Announcement

Collapse
No announcement yet.

Instalatie electrica la casa noua

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Re: Instalatie electrica, casa noua D+P+M

  Originally posted by bebe turlea
  Buna ziua,
  Pot monta intrerupatoare automate F+N cu protectie diferentiala DPNa Vigi(1P+N) pt. fiecare circuit in parte(prize 5 - 20A,iluminat 7-16A),iar pt.protectia aparatelor electrice si electronice pot monta un Descarcator de JT Domae Quick PF .
  Mentionez ca sunt produse de la SCHNEIDER.

  Da poti monta nu te opreste nimeni mai ales ca sunt de la Schneider.Succes si sa pui o poza sa vedem si noi lucrarea.

  Comment


  • multumesc
   o sa va tin la curent

   Comment


   • Va sfatuiesc sa folositi tot aparatajul din gama Domae. Sunt mai adecvate pentru locuinte si mai avantajoase ca pret. Pentru descarcator aveti nevoie si de impamantare! Aveti nevoie de descarcatorul PF 1P+N.
    Curentul nu iarta!

    Comment


    • Este foarte bine ca puneti sigurante diferentiale pe fiecare circuit de prize numai ca I7/2002 spune ca protectia circuitelor din cupru cu sectiune de 2,5 mm2 se face cu sigurante de 16A, iar protectia circuitelor din cupru cu sectiunea de 1,5mm2 se face cu sigurante de 10A.
     Sfatul meu este sa folositi sigurante de 16A in locul celor de 20A, si pentru iluminat de 10A.

     Numai bine.
     Imi place lumina!

     Comment


     • daca inca mai esti la timp fac cum spune colegul komi... pt binele tau si celor care stau langa tine...

      Comment


      • in italia se lucreaza astfel
       circuit lumini- conductor litat 1,5mm de la bec in doza de derivatie se pune si impamantare
       intre dozele de derivatie se foloseste conductor de 2,5mm
       circuit prize-conductor litat 2,5mm de la priza la doza de derivatie
       intre dozele de derivatie se foloseste conductor de 4mm
       pentru lumini este un singur circuit prizele din bucatarie sunt puse pe un circuit iar restul camerelor 2 sau 3 dupa caz alt circuit
       nu se pune circuit separat pentru masina de spalat sau alte chestii care sunt pe la noi chiar si boilerul electric este pe circuitul camerelor

       in tablou
       diferential de 32 a
       disjunctor 10a lumini 1p+n
       disjunctor 16a prize camere 1p+n
       disjunctor 16a prize bucatarie 1p+n
       disjunctor 20a aer conditionat eventual

       si ei au mult mai multi consumatori ca noi si totusi nu pun circuite separate pt 1 priza sau 2 ca la noi
       astept comentarii

       Comment


       • in speranta ca mai urmareste cineva acest topic ... va deranjez si eu cu o intrebare. Am un apartament cu 2 camere si m-am hotarat sa schimb instalatia electrica, este veche, de cand a fost facut blocul, pe celebra panglica de aluminiu. Ce parere aveti de schema atasata? Am si eo o iontrebare ... frigiderul (de pe circuitul verde) este vreo problema daca il montez din doza principala, pe circuitul pe care l-am facut intrerupt sau imi recomandati sa vin cu el pe circuitul cu linia continua? Ce parere aveti?
        Attached Files

        Comment


        • Originally posted by danny_el
         in speranta ca mai urmareste cineva acest topic ... va deranjez si eu cu o intrebare. Am un apartament cu 2 camere si m-am hotarat sa schimb instalatia electrica, este veche, de cand a fost facut blocul, pe celebra panglica de aluminiu. Ce parere aveti de schema atasata? Am si eo o iontrebare ... frigiderul (de pe circuitul verde) este vreo problema daca il montez din doza principala, pe circuitul pe care l-am facut intrerupt sau imi recomandati sa vin cu el pe circuitul cu linia continua? Ce parere aveti?
         Eu nu vad schema...
         E bine sa faci ceea ce stii si sa stii bine ceea ce faci!

         Comment


         • Am vazut schema după ce am postat. Părerea mea este ca in stalaţia este supradimensionata şi mai ales scumpă.
          #Instalatia o faceţi in functie de consumatorii pe care ii aveti, folosind si coeficienti de simultaneitate. Un apartament care depăsete 4,5-5 KW trebuie alimentat triazic.
          #E bine circuitul separat pe diferentiala la masina de spalat.
          #Siguranţa pentru centrala termica e supradimensionata in raport cu consumul centralei
          #nu folosiţi semne conventionale, iar in schema si nu prea se intelege, mai ales că la circuite nu ati respectat culorile de pe sigurante ca sa fie mai inteligibil. În mod normal, fiecare circuit protejat de o siguranta, are un numar şi care numar se regaseste la priza sau elementul de iluminat care sunt pe acelasi circuit.
          # nu inteleg de ce ati ales ca in dormitor fiecare priza sa aiba circuit separat din tablou; cel putin asa se intelege.
          #ca sa puneti o siguranta generala de 25 A in tablou, cea din firida sau din tabloul general ar trebui sa fie de 32 A. Eu vad aceasta siguranţa generala ca fiind inutila.
          # as pune un circuit pentru consumatorii casnici din bucatarie, alt circuit pentru masina de spălat cu siguranţa diferentiala de 30mA, altul pentru o priza la baie(in afara băii) protejata diferential de 10mA, un circuit de lumina de 10A si altul de prize de 16 A care sa fie in tot apartamentul. S-ar mai putea pune un circuit pentru electronice care sa aiba o siguranta 4 4-6 A, adecvata consumului de electronice.
          In acest fel aveti sase circuite pentru un apartament de doua camere.
          Sal'tare!
          E bine sa faci ceea ce stii si sa stii bine ceea ce faci!

          Comment


          • "..Un apartament care depăsete 4,5-5 KW trebuie alimentat triazic..."

           Daca depaseste 6 kW trece la trifazic.

           "..ca sa puneti o siguranta generala de 25 A in tablou, cea din firida sau din tabloul general ar trebui sa fie de 32 A. Eu vad aceasta siguranţa generala ca fiind inutila. "

           In practica, de multe ori siguranta din BMPM ajunge sa fie degeaba, calitatea ei lasand de dorit. E bine ca atunci cand facem vreo interventie asupra instalatiei electrice sa avem de unde sa decuplam acea instalatie.
           Alimentarea centralalei termica si a senzorilor de gaz, trebuie facuta pe un circuit separat. In rest, de acord cu dvs.

           Comment


           • Ca o completare, siguranta pentru centrala nu trebuie sa aiba in nici un caz 16A, ci mai degraba pana in 6A.

            Comment


            • Chiar si sub 6A pentru centrala termica dar se gasesc mai greu
             Sanatate maxima si efort minim!

             Comment


             • Originally posted by bassu
              "..Un apartament care depăsete 4,5-5 KW trebuie alimentat triazic..."

              Daca depaseste 6 kW trece la trifazic.
              # Am spus 4,5-5kw avind in vedere ca apartamentul este vechi si presupun ca alimentarea se face pe coloana Al de 6 mmp care suporta o incarcare maximă de 5750W. Nu stiu in ce condiţii poate schimba coloana, dar cea exitentă presupusa a fi de 6mmp trebuie sa aiba un consum pe o treapta inferioara. In rest, un anume PE spune ca pe monofazic un apartament de doua camere poate sa absoarba monofazic MAXIM 7,5KW. Dar eu nu am ales niciodata limitele: intotdeauna trebuie sa fie si o rezerva pentru dracu' nu doarme niciodată şi are tendinţa de aşi baga coada unde nu-i fierbe oala.
              Desigur exista si aparamente care sunt vechi, dar a căror instalaţie este facuta in aluminiu dar tras in tub de protectie, iar distributia poate că e facuta cu tablouri intermediare pentru doua nivele.
              Parereamea!
              Sal'tare!
              E bine sa faci ceea ce stii si sa stii bine ceea ce faci!

              Comment


              • In toate dosarele pe care le-am dat, tot ce a trecut de 6 kW este trecut din start la trifazic. Acuma depinde si de furnizorul de electricitate. Fiecare are regulile lui. Sau cel putin asa este la CEZ.
               Sanatate maxima si efort minim!

               Comment


               • [quote="bassu
                In practica, de multe ori siguranta din BMPM ajunge sa fie degeaba, calitatea ei lasand de dorit. E bine ca atunci cand facem vreo interventie asupra instalatiei electrice sa avem de unde sa decuplam acea instalatie.
                quote]

                Aceasta pentru ca se intimpla de foarte multe ori ca cel care-şi construieşte, atunci când ajunge la instalaţii să nu mai aiba bani si sa caute ,,ieftinica'' : se apuca de instalaţie electrica interioara fara sa aiba proiect verificat de verificatori autorizaţi conf. Legii 10, de obicei proprietarul la acest stadiu (,,de roşu'') nu prea are el clarificat ce consumatori işi pune in casa ci el vrea prize si lampi de iluminat in anumite locuri mai bine zis pă peste tot. Ca o consecinţa, se pun pe circuite sigurante aiurea, care nu vor declansa la un scurt, iar cind ce face la Electrica cererea pentru puterea absorbita in vederea executarii branşamentului se alege o valoare mai mica a BMP-ului(căci e mai ieftin) şi care face inutile unele sigurante de pe circuite: va declanşa BMP-ul.
                Aici, din aceeaşi motivaţie ca apartamentul este vechi nu poate fi vorba de BMP pentru fiecare apartament la bloc: spatiul este restrins alimentarea edata in buclă şi e posibil ca pământarea sa nu fie in parametri.
                Cine credeţi ca face modernizarea când eu la mine la bloc am stat din aprilie până in noiembrie cu o faza de pe distribuţi anulată pentru aprovizionarea lor nu le-a adus un LF de 63A ca sa il in locuiasca pe cel spart?
                Sal'tare!
                E bine sa faci ceea ce stii si sa stii bine ceea ce faci!

                Comment

                Working...
                X