instalatie noua

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • danutzddd
    Membru
    • 27.iun.2005
    • 227

    instalatie noua

    d-le specialist.vreau sa fac o instaltie electrica la partea de mansarda a casei.aici am 4 camere la care vreau sa pun cate un bec ,un intrerupator in fiecare camera,plus 3 lampi afara in total vreo 800 w.vreau sa fac instalatia pe un circuit de 16 a cu cablu de cu 1,5 mm si tub ignifug.m-am gandit sa vin din tablou din sig.intr-o doza de la care sa vin in camera cu lumina si intrerupatorul si tot asa mai departe in fiecare camera di doza in doza cositorind bine circuitul. Pt. prize fac 2 circ de20 A de la fiecare circ mergand intr-o doza si de aici cu doua prize pe camera .bag cu de 2.5 mm si cositoresc bine .va rog spuneti-mi daca fac bine va multumesc
  • danutzddd
    Membru
    • 27.iun.2005
    • 227

    #2
    am uitat sa spun ca la prize am si cate un fir de inpamantare pt toate prizele.

    Comentariu

    • TDJ
      Living Legend
      • 10.apr.2006
      • 2398

      #3
      Pentru circuitul de iluminare este suficient sa folosesti sigurante de 10A, cablul ales este bun.
      Si circuitul de prize este bine ales dar il dimensionezi in functie de maximul sumei consumatorilor care pe care ii vrei alimentati prin acel circuit. Cred ca ar fi bine sa folosesti o sectiune de 4 mm^2 (diametrul 2.25mm).

      Comentariu

      • DM7
        Membru
        • 13.apr.2006
        • 287

        #4
        Parerea mea, caci pentru instalatia de iluminat (cca. 800 W) siguranta de 10 A este mare.
        Pornind de la formula P=U.I.cos, pentru cos=0.8la 800 W ai un consum de cca 4.5 A. Gandeste-te ca probabilitatea ca sa fie toate becurile sa fie aprinse simultan este mica Pentru o siguranta de 10 A nominal este nevoie de un curent de peste 1700 W pentru a "lucra" siguranta. Pentru ca 10 A este curentul nominal la care lucra siguranta si nu declanseaza. Asta inseamna ca ea va lucra doar la scurtcircuit. Stiind ca sigurantele automate au doua protectii: una termica si una elctromagnetica (cea de scurtcircuit) cea termica de (suprasarcina)nu va lucra in cazul tau. Altfel zis, daca vei avea un scurt rezistiv( nu ferm} siguranta ta va sta bine mersi . E adevarat ca la aprinderea becului ecsta ia curent mai mai mare dar e de scurta durata. Eu zic sa mergi pe 6A pe iluminat.
        La instalatia de forta,in varianta ca pana candva vei fii nevoit sa iti pui sus surse de caldura electrice in fiecare coloana, as face doar coloanele cu 4 iar plecarile spre prize cu 2,5. sectiunea de 4 "duce" aproape 4 calorifere electrice + ca conduc. de 4 nu poti sa il legi la prize. Insa ar trebui sa vii cu coloana din tabloul de jos
        Daca nu atunci lucreaza cu 2.5.
        Cositorirea firelor e o masura prea dura. Cositorirea se ralizeaza doar in incaperile cu pericol de explozie sau cu umiditate mare pentru a preveni oxidarea conductoarelor. Daca folosesti conductor FY (acela plin nu multifilar) este suficient daca il rasucesti strans bine. Exista niste "cleme de capat". Nu cred ca ata e denumirea lor tehnica exacta. sunt ca niste cleme clasice dar au o singura gaura cu un surub si este introdusa intr-n invelis de plastic transparent. dupa ce ai inadit firele tragi acea clema pe inadire si strangi surubul. Ai doua avantaje: 1. Ai tot timpul o presiune pe inadire, respectiv un contact mai ferm si 2 ai si izolat inadirea nemai fiind nevoie bandajarea acestuia
        Referitor la tubul ignifug. daca este din acela negru. Sa stii ca si acela arde ( Fa o proba) Insa "ignifugarea" lui consta caci degaja un fum care sufoca focul nepermitand arderea acestuia cu flacara.
        Daca ai tablou si la mansarda eu as pune o siguranta generala pe mansarda, din care as devia celalalte sig (ilumin. + forta). Daca e ceva (Doamne fereste) sa nu trebiuasca sa fugi pana jos pentru a decupla mansarda.
        NU TE LUA DUPA MINE. IA DE LA FIECARE CE ESTE MAI BUN...

        Comentariu

        • danutzddd
          Membru
          • 27.iun.2005
          • 227

          #5
          va multumesc pt raspunsuri. dar nu am aflat daca am facut bine sa merg din doza in doza si sa cobor cu bec si intrerupator din fiecare doza pe fiecare camera. pentru prize credeam ca e de ajuns cablu de 2.5 mm cupru si sigurante de 25 A pt doua camere in care as baga 2 calorifere lectrice si 2 televizoare,fara alti consumatori

          Comentariu

          • DM7
            Membru
            • 13.apr.2006
            • 287

            #6
            In primul rand scuze pentru intarziere. Nu stiu daca mai e de actualitate ptr. tine.Insa am avut ceva probleme...
            Poti sa mergi la iluminat din "doza in doza" citindu-te pe tine.
            Daca pe prize mergi cu doua coloane, sau altfel spus vei merge doua cate doua camere atunci poti merge si cu 2,5.
            Am gasit tabelul acesta cu incarcaturile pe sectiune conductor pe forum si ti-o dau si tie. Aduni toate puterile consumatorilor( fiecare aparat are eticheta cu puterea electrica consumata)Din formula Puterii scoti I(curentul) si te uiti pe tabel ce conductori ii revine consumului tau

            Comentariu

            • laboncz jozsef
              Incepator
              • 26.mar.2006
              • 2

              #7
              Instalatia se poate executa din conductor de cupru tip FY .
              Cu sigurante se protejeaza conductoarele electrice, exceptie fac sigurantele de tip diferential care poate proteja si utilizatorii.

              Pentru circuitul de lumina se poate utiliza FY 1,5 mmp care se protejeaza cu siguranta de 10 A, deci o incarcare de pana la 2200-2300 W. Fiind vorba de un nivel intreg eu as pune doua circuite de lumina, difernta de cost fiind aprox. 200-300 mii lei.
              Pentru circuitele de prize este recomandat sa se utilizeze conductor FY 2,5 mmp care se pot proteja cu sigurasnte de 16 sau 20 A care inseamna o incarcare maxima de 3500 sau 4400 W. Daca sarcina depaseste aceste valori se pun mai multe circuite. Pentru 4 camere se recomanda minim 2 circuite de prize.

              Pentru protectia utilizatorilor se recomanda folosirea conductoarelor de protectie (pamantare) atat la circuitele de prize cat si la cele de lumina.
              Daca mansarda este pe structura din material combustibil (lemn) nu se admit doar tuburi metalice (copex), sau la fixarea instalatiei pe elemente de constructie combustibile trebuie intercalate intre acestea elemente incombustibile care sa fie de cel putin 3 cm.
              Legaturile se fac doar in doze. In cazul conduct. FY se dezizoleaza, se rasuceste si se introduce intr-o “clema de capat”, care poate avea si rol de izolare.

              Sigurantele pentru mansarda se pot amplasa in tabloul casei. Daca este prea departe trebuie pus un tablou in mansarda .
              Legatura intre cele doua tablouri se face cu conductor de FY sau MYF 4 mmp si se protejeaza cu siguranta de 25 sau 32 A.
              Conductoarele electrice din tuburi nu pot depasi 30 % din sectiunea tubului (motive de incalzire).

              Sper ca am fost de folos.

              Comentariu

              • danutzddd
                Membru
                • 27.iun.2005
                • 227

                #8
                va multumesc de raspunsuri am realizat-o a iesit bine

                Comentariu

                Procesare...