Instalatie electrica la casa noua

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi

  • mbostangiu
    a răspuns
    Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Instalatie el

    Pe afara nu aveti nimic? Iluminat, pompa apa, poarta, etc
    Incalzirea este cu centrala electrica sau gaz?
    Gatitul este cu plita electrica sau gaz?
    ACM este electica sau gaz?
    Aveti vreun consumator trifazic?
    Aer conditionat?
    E ceva in planurile de viitor? Acum e momentul sa ganditi viitorul

    Lasă un comentariu:


  • helbet
    a răspuns
    Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Instalatie electrica la c

    OK,

    atasez 3 planuri pentru subsol, parter si etaj. Am specificat si numarul de prize si surse de lumina. Nu am figurat pozitionarea acestora intrucat sunt deja cablate si, oricum, ma intereseaza de principiu doar traseele si dimensionarea conductorilor intre panouri..

    Dupa cum am scris pe schema, teoretic pot renunta la panoul de la etaj si pot inlocui panoul de la parter cu unul mai mare, sa zicem de 36T.

    In plus, mai exista un pod mansardabil, care va functiona ca hobbyroom open space. Aici voi avea nevoie de 4 prize duble si 2 surse de iluminat.

    daca este OK ce am atasat, v-as ramane indatorat pentru sfaturi.

    Multumesc!
    Fișiere Atașate

    Lasă un comentariu:


  • mbostangiu
    a răspuns
    Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Instalatie electrica la casa noua

    Eu nu sunt dispus sa va ajut in acest mod. Daca vreti va ofer ajutorul in mod gratuit astfel: trimiteti schitele casei pe niveluri si specificati la fiecare camera pozitionarea prizelor, corpurilor de iluminat, intrerupatoare/comutatoare, tablouri si alti consumatori de energie electrica inclusiv caracteristicile acestora. Astfel va facem partia proiectul instalatiei aici, on line, pe baza informatiilor puse la dispozitie de dvs. Sunt sigur ca veti beneficia si de experienta si sfaturile celorlalti forumisti astfel incat Viena sa fie invidioasa.

    Lasă un comentariu:


  • helbet
    a răspuns
    Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Instalatie electrica la casa noua

    Multumesc pentru raspunsuri.

    I. Daca:

    - as monta 3 sigurante bipolare de 32A in tabloul de la subsol pe post de sigurante generale pentru etaje
    - din fiecare dintre cele 3 as alimenta cate 1 tablou, cu circuite separate (nul, faza, impamantare)
    - in fiecare tablou as avea cate o siguranta diferentiala de 30mA

    ar fi ok?

    II. Inteleg si stiu ca fazele trebuie echilibrate. Teoretic doar la parter as avea consum mai mare (presupunand ca merg simultan masina de spalat, cuptorul, fierul de calcat, microundele..).
    As putea totusi sa merg cu trifazat pana la parter, acolo sa instalez un panou mare din care sa ma duc direct si la consumatorii de la etaj si pod, eliminand astfel tabloul de la etaj. Copexurile de la etaj sunt trase pe jos si urca la panoul de la etaj, deci m-as incadra la lungimea cablurilor pozate prin copex. Astfel as scapa de dezechilibre pe faze. Ar fi mai greu de facut treaba asta, dar ar fi mult mai bine, nu?

    III. In localitatea in care stau eu, toti instalatorii, constructorii, electricienii s.a.m.d. au impresia ca sunt din Viena. Este greu sa gasesti pe cineva in care sa ai incredere ca stie meserie. In schimb te taxeaza exact ca la Viena sau mai mult. De aceea vreau sa fac cat mai multe lucruri singur. Altfel nu stiu cand as termina casa, bugetar fiind.

    IV. Deja am bransament electric, deci nu mai vine nimeni sa verifice instalatia interioara.
    Ultima editare de helbet; 04.mai.2014, 13:29. Motiv: Completari

    Lasă un comentariu:


  • mbostangiu
    a răspuns
    Răspuns la: Răspuns la: Instalatie electrica la casa noua

    Circuitele trebuie sa fie separate. Nu se admite folosirea in comun a nulului pentru 2 circuite monofazice. Inteleg si incurajez DIY dar nu in orice conditii. Va spun asta pentru ca incercand sa va ajut imi dau seama ca va pot indruma gresit din lipsa tuturor informatiilor. Va sfatuiesc sa angajati o persoana autorizata sa va faca un proiect pentru instalatia electrica, oricum va trebuie pentru documentele casei (daca construiti legal). Un proiectant analizeaza toate conditiile existente, toate nevoile dvs. specifice si impreuna realizati instalatia potrivita pentru dvs. In plus proiectantul isi asuma si responsabilitatea proiectului ceea ce e important totusi si nu costa foarte mult daca va ganditi ca statistic majoritatea incendiilor au la cauza instalaltiile electrice necorespunzatoare.

    Lasă un comentariu:


  • bogdan1
    a răspuns
    Răspuns la: Instalatie electrica la casa noua

    Impartirea fazelor nu se face in functie de etaje ci in functie de puterea simultan absorbita de consumatori pe fiecare faza.La o impartire a fiecarei faze pe etaj cum propuneti d.voastra veti creea dezechilibru ,respectiv chiar si caderi de tensiune daca puterea simultan absorbita de consumatorii de pe un etaj depaseste cei 7,5kw instalati pe faza respectiva.

    Lasă un comentariu:


  • helbet
    a răspuns
    Răspuns la: Instalatie electrica la casa noua

    Multumesc pentru rspuns!

    Alimentarea BMPT-ului se face de la o firida situata la 1m distanta. In firida sunt singur pe 3 sigurante de cate 100A. Din cate am inteles, transformatorul din zona nu este foarte bine dimensionat si din aceasta cauza nu se aproba puteri prea mari.. Cred ca am si gresit un pic in momentul in care am solicitat bransamentul (un prieten din apropiere a primit 20A trifazic).
    Oricum, legal sau mai putin legal, voi face cumva sa am o siguranta generala de 32A.

    In casa ar fi intradevar bine sa folosesc 3 bipolare pe post de sigurante pentru cele 3 circuite: subsol, parter, etaj (in configuratia actuala pot sa intrerup toate circuitele in acelasi timp din tetrapolara). Ma gandeam ca sigurantele diferentiale de la parter si etaj sa fie folosite pe post de intrerupatoare pentru fiecare etaj..

    Inteleg ca ar fi ideal sa existe circuite separate pentru panourile de la parter si etaj. Dar nu este suficient sa fie doar faza separata? Intreb pentru ca nulul si impamantarea oricum sunt comune in subsol, iar distantele dintre panouri sunt de 3-4 metri.

    Ar fi bine sa schimb conductorii dintre etaje de la 4mmp la 6 mmp si in acest caz sa folosesc bipolare la subsol de 32A si diferentiale la etaje de 32A 30mA?

    Multumesc!
    Ultima editare de helbet; 04.mai.2014, 08:33. Motiv: Completari..

    Lasă un comentariu:


  • mbostangiu
    a răspuns
    Răspuns la: Răspuns la: Instalatie electrica la casa noua

    Pe circuite monofazice cu FY4 puteti urca cu siguranta pana la maxim 25A. In cazul dvs. as proceda astfel:
    1. As schimba 'cumva' legal siguranta din BMPT (cu acte in regula). Daca nu e posibil legal m-as intreba care este motivul... Daca as monta 32A in BMPT ar urma punctele 2,3,4.
    2. As monta 3 sigurante bipolare de 25A in tabloul de la subsol pe post de siguranta generala si din fiecare dintre cele 3 as alimenta cate 1 tablou.
    3. Fiecare dintre cele 3 tablouri ar avea o diferentiala generala de 25A/30mA (pentru a tine costurile cat mai jos)
    4. Pentru tablourile de la P si E as face circuite de alimentare diferite in tuburi diferite.

    Lasă un comentariu:


  • helbet
    a răspuns
    Răspuns la: Instalatie electrica la casa noua

    Salut!

    Sunt la faza de executie a instalatiei electrice la o casa nou in regim DIY. Sunt convins ca nu este varianta optima si de aceea va cer ajutorul.
    Bransamentul casei este trifazat 16A - aprox. 7,5KW. Intentionez sa schimb ”cumva” siguranta din firida de alimentare cu una de 32A (am deja promisiuni in acest sens).

    In schema pe care o atasez, m-ar interesa, in principiu daca sunt dimensionati corect conductorii care fac legatura intre panourile electrice din casa (am folosit FY 4mmp prin copex).
    Inca mai pot face modificari la instalatie pentru ca nu am tencuit si de aceea v-as ruga sa aruncati un ochi pe schema si sa faceti sugestii de orice fel.

    Multumesc mult!
    Fișiere Atașate

    Lasă un comentariu:


  • raducu_ilie
    a răspuns
    Răspuns la: Instalatie electrica la casa noua

    Bucuresti.

    Lasă un comentariu:


  • Cherubino
    a răspuns
    Răspuns la: Instalatie electrica la casa noua

    Zona geografica

    Lasă un comentariu:


  • adriann
    a răspuns
    Răspuns la: Instalatie electrica la casa noua

    Buna ziua,

    Imi poate recomanda cineva (aici sau in privat) un electrician autorizat foarte bun / firma in care pot avea incredere pentru verficarea (si eventual modificarea) unei instalatii electrice pentru o casa noua (P+M). Instalatia a fost efectuata acum 3 ani (casa ramanand intre timp la stadiul de constructie "la rosu"). Vreau sa ma asigur ca am totul in regula inainte de a continua cu finisarea interioara (sape, pereti etc).

    Multumesc.

    Lasă un comentariu:


  • bubusan
    a răspuns
    Răspuns la: Instalatie electrica la casa noua

    Va salut ,


    Am atasat cateva poze cu tabloul/dozele . Multumesc tuturor ce m-au ajutat: Paulorossi,raducu_ilie,Jan si tuturor celorlalti ce au postat. Eu am tras cablurile si am chemat un electrician pentru legaturi in doze/tablou dedistributie si impamantare.

    Paste fericit!
    Fișiere Atașate

    Lasă un comentariu:


  • Cherubino
    a răspuns
    Răspuns la: Instalatie electrica la casa noua

    Postat în original de cmanica
    @ George
    Nu cred ca a fost asa cifrata exprimarea mea, sau altfel spus, cu greu puteai intelege altceva. In fine, scuze pt inducerea in eroare.

    @ Cherubino
    Iti multumesc pt referirea la acel paragraf din I7. Am inceput cu "Din cate stiu..." - s-a dovedit ca am stiu gresit => greseala mea. Insa nu cred ca am de ce sa-mi cer scuze, fiindca: 1) n-am batut cu pumnul in masa (si nici in piept) ca stiu I7-le pe dinafara, si 2) n-am incercat sa dau jos de pe piedestal pe cineva. Din partea mea cel putin, tonul nu a fost ofensiv, atata timp cat si ceilalti stiu sa comunice nedistructiv.

    Ca sa aduc discutia pe linia initiala, fac precizarile:
    1) NU am nul comun in instalatia mea. Ceea ce inseamna ca respecta normativele, din pct asta de vedere cel putin. Eu unul stiam ca este "recomandat" sa nu fie nul comun, nu ca e chiar "interzis".
    2) singura "derogare", pe care am supus-o discutiei, ar fi fost la un circuit cap-scara, si anume daca pot lua faza dintr-o doza si nulul din alta doza, ambele doze apartinand aceluiasi tablou. Daca as fi fost sigur ca e bine asa, nu mai imi puneam intrebari. Vroiam sa stiu daca se permite in anumite situatii un nul comun pe un traseu dintre 2 doze de ramificatie, si ce riscuri sunt - atat. Sig diferentiala NU e prevazuta pe acest circuit.
    3) nu sustin ca sunt 100% in stare sa proiectez o instalatie electrica perfecta. Sunt inginer in "curenti slabi". Tot ce am facut pana acum a fost sa desenez traseele diverselor circuite, sa ma gandesc la pozitiile diverselor tablouri de sigurante, sa vad unde mi-ar trebui circuite cap-scara, sa estimez costurile materialelor etc.
    Instalatia va fi executata de un electrician autorizat, care va detecta si corecta anumite greseli, daca sunt.

    Avantajele si dezavantajele monofazatului fata de trifazat, le-am primit intre timp, multumesc mbostangiu.
    Mi s-au confirmat niste chestiuni de care am mai citit pe ici pe colo.
    Singurul motiv pt care imi pun problema trifazicului, este ca pot utiliza masini trifazice pt tencuieli mecanizate, si cine stie ce alte masinarii trifazate vor fi disponibile in viitor. Insa chiar si asa, nu cred ca se merita trifazatul.

    Mi s-a clarificat ceea doream. Multumesc pt contributiile la acest topic.

    Va doresc un Paste fericit !
    Paste fericit si tie!

    Lasă un comentariu:


  • cmanica
    a răspuns
    Răspuns la: Instalatie electrica la casa noua

    @ George
    Nu cred ca a fost asa cifrata exprimarea mea, sau altfel spus, cu greu puteai intelege altceva. In fine, scuze pt inducerea in eroare.

    @ Cherubino
    Iti multumesc pt referirea la acel paragraf din I7. Am inceput cu "Din cate stiu..." - s-a dovedit ca am stiu gresit => greseala mea. Insa nu cred ca am de ce sa-mi cer scuze, fiindca: 1) n-am batut cu pumnul in masa (si nici in piept) ca stiu I7-le pe dinafara, si 2) n-am incercat sa dau jos de pe piedestal pe cineva. Din partea mea cel putin, tonul nu a fost ofensiv, atata timp cat si ceilalti stiu sa comunice nedistructiv.

    Ca sa aduc discutia pe linia initiala, fac precizarile:
    1) NU am nul comun in instalatia mea. Ceea ce inseamna ca respecta normativele, din pct asta de vedere cel putin. Eu unul stiam ca este "recomandat" sa nu fie nul comun, nu ca e chiar "interzis".
    2) singura "derogare", pe care am supus-o discutiei, ar fi fost la un circuit cap-scara, si anume daca pot lua faza dintr-o doza si nulul din alta doza, ambele doze apartinand aceluiasi tablou. Daca as fi fost sigur ca e bine asa, nu mai imi puneam intrebari. Vroiam sa stiu daca se permite in anumite situatii un nul comun pe un traseu dintre 2 doze de ramificatie, si ce riscuri sunt - atat. Sig diferentiala NU e prevazuta pe acest circuit.
    3) nu sustin ca sunt 100% in stare sa proiectez o instalatie electrica perfecta. Sunt inginer in "curenti slabi". Tot ce am facut pana acum a fost sa desenez traseele diverselor circuite, sa ma gandesc la pozitiile diverselor tablouri de sigurante, sa vad unde mi-ar trebui circuite cap-scara, sa estimez costurile materialelor etc.
    Instalatia va fi executata de un electrician autorizat, care va detecta si corecta anumite greseli, daca sunt.

    Avantajele si dezavantajele monofazatului fata de trifazat, le-am primit intre timp, multumesc mbostangiu.
    Mi s-au confirmat niste chestiuni de care am mai citit pe ici pe colo.
    Singurul motiv pt care imi pun problema trifazicului, este ca pot utiliza masini trifazice pt tencuieli mecanizate, si cine stie ce alte masinarii trifazate vor fi disponibile in viitor. Insa chiar si asa, nu cred ca se merita trifazatul.

    Mi s-a clarificat ceea doream. Multumesc pt contributiile la acest topic.

    Va doresc un Paste fericit !

    Lasă un comentariu:

Procesare...