Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Instalatie electrica la casa noua

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Răspuns la: Instalatie electrica la casa noua

  Regula zice asa - montarea pe materiale combustibile a conductelor electrice cu izolatie normala, a cablurilor fara intarziere la propagarea flacarii, a tuburilor din materiale plastice, a aparatelor si echipamentelor electrice cu grad inferior IP54, se face interpunand materiale incombustibile intre acestea si materialul combustibil sau elemente de distantare.

  In principiu se pune problema propagarii flacarii - sa nu arda materialul, problema autostingerii - dupa indepartarea flacarii materialul sa nu fie capabil sa intretina arderea si de rezistenta la foc adica un timp de...materialul rezista si ce e in interiorul lui e protejat. La amplasarea pe materiale combustibile, o supraincalzire a conductorilor trebuie sa nu fie capabila sa aprinda tubul si implicit materialul pe care este pozat.
  Curentul nu iarta!

  Comentariu


  • Răspuns la: Răspuns la: Instalatie electrica la casa noua

   Postat în original de ghimarcat Vezi post
   Este vorba de instalatia electrica de la mansarda (material lemnos, deci poate arde) si normativele cer asa ceva...

   Doza se afla pe perete, din ea pleaca tuburi pe tavan spre consumatori (becuri, poate chiar si prize).
   Din ce material trebuie sa fie aceste tuburi?
   Am facut o instalatie in conditii asemanatoare. Am cumparat profil "U" pentru rigips, apoi am taiat fasii de rigips la latimea profilului cu 2cm mai lat. Am fixat profilul "U" pe fasiile de rigips,iar in interiorul profilului am fixat tubul de protectie. Parerea mea este ca toate nenorocirile care se intimpla sunt din cauza sigurantelor supradimensionate. Nu are cum sa se supraincalzeasca un conductor chiar si de 1mm patrat la o siguranta de 6A. O trusa de curent si verificarea sigurantelor daca chiar si declanseaza (se ard) la curentul inscris pe ele evita mari neplaceri.

   Comentariu


   • Răspuns la: Răspuns la: Instalatie electrica la casa noua

    Postat în original de constantin57 Vezi post
    Am facut o instalatie in conditii asemanatoare. Am cumparat profil "U" pentru rigips, apoi am taiat fasii de rigips la latimea profilului cu 2cm mai lat. Am fixat profilul "U" pe fasiile de rigips,iar in interiorul profilului am fixat tubul de protectie. Parerea mea este ca toate nenorocirile care se intimpla sunt din cauza sigurantelor supradimensionate. Nu are cum sa se supraincalzeasca un conductor chiar si de 1mm patrat la o siguranta de 6A. O trusa de curent si verificarea sigurantelor daca chiar si declanseaza (se ard) la curentul inscris pe ele evita mari neplaceri.
    E corect cu profil U, dar eu zic ca e prea scump. Mai bine folosesti copex metalic.

    Comentariu


    • Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Instalatie electrica la casa noua

     Si eu propun folosirea de copex sau teava din metal si nu in ultimul rand folosirea de materiale electrice de calitate.
     De asemenea executarea unei astfel de lucrari sa se efectueze de personal autorizat cu experienta in instalatiile electrice.
     http://www.electricieni-autorizati.ro
     Ultima editare de mariuselectric; 22.apr.2013, 17:35.

     Comentariu


     • Răspuns la: Răspuns la: Instalatie electrica la casa noua

      Postat în original de constantin57 Vezi post
      ... Parerea mea este ca toate nenorocirile care se intimpla sunt din cauza sigurantelor supradimensionate. Nu are cum sa se supraincalzeasca un conductor chiar si de 1mm patrat la o siguranta de 6A. O trusa de curent si verificarea sigurantelor daca chiar si declanseaza (se ard) la curentul inscris pe ele evita mari neplaceri.
      Fiindca s-au adus in discutie 2 probleme importante-sigurantele supradimensionate si verificarea protectiilor (as spune si nu numai)- permiteti-mi sa completez si eu subiectul cu cateva pareri (sa sfaturi, cine stie?).
      In primul rand, consider ca punctele cele mai vulnerabile ale unei instalatii sunt conexiunile, fie ele in dozele de derivatie sau la bornele aparatajului. In ultimii ani se folosesc pe scara larga o serie de gadgeturi in materie, care promit siguranta in exploatare, precum si o productivitate mare la executie si simplitate la montaj (reglete, morsete, conectori WAGO, etc). Parerea mea este ca, atunci cand avem de-a face cu o instalatie electrica ce deserveste o cladire din lemn, cuvantul de ordine nu ar trebui sa fie rapiditatea in executie, nici productivitatea muncii (mai ales daca ne facem singuri instalatia si nu sta nimeni cu ochii pe ceas sa normeze in cat timp terminam de executat conexiunile intr-o doza),ci siguranta absoluta in exploatare si evitarea supraincalzirilor periculoase. In aceasta situatie, cred ca ar trebui sa punem mana pe letcon (fludor si colofoniu se gasesc din belsug in magazine si nu sunt scumpe) si sa cositorim cu simt de raspundere toate conexiunile din dozele de derivatie. O conexiune cositorita executata corect si izolata corespunzator poate fi mai rezistenta in timp decat restul instalatiei (m-am convins de acest adevar in decursul anilor de experienta practica in domeniu). In ceea ce priveste conexiunile la bornele aparatajului, aici trebuie alese acele aparate care sa aiba o suprafata de contact cu conductorul a bornelor de racord cat mai mare (ideale sunt cele care permit conectarea conductoarelor sub forma de ochi si / sau mentinerea presiunii pe contact prin elemente elastice gen saibe grower, suruburi cu striatii, etc.)
      Legat de problema alegerii sectiunii conductoarelor si a valorii protectiilor, I7 ne recomanda ca, in cazul instalatiilor pozate pe materiale combustibile, sa incarcam conductoarele cu circa 85% din valoarea curentului maxim admisibil determinat conform metodologiei prezentate in anexe. Pentru cei mai putin familiarizati cu normativul, situatia ar fi cam asa : la o sectiune minima de 1.5 mmp cupru (admisa pentru circuite de iluminat), putem monta o siguranta de maximum 10A, iar la o sectiune minima de 2.5 mmp cupru (admisa pentru circuite de prize), valoarea sigurantei poate fi de maximum 16 A.
      In conditiile instalatiei electrice pe lemn si in conditiile recomandarii facute in I7, ar trebui ca valorile protectiilor sa fie de maximum 6 A pe iluminat si 10 A pe prize. In aceste conditii, cum am putea sa ne satisfacem necesitatile de consum fara sa ne decupleze sigurantele la fiecare sfert de ora? De exemplu,prin realizarea mai multor circuite de prize (eventual fiecare incapere cu circuitul sau de prize distinct). La iluminat situatia e ceva mai simpla, din cauza scaderii puterilor instalate in ultimii ani prin aparitia becurilor economice si a celor cu LED, dar si aici cei putin mai "scrupulosi" pot sa faca circuite de iluminat separate pentru fiecare incapere, protejate cu disjunctoare de valori foarte mici (2-3 A).Nu este de neglijat nici protectia la curenti diferentiali reziduali, care trebuie pusa inclusiv pe iluminat (eventual chiar printr-un singur dispozitiv cu sensibilitatea de 30 mA montat ca intrerupator principal in tabloul de distributie finala).
      Nu in ultimul rand, nu trebuie neglijata problema mentenantei (care, din pacate, cred ca in proportie de 90% nu se face in instalatiile casnice). Nu e mare lucru ca, chiar daca nu suntem mari specialisti, o data pe an sa decuplam complet curentul in instalatie, sa ne echipam cu 2-3 surubelnite de calitate si de diferite calibre, si sa strangem "cu simt de raspundere" toate suruburile conexiunilor, precum si pe cele ale stecarelor care nu sunt turnate.
      Sunt acestea cateva reguli "de buna practica" (ne-exhaustive) care nu sunt deloc complicate si care ne vor da certitudinea ca instalatia noastra este sigura.
      LARGO AL FACTOTUM

      Comentariu


      • Răspuns la: Răspuns la: Instalatie electrica la casa noua

       Salutari ...este vorba de o instalatie electrica la o casa noua cu parter etaj si mansarda cu executia prin sapa cu citeva trasee prin pereti ( de urcare spre etaj si mansarda ) cu trasee prin copex si curent trifazic...
       am nevoie de citeva sfaturi....
       Exista cablul masiv de bransare din aluminiu cu 5 fire de 16 sau 25 ( nu stiu exact ) .Vreau sa-l introduc in casa printr-un tub de protectie ( va fi greu de schimbat vreodata ,avind un cot la 90 grade ) si sa fac o doza de legatura spre cele 3 tablouri din casa . (voi duce trifazic la fiecare tablou ) . Vreau sa ramific din aceasta doza spre cele 3 tablouri fara sa mai trec tablourile de la etaj si mansarda prin siguranta generala a taboului de la parter . Fiecare tablou va avea propria siguranta generala . este bine asa ?
       Cum pot face aceasta ramificatie tinind cont ca curentul este trifazic si sunt 5 fire . ce tip de reglete ( cu surub ) sa folosesc care sa aiba o intrare si 3 iesiri . Adica intra o faza de la contor si ies 3 = tablou parter +tablou etaj+tablou mansarda
       Spre tablourile de la etaj si mansarda sa folosesc cablu de 4 . Ce diametru de copex sa folosesc pentru 5 fire de 4 ?
       Ca generala pentru curentul trifazic sa folosesc siguranta tetrapolara sau trifazica si nulul de lucu sa-l pun pe bara ?
       mersi de raspunsuri....
       Ultima editare de dali; 16.aug.2013, 13:29.

       Comentariu


       • Răspuns la: Instalatie electrica la casa noua

        Intre timp am gasit acest ,,separator de sarcina " ( asa zic ei ) cu care o sa fac distributia cablurilor de la conductorul masiv cu 4 fire de 16 ( 3 faze + nul lucru ) spre cele 3 tablouri ,cu conductor de 4
        Fișiere atașate

        Comentariu


        • Răspuns la: Instalatie electrica la casa noua

         "Separator de sarcina" este cu totul altceva. La distribuitorul Schneider din orasul meu, ceea ce ati pozat mai sus se numeste "bloc de conexiuni". Probabil comerciantii cei "destepti" au confundat la traducere notiunile de "separare" si "distributie".
         Imi cer scuze daca am batut campii intr-o anumita masura, dar ma deranjeaza traducerile astea (din ce in ce mai multe la numar!) facute in bataie de joc.
         LARGO AL FACTOTUM

         Comentariu


         • Răspuns la: Instalatie electrica la casa noua

          Nu este nici o problema .....important ( pentru mine ) este daca il folosesc si isi face treaba bine ......se poate monta si in tablou pe sina dar cred ca o sa-i fac o doza ceva mai jos sub tablou de unde ma ramific spre cele 3 tablouri din casa ( ca sa nu mai urc cu cablul masiv asa mult pe perete ,la tabloul de la parter....cam 2,30 m ....o sa fie pe la 0,30 instalatiile fiind prin sapa )
          Exista cablul masiv de bransare din aluminiu cu 5 fire de 16 sau 25 ( nu stiu exact ) .Vreau sa-l introduc in casa printr-un tub de protectie ( va fi greu de schimbat vreodata ,avind un cot la 90 grade ) si sa fac o doza de legatura spre cele 3 tablouri din casa . (voi duce trifazic la fiecare tablou ) . Vreau sa ramific din aceasta doza spre cele 3 tablouri fara sa mai trec tablourile de la etaj si mansarda prin siguranta generala a taboului de la parter . Fiecare tablou va avea propria siguranta generala . este bine asa ?
          Spre tablourile de la etaj si mansarda sa folosesc cablu de 4 . Ce diametru de copex sa folosesc pentru 5 fire de 4 ?
          Ca generala pentru curentul trifazic sa folosesc siguranta tetrapolara sau trifazica si nulul de lucu sa-l pun pe bara ?
          mersi de raspunsuri....

          Comentariu


          • Răspuns la: Instalatie electrica la casa noua

           Blocuri de distributie etajata, se numesc piesele in discutie; gama cuprinde blocuri cu 2, 4 P, pana la 630A.
           Ultima editare de IancuMIC; 17.aug.2013, 11:25.

           Comentariu


           • Răspuns la: Instalatie electrica la casa noua

            Va salut !


            Am o casa din lemn cu parter format din hol , bucatarie , sufragerie , birou , baie , mini camera tehnica si etaj format din 3 dormitoare, baie si hol .In mare parte , casa am construit-o noi cu ajutorul informatiilor de pe diferite forumuri.

            Instalatia electrica as vrea sa o fac cu un specialist in domeniu insa vreau sa ma documentez cat mai bine .
            BMP-ul este situat cam la 150m de casa , de la el am venit cu cablu acyaby 3x35+16 pana la intrarea in casa (atat a ajuns) , pe casa am pus o caseta metalica pentru exterior/siguranta 4P de 50A din care o sa plec catre tabloul din casa cu cablu cyaby de 4x10.
            Siguranta in BMP este de 50A trifazic. Eu am cerut 20kw putere absorbita dar cred ca siguranta suporta mai mult .

            In casa , vreau sa montez 2 tablouri de distributie cu urmatoarele circuite :
            Parter
            Centrala electrica 18 kw , sig tetrapolar 30a , cablu cyyf 4x6
            Boiler electric 2 kw, sig 16a
            Circuit camera tehnica, sig 16a
            Hidrofor/Pompa 1.5 kw,sig 16a
            Plita electrica 7 kw , tetrapolar 16 a , cyyf 4x4
            Cuptor electric 3 kw,sig 16a
            Frigider 0.5 kw ,sig 16a
            Masina spalat vase bucatarie ,sig 16a
            Circuit prize sufragerie 3 buc ,sig 16a
            Circuit masina spalat 2 kw ,sig 16a
            Circuit prize birou 3 buc ,sig 16a
            Circuit iluminat exterior x 4 lampi ,sig 16a
            Circuit priza exterior ,sig 16a
            Circuit iluminat interior ,sig 16a
            Etaj
            Circuit 3 prize dormitor ,sig 16a
            Circuit 3 prize dormitor ,sig 16a
            Circuit 3 prize dormitor ,sig 16a
            Circuit prize hol 2 bucati ,sig 16a
            Circuit AC ,sig 16a
            Circuit iluminat ,sig 16a

            Spuneti-mi va rog :
            - circuitele vi se par corect dimensionate
            - pe care circuite trebuie sa pun siguranta diferentiala , as vrea sa pun una generala insa 4P de 50a cu 30ma nu am gasit pe nicaieri , stiu ca se recomanda cat mai multe dar bugetul nu ma ajuta. Am vazut sig 4P de 40a/30 ma dar nu as vrea sa-mi reduc singur puterea acordata.
            - recomandati-mi va rog un intrerupator general pt supratensiuni , trifazic , siguranta din cutia metalica de pe casa este moeller - se gaseste o solutie care sa lucreze cu acest tip?Cablul de bransament este destul de lung si ma gandesc sa nu-l sectioneze cineva si sa-mi distruga tot in casa .
            - descarcator de supratensiuni atmosferice folositi ? ce model e bun pentru trifazat . Impamantarea am facut-o perimetral fundatiei cu 6 tarusi si platband , in viitor vreau sa montez paratrasnet , greseala mea e ca am lasat doar 2 buc de platbanda iesite din pamant in diagonala . PMa pot lega de o singura bucata de banda zincata pentru impamantarea tablourilor din casa si paratrasnet?

            Pentru instalatie o sa folosesc cablu cyyf in copex metalic 3x2,5 pt prize, 3x1.5 pt iluminat, 4x6 pt centrala electrica de 18kw , 4x4 pentru plita electrica de 7 kw.

            Multumesc pentru timp/raspunsuri !

            Comentariu


            • Răspuns la: Instalatie electrica la casa noua

             Salut
             Recomandarile mele sunt:
             Parter:
             -Centrala electrica 18 kw , siguranta tetrapolara 32 A , cablu cyyf 4x6(nu exista de 30 A)
             -hidrofor/pompa,as monta o siguranta de 10 A in tablou(cablu cyyf 3x1,5 mm2)si ,in aval,un un disjunctor magneto-termic intr-o cutie langa hidrofor sau doar un disjunctor magneto termic in tablou daca stii exact puterea pompei/hidroforului(sau mai exact curentul nominal).Daca consideri ca pompa/hidrofor va depasi in viitor 2,5 kw e bine sa pui cablu 3x2,5 mm2,dar momentan protejat doar printr-o siguranta de 10A sau disjunctor magneto-termic.
             -Plita electrica 7 kw , tetrapolar 16 a , cyyf 4x2,5 mm2( e suficient cyyf 4x2,5 poate duce pana la 10 kw)
             -Frigider 0.5 kw ,siguranta 6 A sau maxim 10 A(cablu cyyf 3x1,5 mm2).Nu se justifica cablu cyyf 3x2,5 mm2,nici siguranta de 16 A,si in opinia mea nici siguranta separata doar pt frigider.
             -Masina spalat vase bucatarie ,siguranta 10 A(cablu cyyf 3x1,5 mm2).Nu se justifica cablu cyyf 3x2,5 mm2,nici siguranta de 16 A atata timp cat puterea instalata nu depaseste 2 kw
             -Circuit masina spalat 2 kw,siguranta 10 A(cablu cyyf 3x1,5 mm2).Nu se justifica cablu cyyf 3x2,5 mm2,nici siguranta de 16 A
             -Circuit iluminat exterior x 4 lampi ,siguranta 6 A(cablu cyyf 3x1,5 mm2).Nu se justifica cablu cyyf 3x2,5 mm2,nici siguranta de 16 A cat timp puterea instalata a lampilor nu se depaseste 1,2 kw.Daca puterea instalata a lapilor depaseste 1,2 kw dar nu mai mult de 2,5 kw atunci se va monta siguranta de 10 A.La fel si cu Circuit iluminat interior.Personal as comasa toate lampila interior+exterior pe o siguranta de 10 A,(cablu cyyf 3x1,5 mm2) din motive de economie dar si datorita faptului ca probabilitatea unui defect/deranjament este minima daca lampile se vor monta corect.

             Etaj
             NU inteleg de ce prizele din fiecare camera sunt pe o siguranta de 16A.Doresti,in caz de nevoie, sa folosesti un radiator electric pt fiecare camera?Alfel nu se justifica.Desigur,ca ideal ar fi ca fiecare priza sa fie protejata de cate o siguranta dar acest lucru atrage dupa sine costuri uriase.Personal,daca nu se doreste utilizarea in acelasi timp a consumatoilor mari,cum sunt radiatoarele electrice,in fiecare camera,as recomanda comasarea circuitelor,asfel:
             - Doua dormitoare,fiecare cu 3 prize/dormitor ,sig 16 A( o singura siguranta va deservi ambele dormitoare)
             - Celalalt dormitor+hol,sig 16 A( o singura siguranta va deservi atat holul cat si dormitorul)
             - Circuit iluminat,siguranta 6 A(cablu cyyf 3x1,5 mm2).Nu se justifica cablu cyyf 3x2,5 mm2,nici siguranta de 16 A cat timp puterea instalata a lampilor nu se depaseste 1,2 kw.Daca puterea instalata a lapilor depaseste 1,2 kw dar nu mai mult de 2,5 kw atunci se va monta siguranta de 10 A
             -Circuit AC ,siguranta????-problema discutabila deoarece trebuie stiu puterea electrica a climatizorului.In functie de puterea electrica se va dimensiona circuitul si siguranta.Teoretic ar fi suficient 16A(daca e pt tot etajul) dar e posibil,daca se va folosi doar pt o anumita parte a etajului sa fie suficient 10 A sau chiar 6 A si implicit cablu cyyf 3x1,5 mm2.Ideal ar fi sa stiti ce va deservi si facut un calcul termic,in functie de aceasta se va alege o statie de AC pt care se va cunoaste puterea instalata si implicit se va putea dimensiona circuitul si siguranta corespunzatoare.

             Recomandari:
             -incercati sa folositi minim doua sigurante diferentiale-una care alimenteaza partea de forta,prize si una care alimenteaza doar partea de lumina.Asa in eventualitatea unui defect ce implica declansarea sigurantei diferentiale,nu veti ramane total in bezna.
             -daca intentionati sa montati prize in baie,acestea se vor monta in zona cea mai putin expusa la umiditate.Recomand ca toate prizele din baie sa fie minim IP55,protejate printr-o siguranta diferentiala separata de maxim 30 mA curent de defect.
             - in principiu,in BMP ar trebui sa fie intrerupator general conectat la o bobina de detectie supratensiuni MSU de natura de comutatie sau lipsa nul>255 V.Acest lucru este responsabilitatea furnizorului.Furnizorul este obligat de lege sa furnizeze tensiunea de alimentare la niste parametrii stabiliti prin normative.Daca tu nu ai solicita initial furnizorului de energie montarea in BMP a intrerupatorui general conectat la o bobina de detectie supratensiuni.Desigur,le poti monta si tu, in tabloul tau,dar asta inseamna costuri in plus pt tine.
             -pt ca la priza de pamant sa te poti lega atat cu impamantarea cat si cu instalatia de paratrasnet,trebuie ca valoarea prizei de pamant sa fie sub 1 ohm(din amintiri,cred ca aceasta e valoarea).Pt a o masura iti trebuie un aparat,pe care tu nu-l ai.Contacteaza pe cineva sa-ti faca masuratoarea.Daca valoarea depaseste 1 ohm dar e mai mica de 4 ohm,la priza de pamant te poti lega doar cu impamantarea,pt paratrasnet iti trebuie alta priza.Valoarea prizei de pamant depinde foarte mult de tipul solului.Daca e argila sau un sol umed sau ai panza freatica mai sus ar trebui sa fie ok,dar trebuie neaparat verifica.
             -descarcatorul pt supratensiuni atmosferice pot folsi cu incredere de la producatorii consacrati:Legrand,Schneider electric,etc.Optional poti folosi si descarcatorul pt supratensiuni atmosferice pt linii telefonice.

             Succes!
             ps:nu uita sa montezi o priza,la etaj in exterior pt instalatiile se craciun

             Comentariu


             • Răspuns la: Instalatie electrica la casa noua

              Multumesc pentru raspunsul detaliat Paulorossi !

              Circuitele pentru frigider/masina spala vase si rufe o sa le fac cu conductor cyyf 3x2.5 in ideea ca o sa mai folosesc prizele si pentru alti consumatori ce se pot gasi in zona .
              M-am gandit la un circuit de prize separat pe fiecare camera in ideea in care va fi nevoie sa folosesc calorifer electric , camerele sunt mici, casa un dreptunghi si nu cred ca pierd mult cablu .
              Pentru iluminat o sa folosesc peste tot cablu 3x1.5.
              Pe holul de la etaj vreau circuit separat deoarece acolo voi avea masina de spalat/fier calcat haine .
              Voi folosi in toata casa becuri economice , nu cred ca fiecare circuit de lumini va depasi 1,2 kw.
              AC cu inverter am vazut ca pentru 1000 btu puterea necesara e appx 1 kw .
              Pe intrerupatorul lampii din baie vreau sa pun si un ventilator cu timer care sa scoata aburul din incapere , am vazut ca puterea lor este mica - in jur de 20w .

              Recomandati-mi va rog o siguranta pt supratensiuni in cazul tabloului trifazat , Digi top V-protector 380 V ati folosit?
              Bobina MSU de la Schnider am inteles ca trebuie pusa pe fiecare faza si mi se pare prea complicat. Cablul de la BMP pana in casa trece prin fata mai multor loturi de teren si mi-e teama ca vreun excavator poate rupe cablul din pamant si sa prajeasca tot in casa.

              Diferentiale - aici inca mai studiez , daca las centrala pe un tetrapolar normal de 32A si plita el pe un tetrapolar de 16A , ce valoare ar trebui sa aiba un disjunctor diferential 30ma pentru celelalte curcuite de la parter - respectiv :
              Boiler electric 2 kw, sig 16a
              Circuit camera tehnica, sig 16a
              Cuptor electric 3 kw,sig 16a
              Frigider 0.5 kw ,sig 16a
              Masina spalat vase bucatarie ,sig 16a
              Circuit prize sufragerie 3 buc ,sig 16a
              Circuit masina spalat 2 kw ,sig 16a
              Circuit prize birou 3 buc ,sig 16a
              Circuit iluminat exterior x 4 lampi ,sig 10a
              Circuit iluminat interior ,sig 10a

              O seara excelenta !

              Foarte buna ideea cu o priza la balcon pentru decoratiuni !

              Comentariu


              • Răspuns la: Răspuns la: Instalatie electrica la casa noua

               Cateva sugestii:
               -5*6 mmp(nu 4*6) la centrala electrica pt ca aveti 5 borne in ea 3L+N+PE;
               -5*2,5 mmp(nu 4*2,5) la plita pt ca aveti 5 borne in ea 3L+N+PE(poate sa fie si bifazica,atunci aveti 2L+N+PE),4 mmp daca traseul tablou-plita e mai lung de 15-20 m;
               -pt circuitele de iluminat va recomand sa trageti la doza intrerupatorului fir de nul pt a lega LED-ul intrerupatorului direct pe L si N sa evitati fenomenul de palpaire daca folositi becuri economice.
               -eu am sub fiecare intrerupator priza de servici,este foarte utila;
               -bobina MSU pt mine e cea mai buna protectie si nu e complicat deloc (a dat d-l Raducu_ilie poza cu detaliu de montaj)
               Cu respect ... Ovi
               Un pret mic nu inseamna o afacere buna.Lucrul bun e scump! Lucrul prost te costa dublu, poate triplu, poate...viata !!!

               Comentariu


               • Răspuns la: Răspuns la: Instalatie electrica la casa noua

                Postat în original de bubusan Vezi post
                Va salut !
                Am o casa din lemn ..............
                ..............
                Din start trebuie folsita protectie diferentiala.
                Depinde cat sunteti dispus sa investiti pt a avea selectivitate.
                Parerea mea e ca aveti mai multe variante de executie a tabloului:
                -siguranta generala 40A (de 6-10kA nu de 4,5 kA+3 bobine MSU)+1 diferential tetrapolar general+sig individuale pe circuite( daca apare o problema ramaneti peste tot fara curent)
                -siguranta generala 40A (de 6-10kA nu de 4,5 kA+3 bobine MSU)+1 diferential tetrapolar pt centrala,1 pt plita, 10 diferentiale pt circuitele electrice pe care le-ati enumerat(costul e mai mare dar aveti selectivitate la protectie pe circuite)
                Cu respect ... Ovi
                Un pret mic nu inseamna o afacere buna.Lucrul bun e scump! Lucrul prost te costa dublu, poate triplu, poate...viata !!!

                Comentariu

                Procesare...
                X