Lucruri de baza despre electricitate

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • adriann
    Incepator
    • 28.sep.2010
    • 70

    Lucruri de baza despre electricitate

    As vrea sa intreb pe cine se pricepe mai bine atat la partea practica, dar mai ales teoretica a electricitatii:

    1. Curentul electric este de fapt un flux de electroni. In cazul unei baterii obisnuite (AA), de exemplu, in urma reactiilor chimice din interior, electronii se deplaseaza din capatul - (minus) spre capatul + (plus) al bateriei. Electronii sunt produsi in mod chimic din substantele din baterie, dar intrebarea este: Ce se intampla cu acesti electroni odata ajunsi in capatul + pe masura ce bateria este utilizata?

    2. In mod analog si pentru curentul alternativ, din locuinte. Electronii pornesc de la transformator sau generator, intra in casa prin linia de faza, aprind un bec (de exemplu), si apoi se intorc la panoul electric al locuintei prin linia de nul. Ce se intampla mai departe cu acest curent electric din linia de nul?

    3. Ce se intampla cu acel curent electric care se scurge prin nulul de siguranta in pamant (impamantarea), in cazul unui accident?

    Nu lucrez in domeniul electricitatii, as putea avea unele greseli, insa vreau sa inteleg mai bine principiile de baza.
    Multumesc.
  • xena
    Membru Marcant
    • 05.aug.2007
    • 786

    #2
    1. Electronii circula liberi prin conductori pana intalnesc alti electroni cu care se ciocnesc si cedeaza o parte din energia lor cinetica- de ex. in bec cu electronii materialului din care e facut filamentul si degaja lumina/caldura (legea lui Joule). Intr-un electromagnet curgerea electronilor de la un pol la altul, duce la crearea unui camp electromagnetic (legea lui Faraday). Lucrurile in realitate lucrurile sunt mult mai complexe si se petrec la nivel molecular dar am incercat sa fiu cat mai usor de inteles.
    2. Acelasi lucru si la c.a numai ca o jumatate de perioada electronii circula intr-un sens si jumatate in celalalt sens. Electronii nu pot fi accelerati intr-o bucla deschisa, din acest motiv ca sa ai flux de electroni respectiv curent electric tb sa ai circuit inchis.
    3. Va incalzi pamantul in zona de rezistenta minima a impamantarii.
    Cred ca am fost destul de simplist in explicatii ca asa iti poti face o idee in mare despre cum stau lucrurile cu curentul electric. Poti studia un manual de fizica car ete va lamuri si mai bine.

    Comentariu

    • Consultant electrice
      Moderator
      • 08.nov.2005
      • 3240

      #3
      1 - Electronii iau locul "golurilor" , unde este deficit de electroni. Asta e treaba sursei sa creeze intr-o parte un aport de electroni si la polul opus un deficit. Lucrurile se petrec la nivel de atom nu de molecula daca vorbim de electroni si protoni sa zicem Curentul electric este o miscare ordonata a purtatorilor de sarcina electrica.
      2 - La curentul alternativ sensul "curgerii" se schimba in functie de frecventa; Acest lucru se datoreaza modului de producere a acestui tip de curent electric respectiv generatoare care transforma o miscare mecanica de rotatie in curent electric. Pentru studierea si intelegerea fenomenului trebuie inteleasa aparitia curentului electric intr-un conductor la trecerea acestuia printr-un camp magnetic, respectiv conservarea sarcinilor; fenomenul poate fi aprofundat trecand mai departe de acel conductor si studiand interactiunea dintr-o sarcina in miscare si campul electromagnetic.
      3 - Se intampla aproximativ acelasi lucru ca atunci cand circula normal intre faza si nul cu mentiunea ca ne poate proteja in loc sa treaca prin noi ca persoana ne sunteaza printr-un circuit cu rezistenta mai mica. Curentul cauta intotdeauna calea cea mai usoara, si nu numai curentul

      Bune intrebarile putem dezvolta discutia, sunt convins ca sunt multi oameni experimentati in instalatii electrice, buni meseriasi care nu cunosc neaparat partea de generare producere si transport a energiei electrice sau au doar o vaga idee.
      Ultima editare de Consultant electrice; 05.ian.2012, 20:46.
      Curentul nu iarta!

      Comentariu

      • xena
        Membru Marcant
        • 05.aug.2007
        • 786

        #4
        O molecula poate fi formata si din 2 atomi cu 4 electroni (H2). Deci nivel molecular nu e chiar asa de gresit dar mai corect e nivel atomic.

        Comentariu

        • adriann
          Incepator
          • 28.sep.2010
          • 70

          #5
          1. Prin urmare, in cazul curentului continuu produs de baterii, electronii se deplaseaza de la polul negativ spre polul pozitiv al bateriei in cadrul oricarui circuit care leaga cei doi poli. Asta se intampla cata vreme exista un deficit de electroni la polul pozitiv. Altfel spus, surplusul de electroni din - completeaza deficitul de electroni din +. La momentul in care cei doi poli ajung in echilibru electric, bateria este "consumata".

          2. Inca nu este foarte clar ce se intampla cu electronii care parcurg un bec, de exemplu, facandu-l sa se aprinda datorita rezistentei, si ajung in linia de nul a unei locuinte. Care este traseul lor mai departe si unde ajung in final?

          3. Inteleg ca in acest caz electronii ajung in atomii din pamant?

          Comentariu

          • Adamescu Ion
            Living Legend
            • 21.sep.2008
            • 1104

            #6
            Se poate face analogie intre sursele de curent (generator electric, pile) si pompe si in continuare, intre conductori si conducte pline cu fluid ale unor circuite hidraulice.
            Bateriile ar fi niste pompe (chimice) de electroni, fara piese in miscare.
            Generatoarele electrice sint niste pompe de electroni care pompeaza electronii cu ajutorul cimpului magnetic.

            In posturile de transformare, cite un capat (ex: inceputul) al infasurarilor secundare este adus la potential zero prin legare la pamint. Aceste capete cu potential zero sint si nulul de lucru.
            Cind se intimpla o strapungere de izolatie curentul se scurge la pamint prin carcasa si priza de pamint a aparatului. Potentialul partilor de aparat, care pot fi atinse, vor avea potential apropiat de zero si nu mai prezinta pericol de electrocutare. Strapungerea izolatiei poate fi detectata de circuitele de protectie. Circuitul se inchide prin conductorul pamint, protejind pe cei care ating aparatul din greseala, potentialul acestora fiind apropiat de cel al pamintului, de cele mai multe ori.

            Comentariu

            • liviu2004
              Membru marcant
              • 03.ian.2007
              • 508

              #7
              Un film interesant despre subiect.


              Ultima editare de liviu2004; 13.ian.2012, 22:13.

              Comentariu

              • Consultant electrice
                Moderator
                • 08.nov.2005
                • 3240

                #8
                Am descoperit pe internet pe un site unde daca iti faci cont poti viziona diverse filme (Vplay) niste documentare despre Nicolai Tesla si cum a inceput dezvoltarea utilizarii curentului electric alternativ in favoarea solutiei de curent continuu a lui Edison. Numeroase imagini si filmulete din aceea vreme mi-au conturat in minte imaginea acelor timpuri. Va recomand sa-l vizionati cand aveti timp.
                Curentul nu iarta!

                Comentariu

                • dani bota
                  Membru
                  • 12.sep.2012
                  • 287

                  #9
                  Răspuns la: Lucruri de baza despre electricitate

                  Cred ca ar fi binevenite niste tutoriale despre electrica si electronica, le puteti considera minicursuri pt. cei necunoscatori ca mine , pt ca in general informatia de pe net e in termeni tematici. Eu gasit informatie f usor de inteles sub forma unor carti pdf. http://www.cartiaz.ro/index.php?opti...d=3760&ext=pdf , dar tot nu stiu de exemplu rezistorii din schemele electrice au valori prestabilite daca se noteaz cu R1 ,R2 sau este doar o notare ca sa nu se incurce, pt. fiecare schema terbuie sa calculezi valorile ? Daca nu am invatat fizica la timp trag ponoasele.

                  Comentariu

                  Procesare...