Receiver Hi-Fi bruiat de curentul electric

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi
  • Musiclover
    Incepator
    • 24.dec.2011
    • 8

    Receiver Hi-Fi bruiat de curentul electric

    Salutare tuturor, am o problema cu un receiver Hi-Fi din cazua curentului. Cand il pornesc, porneste cu o mica bubuitura de transformator apoi acesta tremura continuu si se aude un mic bazait constant in boxe. Bazaitul nu tine cont de butonul de volum, chiar si pus receiverul pe mute tot se aude. Prima data am zis ca este defect aparatul si am fost cu el in showroom de unde l-am cumparat iar acolo functioneaza perfect ! Acasa l-am probat din nou cu toate scoase din priza( frigider, tv, PC, AC chiar si siguranta de la lumini oprita ) si face identic, deci nu este bruiat de nici un aparat de la mine din casa. Se comporta asa si doar cu o boxa conectata si nimic altceva legat la receiver, am testat si in toate prizele din casa. Receiverul nu este prevazut cu impamantare, are IEC doar cu faza si nul. Am luat pentru test si un filtru Hi-Fi care reduce THD-ul ( distorisunile armonice) dar tot nu a avut nici un efect pentru mine, doar a imbunatatit calitatea sunetului cu mult si mi-a aratat ca am un THD la priza de 3,5% dar tot nu m-a scapat de tremuratul de transformator si bazaitul din boxe. Stau intr-un bloc vechi unde firul de impamantare este tot firul de nul doar ca nu mai trece prin siguranta. Din cazua asta am inteles ca toti parazitii de la vecini se plimba pe nul si de aici toate problemele. Tremuratul de transformator din ce am citit pe net in mare parte e cauzat de curent DC la priza, deci probabil ca am si asa ceva la priza + alte bruiaje. In casa am un panou electric vechi care bazaie de fiecare data cand bag in priza masina de spalat sau aerul conditionat. Sigurantele sunt stranse bine si la fel toate firele ce vin in panou. Nu stiu daca din cauza panoului electric se datoreaza problema, bazaie doar la consum foarte mare, in rest nu.
    Am vazut ca sunt multe persoane pricepute pe acest forum si m-am hotarat sa scriu poate cineva are o solutie si s-a m-ai lovit de asa ceva.
  • ozzyboy
    Incepator
    • 07.iul.2011
    • 57

    #2
    Incercati sa conectati aparatul respectiv printr-un stabilizator de tensiune sau chiar un ups. Poate scapati de problema.
    Ultima editare de ozzyboy; 24.dec.2011, 20:01. Motiv: adaugare link

    Comentariu

    • Musiclover
      Incepator
      • 24.dec.2011
      • 8

      #3
      Am incercat si cu un stabilizator, dar nu cine stie ce mare scula si nu m-a ajutat la nimic. Oricum tensiunea mea este stabila si distorsiunile armonice la priza de 3,5% nu sunt foarte mari, deci sinusoidala e destul de buna pentru audio, se pare ca am si alte tensiuni/semnale/bruiaje la priza in afara de 220V care trebuie inlaturate intr-un fel ca sa ramana numai curentul AC pur.
      Cu UPS nu am incercat dar din cate stiu face o filtrare medie si nu e recomandat pentru audio ca modifica sinusoidala in rau.

      Comentariu

      • Consultant electrice
        Moderator
        • 08.nov.2005
        • 3240

        #4
        Degeaba strangeti sigurantele si firele daca contactele sunt oxidate sau nu exista sectiune de contact suficienta. Zgomot inseamna flama supraincalzire si posibil incendiu - neaparat refaceti acel panou!
        Concret la obiect:
        Despre ce receiver este vorba?
        Ce stabilizator de tensiune ati incercat si nu a functionat?

        Receiverul chiar daca ar avea un zgomot produs de vibratia mecanica a transformatorului ar trebui sa filtreze curentul si zgomotul sa nu ajunga in sunet. La dvs. ar trebui sa vina un tehnician cu un aparat profesional care testeaza calitatea energiei electrice armonici, caderi de tensiune, componente continue etc
        Curentul nu iarta!

        Comentariu

        • Musiclover
          Incepator
          • 24.dec.2011
          • 8

          #5
          Am schimbat panoul electric si tot am bazaitul in boxe. Diferenta a fost o crestere in calitate a sunetului si nici nu se mai incinge asa tare receiverul, deci ceva bun tot am realizat dar nu pana la capat. Receiverul este un Rotel RSX1058, la un tehnician care sa masoare toti parametrii curentului ma gandeam si eu dar cam greu de gasit. Am mai descoperit ca pe faza cu mine este legata si lumina de pe scara care are un panou electric antic si ruginit cu multe sigurante si transformatoare, ar putea sa introduca bruiaj?

          Comentariu

          • ozzyboy
            Incepator
            • 07.iul.2011
            • 57

            #6
            Daca puteti, raspundeti si la intrebarile urmatoare:
            1. Care este sursa sunetului, pentru care folositi acest reciver? (pc, tv, etc)
            2. Ce fel de cablu se interconecteaza intre reciver-ul de sunet si sursa?(tipul si calitatea lui)
            3. Exista cu adevarat impamantare pe circuitul de prize?

            Cand am zis cu adevarat, am facut referire la faptul ca nu cumva ca impamantarea de pe circuitul de prize sa fie una improvizata ori chiar sa nu existe deloc. Ideal ar fi sa vina cineva de specialitate sa verifice acest aspect....daca nu se poate, puteti incerca si d-voastra, trucul explicat de cineva aici, pe forum, undeva intr-un alt subiect, unde zicea ca se poate verifica cu un voltmetru - o data intre F si N si apoi intre F si Pe, iar tensiunile rezultate sa fie aproximativ egale si diferenta intre ele sa nu depaseasca nici macar 1V.(completare - bineinteles, nu poate fi considerata nici pe departe o metoda corecta de verificare, dar in lipsa unei verificari, facuta de catre un specialist, cu aparatura necesara, cred ca este OK si asa, adica vorba aia "decat deloc e bine si asa")

            De ce ma leg eu de impamatare? ...sa va fac sa intelegeti unde bat eu... Daca sunetul il luati de pe un PC, aparat care necesita obligatoriu impamantare, din diferite motive, si aceasta nu exista, practic, pot exista curenti vagabonzi sau alte tipuri de curenti, generati de electronica din PC, care se pun la masa, masa care in mod normal este pusa la impamantare, iar prin cablul folosit de d-voastra, ajung cu usurinta in reciver...
            Daca totusi sursa este altceva, un TV spre exemplu, iar acesta din urma , din fabricatie, nu este prevazut cu impamantare, insa impamantarea exista pe circuitul d-voastra de prize, puteti incerca un truc si sa puneti masa/ecranajul CABLULUI (cu care interconectati reciverul de sursa) la pamant si vedeti ce rezultate aveti, insa mare ATENTIE, fiti sigur ca IMPAMANTAREA exista si este aceea de care legati masa.

            alta completare: ceva asemanator i s-a intamplat unui amic, cu clapa lui, conectata printr-un mixer de sunet la un sistem de boxe active....si-a rezolvat problema astfel, legand masa la impamantare. (unul din aparatele lui, nu era prevazut cu impamantare - nu mai stiu care.)
            Ultima editare de ozzyboy; 28.dec.2011, 23:58. Motiv: cateva completari...

            Comentariu

            • Musiclover
              Incepator
              • 24.dec.2011
              • 8

              #7
              Am scris mai sus ca receiverul bazaie numai el singur bagat in priza si doar cu o boxa conectata si nimic altceva legat la el. Nu am impamantare si oricum nu folosesc ca sursa ceva care sa necesite gen PC sau semnal audio din TV, in primul rand un PC nu este o sursa Hi-Fi si nu are ce cauta intr-un sistem audio, reda doar galagie, nu muzica, mai ales un TV. Totul e de la curent si nimic altceva iar din cate observ foarte complicat de rezolvat fara un aparat de masura care sa arate toti parametrii.

              Comentariu

              • Consultant electrice
                Moderator
                • 08.nov.2005
                • 3240

                #8
                Din ce am observat aparatul este unul modern si in mod normal nu ar trebui sa faca probleme de acest gen decat daca partea de alimentare chiar are probleme mari. Problemele de impamantare din semnal apar la interconectarea mai multor aparate in special in aplicatiile profesionale, unde sunetul trece de la sursa de semnal la mixer, prin diverse procesoare etc si in final ajunge la amplificator. Acolo problemele se mai rezolva din comutatoarele "ground lift". Aici problema trebuie cautata in alimentare, daca aparatul functioneaza corect in alta locatie.
                Pana la alte masuratori mai sofisticate cu forma sinusoidei etc faceti rost de un aparat de masura True RMS si masurati si ce tensiune aveti la priza. Daca aparatul nu are legatura de impamantare nu vad ce problema ar aparea cu aceasta.

                Spuneti ca PC-ul nu e o sursa HI-FI de semnal ceea ce in mare masura este corect, televizorul la fel, insa banuiesc ca ati ales acest model pentru DVD sau blue ray, ca daca vroiati sa ascultati doar track-uri audio banuiesc ca ati fi mers pe un amplificator Hi-Fi stereo nu pe un receiver. Ar fi interesant de vazut si ce zice un UPS interconectat in circuit, dar toate astea presupun sa aveti aparatele si sa faceti tot felul de teste.
                Curentul nu iarta!

                Comentariu

                • Musiclover
                  Incepator
                  • 24.dec.2011
                  • 8

                  #9
                  Am imprumutat si un UPS ca sa incerc si varianta asta si exact cum ma asteptam, nu are nici o influenta, probabil ca cele foarte scumpe fac o treaba mai buna dar nu as merge pe varainata UPS foarte scump pentru ca nu e dedicat pentru audio. Am mai probat si un Power Conditioner pasiv PS Audio Quintessence si tot nu ma ajuta, brumul de retea tot se aude in boxe iar tremuratul de transformator tot e prezent, singura imbunatatire a fost o calitate mult mai buna a sunetul din cauza ca a scazut distorsiunile armonice care oricum nu erau foarte mari.

                  Poze cu ce afiseaza Power conditioner-ul, voltaj si distrosiuni armonice:
                  Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	Image0314.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	229,8 KB 
ID:	599032Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	Image0315.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	229,2 KB 
ID:	599033

                  Eu zic ca e cazul pentru niste masuratori mai sofisticate dar nu stiu cine m-ar putea ajuta in legatura cu asta.

                  Comentariu

                  • Consultant electrice
                    Moderator
                    • 08.nov.2005
                    • 3240

                    #10
                    Dar daca trageati din priza UPS-ul si ramanea doar pe baterie brumul respectiv oare se mai auzea?
                    Curentul nu iarta!

                    Comentariu

                    • alexandru.nae
                      Incepator
                      • 31.dec.2011
                      • 50

                      #11
                      Salut, verifica urmatoarele:
                      1.masoara cu un aparat de masura intre nul si un punct de impamantare, nu trebuie sa ai mai mult de 1.2V. (daca ai mai mult, ai probleme mari cu instalatia electrica)
                      2.cablurile de audio nu trebuie sa fie incolacite si nici sa aiba pe langa ele cabluri de curent.
                      3.incearca sa scoti pe rand din priza frigiderul, centrala termica, aeroterma si orice ar putea avea motor electric inauntru.
                      4.daca nu ai priza cu impamantare, si nici nu ai rezolvat problema cu cele trei puncte de mai sus, incearca sa impamantezi ampliful in exteriorul casei.
                      5.daca ai priza cu impamantare, verifica impamantarea, posibil sa ai probleme.
                      6.iti poti achizitiona un UPS marca APC care nu costa mai mult de 100E si scapi de probleme.

                      Comentariu

                      • alexandru.nae
                        Incepator
                        • 31.dec.2011
                        • 50

                        #12
                        P.S. Unele amplifuri au un comutator de 110/220V in spate, in functie de zona in care va fi folosit (usa & europa) verifica ca nu cumva sa fie pus pe 110V, asa s-ar explica de ce se incalzeste si bazaie.
                        Ce model este ampliful, as vrea sa vad o fisa tehnica?!
                        Multumesc.

                        Comentariu

                        • Musiclover
                          Incepator
                          • 24.dec.2011
                          • 8

                          #13
                          Nu pot sa fac testul asta ca acel UPS nu era True Sine si riscam sa stric receiverul, daca era True Sine in mod normal nu ar avea de ce sa mai bazaie ca nu mai era legat de reteaua electrica ci venea curent curat din baterie trecut prin invertor. Oricum e clar de la curent ce patesc eu pentru ca sistemul e mai complex si mai contine un amplificator de putere Rotel care bazaie si el ca receiverul dar mult mai putin pentru ca transformatorul e o mega toroidala care reactioneaza altfel la curentul prost.

                          Nu are nimeni o scula care sa masoare toti parametrii curentului poate ii dam de cap?

                          Comentariu

                          • Consultant electrice
                            Moderator
                            • 08.nov.2005
                            • 3240

                            #14
                            @alexandru.nae - din cate am inteles amplificatorul face zgomot chiar si fara nici un cablu interconect legat la el, doar alimentat, pornit si cu o incinta legata. Daca era pe 110V se ardea in cel mai scurt timp. De-a lungul anilor mi-au trecut prin mana multe scule aduse din SUA si bagate direct in priza la noi.
                            Cred ca o scula serioasa de masura dupa cum am mai zis e mai greu de gasit la un particular, pentru ca e vorba de peste 1000 euro investitie pentru un aparat Fluke de exemplu care stie sa spuna exact ce se petrece acolo.
                            Curentul nu iarta!

                            Comentariu

                            • Consultant electrice
                              Moderator
                              • 08.nov.2005
                              • 3240

                              #15
                              Vreo veste cu sursa zgomotului suparator?
                              Curentul nu iarta!

                              Comentariu

                              Procesare...