Dãuneazã sãnãtãții un transformator electric?

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • maxximus
    Incepator
    • 23.iun.2006
    • 13

    Dãuneazã sãnãtãții un transformator electric?

    Recent mi-am construit o casã la țarã, la 15 km de oraș. În curtea vecinului meu, la aproximativ 6-7 metri, este instalat un transformator electric coborâtor de tensiune de la o rețea de medie la una de joasã tensiune(220-380 V). Casa mea are prin construcție și o mansardã care este la același nivel cu transformatorul.

    Din ceea ce am citit, am înțeles cã în procesul de transformare a curentului electric, transformatorul emite unde electromagnetice care pot fi dãunãtoare sãnãtãții (radiații). Ceea ce nu știu este ce valoare au aceste radiații pentru ca ele sã nu fie dãunãtoare sãnãtãții?

    Iar dacã valoarea radiațiilor emise de transformatorul vecinului meu este mai mare de cea admisã de lege, ce ar trebui sã fac?

    Evident cã nu pot sã-mi dãrâm casa, deoarece cei de la ,,Electrica,, mi-au dat aviz de construcție.

    Totuși, eu cred cã trebuie sã existe o soluție, chiar dacã trebuie sã apelez și la justiție.

    Aș dori un rãspuns de la un specialist.

    Mulțumesc anticipat!
    Ultima editare de calin.diaconu; 20.feb.2024, 06:21. Motiv: introducere tag-uri de cautare. Corecturi diacritice.
    ,, Intreaba si ti se va raspunde..."
  • VYS
    Living Legend
    • 19.aug.2005
    • 13007

    #2
    Eu mi-as face griji datorita liniei de transport a tensiunii si nu din cauza transformatorului.
    VYS Blog DIY

    Comentariu

    • faraonu
      Membru
      • 23.oct.2005
      • 207

      #3
      transformatorul respectiv e probabil normal( nu toroidal). pierderile de putere sunt destul de mari( uneori 20%) pentru un astfel de transformator.
      campul electromagnetic( liniile de camp care nu se inchid in miezul magnetic) nu e asa de periculos la un astfel de traf, dar zumzaitul lui este...

      este un zgomot de joasa frecventa ce trece prin orice zid sau prin orice obstacol si se propaga la o distanta de zeci de metri sau sute( pt cele de putere f mare). zgomotul acesta poate provoca stari de neliniste/insomnie si alte stari de inconfort unor persoane sensibile la frecventele joase.

      de obicei acest zgomot nu se aude, el fiind sub limita pragului de jos al auzului uman. totusi efectele lui se vor simti in timp in cazul in care il ai in imediata apropiere.

      un alt factor de neliniste pot sa fie liniile de voltaj mare, 100kv...liniile de voltaj inalt pot provoca niste campuri electrice puternice, care s-a dovedit ca pot provoca halucinatii( in state, unde astfel de linii de high voltage sunt ceva comun ele sunt asociate cu vedenii de genul fantomelor si alte asemenea elemente SF) si alte stari oarecum anormale unei persoane intregi la cap.

      sanatate...

      Comentariu

      • geny
        Membru
        • 30.ian.2007
        • 149

        #4
        Re: dãuneazã sãnãtãþii un transformator electric?

        Postat în original de maxximus
        Recent mi-am construit o casã la þarã, la 15 km de oraº. În curtea vecinului meu, la aproximativ 6-7 metri, este instalat un transformator electric coborâtor de tensiune de la o reþea de medie la una de joasã tensiune(220-380 V). Casa mea are prin construcþie ºi o mansardã care este la acelaºi nivel cu transformatorul.
        Din ceea ce am citit, am înþeles cã în procesul de transformare a curentului electric, transformatorul emite unde electromagnetice care pot fi dãunãtoare sãnãtãþii (radiaþii). Ceea ce nu ºtiu este ce valoare au aceste radiaþii pentru ca ele sã nu fie dãunãtoare sãnãtãþii?
        Iar dacã valoarea radiaþiilor emise de transformatorul vecinului meu este mai mare de cea admisã de lege, ce ar trebui sã fac? Evident cã nu pot sã-mi dãrâm casa, deoarece cei de la ,,Electrica,, mi-au dat aviz de construcþie. Totuºi, eu cred cã trebuie sã existe o soluþie, chiar dacã trebuie sã apelez ºi la justiþie.
        Aº dori un rãspuns de la un specialist.
        Mulþumesc anticipat!
        Cand ai luat autorizatia de construire exista acest transformator? Daca exista, trebuia sa te gandesti atunci la acest aspect, acuma nu mai poti sa faci nimic in acest sens. Oricum campul magnetic al acelui trafo nu este asa de mare incat sa iti faci probleme.

        Comentariu

        • calin.diaconu
          Administrator
          • 17.mar.2005
          • 417

          #5
          Salut, maxximus, ai rezolvat cazul în justiție, sau amiabil?

          Alți forumiști se gândesc ce opțiuni de izolare (fonică) au la dispoziție: https://www.misiuneacasa.ro/forum/ar...i-ghid-complet
          www.calindiaconu.com

          Comentariu

          Procesare...