Initiere in lucrari electrice

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • ozzyboy
    Incepator
    • 07.iul.2011
    • 57

    Initiere in lucrari electrice

    on: Am urmarit cu interes o parte dintre subiectele din aria asta si chiar m-am amuzat bine la unele poze postate de d-voastra, chiar daca nu era deloc de ras... din alte discutii am invatat cate ceva...

    Am vazut si lucrarile lui mariandex postate in topicul "Tablou electric" si mi-am amintit cu placere de zilele de practica de acum ceva vreme, de prin clasa a X-a ('96), cand invatam sa execut lucrari de automatizari(simple) pe plansa/panouri dedicate, iar pentru nota de practica si domnu' maistru, un tip destul de sever, ne dadea sau ne articula cu 2 puncte pentru aspectul lucrarii...Imi amintesc ca eram cel mai bun din clasa la vremea aceea.... Felicitarile mele mariandex, pentru interesul deosebit al lucrarilor tale.
    Chiar daca electricitatea devenise o pasiune in liceu, pot sa zic ca n-am avut norocul sa practic meseria asta si asa am ajuns sa fac altceva acum, multe lucruri uitadu-le de-a lungul timpului. Insa, de ceva vreme a intrat "microbu" in mine iarasi si vreau usor, usor sa invat ce-am pierdut anii astia si poate la anu' imi ajuta D-zeu sa obtin si autorizatia ANRE.
    De acum, o scurta peroiada, sper, voi fi un stres pe aici si voi pune tot felul de intrebari, poate absurde pentru majoritatea, electricienilor experimentati de aici.


    Sa incepem cu "teoria":
    Postat în original de astratc
    ...De pe forum am vazut cum se fac coturile la tuburi, cum se face pipa de cositorit si cum se realizeaza cositorirea.
    Am cautat si eu, dar nu am gasit. In schimb am gasit cum se executa procedura de cositorire...
    Vreau sa-mi fac si eu o pipa dintr-asta, dar nu am idee din ce sa o confectionez...M-am gandit la o teava din aluminiu sau o teava galvanizata de 1 ţol, insa nu stiu daca m-am gandit bine....Poate imi da cineva o idee sau m-ajuta cu un link ceva.
  • ozzyboy
    Incepator
    • 07.iul.2011
    • 57

    #2
    Vroiam sa mai fac o adaugare, dar se pare ca setarile forumului nu-mi permite sa-mi editez postarile proprii daca am depasit 21 min.

    Asadar, tot la "Tabloul electric" am vazut cateva tablouri, in care intrarea F, N se facea pe partea de jos a sigurantei si iesirea pe sus... Vreau sa zic ca asa ceva am intalnit si "pe teren" la un coleg de munca. Nu mai vazusem asa ceva pana atunci... Din ce am citit pe forum, am inteles ca este posibila functionarea sigurantei, ca si principiu, insa producatorii nu ar permite asa ceva....
    Acum si intrebarea, ce siguranta am eu, daca procedez identic, ca disjunctoarele sa functioneze in parametrii lor?

    Multiumesc inca o data.

    Comentariu

    • electrician
      Incepator
      • 24.mar.2010
      • 21

      #3
      Felicitari pentru pasiunea renascuta pentru domeniul electric.
      Intradevar nu exista suficienta informatie, dar internetul a deschis multe cai prin care putem sa ne informam.
      Si oricum niciodata nu putem spune ca le stim pe toate.
      membru al Asociatiei Romane a Electricienilor AREL

      Comentariu

      • Siconi
        Incepator
        • 17.ian.2009
        • 3

        #4
        Ai toata siguranta ca vor functiona corect! Eu am executat, pe langa alte automatizari, instalatii si tablouri de alimentare si distributie atat pentru mediul casnic sau institutii, cat si pentru mediul industrial. Am intalnit tot felul de configuratii si tot felul de lucrari pe care a trebuit sa le modific sau sa le imbunatatesc.
        In sine, disjunctorul sau protectia este confectionata dintr-un material metalic cu proprietati de dilatatie foarte ridicate si stabile, denumit bimetal. In functie de curentul ce trece prin el, acest bimetal se dilata mai mult sau mai putin (este calibrat si calculat pentru o anumita sarcina) si deschide circuitul electric din interiorul sigurantei automate sau a protectiei... denumita si protectie termica de catre unii.
        Fiind o configuratie relativ simpla si fara polaritate sau sens, nu are importanta pe unde intra curentul sau pe unde iese. Ideea era sa iti faci o logica in realizarea tabloului, un stas, pe care sa-l mentii. Standardele internationale spun ca pe sus e indicat sa ai toate intrarile, in timp ce pe jos ai plecarile spre alte circuite/aparate. Aici marefer strict numai la interiorul tabloului, adica la componentele ce il compun.
        Atat alimetarea cat si iesirile dintr-un tablou atasat pe perete sau pe un postament se vor efectua in partea de jos, ca o protectie in plus impotriva patrunderii accidentale a apei, chiar daca tabloul (cutia) ofera grad de protectie IP66.

        Comentariu

        • ozzyboy
          Incepator
          • 07.iul.2011
          • 57

          #5
          Va salut din nou, si totodata revin cu o nedumerire, la instalatiile electrice interioare...sa fiu inteles am sa dau un exemplu fictiv:
          Se da un tablou de sigurante, monofazat, in care se separa circuitele astfel: circuit prize 1, circuit prize 2, circuit prize forta(plita electrica, etc) unde impamatarea este pusa pe o bara, in tablou; din tablou cele 3 circuite pleaca intr-o doza de legatura cu CP1(F+N+PE), CP2(F+N+PE), CPf(F+N+PE), ESTE CORECT ASA? Adica este obligatoriu ca fiecare circuit sa plece cu impamantarea lui sau este suficient ca din tabloul de sigurante sa plece doar o impamantare(un conductor), apoi legatura se va face in doza de legatura?! considerand, bineinteles ca acea doza de legatura va fi comuna celor 3 circuite...

          O alta nedumerire,
          Daca distribuitorul de energie iti da, la un circuit monofazat, F+N+PE, unde nulul este comun cu impamantarea (parca PEN se numeste sistemul) mai este necesara o impamantare separata, facuta, in curte, sa zicem de mine. Si daca raspunsul d-voastra este afirmativ, unde se va lega impamantarea facuta de mine? Se va renunta la impamantarea data de distribuitor? Cum se procedeaza intr-o astfel de situatie?

          Sper sa ma fi facut inteles si intr-un final va multumesc anticipat!!

          Comentariu

          • ozzyboy
            Incepator
            • 07.iul.2011
            • 57

            #6
            Din pacate, vad ca nu prea am succes cu intrebarile mele de incepator, expuse mai sus...

            Am sa mai incerc cu o intrebare...Cum se verifica o siguranta diferentiala, motata deja in circuit? Parca citisem pe aici pe forum, ca cineva incerca cu un bec intre faza si impamantare ...Nu-mi mai amintesc daca asta era procedura...

            Multumesc!

            Comentariu

            • Consultant electrice
              Moderator
              • 08.nov.2005
              • 3240

              #7
              Daca vorbim de aceeasi faza trebuie asigurata o sectiune a conductorului de protectie care vine in doza si care este considerat conductor de protectie. Ideea e sa existe o rezistenta cat mai mica pentru curentii de defect care circula spre pamant. Conectarea conductorilor PE se face in paralel.

              Cand aveti distribuit F + N + conductor PE aveti un sistem tip TN-S; daca aveti distribuit F + PEN schema de tratare a neutrului se numeste TN-C. In cazul in care aveti o priza de pamant de la care vine un conductor PE iar de la distribuitor aveti F + N sistemul utilizat este TT.
              Detalierea acestor scheme de tratare a neutrului o gasiti in normativul pentru proiectarea si executarea instalatiilor electrice.

              Siguranta diferentiala are un buton de test. Acesta face exact ce ati putea improviza dvs. cu becul. Ca sa vedeti insa daca diferentiala este calibrata corect si declanseaza la curentul rezidual specificat aveti nevoie de un consumator care conectat intre faza si impamantare in amonte de dispozitivul de protectie diferentiala sa inchida un circuit prin care sa se realizeze valoarea de intensitate dorita. Spre exemplu la tensiunea de 220V pentru 30mA ati avea nevoie de un bec sa zicem de 6-7W.
              Curentul nu iarta!

              Comentariu

              • Cherubino
                Living Legend
                • 10.iul.2006
                • 1687

                #8
                Postat în original de ozzyboy
                Din pacate, vad ca nu prea am succes cu intrebarile mele de incepator, expuse mai sus...

                Am sa mai incerc cu o intrebare...Cum se verifica o siguranta diferentiala, motata deja in circuit? Parca citisem pe aici pe forum, ca cineva incerca cu un bec intre faza si impamantare ...Nu-mi mai amintesc daca asta era procedura...

                Multumesc!
                Puteti incerca in doua feluri: daca pe circuitul respectiv exista consumatori conectati la momentul verificarii, puteti face o punte intre conductorul de nul si conductorul de protectie (atentie! verificati inainte cu indicatorul de tensiune, sa nu conectati din greseala faza cu conductorul de protectie).Daca diferentiala e buna, va declansa, dar cu conditia ca sa treaca prin ea un curent cu valoarea minima a sensibilitatii diferentialei in mA (de aceea am spus ca este necesar sa existe consumatori conectati la momentul verificarii).Se mai poate verifica prin conectarea intre faza si conductorul de protectie a unui bec de putere cat mai mica.Pentru diferentiale cu sensibilitatea de 30mA eu folosesc un bec de frigider cu puterea de 15W, care, ce-i drept, absoarbe un curent mai mare de 30 mA, dar imi da totusi posibilitatea sa fac o verificare aproximativa.
                LARGO AL FACTOTUM

                Comentariu

                • ozzyboy
                  Incepator
                  • 07.iul.2011
                  • 57

                  #9
                  Va multumesc pentru raspunsuri.
                  Multumesc si domului moderator pentru raspuns, insa se pare ca nu m-am facut 100% inteles si de aceea revin in cazul impamantarii....Problema se punea astfel: daca am PEN se mai pune problema unei impamantari separate(cu tarusi)? Si daca totusi benficiarul doreste impamatare facuta in curte la el, ce faceti in aceasta situatie? renuntati la protectia oferita de furnizorul de energie electrica sau se lega comun cu aceasta ori se pastreaza pe circuite separate ambele protectii?

                  Inca o intrebare, in cazul MYF cum faceti legaturile in doza, mai folositi cositorirea? La aparat am inteles, se folosesc cleme de capat, sertizate cu clestele.

                  Multumesc inca o data!!

                  Comentariu

                  • raducu_ilie
                    Living Legend
                    • 10.apr.2008
                    • 1043

                    #10
                    Acel tarus batut aproape de BMP sau de BMPT este doar ptr functionarea corecta a protectiilor din BMP sau BMPT. Dvs trebuie sa faceti o instalatie de pamantare separata de aceia.
                    Sanatate maxima si efort minim!

                    Comentariu

                    • Cherubino
                      Living Legend
                      • 10.iul.2006
                      • 1687

                      #11
                      Postat în original de ozzyboy
                      Va multumesc pentru raspunsuri.
                      Multumesc si domului moderator pentru raspuns, insa se pare ca nu m-am facut 100% inteles si de aceea revin in cazul impamantarii....Problema se punea astfel: daca am PEN se mai pune problema unei impamantari separate(cu tarusi)? Si daca totusi benficiarul doreste impamatare facuta in curte la el, ce faceti in aceasta situatie? renuntati la protectia oferita de furnizorul de energie electrica sau se lega comun cu aceasta ori se pastreaza pe circuite separate ambele protectii?

                      Inca o intrebare, in cazul MYF cum faceti legaturile in doza, mai folositi cositorirea?
                      Eu personal folosesc numai cositorirea. Este drept ca exista acum tot felul de "gadgeturi" menite sa asigure o manopera rapida si cu productivitate mare, precum si posibilitate mai mare de a face modificari ulterioare (gen morsete, reglete, wirenuts,etc.). Sincer, nu stiu cum se vor comporta acestea in timp. Metoda "batraneasca" cu cositorul a trecut cu brio proba timpului si va voi da un exemplu : in urma cu niste ani am dezafectat o instalatie veche din 1952-53, executata cu conductoare de cupru de 1mmp (asa se faceau pe atunci) izolate cu cauciuc si matase. Izolatia conductoarelor era coapta, din cauza ca se folosisera in instalatia respectiva sigurante si consumatori cu mult peste valorile admise pentru acea sectiune mica. In schimb, legaturile din doze, executate prin cositorire, erau intacte, nici macar banda izolatoare nu avea urme de supraincalzire (desi era complet uscata si deteriorata).
                      Avand in vedere ca, in general, dozele sunt punctele cele mai slabe ale unei instalatii, mie unul acest exemplu imi este mai mult decat suficient ca sa raman partizanul neconditionat al cositorului.
                      Restul metodelor de legatura mentionate mai sus... mai discutam peste 30 de ani sa vedem daca au rezistat pana atunci. Sincer, ma indoiesc ca o vor face, dar asta este doar parerea mea personala si nu o bag nimanui pe gat cu forta .
                      LARGO AL FACTOTUM

                      Comentariu

                      • ozzyboy
                        Incepator
                        • 07.iul.2011
                        • 57

                        #12
                        Multumesc Cherubino, ptr experienta impartasita...deci se cositoreste ca si la FY, eram un pic nedumerit.
                        Raducu'le nu cred ca ati citit atent postarea mea...
                        Cu riscul de a ma repeta si a III-a data, problema cu impamantarea se punea astfel: daca Electrica imi da monofazic (F+PEN) si Eu (beneficiarul) vreau sa-mi fac impamantare separata, in curte, cum/ce fac cu protectia data de furnizor? renunt la ea, o combin cu a mea sau le folosesc pe ambele pe circuite diferite?!

                        Comentariu

                        • Paulorossi
                          Membru
                          • 24.aug.2010
                          • 271

                          #13
                          Salut.
                          Daca doresti tu sa-ti faci priza de impamantare separata atunci vei renunta la cea oferita de furnizor.Acestea nu se vor combina deoarece presupunand ca in caz de defect in retea,impamantarea ta este mai buna, aceasta va suporta socurile curentilor de scurtcircuit din reteaua furnizorului in conditiile in care impamantarea ta trebuie sa suporte un anumit curent de scurtcircuit pt care a fost dimensionata(din sectiunea electrozilor si platbanda) iar curentii de scurtciruit din retea pot fi mai mari ducand la deteriorarea instalatiei tale de impamantare..Atentie,priza ta trebuie sa fie mai mica de 4 ohm in orice conditii alfel risti ca in caz de scurtcircuit sa nu mai deconecteze protectia din tablou.
                          Nu inteleg de ce vrei tu sa-ti faci impamantare separata?Aceasta se justifica doar daca impamantarea furnizorului nu este in parametrii.
                          Referitor la cositorirea conductoarelor MYF mai ai aici inca un exemplu,unde daca se doreste o legatura mai buna se pot folosi 2 sau 3 pini pe capat sertizati iar peste legaura se va da cu banda izolatoare.
                          Succes!

                          Comentariu

                          Procesare...