Suprasarcina siguranta automata

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi
  • vlivius1
    Incepator
    • 07.ian.2011
    • 25

    Suprasarcina siguranta automata

    Buna ziua,

    Am avut in BMP un diferential de 32A comtec care a rezistat doar o singura data la suprasarcina , dupa care s-a decalibrat si numai declansa (se incingea foarte tare) si nu mai statea cuplata.

    Am reusit sa schimb acel diferential cu o siguranta automata Legrand de 50A care pana acum mi-a declansat la suprasarcina de 3 ori.

    Doresc sa stiu daca si aceasta siguranta mai buna din punct de vedere al firmei se va decalibra?

    PS declanseaza deorece ma incalzesc electric iar cu cine am reusit sa schimb aceasta siguranta abia mi-a montat-o si pe aia, mai mare nu a vrut sa puna.

    Va multumesc.
  • coby
    Living Legend
    • 21.feb.2012
    • 6868

    #2
    Răspuns la: Suprasarcina siguranta automata

    ce conductori folositi la prize ?
    Si din nimicuri poti face ceva bun .

    Comentariu

    • vlivius1
      Incepator
      • 07.ian.2011
      • 25

      #3
      Răspuns la: Suprasarcina siguranta automata

      Cupru 2.5 mm

      Comentariu

      • Cherubino
        Living Legend
        • 10.iul.2006
        • 1685

        #4
        Răspuns la: Suprasarcina siguranta automata

        In acest caz problema nu este declansarea repetata a protectiei, ci supradimensionarea acesteia foarte mult in comparatie cu siguranta originala. Daca ati avut-o de 32 A, inseamna ca coloana electrica este realizata (probabil) cu cupru de 6 mmp sau aluminiu de 10 mmp. In ambele situatii, conductoarele coloanei se incalzesc anormal atunci cand prin ele trece un curent de lunga durata avand o valoare mai mare de 50 A. Daca nu solicitati un bransament trifazat, cu refacerea corespunzatoare a coloanei, veti avea mari probleme in viitor. Nu mai spun de conductoarele instalatiei interioare, ca nu ati precizat decat sectiunea lor, fara sa ne spuneti nimic despre valoarea protectiilor. Daca acestea sunt mai mari de 16 A, acelasi fenomen de incalzire anormala il aveti si in instalatia din interiorul locuintei.
        Meseriasul care v-a montat siguranta de 50 A a gresit grav acceptand aceasta solicitare din partea dvs. Eu unul n-as fi facut asta chiar daca pierdeam astfel un client si niste bani.
        LARGO AL FACTOTUM

        Comentariu

        • vlivius1
          Incepator
          • 07.ian.2011
          • 25

          #5
          Răspuns la: Suprasarcina siguranta automata

          Am inteles si va multumesc pentru sfaturi.

          Cablul care vine de la stalp este aerian din AL sectiune 10 mmp si are vreo 5 M trasi prin copex pana la BMP , iar coloana de la BMP pana in casa la tablou este din CU 10 mmp , singurele cabluri care nu a vrut electricianul sa le schimbe cu unele de 10 CU sunt acelea scurte dintre siguranta si contor , dupa grosimea lor cred ca sunt de 6mmp CU (sper sa nu fie de 4) dar sunt scurte 20 - 25 cm.

          Dar acea siguranta daca mai declanseaza la suprasarcina se decalibreaza, sau are un descarcator de arc electric ca sa nu deterioreze contactul?

          Comentariu

          • Cherubino
            Living Legend
            • 10.iul.2006
            • 1685

            #6
            Răspuns la: Suprasarcina siguranta automata

            Disjunctoarele de calitate sunt realizate astfel incat sa reziste la multe declansari de suprasarcina fara sa sufere deteriorari sau modificari ale caracteristicilor. Aceasta fraza n-ar trebui insa sa va linisteasca, pentru ca, presupunand ca afirmatia din continutul sau se adevereste, asta nu schimba cu nimic situatia de functionare anormala a instalatiei dumneavoastra. Asadar, presupunand ca noul disjunctor Legrand functioneaza in parametrii proiectati, el va declansa de fiecare data cand curentul care trece prin el va avea o valoare superioara celei de 50 A. In acel moment, conductoarele coloanei electrice vor fi deja calde. Dumneavoastra veti rearma disjunctorul si ciclul de incalzire a conductoarelor se va relua. Aceste incalziri repetate vor conduce la deteriorarea progresiva a conductoarelor in timp.
            LARGO AL FACTOTUM

            Comentariu

            • vlivius1
              Incepator
              • 07.ian.2011
              • 25

              #7
              Răspuns la: Suprasarcina siguranta automata

              Buna dimineata,

              Eu instalatia in casa mi-am facut-o dupa tabelul atasat. Acolo la pagina 6 scrie ca acele cabluri de 10 CU fiind 2 in tub ar trebui sa tina la 55A (mediu ambiant), iar AL la 41A dar acesta de AL este afara in aer liber , sunt doar 5 M prin copex care sunt trasi pe exteriorul casei.

              Acum dupa cele intamplate cu declansarea sigurantei voi regla caloriferele electrice ca in cazul in care sunt pornite toate sa nu depaseasca 50A x 220V = 11 KW. Pot sa fac un test cu cei 11KW sa-i las sa functioneze o ora? In cazul acesta fiind intensitatea nominala siguranta aceea ar trebui sa nu se incalzeasca de loc, sau cel mai probabil sa fie foarte usor calduta.
              Fișiere Atașate

              Comentariu

              • mbostangiu
                Membru Marcant
                • 31.dec.2011
                • 594

                #8
                Răspuns la: Răspuns la: Suprasarcina siguranta automata

                Corect cred ca ar fi sa dimensionati instalatia electrica pornind de la consumator. Pentru calorifere trebuie sa existe circuit separate (vad ca aveti puteri mari si chiar daca sunt mai multe calorifere de 2 kW eu as aloca cel putin un circuit numai pentru calorifere). Astfel pe circuitul respectiv puteti calcula si controla mult mai bine dimensionarea si protectia. Este important sa realizati si selectivitatea protectiei (daca instalatia este proiectata si executata corect, in cazul suprasarcinii declanseaza disjunctorul de pe circuitul care are problema si nu disjunctorul general.
                E bine de stiut ca declansarea prin protectia termica (suprasarcina) apare in jurul valorii de 115% din curentul nominal - pentru 50A rezulta declansare termica incepand cu aproximativ 57.5A (in functie de temperatura ambianta poate declansa mai devreme sau mai tarziu).
                Schimbarea disjunctorului de 32A cu 50A are unele dezavantaje printre care enumar:
                - incalcati contractul incheiat cu operatorul de distributie (depasiti puterea maxima aprobata)
                - va substituiti unui proiectant de specialitate care isi asuma proiectul instalatiei si este responsabil pentru buna functionare a acesteia si in acest fel va asumati anumite riscuri (pe care este foarte probabil sa nu le cunoasteti macar)
                - nu mai aveti certitudinea functionarii corecte ale protectiilor din BMP (pe langa suprasarcina si scurtcircuit, uzual mai exista supratensiune si diferentiala.
                Sunt adeptul DIY si va sfatuiesc sa va implicati cat de mult doriti dar apelati la un profesionist sa proiecteze si sa verifice rezultatele DIY
                “Quality means doing it right when no one is looking.”

                Comentariu

                Procesare...