Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Instalatie electrica la casa noua

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Mai am o intrebare, daca elimin din aceasta schema siguranta din baia de serviciu parter (C16 10mA), protectia din BMP (C40 300mA) si prot. diferentiala prize (C32 30mA) raman la aceleasi valori sau se modifica si acestea ?

  Comentariu


  • Salut.
   Mai jos ai schema finala.
   La recomandarea ta am eliminat siguranta pt priza baie parter deoarece inteleg ca nu e nevoie de ea.Siguranta din BMP am considerat-o de 40 A 300mA deoarece va fi un bransament nou banuiesc.Se poate opta insa pentru un bransament mai mare sau mai mic, dupa necesitati si viitoarele extinderi, daca e cazul.In functie de distanta de la BMP la tablou si avand in vedere postarea cablului dintre acestea(aerian sau subteran),sectiunea conductorului poate creste sau sa scada dar conductorii folositi din tablou pana la prize/intrerupatoare raman aceeiasi.
   La priza baie de la etaj ai nevoie neaparat de siguranta diferentiala de 16A 10 mA(recomandata) sau 16A 30 mA.
   Nu recomand sa renunti la siguranta generala de pe prize(32A 30 mA),nu inteleg de ce vrei asta.In cazului unui defect aceasta siguranta iti poate salva viata(siguranta salva vita).Te mai zgarcesti la cativa bani?
   Fișiere atașate

   Comentariu


   • Salut, bransamentul va fi unul nou, distanta de la BMP la tablou va fi aerian, in jur de 3m. Nu am zis ca vreau sa renunt la siguranta gen. de pe prize, am intrebat ca daca renunt la acea siguranta ptr priza de baie parter (va fi un circuit minus), se va modifica si puterea sigurantei generale de pe prize (32A 30mA) ? Deci de la tablou la doza si din doza in doza voi merge cu conductor de 2.5mm2 ptr prize si 1,5mm2 ptr iluminat, nu este necesar conductor de 4mm2. Multumesc foarte mult.

    Comentariu


    • Salut.
     In eventualitatea in care renunti la priza de la baie nu se va schimba valoarea sigurantei generale pt prize (32A 30 mA).Conductorii vor ramane ca si in schema.
     Trebuie tinut cont la alegerea bransamentului atat de consumatorii actuali cat si de consumatorii din viitor.Spre exemplu,daca in viitorul apropiat vei opta pt o plita vitorceramica sau plita cu inductie pt bucatarie, aceasta va consuma in regim maxim de exploatare cca 6-7kw.Chiar daca financiar nu ti-o permiti acum,poti sa tragi conductorii pt ea cat e casa in rosu.
     In concluzie,un bransamenet nou se va supradimensiona partial intotdeauna deoarece in viitor vei avea tot mai multe aparate electrocasnice iar instalatia ta electrica trebuie sa faca fata cu succes.Desi pt consumatorii tai actuali(pe care i-ai mentionat) ar fi fost suficient un bransament de cca 5-6 kw(siguranta de 25A) am optat pt un bransament de cca 8kw(40A) avand in vedere consumatorii viitori.Daca insa in viitor o sa ai consumatori mai mari(plita inductie/vitroceramica) o sa optezi pt bransament de 11-12 kw chiar daca momentan folosesti doar 5 kw .In acest caz vei dimensiona si cablul de la bmp la tablou pt bransamentul ales.
     Sper ca ai inteles ideea.
     Mult succes!

     Comentariu


     • Salut, nu o sa-mi pun niciodata plita vitroceramica sau plita cu inductie, voi merge pe butelia cu gaz in continuarae (nu avem conducta gaz in sat), daca nu o sa mai fi nici gaz atunci o soba cu plita + cuptor, pe lemne . Mai tarziu as vrea sa construiesc in continuarea casei o bucatarie de vara, si m-am gantit sa trag de pe acum un circuit de la tablou ptr priza (16A)+unu iluminat(6A) sau poate numai copexul gol fara conductori ca sa nu mai sparg peretii mai tarziu. Multumesc.

      Comentariu


      • Postat în original de stefan1 Vezi post
       sau poate numai copexul gol fara conductori ca sa nu mai sparg peretii mai tarziu.
       parerea mea este sa pui si conductorii sau cel putin sarma aia proprie de tras cabluri, ca daca ai mai mult de doua coturi n-o sa-ti fie usor sa tragi conductorii

       Comentariu


       • Postat în original de da_n Vezi post
        parerea mea este sa pui si conductorii sau cel putin sarma aia proprie de tras cabluri, ca daca ai mai mult de doua coturi n-o sa-ti fie usor sa tragi conductorii

        Mare adevar!
        Sanatate maxima si efort minim!

        Comentariu


        • Da, aveti dreptate, mai bine pun copexu cu conductori cu tot si capetele o sa le izolez si le las asa in doza pana voi construi bucataria.

         Comentariu


         • Salut, am fost astazi si mi-am luat 3 sigurante Schneider, si va rog sa-mi spuneti daca sunt bune conform shitei, 1 ptr baie, 1ptr gen. iluminat si una ptr gen prize, acestea mi le-a dat persoana de la raionul electrice (care mi-a zis ca e inginer electrician), celelalte sigurante le am luate.
          Fișiere atașate

          Comentariu


          • Imi raspunde si mie cineva ?

           Comentariu


           • Dupa parerea mea cea de 32A ar fi trebuit sa fie un diferential. In rest, sunt bune. Desi o sa va ocupe spatiu dublu in tablou.
            Sanatate maxima si efort minim!

            Comentariu


            • I-am aratat schita persoanei din magazin si mi-a dat aceasta siguranta de 32A a spus ca asta este, sa o duc inapoi ?

             Comentariu


             • Binenteles ca DA!
              Sanatate maxima si efort minim!

              Comentariu


              • Postat în original de stefan1 Vezi post
               I-am aratat schita persoanei din magazin si mi-a dat aceasta siguranta de 32A a spus ca asta este, sa o duc inapoi ?
               Nici o siguranta nu e buna.
               Daca te uiti atent in schema o sa vezi ca siguranta de la baie e si diferentiala,deci 16A 10 mA,cea pe care ai cumparat-o tu este doar bipolara 16A fara functie diferentiala,deci nu e buna.La fel si sigurantele generale de pe prize si iluminat care trebuie sa fie si diferentiale.Ale tale nu sunt.
               Iti mai repet de ce ai nevoie:
               - siguranta diferentiala 32A 30mA(generalul de pe prize)
               - siguranta diferentiala 10A 30 mA(generalul de pe iluminat)
               - siguranta generala 16A 10 mA(priza de la baie)
               Mai jos ai un exemplu cu arata o siguranta diferentiala.Orice siguranta diferentiala are un buton de test pe care scrie TEST(vezi foto).Deasemenea mai e marcat si pragul de sensibilitate la declansare in cazul aparitiei curentilor diferentiali.(0,3 A=300mA;0,03 A=30mA;0,01 A=10 mA)
               Mult succes!
               PS:de ce nu ai luat electricianu cu tine?Sper ca nu ai vreo idee...
               Fișiere atașate

               Comentariu


               • Planul electric l-am tras la xerox si am fost cu el la depozitul mat. de const. raionul electrice, acolo era ,,meseriasul DOREL" la care i-am dat planul in mana sa-mi de-a ceia ce-mi trebuie, cu toate ca nu cunosc, dar l-am contrazis un pic ca nu corespund cu cele din plan, la care el mi-a zis :,,eu sunt inginer electrician si stiu ce spun", i-am mai zis sa-mi dea si cele doua sigurante de 2P C6 ptr iluminat (si nu avea) si a zis ca nu se pun de acestea, ci de 2P C10 trebuie ptr lumina. Electrician nu am avut ptr ca eu sunt in spania acum, o sa merg cu ele sa le schimb.

                Comentariu

                Procesare...
                X