surubul, nu este nefoie sa umblati cu sursa de caldura.

          La conductorul monofilar ( Fy) nu apar probleme cu ruptul in doze si la aparataj decat in momentul in care este lucrat gresit.

          Eu lucrez cu Fy deoarece nu a facut probleme pana acuma si este un randament mai mare.

          Spun aceste lucruri nu din experienta de 20 de ani ci din practica. Lucrarile noastre sunt garantate 2 ani de zile in conditii de exploatare corecte.
          Instalatiile electrice facute de "meseriasi" aduc multe necazuri.

          Comentariu


          • #11
           Durata de viata a firelor electrice

           mai exista o prb. la conductorul multifilar[nu degeaba era recomandat inainte doar conductor brut]. fenomenul de trecere al curentului electric. el circula doar pe partea din exterior al conductorului.datorita fenomenului termic in timp,partea exterioara se topeste,astfel multifilarul are o durata mai scurta de exploatare.
           PERMANENT AM CEVA DE INVATAT.

           Comentariu


           • #12
            Personal prefer conductorul litat de cate ori am posibilitatea de a lucra cu el. Nu cositoresc si nici nu am facut-o nici macar o singura data. Lucrez cu cleme cu surub si papuc si sunt suficiente ptr un contact electric sigur. Se lucreaza mult mai usor in doze cu el si aparatele stau altfel cu litat decat cu masiv. Cat despre incalzirea mentionata mai sus ...caldura se disipa din interior spre exterior si de aceea apare fenomenul descris. Acelasi lucru este la fel de valabil si la conductoarele masive (Fy, AFy). Fenomenul apare ca urmare a sub-dimensionarii conductoarelor, a folosirii in practica a unor sigurante supra-dimensionate, contacte imperfecte, etc. Stima!
            Sanatate maxima si efort minim!

            Comentariu


            • #13
             Un exemplu de conductoare sub-dimensionate.
             Fișiere atașate
             Sanatate maxima si efort minim!

             Comentariu


             • #14
              Durata de viata a firelor electrice

              STIMA domnul RADU.Eu am spus doar ce ne.au predat la curs,nu este litera de lege.
              PERMANENT AM CEVA DE INVATAT.

              Comentariu


              • #15
               Re: Durata de viata a firelor electrice

               Postat în original de bogd
               mai exista o prb. la conductorul multifilar[nu degeaba era recomandat inainte doar conductor brut]. fenomenul de trecere al curentului electric. el circula doar pe partea din exterior al conductorului.datorita fenomenului termic in timp,partea exterioara se topeste,astfel multifilarul are o durata mai scurta de exploatare.
               Oau! Tare!

               Comentariu

               Procesare...
               X
               sigla BRAT