Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Nelamuriri aparataj electric

Adună
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Nelamuriri aparataj electric

  Am si eu niste nelamuriri cu niste aparataje electrice,si anume:

  1) Un contactor (vre-o 25-32A) poate sa mearga conectat non stop? Trebuie sa fie de constructie speciala bobina,sau toate fac fata?
  Ma intereseaza atat cele cu bobina de tensiune mica, (24v) cat si cele de tensiune mare (220v).
  Ca si caz particular,intreb in special de cele romanesti.
  Tot la astea romanesti,merge inlocuita bobina de tensiune mare cu una de tensiune mica si viceversa?

  2) Sigurantele automate (parca le zice si intrerupatoare automate).
  De obicei pe ele se trece curentul nominal,care poate trece prin ele un timp infinit? Iar cand acesta e depasit,siguranta declanseaza
  Aici asa scrie: http://www. garajuluimike.ro/electrice/i ... te-mcb.htm (site de altfel plin de informatii de baza pt instalatii electrice in regim de amator)

  Aceste sigurante sunt facute sa mearga in ca. Cumva se pot folosi si pentru cc? Cel putin declansarea temporizata prin protectia termica ar trebui sa fie functionala,din cauza efectului joule,dar...
  Si declansarea magnetica,la suprasarcina mare (scurtcircuit) merge si in cc?
  Si curentul de rupere e dat pentru ca. In cazul asta,cat ar fi curentul de rupere in cc? (avand in vedere ca nu exista trecere prin 0!)

  Si pana la urma,pentru ce sunt gaurile din dreptul tijei de comutare? Ca daca se baga o sarma acolo,se blocheaza ori pe oprit,ori pe pornit. Dar degeaba se blocheaza pe pornit,ca la supra... tot declanseaza fara retinere

  Astept raspunsuri (daca stiti)

 • #2
  Din mesajul dvs. inclin sa cred ca doriti sa folositi sau sa adaptati diverse aparate existente "pe stoc" pentru alte aplicatii pentru care banuiti ca ar trebui sa mearga, respectiv functionarea in CC unde in functie de valori problemele aparute in cazul unui scurt circuit sunt diferite de comportamentul in CA - lucru nerecomandat!

  Contactoarele sunt cu contacte normal deschise si mai rar normal inchise. Pentru mentinere, adica ce intrebati dvs. se folosesc niste contacte auxiliare; defapt este vorba de automentinere, adica ramanerea contactorului anclansat si dupa ce ati luat degetul de pe buton - evident daca se doreste in functie de aplicatie.

  Concret ce circuit de CC doriti sa protejati, ce tensiune si cam la ce valori ale curentului se ajunge?
  Curentul nu iarta!

  Comentariu


  • #3
   Eu intrbam in general, aceste aparate daca au aceleasi valori din curent continuu ale tensiuni si curentului ca si in c.a. ar functiona ar proteja circuitele?

   Comentariu


   • #4
    Tocmai asta va spuneam ca NU in cazul intreruptoarelor automate. Constructia difera pentru c.a. si c.c. si orice adaptare implica riscuri si un comportament imprevizibil al aparatului.
    Curentul nu iarta!

    Comentariu


    • #5
     gresit, stiu din gama schneider C60 intrerupatoare care merg si la cc si la ca.

     In principiu orice intrerupator automat poate lucra in ca si cc. Nu ca nu ar exista si cele dedicate de cc. Diferenta este la curentul maxim de scurtcircuit. Care de altfel are 2 valori, Ics (la care mai poti folosi aparatul) si Icu (la care il arunci).

     Pentru contactoare, da, se poate schimba numai bobina.
     Pentru intrerupatoare automate, gaurile din lateral sunt construite pentru asamblare cu alte module aditionale (MN, MX, OF, SD, etc etc etc).

     De altfel daca doriti sa aflati mai multe detalii, le gasiti in catalogul multi9 si cel de contactoare de la Schneider Electric. Succes la citit si de altfel din experienta mea pe aici, NIMENI nu citeste.

     Comentariu


     • #6
      In c a, stingerea arcului la intreruperea circuitului este favorizata de trecerea prin zero.
      Bobinele pentru contactori de c c au alti parametri, pentru a reduce incalzirea.
      Fiecare aparat de comutatie are specificate caracteristicile in catalogul producatorului si pe aparat si, cum s-a spus anterior, inlocuind anumite componente se poate trece din c a in c c si invers, caracteristicile fiind specifice noului regim.
      Un caz aparte il reprezinta functionarea in tensiune redresata.

      Comentariu


      • #7
       Gama C60 in principiu poate fi folosita si in CC,insa avem gama C60 HDC care este speciala pentru CC, de aceea am facut afirmatiile de mai sus.
       Fișiere atașate
       Curentul nu iarta!

       Comentariu

       Procesare...
       X