Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Iluminat de la 12V sau 230V?

Adună
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Iluminat de la 12V sau 230V?

  Va salut colegi forumisti!

  In vara incep constructia casei, si anul asta nu voi avea curent electric de la retea, pe santier. Singura sursa de care dispun in afara generatorului pe benzina, este un sistem fotovoltaic de pe o rulota, format dintr-un panou de 100W, un acumulator pe gel de 82Ah si un regulator de incarcare de 10A.

  Vreau sa asigur pe teren iluminatul pe timp de noapte,1 sau chiar 2 proiectoare LED 20 W aprox 10h de functionare maxim.

  Nu stiu cum e mai bine, sa fac alimentarea direct de la 12V, sau sa folosesc un invertor 12-220V, si sa merg pe proiectoare la 220 aceeasi putere? Aprinderea si stingerea luminii se va face din exterior de la un intrerupator in carcasa.

  Ma intereseaza sa stiu daca sistemul fotovoltaic poate produce energia necesara. Teoretic da..tinand cont ca nu vor fi alti consumatori ziua, si ma gandesc ca se va reincarca (in zile cu soare mai mult). Apoi, nu stiu care varianta e mai eficienta, consum mai mic si pierderi mai mici, tinand cont de valoarea curentului pentru cele 2 variante, mai mare la 12V si mai mica la 220V.

  Multumesc

 • #2
  Varianta cu 12v e mai economica pt ca invertoarele au un randament mai redus.

  Comentariu


  • #3
   In regula.
   Pe 12V ar veni consum de curent de 1.7Ah /proiector. La 10h/noapte si 2 proiectoare, ar veni cam 50% descarcare din baterie (sau poate nu am calculat bine). Ar fi timp de incarcare a doua zi? Un panou de 100w cat poate sa incarce maxim, mai mult de 5Ah ? Asta daca nu cumva e prea mult pt baterie..

   Comentariu


   • #4
    Presupun ca aveti un regulator de incarcare si indiferent de soare are limitare la incarcare.Toate datele le luati din aceste componente. panou ,regulator si acumumulator. Pe timp de vara treaba e mai simpla .ore multe de soare si noaptea mai mica.

    Comentariu


    • #5
     Apreciez raspunsul dvs! Multumesc.

     Comentariu

     Procesare...
     X