Instalatie electrica la casa noua

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi
  • bassu
    Membru Marcant
    • 25.nov.2008
    • 475

    Daca e sa ne luam dupa ce zice I7 orice circuit care trece de 2Kw trebuie trecut pe circuit separat.
    Daca dvs nu o sa folositi concomitent acele aparate putetis a folositi circuitul existent. Siguranta de 16A este suficienta.
    Nu ridicati valoarea ei pentru ca atunci o sa afectati conductorii.

    Comentariu

    • ucenicul.tanar
      Incepator
      • 25.aug.2009
      • 98

      Conductorii rezista. Conform I7, conductorul de 2.5 mmp de Cu rezista de la 24A la 16A in regim permanent, in functie de cati conductori sunt in acelasi tub.

      Despre consumatori, I7 spune ca pentru consumatorii care depasesc 2.5 KW se face circuit separat.

      Mare atentie insa, punctele cele mai slabe ale unui circuit electric de obicei nu sunt conductorii ci legaturile: innaditurile intre conductori, prinderea conductorului in siguranta, prinderea conductorului in priza, calitatea prizei, calitatea stecherului, prinderea conductorului in stecher, etc.
      It works better if you plug it in.

      Comentariu

      • Paulorossi
        Membru
        • 24.aug.2010
        • 271

        Conform normativului I7,dupa cum spunea si bassu conductorul de sectiune 2,5 mm2 va fi protejat de o siguranta de maxim 16A,vezi tabelul 4.9 de la pagina 62.Desigur ca in anumite situatii densitatea de curent poate fi mai mare,la o temp mai mica a incaperii,dar asta e alta poveste si nu intra in calcul.Chiar si siguranta de 16A de clasa de declansare C nu deconecteaza la 16 A decat dupa 2 ore,la 20A deconecteaza dupa cateva secunde,dar in tot acest timp izolatia poate avea de suferit.In plus te gandesti la o instalatie pe termen lung.Anul viitor poate iti dotezi bucataria cu alte aparate:cuptor cu microunde,toaster,cafetiera,sandwitch maker,etc.La un moment dat se vor aduna prea multe pentru o siguranta de 16 A.
        Deci recomandarea mea ar fi sa alimentezi cuptorul electric,eventual si aprinderea electrica de la plita de gaz de pe un circuit de sectiune 2,5 mm2,iar ceilalti consumatori sa-i alimentezi de pe alt circuit de sectiune 2,5,protejat tot cu o siguranta de 16 A.
        In plus fii foarte atent la punctele slabe sugerate de ucenicul.tanar.
        Succes!

        Comentariu

        • gelusi
          Incepator
          • 15.iul.2006
          • 14

          tub flexibil

          Postat în original de raducu_ilie
          Postat în original de liviu2004
          De ce trebuie ca orice folosit in instalatii sa fie trecut intr-un normativ?
          Cate mii de produse, tipuri, modele ar trebui scrise?
          Devine acest lucru o limitare a concurentei?
          1. Pentru siguranta in exploatare. Pentru siguranta celor care vin incontact cu acea instalatie.
          2. Majoritatea din ele sunt trecute, doar ca sunt "generice".
          3. Nu, nu devine o limitare.
          Eu am facut tota casa prin tub FLEXIBIL Gewiss si s-au urcat niste destepti pe ele cu cateva roabe de cimnet si nu au avut nimic. CURIOS.

          Dupa ce electricienii au terminat instalatia si mi-au numerotat prizele i-am rugat sa aleaga una la nimerela sa o montam prima. Dupa ce au ales o priza ( vre-o 3 cotituri pe un tub cu fi 20 de 38 de metri), i-am pus sa scoata cele 4 fire de 2,5 litat si sa bage altele pe cheltuiala mea.
          Curios iar, a durat 3 minute.

          Am impresia a unii dintre d-voastra va raportati la normative ( parca I7 e din 2002 nu) vechi si vedeti doar drept.

          Daca in UE e voie sa folosesti acest tip de tub flexibil de ce voi in Romania nu il acceptati? Aveti vre-un "distribuitor" mai apropiat?

          Vreau sa vad un electrician care nu vrea sa faca o lucrare de 10.000 RON cu tubul pe care il cer eu. (aici vorbesc de tub de calitate nu tuburile alea de le indoaie un copil de 2 ani).

          Va dati seama ca atunci cand scrieti chestii de tipul "daca nu faceti ca mine o sa va ia foc casa" mai citesc si altii si se sperie aiurea ?

          Eu sunt un client al electricienilor ca oricare altul dar nu ma asteptam sa vad atatea ineptii pe 3 pagini de forum.

          Am facut o casa care are 80 de locuri de priza, 30 de locri de intrarupatoare din care 8 cu 7 posturi, si 65 de locuri de iluminat. Pret 6000 ron pentru manopera. DAR, am pus si eu mana la intins tub, tras fire prin tub si altele.

          Vreti sa spuneti ca daca veniti sa imi faceti o instalatie electrica si eu va intreb ce faceti in fiecare punct nu imi explicati? In caz ca e asa imi pare rau de clientii d-voastra.

          In speranta ca o sa intelegeti ce am vrut sa spun, va rog nu mai speriati oamenii care citesc forumul.
          gelusi

          Comentariu

          • raducu_ilie
            Living Legend
            • 10.apr.2008
            • 1043

            Eu zic sa va vedeti de treburile dvs si sa nu-mi purtati de grija. Asta e una la mana. Apoi, doi la mana, I7 din 2002 este unicul si singurul in vigoare. Ce ati auzit, citit, discutat, despre alt I7 nu exista. Este un proiect care dateaza din 2007 ca sa se modifice I7 dar acela este un proiect. Asa ca pana cand apare altceva ala e baza. Cat despre ce anume ofera clientul, daca nu este conform cu ceea ce zice normativul eu refuz lucrarea. Decat sa fac de la 2 la 7 ani pentru Doamne stie ce, mai bine refuz o lucrare care nu mi se pare ok. E dreptul meu. Dumneavoastra invatati, specializati-va in aceasta meserie si apoi veniti si explicati ce si cum. Pana atunci mai este.
            Cat despre clientii mei, la inceputul lucrarii le explic de fiecare data ce urmeaza sa fac, de ce si mai ales cum, ca omul sa stie. Apoi, la sfarsitul fiecarei lucrari ii eliberez dosarul electric al instalatiei alaturi de factura si garantie. Suplimentar are si un cd cu fotografii ale instalatiei electrice in caz ca se intampla ceva cu mine sau pur si simplu nu vrea sa mai colaboreze sa poata sa stie ce are si cum are in acea instalatie. Nu intru in polemica cu dvs pentru ca nu asta isi propune acest forum. Fiecare face ce stie si cum stie. Stima!
            Sanatate maxima si efort minim!

            Comentariu

            • musu
              Membru Marcant
              • 09.oct.2009
              • 414

              domnule raducu_ilie, eu am incredere ce spuneti pe aici, si va citesc cu placere. Am o mare problema care ma cam macina: cand mi,am facut instalatia electica pe partea de lumina s,a terminat firul acela de Cu de 1,5, iar, electricianul a zis sa nu mai cumpar, ca ramasese din acela de 2,5. Si a pus 2 fire de 2,5. oare ar putea fi vreao problema dintr,asta?

              Comentariu

              • gelusi
                Incepator
                • 15.iul.2006
                • 14

                Postat în original de raducu_ilie
                Eu zic sa va vedeti de treburile dvs si sa nu-mi purtati de grija.
                Nu d-voastra va purtam de grija ci oamenilor care ar dori sa fie informati corect.

                Eu am citit zeci de forumuri/documente pentru a ma informa inainte de a discuta cu un electrician.

                Daca exista un normativ din 1982 tot dupa ala va ghidati?


                Scrie prin normativul ala de sigurante pentru protectia circuitelor de date CAT6(curenti slabi)? si totusi exista sigurante pentru asa ceva. nu ma puneti sa caut ca va demonstrez ca si d-voastra lucrati cu produse de care nu scrie prin normativul respectiv deoarece considerati ca sunt identice cu celele de care scrie acolo chiar daca sunt denumite altfel acum in piata.

                Este forte curios cum va adaptati la noua tehnologie dar ..... nu e bine sa ai tehnologie LED in casa ca s-ar putea sa nu fie ok din punct de vedere a unui normativ din 98 care spune nu stiu ce dracie.

                Daca cineva de la ANRE nu e in stare sa "scrie" un nou normativ pentru ca are 50 de ani si e depasit de ce e nou nu inseamna ca ceea ce exista nu e utilizabil. Lucrez in sistem si vorbesc in cunostinta de cauza.

                si ... nu am vrut sa va ofensez cu nimic ci sa va atrag atentia ca mai exista si alte lucrusi bune aparaute dupa 2002 ...
                gelusi

                Comentariu

                • bassu
                  Membru Marcant
                  • 25.nov.2008
                  • 475

                  In fiecare meserie exista anumite normative dupa care se executa si apoi se verifica integritatea si stabilitatea unui proiect. Daca asta ai, cu asta defilezi.
                  Banuiesc ca nu stii ca daca exista ceva care nu este ca in normativ esti obligat de verificator sa refaci pe cheltuiala propie partea respectiva? Normele respective sunt facute pentru siguranta in exploatare.
                  Acum, daca cei din ministere nui scot un nou normativ care sa contina si referiri la tehnologia actuala nu este vina noastra, a electricienilor ca se intampla asa ceva.
                  Aici discutam cum se fac instalatiile electrice CORECT SI LEGAL. Atat. Si tu ai dreptate afirmand ca sunt atatea lucruri aparute care nu sunt continute in normativele noastre dar legal "ei" au dreptate.
                  Cat despre faza cu comunitatea europeana e cale lunga. Niciodata aia nu au zis ca e obligatoriu sa facem ca ei. Cel mai usor exemplu: tensiunea de 230 V. E usor de zis dar mai greu de realizat.

                  LE - pentru partea de date cautati si cititi normativul I 18 -1 -01 - NORMATIV PENTRU PROIECTAREA ŞI EXECUTAREA INSTALAŢIILOR ELECTRICE INTERIOARE DE CURENŢI SLABI AFERENTE CLĂDIRILOR CIVILE ŞI DE PRODUCŢIE

                  Bafta!

                  Comentariu

                  • Paulorossi
                    Membru
                    • 24.aug.2010
                    • 271

                    Postat în original de musu
                    domnule raducu_ilie, eu am incredere ce spuneti pe aici, si va citesc cu placere. Am o mare problema care ma cam macina: cand mi,am facut instalatia electica pe partea de lumina s,a terminat firul acela de Cu de 1,5, iar, electricianul a zis sa nu mai cumpar, ca ramasese din acela de 2,5. Si a pus 2 fire de 2,5. oare ar putea fi vreao problema dintr,asta?
                    Nu e nici un fel se problema ca s-a pus conductor de sectiune mai mare.

                    Sunt de acord cu parerile d-voastra d-le gelusi.
                    La fel am folosit si eu tub Gewiss experes pentru sapa (sub pardoseala) care rezista la solicitari mecanice mari,au trecut cu roaba plina de beton peste el, tub care e mai bun dpdv al rezistentei mecanice ca si tubul flexibil din metal sau ca si tubul bergman.
                    In plus i-am dat foc cu bricheta si nu s-a intamplat nimic. Deci dpdv calitativ prezinta atat siguranta mecanica cat si termica. Acest tub se foloseste cu succes in strainatate, in special in Italia.
                    Din pacate la noi insa nu este agreeat, iar normativul il accepta restrictionat se pare, doar in anumite tipuri de incaperi si in anumite conditii.
                    Am montat intr-o instalatie doar tuburile de 20 goale totul sub pardoseala,au venit zidarii,au tencuit si am revenit inapoi dupa 2 luni si am tras toate conductoarele cu sarpele de tras fara sa intampin nici cea mai mica problema.

                    Comentariu

                    • bassu
                      Membru Marcant
                      • 25.nov.2008
                      • 475

                      Nu aveti nici o problema cu continuarea cu o sectiune superioara. Este in regula.

                      Comentariu

                      • electricman
                        Membru Marcant
                        • 26.iul.2009
                        • 690

                        Re: tub flexibil

                        Postat în original de gelusi
                        Am impresia a unii dintre d-voastra va raportati la normative ( parca I7 e din 2002 nu) vechi si vedeti doar drept.
                        Daca in UE e voie sa folosesti acest tip de tub flexibil de ce voi in Romania nu il acceptati? Aveti vre-un "distribuitor" mai apropiat?
                        Vreau sa vad un electrician care nu vrea sa faca o lucrare de 10.000 RON cu tubul pe care il cer eu. (aici vorbesc de tub de calitate nu tuburile alea de le indoaie un copil de 2 ani).
                        Va dati seama ca atunci cand scrieti chestii de tipul "daca nu faceti ca mine o sa va ia foc casa" mai citesc si altii si se sperie aiurea ?
                        Eu sunt un client al electricienilor ca oricare altul dar nu ma asteptam sa vad atatea ineptii pe 3 pagini de forum.
                        Ar trebui sa priviti problema si din alt punct de vedere.
                        O firma nu executa instalatiile electrice oricum, deoarece in caz de daune, accidente, incendii, problemele se pun altfel, nu intereseaza pe nimeni ca a executat cu materialele cumparate, recomandate de client.
                        Ai dat garantie?
                        Ai folosit materiale neomologate si agreate de normativele din Romania?

                        ESTI BUN DE PLATA CA SI EXECUTANT, asta ca sa nu mai pomenesc de obligativitatea unui proiect.
                        Siguranta in realizarea si exploatarea instalatiilor electrice.

                        Comentariu

                        • electricman
                          Membru Marcant
                          • 26.iul.2009
                          • 690

                          Postat în original de gelusi
                          Eu am citit zeci de forumuri/documente pentru a ma informa inainte de a discuta cu un electrician.
                          Daca exista un normativ din 1982 tot dupa ala va ghidati?
                          Daca cineva de la ANRE nu e in stare sa "scrie" un nou normativ pentru ca are 50 de ani si e depasit de ce e nou nu inseamna ca ceea ce exista nu e utilizabil. Lucrez in sistem si vorbesc in cunostinta de cauza.
                          Pot sa va spu ca sunt normative din anii aia si da sunt valabile si da ma ghidez dupa ele .Credeti cumva ca formulele de calcul,componenta conductorilor si cablurilor de cupru,aluminiu,etc s-au schimbat?
                          Faptul ca a iesit aparatura moderna,nu schimba cu nimic procedeele de calcul.
                          Si fiindca sunteti din sistem(nu singurul) va anunt ca nu ANRE se ocupa de scrierea normativelor,iar la intocmirea normativelor se tine cont de materialele si aparatura omologata in acel moment,iar daca apar altele pe parcurs ele trebuie omologate de institutele abilitate.
                          Siguranta in realizarea si exploatarea instalatiilor electrice.

                          Comentariu

                          • gelusi
                            Incepator
                            • 15.iul.2006
                            • 14

                            Sunt deacord cu ceea ce spuneti insa ma refeream la "opunerea agresiva" cand cineva vine cu o idee noua.
                            gelusi

                            Comentariu

                            • bassu
                              Membru Marcant
                              • 25.nov.2008
                              • 475

                              gelusi a scris:

                              "Sunt deacord cu ceea ce spuneti insa ma refeream la "opunerea agresiva" cand cineva vine cu o idee noua."

                              Pai poate omul incearca sa explice la fel cum a facut-o si electricman mai sus ca daca NOI gresim asta insemnand ca nu executam conform cu normativele in vigoare, NOI platim. Nu am vazut unde este vorba de agresivitate. Inainte de a deschide o discutie cu cineva din bransa si mai ales sa vii cu ceva care presupui tu ca ar fi altfel, ar fi mai bine sa citesti ce scrie in respectivul sistem. Spunea paulorossi de copex si celelalte. E adevarat ca la altii este folosit intens dar la noi nu este. Si daca este e folosit doar acolo unde specifica I7. Daca de exemplu ai fi avut parte de un verificator care si-ar fi facut teaba asa cum trebuie poate ca multe din zonele instalatiei tale electrice erau acuma inlocuite cu tub bergman. Asta este un punct pozitiv care la altii nu exista. Nu ai ca in proiect, refaci tot. Aici pot sa confirme cam toti care au lucrat pe afara. ma refer la cei care au facut meserie. In rest, ca si tine, asteptam si noi sa vedem ce si cum va fi cu "noul I7" din 2011. Poate...

                              Comentariu

                              • jericho
                                Incepator
                                • 15.dec.2010
                                • 15

                                salutare... m-am inscris pe acest forum fiindca urmeaza sa renovez un apartament de 3 camere, intr-un bloc vechi si as vrea sa incep cu instalatia electrica, insa nu stiu ce sa fac: unii imi recomanda sa o schimb de la 0, altii imi spun ca , daca e buna dupa ce o verific, sa schimb doar duzele si sa mai adaug eventualele prize ce le doresc in plus... voi ce ma sfatuiti? bineinteles, inlocuirea intregii instalatii necesita un efort financiar ridicat pe care as vrea sa-l evit daca e posibil...

                                ps: daca ma hotarasc sa o schimb de la 0, am primit o oferta de 1000 ron schimbat vechea instalatie + 40 ron fiecare priza noua adaugata.. cum vi se pare ca pret? multumesc si astept sfaturile voastre...
                                Multumesc, Mihai

                                Comentariu

                                Procesare...