Sistem fotovoltaic rulota

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • bogdan.sb
    Membru Marcant
    • 23.aug.2006
    • 543

    Sistem fotovoltaic rulota

    Salutare, sunt proaspatul posesor al unei rulote
    Fișiere Atașate
    Ultima editare de calin.diaconu; 06.mar.2023, 18:40. Motiv: Optimizare SEO - adaugare tag-uri
  • bogdan.sb
    Membru Marcant
    • 23.aug.2006
    • 543

    #2
    Urmeaza sa instalaz un sistem fotovoltaic pe rulota. Am citit destul de mult, dar nu m-am lamurit in totalitate.

    Acum vin intrebarile:
    1. panoul (aprox 200-250 w) urmeaza sa fie montat pe acoperis, in plan orizontal. Ce tip sa aleg? Poli sau mono? De ce?
    2. doresc un controler care:
    - sa monitorizeze incarcarea pentru mai mute tipuri de acumulatori selectabil (pb acid sau gel sau li-ion sau...?)
    - sa monitorizeze cantitatea de curent consumat din acumulator si in functie de tipul acumulatorului, sa opreasca alimentarea pentru a proteja acumulatorul cand se ajunge la limita inferioara de incarcare (doresc sa conectez consumatori de 12v, cum ar fi becuri led, cat si un invertor de 220 v) si totodata tensiunea de iesire de 12 v sa fie stabilizata
    - sa fie bun calitativ si sa nu risc sa iau foc....
    - nu ma intereseaza comunicarea prin smartphone, etc...
    3. ce tip de acumulator sa folosesc si de ce (plumb acid / vlra sau gel sau li-ion sau...)?
    4. doresc ca acumulatorul sa poata fi incarcat atat de la panoul fotovoltaic dar, cand conectez rulota la retea 220v (in camping, spre ex), sa fie incarcat de la retea, in mod automat, cand panoul nu mai furnizeaza curent (noaptea, spre ex) si, ideal sa poate fi incarcat si din priza auto 12 v (care exista pe masina) cand rulota se afla in mers si panoul nu genereaza suficient curent - exista controlere suficient de istete care sa faca totul automat? Daca nu, ce device ar trebui sa integrez?
    5. circuitul rulotei de 220v sa nu mai fie alimentat utilizand invertorul, cand rulota este conectata la retea (in camping, spre exenplu) - exista invertoare suficient de istete care sa faca totul automat? Daca nu, ce device ar trebui sa integrez?
    Si nu in ultimul rand, doresc componente de calitate, de la mediu in sus, exclus "chinezarii" noname...

    Aveti sugestii?
    Va rog, raspunsuri avizare si concrete. Multumesc mult.
    Salutare, sunt proaspatul posesor al unei rulote
    Ultima editare de Consultant electrice; 12.ian.2021, 20:43.

    Comentariu

    • Consultant electrice
      Moderator
      • 08.nov.2005
      • 3240

      #3
      Salutare, exista solutii dedicate care fac toate lucrurile cerute de dvs. Va recomand sa studiati aceste produse cu care am lucrat si eu personal si am fost multumit.


      Acumulatorul dvs. e ideal sa fie LiFePo4 dar sunt solutii costisitoare, in general se folosesc baterii AGM sau GEL.
      Nu stiu la ce va referiti exact cu tensiune stabilizata, deoarece nu vorbim de o trecere la continuu de la alternativ. Tensiunea poate varia in functie de tensiunea acumulatorului si de gradul de incarcare a acestuia pe termen lung insa echipamentele nu au probleme in a gestiona aceste diferente de cativa volti.
      Invertoarele se opresc singure cand tensiunea scade sub11.8V in general, pentru alti consumatori mai putin inteligenti exista module care pot deconecta acumulatorul sub un prag de tensiune setat.
      Curentul nu iarta!

      Comentariu

      • calin.diaconu
        Administrator
        • 17.mar.2005
        • 417

        #4
        Salut BogdanSB !

        A trecut ceva vreme de cand ai deschis acest topic interesant, si m-am bucurat să văd că ai primit un sfat competent din partea Consultant electrice Misiunea Casa. Super!

        Între timp, știm cât de mult au evoluat produsele nemților de la VOLTRONIC, sunt una din firmele absolut respectabile din Germania, cu traditie in domeniu ...

        Pentru Forumistii Misiunea Casa interesați de subiectul topicului, credem că vor fi utile sfaturile următoare - ”dacă doriți să instalați un sistem de producere a energiei fotovoltaice pentru o rulotă”:
        1. Dimensionați sistemul corespunzător: Alegeți un sistem de dimensiunea potrivită pentru a asigura suficientă energie electrică pentru nevoile dvs. În general, o rulotă necesită un sistem de 100-400 de wați, dar acest lucru depinde de numărul și tipurile de echipamente pe care le utilizați.
        2. Alegeți un panou solar portabil: Există mai multe opțiuni de panouri solare portabile disponibile pe piață, care pot fi ușor transportate și depozitate în rulotă. Verificați specificațiile și alegeți un panou solar cu o putere corespunzătoare nevoilor dvs.
        3. Selectați un controler de încărcare solară adecvat: Controlerul de încărcare solară este necesar pentru a proteja bateria de supraincarcare sau descarcare excesivă. Asigurați-vă că alegeți un controler de încărcare solară care să fie compatibil cu amperajul panoului solar și cu tensiunea bateriei.
        4. Instalați o baterie adecvată: O baterie este necesară pentru a stoca energia electrică produsă de sistemul solar și pentru a asigura energie electrică în momentele în care panoul solar nu poate produce suficientă energie. Asigurați-vă că alegeți o baterie care să fie compatibilă cu sistemul dvs. solar și care să aibă o capacitate adecvată pentru nevoile dvs.
        5. Instalați un invertor: Dacă doriți să utilizați echipamente care necesită energie electrică la 220V, atunci veți avea nevoie de un invertor. Asigurați-vă că alegeți un invertor adecvat pentru nevoile dvs. și care să fie compatibil cu bateria și controlerul de încărcare solară.
        6. Păstrați panoul solar curat și poziționat corect: Panoul solar trebuie să fie curățat regulat pentru a asigura o producție optimă de energie electrică. În plus, asigurați-vă că panoul solar este poziționat corect pentru a primi lumina solară maximă.
        7. Planificați cu atenție utilizarea energiei: Fiți atenți la cantitatea de energie electrică pe care o utilizați și planificați cu atenție utilizarea acesteia. Încercați să economisiți energie prin utilizarea de echipamente cu consum redus de energie și prin dezactivarea echipamentelor atunci când nu sunt utilizate.
        8. Verificați reglementările locale: Verificați reglementările locale cu privire la instalarea sistemelor de producere a energiei fotovoltaice pe rulote sau camioane. În unele zone, poate fi necesară o autorizație sau un permis pentru a instala un astfel de sistem (cine intreaba la RAR?)
        Așteptăm poze și impresii din călătoriile voastre!
        www.calindiaconu.com

        Comentariu

        Procesare...