Announcement

Collapse
No announcement yet.

Instalatie electrica la casa noua

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Originally posted by Baboo
  #Siguranţa pentru centrala termica e supradimensionata in raport cu consumul centralei

  Păi asta spuneam si eu, daca vedeţi, numai ca nu am dat valori. Impărtăşesc ideea D-lului Răducu: sub 6 A. Consumul difera de la centrala la centrala si cel mai bine ar fi de a masura consumul maxim pentru a lua o hotărire corecta.
  Dar cei care şi-au instalat centrale in apartamente vechi, in care nu mai exista posibilitatea de extindere de circuite, ce, au facut circuit separat??? Au tras circuitul separat, aparent dar s-au legat pe siguranţele existente. Eu le-am legat intotdeauna pe circuitul de lumina la care nu era nevoie sa-i supradimensionezi fuzibilele.
  Sal'tare!
  E bine sa faci ceea ce stii si sa stii bine ceea ce faci!

  Comment


  • In Gorj si nu numai a inceput re-mordenizarea distributiei de catre CEZ. Pe scar blocului sau montat BMPM-uri si acuma nu mai este ca inainte, totul facandu-se pe nou si pe alte trasee. Eu spuneam ca e slaba calitatea sigurantelor diferentiale din BMPM-uri care dupa 3-4 interventii, decedeaza. In rest, sunt de acord cu ceea ce spuneti dvs.

   Comment


   • Originally posted by bassu
    In Gorj si nu numai a inceput re-mordenizarea distributiei de catre CEZ. Pe scar blocului sau montat BMPM-uri si acuma nu mai este ca inainte, totul facandu-se pe nou si pe alte trasee. Eu spuneam ca e slaba calitatea sigurantelor diferentiale din BMPM-uri care dupa 3-4 interventii, decedeaza. In rest, sunt de acord cu ceea ce spuneti dvs.
    ok! Mi-a părut bine de conversatie.
    La noi nu au miscat si nici nu cred ca vor misca ceva cu modernizarea.
    E bine sa faci ceea ce stii si sa stii bine ceea ce faci!

    Comment


    • Va multumesc pt sfaturi. Am mai modificat un pic schema. Asa este mai bine? Tabloul va fii unul cu 12 module.
     As mai avea o intrebare ... acele "cerculete" VERZI sunt defapt prizele la frigider, inca nu stiu exact unde o sa vina daca o sa vina langa bucatarie sau in coltul celalalt. De unde ma sfatuiti sa le alimentez?
     Attached Files

     Comment


     • Vad ca va place cu multe sigurante in tablou.
      Eu l-aş pune pe un circuit separat de 6 A, ca frigiderul sa nu ramina nealimentat si sa se strice mincarea sau alimentele atunci cind e scurt pe celelalte circuite si cade tensiunea.
      Sal'tare!
      E bine sa faci ceea ce stii si sa stii bine ceea ce faci!

      Comment


      • Desenul Dvs ar trebui sa ne arate si pe unde e fereastra sau usa si sa fie aratat si traseul pentru fiecare circuit. Traseele de lumina pe unde trec? Luaţi o Agenda Electricianului şi acolo veţi găsi semne convenţionale pentru instalaţii electrice. Puneţi uşi , puneţi ferestre :sub ele stim ca va fi caloriferul si stim cum sa alcatuim traseul.
       Sal'tare!
       E bine sa faci ceea ce stii si sa stii bine ceea ce faci!

       Comment


       • Originally posted by Baboo
        Desenul Dvs ar trebui sa ne arate si pe unde e fereastra sau usa si sa fie aratat si traseul pentru fiecare circuit. Traseele de lumina pe unde trec? Luaţi o Agenda Electricianului şi acolo veţi găsi semne convenţionale pentru instalaţii electrice. Puneţi uşi , puneţi ferestre :sub ele stim ca va fi caloriferul si stim cum sa alcatuim traseul.
        Sal'tare!
        Nu neaparat ca imi place cu multe circuite, dar am zis ca atunci cand o sa mai imi pice o priza, cand face un scurt, ceva sa nu imi pice toata casa, de asta am mai multe circuite de prize.
        Circuitul de lumina o sa vina pe sus, prin pereti, iar cel de prize pe jos, prin sapa.
        Attached Files

        Comment


        • Aveti prea multe sigurnate pt acel apartament.
         Daca totusi vreti neaparat sa pastrati numarul de sigurante, va recomand sa micsorati valoarea lor. Aerului conditionat nu ii trebuie siguranta de 16 amperi. Atunci cand raceste de exemplu consuma undeva pe la 1300 de wati. Impartit la 220 da 5,9 amperi. Deci o siguranta de 10 amperi este arhisuficienta.

         Sau daca tot aveti cate o siguranta de 16 amperi pe prize pentru fiecare camera...legati la ea linistit si aerul conditionat.

         10 A este mare pentru centrala termica. Si de 6 A este mare dar mai mici nu prea se gasesc. Centrala are un consum de maxim 400W.

         La schita atasata eu faceam asa:imparteam casa in doua, holul mare cu sufrageria pe de o parte si restul pe de alta. Si asa rezultau urmatoarele circuite:
         - iluminat doua circuite pe 6 amperi pentru fiecare "aripa" in parte. Mergea si unul pe 10 A dar in caz de ceva sa nu se ia lumina peste tot
         - un circuit pentru prize bucatarie, sig 16 A
         - prize doua circuite, cate unul pentru fiecare parte, sig 16A
         - circuit separat pt cele 2 aere conditionate, siguranta de 16A
         - circuit separat pentru masina de spalat, 16 A
         - si ca siguranta generala as pune un diferential, mai ales daca aveti priza in bai
         - circuit pentru centrala termica, 6 A sau mai mica daca gasiti, dar nu cred


         Calculati consumul care o sa il aveti si puneti sigurantele aferente, nu dupa ureche cum pun multi electricieni...cat mai mare sa nu sara...si are firu de 1,5 la prize...

         Comment


         • Asta e tabloul meu de la mansarda, la o casa P+M. Diferentiala de 25A, 30mA ca siguranta generala, 2 circuite de lumina pe 10A, siguranta 16A pentru masina spalat, 2 circuite de prize pe 16A, impamantare pe toate circuitele. Mai mult decat suficient.
          Attached Files

          Comment


          • Fiecare instalatie este gandita in functie de necesitatile celui care locuieste acolo. In casa sau apt ptr care se proiecteaza acea instalatie.
           CA un mic exemplu, eu unul nu mi-as pune AC-ul pe aceiasi siguranta cu cea pe care este dormitorul. Daca sotia mea vrea sa calce sau sa dea cu aspiratorul si AC-ul merge mi-ar lua ceva sa-i explic ca nu are voie sa foloseasca fierul sau aspiratorul in acelasi moment cu AC-ul ptr ca o sa "sara " siguranta. Dar deh, poate sunt unul din cei carora le place sa doarma in casa si sa manance cald.

           Comment


           • Tocmai de aceea am spus sa isi calculeze consumul care crede ca il va avea. In exemplul dat cu aer conditionat plus fier de calcat...acelasi circuit dar sig de 20A. Mi se pare aiurea ca pt fiecare camera in parte sa faci cate un circuit de priza...cate unul de iluminat...mi se par bani aruncati pe geam aiurea, pe conductor si sigurante. Daca te tine buzunarul...e alta discutie. Am intalnit la cineva cate un circuit pentru fiecare priza din casa si fiecare punct de iluminat. Zici ca era tablou de uzina nu de casa. Daca totusi ti neaparat sa faci circuit separat pentru fiecare camera in parte...pune si sigurantele adecvate.

            Comment


            • Originally posted by andrei_radu
             Tocmai de aceea am spus sa isi calculeze consumul care crede ca il va avea. In exemplul dat cu aer conditionat plus fier de calcat...acelasi circuit dar sig de 20A. Mi se pare aiurea ca pt fiecare camera in parte sa faci cate un circuit de priza...cate unul de iluminat...mi se par bani aruncati pe geam aiurea, pe conductor si sigurante. Daca te tine buzunarul...e alta discutie. Am intalnit la cineva cate un circuit pentru fiecare priza din casa si fiecare punct de iluminat. Zici ca era tablou de uzina nu de casa. Daca totusi ti neaparat sa faci circuit separat pentru fiecare camera in parte...pune si sigurantele adecvate.
             Ce ma sfatuiti, sa pun GENERALA, diferentiala de 25A, si la masina sig simpla bipolara, sau generala bipolara si diferentiala de 16A la masina de spalat?

             Comment


             • Neaparat la masina de spalat 16A, diferentiala.

              Comment


              • Originally posted by bassu
               Neaparat la masina de spalat 16A, diferentiala.
               Am inteles . Atunci o sa raman la schema care am facut-o si la tabloul de sigurante care l-am decis, sa zic asa. Priza frigiderului, de pe hol, o sa o leg cu circuitul de prize din sufragerie.

               Comment


               • Varianta cu diferentiala ca siguranta generala este si ea acceptata, mai mult insa din considerente financiare, dar care isi face treaba bine si asa. Ideal este sa fie pusa o siguranta generala normala si tot ce are legatura cu prize in baie/bucatarie(unde se foloseste apa) sa fie puse pe circuit cu siguranta diferentiala. Adica priza de cabina de dus, de cada cu hidromasaj,de masina de spalat etc sa aibe diferentiala.

                Comment

                Working...
                X