Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Cum se monteaza temporizatorul de ventilator?

Adună
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Cum se monteaza temporizatorul de ventilator?

  Am cumparat un temporizator de ventilator pentru baie - din Bricostore.

  Problema e ca nu stiu sa il montez.....

  Rusinica....

  Atasez fisierul cu schema pe care o am. Nu am primit din pacate alte explicatii odata cu circuitul.

  Ma puteti ajuta?

  Circuitul acesta are in total 4 fire.

  In schema se vede ca exista o regleta cu 3 fire -
  L N T, adica
  maro albastru rosu adica
  faza nul semnal


  Circuitul mai are un alt fir separat de culoare albastru - probabil nul.

  La ce e bun firul asta?

  Din cate pricep eu, lucrurile stau asa:
  Intru cu faza si nul permanent pe regleta in L si N.
  Cu ajutorul unui intrerupator se "aduce" faza pe semnal, adica pe T.

  Si totusi eu am un singur fir de iesire catre ventilator, banuiesc ca e cel albastru singular, separat. Sa inteleg eu ca faza merge permanent la ventilator, acest temporizator functionand ca un intrerupator pe acel fir albastru de nul.

  Eu zic ca am incercat asa si nu prea mi-a mers.

  Ce parere aveti? Unde am gresit?

  Va multumesc anticipat.
  Stefan

 • #2
  teoretic:
  L intrare tensiune
  N nul
  T temporazitor(iesire)

  daca nu aveti priceperea e bine sa apelati la un electrician.

  ps1. acordati atentie "fir cald" - "nul"...sa fie puse intocmai. daca se inverseaza alimentarea e foarte posibil sa nu mearga.

  ps2. incercati sa nu legati firul cald la iesirea T(deloc), pt ca prin legarea lui si actionarea intrerupatorului se sunteaza intregul circuit.....dar cine stie...poate asa e gandit.


  puneti cateva poze cu porcaria. o sa fie mai usor sa ne dam cu parerea.
  bafta multa

  Comentariu


  • #3
   L=Faza
   N=Nul
   T=iesire faza pe comanda data de temporizator. Probabil iesirea este data prin contactul unui releu.

   Comentariu


   • #4
    Pai tot nu pricep. T-ul acela e iesire? Din ce vad eu in schema eu inteleg ca e intrare pentru a porni declansarea timer-ului.

    Din pacate nu sunt mai multe informatii pe schema. Asa ca nici electricianul nu ar avea mai multe informatii decat aveti voi.
    Stefan

    Comentariu


    • #5
     Sper ca va este de folos ce am gasit pe net.
     Intreaga documentatie se poate descarca de aici: nextsys.ro/produse/nmftr-02

     Comentariu


     • #6
      Ventilarea porneste odata cu aprinderea luminii si continua si dupa stingerea acesteia pe durata prestabilita. Timpul se regleaza cu ajutorul unui semireglabil. Datorita dimensiunilor mici, temporizatorul se poate monta in doza, impreuna cu intrerupatorul pentru lumina.
      L=Faza
      N=Null
      T=iesirea din intrerupatorul care aprinde lampa din baie
      Firul albastru separat vine din contactul "temporizat".
      Dupa parerea mea ventilatorul poate fi legat intre firul albastru separat si N=Null.

      Comentariu


      • #7
       Clarifica te rog, ai deja ventilatorul si ai cumparat un temporizator sau ai cumparat un ventilator cu temporizator inclus.
       Mesajul contine pareri personale, fara pretentii de adevaruri universale.

       Comentariu


       • #8
        Ventilatorul a fost deja cumparat. Nu are temporizator. Am vrut neaparat sa aiba paleti de inchidere. Modelele de ventilator care aveau temporizator nu aveau paleti.

        Asa ca am preferat sa cumpar ventilator separat, care se alimenteaza cu 2 fire si am cumparat si temporizatorul cu pricina din Bricostore.

        Din pacate mai multe informatii nu am nici eu, acest temporizator are in total 4 fire din care 3 sunt la un loc (L N T) si altul albastru care e in cealalta parte a cablajului. Schema de pe temporizator am atasat-o aici. Nu are alte instructiuni, din pacate.

        Mi-am facut o idee cu linkul trimis de colegi. Insa din pacate nu e exact aceeasi structura, nu reusesc sa imi dau seama cum trebuie legat intrerupatorul si ventilatorul in cazul meu. Din ce vad eu in schema lui MaistrulMax, pornirea temporizarii se face prin scurtcircuitarea bornelor 3 si 4.
        Stefan

        Comentariu


        • #9
         Temporizatorul Dvs lucreaza, cred eu, ca un releeu de timp.
         La actionarea intrerupatorului de la baie va porni ventilatorul si va arde lumina. Dupa stingerea luminii ventilatorul va ramane cuplat printr-un contact temporizat in care intra faza de la L si iasa pe firul albastru care e separat. Dupa trecerea timpului prestabilit acest contact se va deschide si va decupla ventilatorul.
         Pentru alimentarea temporizatorului legati faza la L, nullul la N si de la T mergeti cu un fir la iesirea din intrerupator baie. Ventilatorul va avea nevoie de un null care il puteti lua de la borna N iar faza o va primi de la firul albastru.
         Va doresc succes!

         Comentariu


         • #10
          Eu ma gandesc in felul urmator: Ventilatorul se leaga intre firul albastru care este singur si borna inscriptionata cu N. Faza se conecteaza la temporizator la borna L, iar nulul la N. De la firul inscriptionat L mai duceti un fir spre un intrerupator, iar dupa ce a trecut prin intrerupator se duce la borna temporizatorului inscriptionata cu T. Daca doriti sa il legati pe circuitul de lumina lampa se va conecta intre borna T a temporizatorului si firul N. Probabil pe temporizator aveti si un semireglabil din care se poate regla timpul cat sa functioneze ventilatorul dupa intreruperea circuitului dintre L si T respectiv stingerea luminii.
          Curentul nu iarta!

          Comentariu


          • #11
           Postat în original de leon
           Datorita dimensiunilor mici, temporizatorul se poate monta in doza, impreuna cu intrerupatorul pentru lumina.
           Rectific - temporizatorul-(daca dimensiunile permit)- ar trebui montat in doza de legatura a baii care se afla probabil deasupra intrerupatorului.
           Gasesc schema atasata de D-nul Consultant foarte buna.

           Comentariu


           • #12
            Va multumesc foarte mult pentru rabdare.

            La mine situatia e mai simpla - in sensul ca am venit cu doua fire speciale (faza/nul) pentru acest ventilator. Adica nu ma mai incurc cu aprinderea luminii. Voi avea pur si simplu un intrerupator care se ocupa doar de acest ventilator nu si de altceva.

            Din ce sugereaza domnul "Consultant electrice" eu inteleg asa:

            "pornirea" temporizarii incepe imediat dupa scrurtcircuitarea bornelor L si T, adica atunci cand se baga faza pe firul de semnal.

            Eu as fi banuit ca firul albastru care e "singurel" pe cealalta parte a cablajului ar fi nulul. Credeti ca e faza, totusi ? Adica ventilatorul il leg intre firul albastru si nul permanent sau intre firul albastru si faza permanenta ?
            Stefan

            Comentariu


            • #13
             Postat în original de i96nds
             "pornirea" temporizarii incepe imediat dupa scrurtcircuitarea bornelor L si T, adica atunci cand se baga faza pe firul de semnal.

             Eu as fi banuit ca firul albastru care e "singurel" pe cealalta parte a cablajului ar fi nulul. Credeti ca e faza, totusi ? Adica ventilatorul il leg intre firul albastru si nul permanent sau intre firul albastru si faza permanenta ?
             -Dupa parerea mea temporizarea incepe abia dupa decuplarea intrerupatorului care trimite faza la borna T. Scopul acestei temporizari este ca ventilatorul sa mai functioneze un anumit timp dupa ce baia a fost "parasita".
             -In mod sigur pe firul albastru-"care e singurel" va veni faza deoarece acesta vine dintr-un contact care va ramane inchis un anumit timp dupa care va decupla automat. Deci cred ca varianta valabila este legarea ventilatorului intre firul albastru si nul.

             Comentariu


             • #14
              Ca idee lampa din schema data de mine este optionala. Daca doriti puteti pune in loc de comutator un simplu buton. La o apasare ventilatorul va porni si va functiona cat timp este setat temporizatorul. Daca folositi totusi comutator ventilatorul va sta pornit cat timp L si T sunt unite (adica circuitul inchis), iar dupa ce deschideti circuitul ventilatorul va mai functiona cat timp este presetat montajul temporizatorului.
              Curentul nu iarta!

              Comentariu


              • #15
               Am reusit deja ceva ceva.

               Mi-e clar acum ca schema cu pricina nu avea nici o legatura cu realitatea.

               In acel conector cu 3 fire am prins asa:

               - in L - faza permanenta
               - in N - nulul permanent
               - in T vine firul de la L (adica faza) ce trece printr-un intrerupator in prealabil. Deci am legat un fir intre L si T si am pus pe el un intrerupator. In acest fel se primeste un "semnal" pe faza pe borna T.

               Firul albastru care e in cealalta parte a cablajului chiar era nulul actionat de temporizare. Nu degeaba era totusi albastru.

               Ventilatorul a fost legat pe faza permanenta si pe acest fir albastru de iesire care e nul. In traducere, temporizatorul functioneaza ca un "intrerupator temporizat" pe nul - adica pe firul albastru.

               Voi incerca si altfel si va anunt ce am reusit.
               Stefan

               Comentariu

               Procesare...
               X