yobit eobot freewallet bgogo digifinex wp fastest cache wp super cache
Urmareste-ne pe Facebook

Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Instalatie electrica noua, circuit comun prize si lampi

Adună
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Instalatie electrica noua, circuit comun prize si lampi

  Buna seara,
  Am niste prieteni care isi renoveaza apartamentul, au angajat un electrician pentru refacerea, de fapt realizarea unei noi instalatii electrice. Am vizitat si eu o data apartamentul respectiv, se incepuse deja lucrarea. Am stat de vorba cu electricianul respectiv, m-am aratat mirat ca din tabloul electric trage un singur circuit (comun) pentru toti consumatorii dintr-o camera,lampi plus prize. In bucatarie sunt:frigider, masina spalat vase, cuptor microunde, hota, alte aparate electrocasnice.
  In camere sunt aparate de aer conditionat, televizor, etc.
  Mi-a replicat ca el a lucrat inainte in Germania, asa se lucreaza acum acolo, ce stiu eu e deja istorie. Adica circuit separat lampi si circuit separat prize. Le-a spus proprietarilor ca el e autorizat, le da o factura, are firma. Eu l-am cautat pe site ANRE, nu l-am gasit. Posibil sa nu fie numele corect sau nu e el autorizat, o avea vreun angajat.
  https://portal.anre.ro/PublicLists/A...ieniAutorizati
  Ma intereseaza daca povestea cu circuitul comun prize+lampi e adevarata, nu prea cred.
  Am mai trecut pe acolo acum 2 zile, instalatia electrica era deja facuta, mai avea de montat cateva prize (in bucatarie sunt vreo 7).
  Ultima editare de altuser; 13.mar.2020, 20:43.

 • #2
  Nu va pot spune cum este in Germania dar atat timp cat lucram in Romania respectam normativele locale. Nu am vazut in tara circuit comun iluminat si prize in domeniul rezidential, mai ales ca avem consumatori mari in bucatarie. Fiecare circuit are o anumita dimensionare.
  Va rog sa cititi si sa respectati Regulamentul Forumului Misiunea Casa!

  Community Manager MC

  Comentariu


  • #3
   In primul rand folositi functia de cautare inainte de a deschide un topic nou, era deja deschis un subiect pe aceasta tema aici:
   https://www.misiuneacasa.ro/forum/fo...-circuit-prize

   Acum sa va raspund si la intrebare. Se practica in alte tari ca unele circuite sa fie amestecate insa exista ceva reguli specifice acolo, adica nu putem lua din Germania si din Romania doar ce ne convine si ce ne usureaza munca si sa combinam solutiile.
   Circuite comune se pot face sa zicem intr-un dormitor unde avem 2, 3 prize cu consumatori mici TV, incarcator de mobil, veioze si lumini. Se va folosi acelasi conductor si la prize si la lumini, adica nu plecam din doza cu 2,5mm2 la prize si 1,5mm2 la lumini. Este ideal sa avem o protectie de valoare mica un B10 spre exemplu care va fi suficienta pentru exemplul nostru si ne va lasa sa utilizam chiar si un aspirator modern in camera respectiva. Daca avem insa si un aer conditionat in camera acesta va avea nevoie de un circuit separat, iar daca deja venim cu un circuit separat putem din start sa respectam regula si sa venim cu circuite dedicate prize si lumini cu protectii adaptate conductoarelor si consumatorilor.
   Este evident ca intr-o bucatarie dotata cu electrocasnice nu se poate merge pe un singur circuit comun prize + iluminat.
   Curentul nu iarta!

   Comentariu

   Procesare...
   X
   sigla BRAT