UPS Centrale Termice

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • electron1
    Incepator
    • 06.nov.2016
    • 1

    UPS Centrale Termice

    Am observat o crestere in randul utilizatorilor de UPS-uri pentru centrale termice. Cum cei care le cumpara, sunt in imensa majoritate oameni fara cunostinte tehnice in domeniu, trebuie lamurite cateva aspecte.
    1. Cum functioneaza un UPS pentru centrala termica
    2. Ce sa asteptam - ce este tehnic obligatpriu pentru bune rezultate in exploatare.
    Un scurt ghid gasiti

    Reproduc pe scurt:

    - Modulul de incarcare a bateriei din sursa trebuie sa fie "inteligent", sa incarce pana la 14.4 v indiferent de capacitatea bateriei regland singur curentul pentru a nu o distruge. Odata bateria incarcata trebuie sa o mentina permanent in jurul valorii de 13.8v. Marea majoritate a UPS-urilor care se gasec pe piata incarca numai la 13.8V, nu urca la 14.4V de aceea timpul de backup scade cu 40% (testat). Sunt si marci/modele care incarca la 14.4v fara a analiza starea bateriei, acelea "fierb" bateria, se gasesc referinte pe internet.
    - Pentru un bun raspuns la impulsul de pornire, este bine ca UPS-ul sa aiba transformator de iesire, preferabil toroidal, la puterea nominala. In acest fel pot suporta varfuri de sarcina la pornire de pana la doua ori puterea nominala, necesare in special pentru motoare. Marea majoritate a celor din piata, chiar daca au transformatoare, acestea sunt mici, unele nu sunt toroidale. Exista si modele fara transformator deloc, cu iesirea direct din tranzistoare tip FET, acelea se ambaleaza termic si nu rezista mai mult de 10-20% peste nominal nici ca impuls de pornire.
    - Este obligatorie deconectarea bateriei in regim de backup cand atinge tensiunea de cca 10.8v pentru a nu se descarca total, caz in care viata i se scurteaza dramatic.
    Despre baterii:
    Contrar unor opinii dealtfel avizate, se pot folosi si baterii normale tip auto in cazul centralelor termice, deoarece panele de curent nu sunt atat de frecvente, in consecinta numarul de cicluri (incarcare-descarcare) nu este ridicat.
    Daca insa panele sunt frecvente si doriti sa folositi "ce trebuie", recomandate sunt bateriile AGM. acestea sunt cele mai robuste si sunt construite cu tehnologia cea mai noua. Nu se mai recomanda baterii cu gel, sunt deja depasite tehnic, cele AGM sunt superioare si in cele mai multe cazuri mai ieftine.

    Cateva raspunsuri la intrebari care se tot repeta pe forumuri:
    I: UPS-ul "fierbe" bateria
    R: Nu are incarcator "inteligent". Returnati, nu se va rezolva niciodata.
    I: Cazanul nu initiaza aprinderea cand este alimentat din UPS (valabil si pentru generator).
    R: Unele cazane necesita nul de lucru sau impamantare pentru initierea arcului electric ce aprinde flacara. Legati una din bornele de iesire (220V) ale UPS-ului (generatorului) la o impamantare. Atentie daca este necesara o anumita conectare la cazan a nulului si fazei, o pastrati.
    I: UPS-ul nu are nul si faza, doar faza, nu stiu care e care.
    R: Intr-adevar, la un UPS de buna calitate, iesirea de 220V este de fapt secundarul unui transformator, nu exista nul si faza. Legati una din borne la impamantare daca este necesar.
    I: Centrala sau UPS-ul intra in avarie cand este cuplat
    R: Inainte de a alege un UPS verificati puterea instalata - pompe+ electronica..etc. Alegeti un UPS cu putere dubla cel mai bine. Este vital sa cumparati un UPS de calitate, cu transformator toroidal la iesire de o putere egala cu cea maxima, pentru ca altfel va trebui sa alegeti unul cu putere mult mai mare care sa reziste fara a intra in protectie la varfurile de sarcina care apar la pornirea oricarui motor (ex: pompe). Transformatorul toroidal permite varfuri de sarcina de pana la 200%.
    I: Pe multe UPS-uri scrie "sinus". Care sunt cele bune?
    R: Exista UPS-uri cu sinus aproximativ (generat in comutatie, arata ca o scarita) si sinus pur, ca in reteaua publica. Asigurati-va ca ceea ce cumparati debiteaza sinus pur. In caz contrar randamentul scade, pompele/motoarele se incalzesc si in timp se pot defecta.

    Daca sunt intrebari referitoare la subiect pot incerca sa raspund.
    Ultima editare de Consultant electrice; 11.nov.2016, 12:49.
Procesare...