Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Instalatie electrica la casa noua

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Comentariu


  • Răspuns la: Instalatie electrica la casa noua

   N-am pus în discuție aspectul instalației din exemplul atașat. Am vrut doar să arăt că se poate face ceea ce vrei tu să faci.
   LARGO AL FACTOTUM

   Comentariu


   • Răspuns la: Instalatie electrica la casa noua

    Buna va salut din nou cu respect ! O intrebare am : Daca sap un sant in planseul(placa de beton) de la parter pentru traseul copexului catre doze si prize pt a nu face santuri(canale) deloc in structura de rezistenta(centura , stalpi) si pentru a nu mai turna o sapa de egalizare uscata fiind materiale si costuri , zile de munca ... Ce ar putea sa nu fie bine ? Legat de umiditate , sau din alte motive ,placa respectiva nu este foarte groasa are undeva in jur de 5 sau 6 cm maxim 7 deci ar fi posibil pe anumite zone sa ajunga la stratul de balastru . Din cate stiu eu umezeala nu trece prin copexul de plastic . Atasez o poza exact cu casa la care fac referire si una luata de pe net cu cineva care a tras reteaua de cabluri dar care este obligat sa toarne si sapa uscata ulterior . Multumesc tuturor celor care mi vor raspunde !
    Fișiere atașate
    ...

    Comentariu


    • Răspuns la: Răspuns la: Instalatie electrica la casa noua

     Este cineva care mi poate da un raspuns ? Multumesc tuturor si forumului de asemenea pentru existenta sa !!
     ...

     Comentariu


     • Răspuns la: Instalatie electrica la casa noua

      Te complici inutil, in caz de " doamne fereste " spargi tot ... Ce e asa de greu sa faci canal in peretele de caramida ?!
      Si din nimicuri poti face ceva bun .

      Comentariu


      • Răspuns la: Instalatie electrica la casa noua

       Ms de raspuns Coby , nu e greu deloc sa fac canal in caramida , dar am foarte multe treceri peste un geam unde am doar buiandruc si centura . As putea sa le trec pe sub geam de exemplu ? Nu vreau sa sparg sau sa tai deloc buiandrucii , stalpii la colturi , centura , unde ar fi foarte multe treceri . De spart in caz de nevoie la planseu nu ar fi atat de multa treaba pentru ca doar umplu cu putin ciment acel canal , deasupra lui e carton de hidroizolatie care poate fi tras de langa perete la nevoie , polistiren extrudat pentru izolatia termica si parchetul . Se pot feri usor zic eu in caz de nevoie , feresc plinta , scot un rand de parchet , tai izolatia , sparg sau tai acel strat mic de ciment si ajung unde ar fi nevoie . Ce credeti e bine si asa ori sa exclud varianta aceasta ? Multumesc !
       ...

       Comentariu


       • Răspuns la: Instalatie electrica la casa noua

        La prima vedere se pare ca vb de tavan dar dvs vb de placa de sub parter. Puteti face acel sant, de preferat taiat cu simt ( sa nu fie exagerar de profund) iar daca nu aveti, scule de taiat si mergeti pe spart folositi un burghiu de 8 sau 10 si o rotopercuranta pina in 3joule ca forta de impact pt a nu provoca fisuri profunde. In copex nu puneti fire ci cablu, in caz de o inundatie e mai eficient, find dublu izolat.
        Cele mai frumoase cabluri si tevi sunt cele care nu se vad

        Comentariu


        • Răspuns la: Răspuns la: Instalatie electrica la casa noua

         @ Temelye Da e vorba de placa de la parter , am fost putin neatent si am scris "planseu" . As putea face canalul cu un flex mic , nu e chiar cel mai tare beton , am mai taiat pentru fundatia unui hogeag interior si a mers f usor . Legat de umiditatea din sol nu ar fi nici o problema ? Multumesc de raspuns !!
         ...

         Comentariu


         • Răspuns la: Instalatie electrica la casa noua

          Ca sa fii absolut impacat, pune cablu de exterior(anume pt pozat prin pamint) si garantat nu vei avea vreo problema legat de umiditate, poate sa si balteasca apa.
          Cele mai frumoase cabluri si tevi sunt cele care nu se vad

          Comentariu


          • Răspuns la: Instalatie electrica la casa noua

           Buna seara. Am si eu o "mica-mare" dilema, trebuie sa incep instalatia electrica la casa si nu stiu inca ce tup de cablu sa folosesc litat sau brut. Ma puteti lamuri si pe mine care e mai bun si care e diferenta intre ele
           Multumesc anticipat

           Comentariu


           • Răspuns la: Instalatie electrica la casa noua

            Bună seara.
            În primul rând, nu există „cablu brut”, există doar unifilar și multifilar (sau „lițat”).
            În al doilea rând, ca să evităm eventuale polemici care apar întotdeauna în subiecte de genul „unifilar versus multifilar”, trebuie menționat faptul că ambele tipuri de conductoare sunt agreate pentru utilizare în instalații electrice fixe.

            Să începem cu conductorul unifilar.
            AVANTAJE:
            - preț ușor mai scăzut decât cel al conductorului multifilar (acest avantaj tinde să dispară în ultimii ani, întrucât am văzut magazine unde prețurile celor două sortimente erau identice)
            - capetele conductoarelor nu necesită manopere suplimentare în vederea racordării la bornele aparatajului sau în dozele de derivație
            - la aceeași secțiune a conductoarelor, diametrul exterior, cu tot cu izolație, este puțin mai mic la unifilar decât la multifilar
            DEZAVANTAJE
            - se trage în tuburi mai greu decât cel multifilar, în mod deosebit dacă se utilizează tuburi pliabile riflate (în traducere „copex”)
            - este mai greu de manipulat în doze, mai ales dacă acestea găzduiesc un număr mare de conductoare sau au un volum foarte mic.

            Continuăm cu conductorul multifilar (lițat)
            AVANTAJE
            - este ideal pentru circuitele pozate în copex, deoarece se trage cu mare ușurință (nu mai zic în cazul tuburilor rigide, acolo e o plăcere să lucrezi cu el)
            -se așează foarte frumos și ușor în doze, chiar și „aglomerate”
            DEZAVANTAJE
            - prețul ușor crescut față de unifilar (vezi observația de mai sus)
            - capetele conductoarelor nu se pot racorda direct la bornele aparatajului, ci necesită fie cositorire, fie sertizarea unor pini terminali pe capete. De asemenea, la interconectarea în doze de derivație conductoarele trebuie să fie cositorite sau trebuie folosite reglete de capăt (morsete) sau conectori elastici, nefiind permisă conexiunea prin simplă răsucire a capetelor desizolate
            - diametrul exterior cu izolație este cu puțin mai mare decât la conductorul unifilar cu aceeași secțiune.

            Și acum, părerea mea personală: multifilarul este excelent! Eu nu utilizez unifilar decât în cazul în care îmi solicită clientul în mod expres acest lucru (din fericire, acest lucru se întâmplă destul de rar).
            LARGO AL FACTOTUM

            Comentariu


            • Răspuns la: Instalatie electrica la casa noua

             Multumesc mult pentru lamuriri, am cumparat pana la urma multifilar iar de luni vine electricianul sa se apuce de munca.

             Comentariu


             • Răspuns la: Instalatie electrica la casa noua

              Cu plăcere, spor la lucrări de calitate!
              LARGO AL FACTOTUM

              Comentariu


              • Răspuns la: Instalatie electrica la casa noua

               Salutare tuturor,

               O să încep prin a vă mulțumi tuturor celor din ale căror sfaturi m-am inspirat până acum de aici, cu mare utilitate!

               Mai e puțin până să se apuce electricianul de realizarea panoului electric pentru casă și aș mai avea câteva nelămuriri (discutăm de un branșament trifazat la casă, între 6 și 12 kW, încă nu se știe cât se poate da din punctul trafo), iar pe cablajul interior am respectat sugestiile din i7 cumulate cu recomandările găsite aici. Am rămas cu câteva nelămuriri:

               - în cazul în care ATR-ul se dă doar pentru 6kW, care va fi puterea disponibilă pe fiecare fază?
               - panoul și siguranțele vor fi Schrack - doar ca nu am reușit să mă lămuresc care ar fi varianta corecta de la ei pentru un combo similar cu 3xMSU+tetrapolară de la Schneider ? Sau pun direct celebra combinație de la Schneider?
               - inserarea unui stabilizator cu servomotor pentru trifazat general (pentru toată casa, cca. 15-20 kVA) se va face după siguranța generală? (aici aș aprecia și o recomandare de model stabilizator, de horror-stories pare a fi plin)
               - F&F PF-441 cu fază prioritară - ar fi ok de utilizat pentru circuite de echipamente mai "critice", în speță centralele de alarmare efracție și incendiu, centrala termică, NVR? Toate acestea dispun de la design de circuite electrice separate, nu știu dacă ar fi OK serializarea întreruptoarelor după un astfel de dispozitiv sau îl las în pace și mă bazez pe mecanismele UPS pentru eventuale avarii?
               - (moft) a lucrat cineva cu echipamente Ucrainene de la zubr.ua până acum? m-ar tenta inserarea unui voltmetru ZUBR V3 pentru trifazat în panou, pentru comfort vizual în caz de ne-echilibrarea fazelor (care are șanse mari să prindă praf de-a lungul timpului).

               În cazul în care am dat-o de gard cu vreuna din abordări, palma peste ceafă prinde foarte bine în special înaintea achiziționării

               Cu stimă,
               O.
               Ultima editare de NHQ; 26.ian.2018, 22:03.

               Comentariu


               • Răspuns la: Instalatie electrica la casa noua

                Uzual nu aveti nevoie de trifazat si daca nu aveti motive speciale pentru a solicita bransament trifazic, sfatul meu este sa mergeti pe monofazic. 6 kW trifazic inseamma 10A pe fiecare faza in timp ce 6 kW monofazic inseamna 32A si este ma avantajos pentru ca nu mai aveti problema echilibrarii sarcinii pe faze la un cost total mai mic.
                Referitor la stabilizatorul de tensiune eu votez pentru contra. Acest achipament nu rezolva problema ci doar "drege busuiocul" si in plus sunt si unele contraindicatii. Daca sunt probleme cu tensiunea eu as opta pentru un UPS (dubla conversie si unda sinusoidala pura) insa doar pentru circuitele mai "critice". Voltmetrul, dupa parerea mea ocupa spatiu si fonduri fara utilitate prea mare, in locul lui puneti un descarcator de supratensiune.
                “Quality means doing it right when no one is looking.”

                Comentariu

                Procesare...
                X