Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Prizele si stecherele se incalzesc

Adună
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Prizele si stecherele se incalzesc

  Am cumparat o garsoniera "la cheie", in care instalatia electrica a fost refacuta de la 0 (cel putin asa mi s-a spus, si in aparenta tind sa cred).
  Din pacate, am observat ca dupa folosirea consumatorilor mari (cuptor electric, uscator electric, aspirator etc) stecherelor aparatelor (sau prelungitoarelor, dupa caz) li se incalzesc pinii, si prizele sunt calde, de asemenea.
  Am chemat instalator autorizat, a verificat fiecare priza in parte (Gewiss) sa nu existe contacte imperfecte), a verificat cablurile, atat cat s-a putut), totul pare in regula la prima vedere.
  Mentionez ca nu se intampla intotdeauna, adica posibil ca o priza pe care o foloseam fara probleme sa inceapa sa se incalzeasca, in timp ce alta pe care renuntasem sa o folosesc sa nu mai aiba probleme...nu mai inteleg nimic.

  Din moment ce toate prizele din casa (exceptand AC) sunt pe un singur circuit, voiam sa refac si eu instalatia de la 0, cu cabluri solide de 3x4, cu mai multe circuite, dar stau si ma intreb daca problema e intr-adevar in casa sau poate fi cumva si dincolo de tablou... Blocul e din 1980, ce e dincolo de tablou e ingropat, habar n-am ce fel de cabluri au fost folosite sau in ce stare sunt.
  Exista, deci, posibilitatea, ca problemele sa nu fie din casa, ci de mai departe? Si sa nu imi mai pierd timpul si banii refacand instalatia din casa?

  Multumesc!

 • #2
  Răspuns la: Prizele si stecherele se incalzesc

  Problemele dvs. sunt numai de la aparatele care le folositi, normal ca si prizele au partea lor de vina.
  Daca folositi un consumator "gurmand" si il atasati la o priza care nu corespunde cerintelor, atunci mai mult
  ca sigur ca priza este suprasolicitata.
  Circuitul electric rezista,dar priza cedeaza.
  Este posibi sa aveti circuitul bun, rezista cerintelor, dar prizele nu rezista consumului.
  Daca aveati un consum exagerat pe circuit, trebuia ca siguranta sa intrerupa alimentarea.
  Tot ce spuneti si faceti se trece la DOSAR

  Comentariu


  • #3
   Răspuns la: Prizele si stecherele se incalzesc

   Circuitele de alimentare ale prizelor se fac cu fir de 2,5 nu de 4 sau 1,5. Verificati daca au fost corect dimensionate sigurantele. Prizele sunt originale? Am inteles de la un prieten ca sunt pe piata si prize Gewiss contrafacute,eu nu am intalnit inca,in schimb am montat prize Bticino la care a cedat surubul care strange pe fir,pur si simplu s-a dat peste cap si nu am strans ca "taranu"...

   Comentariu


   • #4
    Răspuns la: Prizele si stecherele se incalzesc

    christianstk
    E bine ca ati deschis aici acelasi subiect pe care l-ati deschis si pe Softpedia, intrucat acolo nu l-ati postat pe aria de electrice, ci pe cea de centrale termice, motiv pentru care toti "desteptii" s-au repezit sa va dea sfaturi aiurea. Eu nu pot decat sa va sfatuiesc sa luati in considerare sfaturile de la postul nr. 42 de acolo, pe care vi le reamintesc si aici:

    "1. În problema încălzirilor, primul pas este verificarea temeinică a strângerii corecte a conductoarelor în bornele tuturor aparatelor electrice (disjunctoare, prize, întrerupătoare), precum și starea conexiunilor din dozele de derivație. În mod normal, această operațiune ar trebui executată în orice instalație electrică măcar o dată la doi ani. Dacă există prize ceramice montate în instalație, acestea trebuie demontate în regim de maximă urgență și aruncate la gunoi, urmând a se înlocui cu prize de calitate (exemple de prize de calitate foarte bună: gamele modulare System sau Chorus de la Gewiss, dar astea necesită montare în doze speciale modulare, sau gama Unica Top de la Schneider, cu montaj în dozele clasice rotunde).
    2. După ce s-au eliminat eventualele contacte slăbite la aparataj, se trece la etapa următoare: verificarea tuturor ștecherelor care se introduc în prizele respective. Aici, încă din start, trebuie eliminate toate ștecherele ceramice și toate blocurile de prize ceramice ale prelungitoarelor. Pur și simplu acestea trebuie demontate și aruncate la coș. Prelungitoarele ceramice se vor înlocui cu altele de calitate (de exemplu cu cele de la Legrand, de la care se poate cumpăra doar blocul de prize și ștecherul, în cazul în care vrei să-ți faci singur un prelungitor și-i montezi tu un cablu de lungime dorită). În acest moment, trebuie verificate și ștecherele turnate ale aparatelor electrice, deoarece și astea pot prezenta probleme după câțiva ani de utilizare. Dacă este nevoie de înlocuirea unui ștecher sau a unui bloc de prize a unui prelungitor, capetele conductoarelor se vor cositori obligatoriu, pentru că doar așa va exista garanția unui contact durabil. Nu se vor sertiza pini terminali în cazul ăsta, deoarece există riscul să nu poată fi introduși în bornele ștecherelor sau ale blocurilor de prize prelungitoare. În cazul în care-ți confecționezi singur prelungitorul, sub nicio formă să nu pui la el cablu cu secțiunea mai mare de 1,5 mmp, deoarece este o supradimensionare inutilă. Cablul de 3x1,5 mmp pozat în aer suportă fără probleme un curent de cca. 19A, mult peste valoarea maximă de 16A admisă la disjunctor.
    3. Dacă ai consumatori de puteri mari (mașini de spălat, cuptor electric, plită electrică, aere condiționate), din păcate nu vei reuși să le exploatezi în siguranță pe un singur circuit de prize. Trebuie neapărat să iei în calcul o minimă extindere a instalației existente cu circuite suplimentare pentru alimentarea acestora, dimensionate în funcție de puterile nominale ale acestor electrocasnice."
    LARGO AL FACTOTUM

    Comentariu


    • #5
     Răspuns la: Prizele si stecherele se incalzesc

     Postat în original de Cherubino Vezi post
     Dacă există prize ceramice montate în instalație, acestea trebuie demontate în regim de maximă urgență și aruncate la gunoi
     Puteti sa ne spuneti de ce

     Comentariu


     • #6
      Răspuns la: Prizele si stecherele se incalzesc

      Postat în original de fanero Vezi post
      Puteti sa ne spuneti de ce
      Probabil pentru ca aparatajul electroc cu izolatori ceramici a ramas in productie doar prin tarile in curs de dezvoltare si la firmele nu prea dezvoltate tehnologic. Nici un brand international din domeniul asta nu mai produce pt utilizatori casnici aparataj cu izolatori ceramici

      Comentariu


      • #7
       Răspuns la: Prizele si stecherele se incalzesc

       Multumesc pentru raspuns.
       Si pentru utilizatori casnici ce firme sa folosim pentru intrerupatoare si prize.
       Ma gandesc ca nu alimentezi mai mult de un cuptor electric, un aparat de aer conditionat, un cuptor cu microunde si alte aparate lectrocasnice mici.

       Comentariu


       • #8
        eu in prima faza cand constat incalzirea stecherelor verific contactele conectorilor cu firele sa fie bine stranse, apoi slefuiesc pinii stecherului cu burete abraziv din cel cu care se slefuiesc tevile de cupru in vederea lipirii si pt slefuirea contactelor prizei folosesc un dorn (o coada de burghiu) de 4,8mm (atat au pinii stecherului tip Schuko) montat intr-o bormasina. Uneori folosesc un burhiu de 4,8mm pus sa se roteasca invers, sa frece doar pe contactele prizei, nu sa muste din material! Desigur fac asta fara curent pe priza!
        Daca dupa lustruirea contactelor constat ca acestea tot se incalzesc desi nu am consumul mai mare pe acestea de 16 Amperi schimb prizele si stecherele, neaparat cu unele fabricate de o firma de renume international din domeniu, Legrand, Schneider, Gewiss, etc si verific ca incalzirea contactelor a disparut. Accept sa fie calde, dar daca contactele metalice frig nu continui sa le folosesc! Vor ceda rapid in cateva zile, indiferent ce marca sunt, daca ajung sa friga la degete pe contacte!
        https://electrifix.ro/resurse-si-inf...techer-schuko/

        eu am ramas impresionat de niste prize Legrand care aveau conectorii metalici din bimetal, lamele din otel pt elesticitate si strangere puternica si pe partea de contact cupru, pentu rezistenta mica si conductivitate mare! Nu prea mi-a placut ca conectarea cu firele nu era cu strangere pe surub ci conectare elastica rapida, dar sigur asta ii asigurau trecerea fara probleme a 16 Amperi cat este maximul admis pe conectorii tip schuko
        Nu mai tin minte ce model de Legrand erau prizele astea cu contacte bimetal otel/cupru dar sigur nu erau din modelele ieftine, de baza
        Ultima editare de Consultant electrice; 03.ian.2018, 19:51.

        Comentariu


        • #9
         Răspuns la: Prizele si stecherele se incalzesc

         Orice incalzire a prizei sau stecherului este din cauza conexiunii proaste intre cele doua!
         Eu folosesc la alimentarea aparatelor de sudura prize vechi, de pe vremea lu' Ceasca...

         Comentariu


         • #10
          Răspuns la: Prizele si stecherele se incalzesc

          Este greu sa incalzesti pinii si lamelele cu consumuri normale chiar si la o priza ieftina de calitate mai slaba. In general aceste produse ieftine cedeaza dupa introduceri si extrageri repetate ale stecherelor.
          Depinde ce intelegeti dvs. prin incalzire - uneori daca este cald sa zicem pana in 40 grade nu prezinta neaparat o problema dar daca spuneti ca se simte si priza calda, deci plasticul ca banuiesc ca nu ati verificat pe partea metalica, conductoare inseamna ca temperatura este mai mare.
          Deasemenea priza poate fi foarte buna, daca veniti cu un stecher prost care are in interior un contact imperfect, caldura se va transmite si catre priza. Orice utilizare indelungata in aceste conditii distruge inclusiv aparatajul de calitate in timp.
          Curentul nu iarta!

          Comentariu

          Procesare...
          X