Instalatie casa noua: circuit iluminat amestecat cu circuit prize

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • dia_styl
    Incepator
    • 27.dec.2018
    • 3

    Instalatie casa noua: circuit iluminat amestecat cu circuit prize

    Buna ziua,
    Ma confrunt cu o problema la care nu gasesc solutie. De curand am cumparat o casa noua (D+P+E) la stadiul ... semi-gri: geamuri, usa, insalatie electrica, sanitara, de incalzire si sapa autonivelanta. Urmeaza sa fac tencuiala si tot ce urmeaza dupa. Problema care am constatat o dupa achizitie la instalatia electrica este urmatoarea. In timpul unei inspectii a casei am observat intr un dormitor de la etaj ca din doza pleaca atat circuitul de bec-intrerupator cat si cel de priza. Am intrebat vanzatorul despre ce este vorba, iar acesta a sunat ELECTRICIANUL care a facut instalatia iar raspuns acestuia a fost sec: Am facut circuite pe fiecare camera (la gramada iluminat cu prizele si tot ce tine de o camera), pentru ca .... "NU MI A SPUS NIMENI CUM VREA SA FIE". Am ramas ... FARA AER auzind acest raspuns. Ce sfaturi imi dati sa fac? Avand in vedere ca inca nu am tencuit, dar prizele merg prin sapa ... ce mai pot remedia sau salva? ce trebuie sa modific? cum? Per total am 6 circuite care pleaca din garajul din demisol si D-zeu stie care unde merge. La parter am living, bucatarie, baie si scarile care duc la etaj, unde, sunt 3 dormitoare, hol si baie.Va multumesc anticipat. Orice parere conteaza.
  • Cherubino
    Living Legend
    • 10.iul.2006
    • 1688

    #2
    Existența în doză comună a circuitelor de iluminat împreună cu cele de prize este normală. Singura obligație este ca aceste circuite să fie separate dpdv electric pe toată lungimea lor. Din descrierea dvs, nu-mi dau seama dacă e separat iluminatul de prize.
    LARGO AL FACTOTUM

    Comentariu

    • dia_styl
      Incepator
      • 27.dec.2018
      • 3

      #3
      Nu a separat deloc circuitele. Concret: în dormitor îmi vine un circuit care se oprește în doza (3 fire de 2.5 multifilar); din acea doza îmi pleacă spre bec, spre întrerupător și spre priza. Toate legăturile vin făcute pe cele 3 fire care vin în doză. Ce înseamnă existenta în doza comuna a ambelor circuite? 6 fire care vin pe același conex din care 3 le folosesc pt circuitul de iluminat și 3 pentru prize sau 2 copexuri a câte 3 fire fiecare, care se întâlnesc în doză și de acolo fiecare pleacă pe circuitul lui?

      Comentariu

      • Cherubino
        Living Legend
        • 10.iul.2006
        • 1688

        #4
        Poate însemna ambele variante, adică fie într-un tub comun, fie în două tuburi distincte.
        Dacă e tras câte un singur circuit, comun pentru prize și iluminat, există trei modalități de remediere a problemei:
        1. Dacă tubul e cu diametru de 20 mm și permite mișcarea conductoarelor, se poate încerca tragerea a încă două conductoare de 1,5 mmp pe lângă cele existente, pe toate traseele dintre dozele de derivație, precum și de la tablou până la prima doză de derivație a fiecărui circuit. Acestea se pot conecta ca un singur circuit de iluminat pentru întreaga locuință. Evident că această variantă este cea ideală și, dacă o puteți pune în aplicare, vă puteți considera extrem de norocos.
        2. Dacă prima variantă nu e aplicabilă (fie diametrul tuburilor este prea mic, fie traseele au mai mult de trei curbe la 90 de grade, fie conductoarele sunt înțepenite din alte motive), puteți executa circuitul de iluminat aparent, în jgheaburi din PVC pozate între dozele de derivație și tablou, cu afectarea de rigoare a aspectului estetic al locuinței.
        3. Dacă pereții nu sunt finisați, același circuit sus-pomenit se poate executa în tuburi îngropate în zidărie. Această ultimă variantă implică executarea unor noi șlițuri în pereți și străpungeri între încăperi.
        LARGO AL FACTOTUM

        Comentariu

        • tymotyman
          Membru Marcant
          • 01.nov.2009
          • 572

          #5
          Cel mai simplu pentru tragerea a inca 2 conductoare ar fi sa legati de cel de impamantare existent,inca 2 fire de 1,5 si unul de impamantare sa il inlocuiasca pe cel vechi. In momentul tragerii se umple bine cu detergent si merge f bine.

          Comentariu

          • mbostangiu
            Membru marcant
            • 31.dec.2011
            • 595

            #6
            In cazul fericit in care firele pot fi trase prin tuburi, din experienta mea singura posibilitate sa suplimentezi circuitele este sa scoti circuitul existent (toate conductoarele) si sa tragi din nou cele 2 circuite.
            Alta solutie ar fi sa cuplezi camerele 2 cate 2 astfel incat sa poti separa cele 2 circuite existente si in final sa ai 1 circuit pentru iluminat la 2 camere si celalalt pentru prize la aceleasi 2 camere. Probabil ca va trebui sa faci ceva trasee noi dar functie de configuratia casei si de traseele existente poate fi o solutie acceptabila. Va fi mai dificil la bucatarie pentru ca acolo trebuie mai multe circuite de prize.
            “Quality means doing it right when no one is looking.”

            Comentariu

            • Consultant electrice
              Moderator
              • 08.nov.2005
              • 3240

              #7
              Nu stiu cum v-ati inteles cu vanzatorul daca este firma sau care este situatia. Am gasit ceva similar intr-un complex rezidential intr-un apartament al unui prieten. Prin masuratori am realizat ce se intampla, era in mare parte si finisat. A facut reclamatie la dezvoltator iar electricienii au venit au spart si au refacut tot pe cheltuiala firmei de constructii. Deranj, nervi dar macar s-a rezolvat. Ca solutie...trebuie incercat in functie de situatia de la fata locului.
              Curentul nu iarta!

              Comentariu

              • dia_styl
                Incepator
                • 27.dec.2018
                • 3

                #8
                In primul rand va multumesc pentru toate sugestiile postate.
                Tinand cont ca e iarna si din cauza temperaturilor negative conductorii din instalatie sunt mai rigizi ... las treaba pentru martie cand se mai incalzeste. Casa in momentul de fata este cu geamuri, usa, instalatii executate (electrica, incalzire, apa), sapa turnata, fara tencuiala si tot ceea ce urmeaza dupa. Acest lucru il cosider un avantaj intrucat in situatia in care nu pot dubla circuitele ... pot suplimenta unele incaperi, zidaria nefiind facuta, dar ... as preferea varianta optima, ceea de a dubla fiecare circuit. Daca tot e frig afara am zis sa fac unele masuratori astfel incat cand vine caldura sa am ideile formate si sa ma apuc direct de lucru, fapt pentru care am masurat fiecare circuir sa vad care unde merge si avem 8 circurite distincte care merg 4 la parter si 4 la etaj respectiv: PARTE [1 bucatarie separat pt plita electrica (conductor de 4), 1 bucaratie (la garamada), 1 baie (la gramada) si 1 living (la gramada)]; ETAJ [1 dormitor (la gramada), 1 dormitor (la gramada) 1 dormitor (la gramada) 1 baie (la gramada).
                Intentionez sa identific cel putin cate un circuit pe fiecare etaj care sa mi permita sa suplimentez cu nou circuit de iluminat care sa mi garanteze minim cate un circuit separat de iluminat pe fiecare etaj iar ca metoda as merge pe cea postat de Tymotyman. Nu zic ca cea postata de Mbostangiu nu e ok, dar neavand experienta necesara ... nu mi pot exprima punctul de vedere. Daca aveti ceva sugestii referitoare la suplimentarea circuitelor cu inca 2 conductori de 1,5 va rog sa ma ajutati, Ma refer la lucrul practic efectiv (de unde incep, cum fac, ce unelte imi trebuie, etc....)
                In situatia in care identific si realizez minim cate un circuit de iluminat pe fiecare etaj .... ma pot extinde in a incerca cat mai multe astfel incat sa nu fiu nevoit sa combin circuitele de iluminat pe camere.
                Va multumesc inca o data si ...... astept cu nerabdare noi sugestii....
                Toata stima

                Comentariu

                • Marius-Ciprian
                  Incepator
                  • 31.mai.2015
                  • 60

                  #9
                  Pai si daca o lasi asa ce ar putea avea? De ce vrei neaparat sa separi circuitele?

                  Comentariu

                  • Consultant electrice
                    Moderator
                    • 08.nov.2005
                    • 3240

                    #10
                    Postat în original de Marius-Ciprian
                    Pai si daca o lasi asa ce ar putea avea? De ce vrei neaparat sa separi circuitele?
                    In primul rand pentru ca este incorect. Acest lucru are de-a face cu dimensionarea protectiilor care vor fi prea mari pentru circuitele de luminispre exemplu sau ca lumina se va stinge odata cu o avarie la un aparat alimentat in priza, lucru care poate genera situatii neplacute.
                    Curentul nu iarta!

                    Comentariu

                    • Marius-Ciprian
                      Incepator
                      • 31.mai.2015
                      • 60

                      #11
                      Se stinge in camera respectiva in cazul avariei. 3x1.5 pe distanta de 1.5 m din doza in intreupator si mai 3 m din doza la bec tine 16A fara probleme. Eu nu vad o problema care sa te faca sa modifici toata instalatia.

                      Comentariu

                      • Vizitator MC1
                        Incepator
                        • 21.ian.2019
                        • 15

                        #12
                        Buna! Pt ca s-ar putea sa ma regasesc in acest topic.
                        Eu am in casa becuri economice in mare parte, dar mi au sarit de 3 ori sigurantele.
                        Ultima editare de Vizitator MC1; 22.mar.2019, 07:45.

                        Comentariu

                        • State.alin
                          Incepator
                          • 12.feb.2020
                          • 1

                          #13
                          Buna ziua,

                          Pornind de la problema lui Dia_styl si raspunsurile lui Marius Ciprian, as avea niste intrebari de ordin tehnic. Nu am nici o pregatire in domeniu, dar incerc sa inteleg un pic cum functioneaza circuitele electrice. As vrea sa trag curent intr-un garaj in care mai si mesteresc.
                          Care e riscul daca circuitul de iluminat nu e protejat (inteleg ca siguranta de 16A ar fi supradimensionata)? Sa se arda becul des, ori sa se arda conductorul pe segmentul doza - intrerupator, intrerupator - bec?
                          Daca pun fir de cupru de 2.5, si pentru segmentul de circuit de iluminat, e mai valabila treaba? Practic atunci ar fi ca o priza la care e bransata o veioza, nu?
                          Iar tu, Dia-styl, cum ai facut pana la urma?

                          Comentariu

                          • VYS
                            Living Legend
                            • 19.aug.2005
                            • 12977

                            #14
                            Nu se intampla nimic important daca ai o sursa de iluminare pe un circuit de priza de 2,5mm, cel mult afectezi becul. Daca tragi un circuit de 2.5 pentru mesteris si pui un bec in garaj, poate merge insa nu face din asta o regula. Daca iti cade siguranta ramai pe intuneric de tot.
                            VYS Blog DIY

                            Comentariu

                            • adi0
                              Incepator
                              • 21.feb.2022
                              • 2

                              #15
                              Va salut!

                              Oarecum, ma regasesc si eu in situatia descrisa in acest thread si nu mi-e clar ce este in neregula cu circuitul de prize comun cu circuitul de iluminat. Eu nu sunt electrician dar am deschis I7-le de curiozitate si am remarcat ca in sectiunea 5.4.1 e specificat foarte succint ca prizele si iluminatul trebuie sa fie pe circuite distincte. Dar fara nicio explicatie din punct de vedere electric. E cineva amabil care poate explica din punct de vedere tehnic de ce nu e buna abordarea? Daca singura explicatie este ca "un scurt la o priza te lasa fara lumina", nu mi se pare un argument solid pentru separarea circuitelor.

                              Si acum sa descriu putin si situatia mea... Am o casa in care am 3 tablouri (parter, camera tehnica si etaj). Per total, sunt vreo 35 de circuite. Monofazicele sunt protejate cu RCBO-uri Siemens de 16A (curba B, tip A). Circuitele trifazice sunt protejate de disjunctoare 4P Hager (curba B). In dormitoare si birou am cate 2 circuite (prize si lumini la comun + aer conditionat separat). In bucatarie am 7 circuite iar pe unul sunt cateva prize si lumini la comun. In sufragerie am 3 circuite iar pe unul sunt cateva prize si lumini. Cam toate incaperile au alimentarile facute cu CYY-F de 4mmp iar din doza de derivatie pleaca CYY-F sau NYM-J de 3x2.5mmp chiar si pentru lumini. Avand in vedere ce v-am descris. la ce probleme sa ma astept?

                              As aprecia orice comentariu referitor la situatia de mai sus.Multumesc!

                              Comentariu

                              Procesare...