Instalatie electrica la casa noua

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • nicu78
    Living Legend
    • 25.mar.2010
    • 1191

    instalatie electrica

    Da, e adevarat , nu trebuie sa generalizam, pretul trebuie negociat , in asa fel ca sa fii si tu multumit si eu.

    Comentariu

    • electricman
      Membru Marcant
      • 26.iul.2009
      • 690

      Re: Instalatie electrica la o casa noua

      Postat în original de da_n
      sa nu-mi spui ca cine lucreaza cu "programe pentru alcatuirea unui deviz"
      o face de pomana, sau ca sa mergi sa predai devizul ala nu cheltui cat ai cheltui sa mergi la xulescu sa-i vezi casa cu 3 camere pentru legarea a 5 prize si 10 becuri
      Bineanteles ca cheltui,doar ca licitatia este un sistem ,si discutia cu un proprietar de multe ori ignorant este altceva.
      Siguranta in realizarea si exploatarea instalatiilor electrice.

      Comentariu

      • electrician
        Incepator
        • 24.mar.2010
        • 21

        circuit separat CT

        Postat în original de RaduCA
        Postat în original de alex virtual
        atentie :sa nu puneti cuptorul cu microunde pe acelasi circuit cu tv-ul!
        5 circuite separate vor avea: aerul conditionat (16A), masina de spalat (16A/30mA), centrala (10A).
        Va rog sa ma lamuriti si pe mine (sint inginer mecanic, asa ca nu prea le am cu cele electrice): de ce nu se pune cuptorul cu microunde pe acelasi circuit cu tv-ul si de ce centrala trebuie sa aiba circuit separat? Ca tot omul, am ceva "banuieli", dar vreau sa stiu argumentele reale. Va multumesc.
        Centrala termica este un consumator vital (pentru incalzire) de aceea trebuie sa aiba propriul circuit pentru ca acest circuit sa nu fie influentat de diverse probleme , defectiuni, care pot aparea la consumatori aflati in comun pe acest circuit. Si este suficienta protectia doar de 6A si as pune si diferntial de 30 mA pentru ca este o masina care lucreaza cu apa care ajunge in zona baii unde facem dus.
        membru al Asociatiei Romane a Electricienilor AREL

        Comentariu

        • Mircea_G
          Living Legend
          • 14.ian.2007
          • 12202

          Re: circuit separat CT

          Postat în original de electrician
          ....Centrala termica este un consumator vital (pentru incalzire) de aceea trebuie sa aiba propriul circuit pentru ca acest circuit sa nu fie influentat de diverse probleme , defectiuni, care pot aparea la consumatori aflati in comun pe acest circuit. Si este suficienta protectia doar de 6A si as pune si diferntial de 30 mA pentru ca este o masina care lucreaza cu apa care ajunge in zona baii unde facem dus.
          Am sa repet de cite ori este cazul : nu este nevoie de circuit separat nici pentru centrala termica , nici pt cuptorul cu microunde . Totul este o exagerare !
          Instalatii verificari-revizii gaze

          Comentariu

          • bassu
            Membru Marcant
            • 25.nov.2008
            • 475

            Daca ptr circuitul cuptorului sunt de acord cu tine ptr cel cu centrala termica eu unul prefer sa trag intotdeauna un circuit separat asa cum trag un circuit separat si prt circuitul de supraveghere si alarmare al locuintei. Binenteles ca nu pe siguranta de 6A ci pe una mai mica.

            Comentariu

            • bogd
              Membru Marcant
              • 16.aug.2009
              • 546

              Postat în original de bassu
              Daca ptr circuitul cuptorului sunt de acord cu tine ptr cel cu centrala termica eu unul prefer sa trag intotdeauna un circuit separat asa cum trag un circuit separat si prt circuitul de supraveghere si alarmare al locuintei. Binenteles ca nu pe siguranta de 6A ci pe una mai mica.
              STIMA,si scuze ca intervin.Pentru centralele de alarmare nu se merita circuit separat.Ele detin acumulatori ce mentin autonomia cateva zile.Am avut ocazia sa lucrez un pic in domeniul respectiv si va spun ca pe montatori practic nu i_au interesat daca circuitul este dedicat sau ce amperaj are disjunctorul. Practic desfaceau doza de la o priza si acolo legau centrala.
              PERMANENT AM CEVA DE INVATAT.

              Comentariu

              • bassu
                Membru Marcant
                • 25.nov.2008
                • 475

                De-a lungul timpului am vazut atatea centrale la care acumulatorii respectivi nu tineau nici macar 4 de ore. Eu ma refeream la intregul circuit atat cel de suupraveghere video cat si cel impotriva efractiei.

                Comentariu

                • komy
                  Membru Marcant
                  • 22.iul.2008
                  • 441

                  Tin sa precizez ca in cazul instalarii centralelor de alarma antiefractie este OBLIGATORIU a se instala pe circuit separat.
                  Extras din: Hotararea Guvernului Romaniei nr. 1010 din 25 iunie 2004 pentru aprobarea normelor metodologice si a documentelor prevazute la art. 69 din Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor

                  Art. 17 - (1) Este interzisa instalarea sistemelor de alarmare impotriva efractiei fara sursa de rezerva care sa asigure autonomia energetica in caz de cadere a retelei de tensiune.
                  (2) Sursa principala de alimentare a sistemului trebuie sa fie reteaua electrica de tensiune, iar cea de rezerva: acumulatorii ori grupuri generatoare, care sa poata asigura functionarea normala a acestuia minimum 24 de ore, cu 30 de minute in starea de avertizare sonora. In cazul obiectivelor amplasate in zone izolate din mediul rural, sursa de alimentare de rezerva trebuie sa asigure o autonomie de 72 de ore. In situatia existentei grupului generator, dimensionarea acumulatorilor se face numai pentru perioada de pornire a grupului.
                  (3) Pentru echipamentele de televiziune cu circuit inchis se va asigura o autonomie la inregistrare de cel putin 15 minute de la caderea retelei de tensiune.
                  (4) Racordarea la reteaua electrica de tensiune a sistemului de alarmare impotriva efractiei se realizeaza printr-un circuit separat de alti consumatori de energie electrica, iar tabloul electric respectiv va fi protejat electronic prin sistemul de alarma.
                  Cei care trag din doze niste fire si leaga la comun nu fac tocmai legal. Si sincer, la cat costa un sistem de alarma antiefractie, un circuit separat se justifica 100%.
                  La toate sistemele de alarma montate de mine, am tras circuit separat, cu toate ca era mai comod sa nu muncesc vreo ora doua pt acel circuit.

                  Despre centrale termice nu cuneosc in amanunt, cu toate ca am auzit de la instalatorii de centrale ca ar cam fi necesar si acolo. POate cineva care instaleaza ne lamureste.
                  Imi place lumina!

                  Comentariu

                  • Dan_Daniel
                    Living Legend
                    • 20.nov.2009
                    • 1153

                    Postat în original de bassu
                    - La interventii aceiasi parere ca si electricman "ma deplasez la tine, rezolv. dar platesti deplasarea plus ce am facut acolo si apoi continuam daca mai este altceva de continuat". Nu fac excursii prin tara sau prin oras asa ca sa ma aflu in treaba.
                    - Cand ma duc sa iau paine, aia nu ma intreaba de adeverinta de venit. E acelasi pret pentru toti.
                    - Pana la urma stiti cum sta treaba? Natia asta din care facem parte, isi merita soarta. Santem o natie de ......... pana in maduva oaselor, de aceea santem acolo unde santem, si traim asa cum traim. (Vorbesc la modul general).
                    De aproape zece ani lucrez in occident, oarecum in domeniul constructiilor, dar inca nu am auzit asa ceva, sa chemi pe cineva sa vada ce lucrare ai de facut, acesta sa vina, (ca doar vrea sa aibe clienti, vrea sa lucreze, sa castige bani), sa iti calculeze ce este de calculat, apoi sa sa-ti faca un deviz cu cat te costa ca sa-ti faca lucrarea respectiva, si apoi sa aibe tupeul sa-ti ceara bani pentru toate astea (deplasare, etc). De ce oare nu se face asa, nici in FR, nici in Italia, nici in Spania? Si cu siguranta nici in restul tarilor civilizate de pe planeta asta? Oare sant mai prosti ca romanii? Sigur nu, de aceea traiesc mai bine ca noi. Sa presupunem ca vreun meserias ar face asa,(intr-una din aceste tari), cand este chemat sa vada o lucrare. In nici un caz acel client nu va mai recomanda pe respectivul meserias la nimeni, nici rude, nici vecini, nici prieteni, nici colegi etc. Toti acestia la randul lor, au fiecare rude, vecini, prieteni, colegi etc, si bineanteles toti acesti colegi, rude, etc au si ei rude, colegi .............etc, care ar avea si ei de facut unele lucrari.....
                    Deci in cele din urma cateva zeci sau sute de lucrari ar fi pierdute, doar din aceasta cauza.
                    - Sant curios, cand mergeti sa cumparati paine, "actiune" care este in interesul dv., doar trebuie sa traiti, cereti brutarului sa va plateasca deplasarea pana la brutarie? Poate pare ca nu are nici o legatura cu subiectul de mai inainte, dar stati stramb si judecati drept, si o sa vedeti ca are.
                    Daca vrei sa ai ceea ce multi altii nu au, trebuie sa faci ceea ce multi altii nu fac.

                    Comentariu

                    • Mircea_G
                      Living Legend
                      • 14.ian.2007
                      • 12202

                      @komy / legea respectiva nu are legatura cu ce discutam noi aici si nu se referea la locuintele civile .
                      La centrala NU este nevoie de circuit separat . Nu exista motive ptr asa ceva . Consumul este infim iar intreruperea curentului la ea nu aduce disconfort decit daca perioada este mai mare de 2-3 ore ...
                      Si daca sare siguranta generala ?
                      Si daca se intrerupe curentul ?
                      Si daca baga cineva o ranga in generatorul de la Cernavoda ?

                      Din pacate se face o confuzie mare . Nu de circuit separat este nevoie ci de un circuit stabilizat ! Doar o mica diferenta
                      Este suficient sa avem un stabiliizator pt ea caci in rest poate fi inseriata si cu pomul de craciun .
                      Instalatii verificari-revizii gaze

                      Comentariu

                      • komy
                        Membru Marcant
                        • 22.iul.2008
                        • 441

                        Eu am facut un extras din lege care se refera la sistemele de alarma antiefractie(nu conteaza unde sunt instalate -rezidential, comercial, etc.) SI PRECIZEAZA CLAR obligativitatea circuitului separat.
                        Cine vrea sa o respecte, o respecta, cine nu... nu.
                        Imi place lumina!

                        Comentariu

                        • Mircea_G
                          Living Legend
                          • 14.ian.2007
                          • 12202

                          Postat în original de komy
                          Eu am facut un extras din lege care se refera la sistemele de alarma antiefractie(nu conteaza unde sunt instalate -rezidential, comercial, etc.) SI PRECIZEAZA CLAR obligativitatea circuitului separat.
                          Cine vrea sa o respecte, o respecta, cine nu... nu.
                          Iti spun ca NU are legatura cu rezidentialul . Atita timp cit montarea unui sistem de alarma este OPTIONALA si eu daca vreau imi montez sau nu , nu exista lege care sa ma oblige sau nu la asa ceva , Adica montarea este optionala dar modul de montaj impus : " Art. 17 - (1) Este interzisa instalarea sistemelor de alarmare impotriva efractiei fara sursa de rezerva care sa asigure autonomia energetica in caz de cadere a retelei de tensiune. " !
                          Aberant si cred ca realizezi asta , iar in definitv ce are statul , pardon sula cu prefectura ?
                          Instalatii verificari-revizii gaze

                          Comentariu

                          • bassu
                            Membru Marcant
                            • 25.nov.2008
                            • 475

                            Postat în original de Dan_Daniel
                            Postat în original de bassu
                            - La interventii aceiasi parere ca si electricman "ma deplasez la tine, rezolv. dar platesti deplasarea plus ce am facut acolo si apoi continuam daca mai este altceva de continuat". Nu fac excursii prin tara sau prin oras asa ca sa ma aflu in treaba.
                            - Cand ma duc sa iau paine, aia nu ma intreaba de adeverinta de venit. E acelasi pret pentru toti.
                            - Pana la urma stiti cum sta treaba? Natia asta din care facem parte, isi merita soarta. Santem o natie de ......... pana in maduva oaselor, de aceea santem acolo unde santem, si traim asa cum traim. (Vorbesc la modul general).
                            De aproape zece ani lucrez in occident, oarecum in domeniul constructiilor, dar inca nu am auzit asa ceva, sa chemi pe cineva sa vada ce lucrare ai de facut, acesta sa vina, (ca doar vrea sa aibe clienti, vrea sa lucreze, sa castige bani), sa iti calculeze ce este de calculat, apoi sa sa-ti faca un deviz cu cat te costa ca sa-ti faca lucrarea respectiva, si apoi sa aibe tupeul sa-ti ceara bani pentru toate astea (deplasare, etc). De ce oare nu se face asa, nici in FR, nici in Italia, nici in Spania? Si cu siguranta nici in restul tarilor civilizate de pe planeta asta? Oare sant mai prosti ca romanii? Sigur nu, de aceea traiesc mai bine ca noi. Sa presupunem ca vreun meserias ar face asa,(intr-una din aceste tari), cand este chemat sa vada o lucrare. In nici un caz acel client nu va mai recomanda pe respectivul meserias la nimeni, nici rude, nici vecini, nici prieteni, nici colegi etc. Toti acestia la randul lor, au fiecare rude, vecini, prieteni, colegi etc, si bineanteles toti acesti colegi, rude, etc au si ei rude, colegi .............etc, care ar avea si ei de facut unele lucrari.....
                            Deci in cele din urma cateva zeci sau sute de lucrari ar fi pierdute, doar din aceasta cauza.
                            - Sant curios, cand mergeti sa cumparati paine, "actiune" care este in interesul dv., doar trebuie sa traiti, cereti brutarului sa va plateasca deplasarea pana la brutarie? Poate pare ca nu are nici o legatura cu subiectul de mai inainte, dar stati stramb si judecati drept, si o sa vedeti ca are.
                            Acuma vrei sa-mi zici ca in afara tarii noastre, ai un defect, suni la o companie care vine sa iti faca constatarea, iti repara ce ai avut defect si stabileste cu tine urmatorii pasi si la sfarsit iti spune "multumesc" ? Si aia fac acelasi lucru. Adica cer bani. Si ptr deplasare, pentru constatare si ptr remediere. Peste tot se face asa. Apoi, nu cred ca nicaieri nu sta cineva sa iti faca un proiect la o casa sa zicem fara sa platesti ceva. Ma refer la lucrarile legale, nu la nea cireasa care face asta ilegal sau mai stiu eu cum. Nu stiu un singur proiect la care sa nu se fi platit documentatia. Si vorbesc de firme germane, franceze, etc. Toti au platit documentatia.
                            Cat despre o lucrare noua difera ceea ce spui tu. Eu m-am referit la interventii. La lucrarea noua merg, arat dar m-am invatat minte sa nu las planurile. Ca de aia traim in Romania. Sa furam munca altuia. Si e pacat. Personal pana nu semnez cu clientul un act, nu las nici un plan detaliat, nici un necesar de materiale. II spun doar cat il costa si ce ar trebui in mare dar fara cantitati. Am patit-o de atatea ori. Am dus planul cu necesarul cu tot. A chemat un nea caisa si pe cativa litri de bautura si cativa banuti i-a facut lucrarea si eu am ramas cu buza umflata.
                            Eu cred ca e vorba nu numai de mentalitatea meseriasilor ci si de a clientilor. Atata timp cat se porneste de la ideea paguboasa ca trebuie sa il fac pe celalalt nu ajungem nicaieri.
                            Cat despre posibilii clienti, atunci cand ajung la ei acestia stiu modalitatea de plata si ceea ce fac. Din fericire ptr mine am sarit peste faza cu anunturile la mica publicitate. Clientii noi vin prin intermediul clientilor vechi. Poate de aceia imi permit sa si aleg. Stima!

                            Comentariu

                            • electricman
                              Membru Marcant
                              • 26.iul.2009
                              • 690

                              Postat în original de bassu
                              . Eu m-am referit la interventii. La lucrarea noua merg, arat dar m-am invatat minte sa nu las planurile. Ca de aia traim in Romania. Sa furam munca altuia. Si e pacat.
                              Ai mare dreptate !Le faci planuri,le explici pe intelesul lor de ce asa si nu altfel,dupa aceea cheam un electrozugrav.
                              Exista si e adanc inradacinata ideea ca daca nu ai mult de spart ,remedierea este usoara,de parca in asta consta valoarea interventiei ,nu in pregatirea ta.Nu munca fizica este criteriul cel mai important,iar cine are E si Rpe stie ce spun.
                              Siguranta in realizarea si exploatarea instalatiilor electrice.

                              Comentariu

                              • Dan_Daniel
                                Living Legend
                                • 20.nov.2009
                                • 1153

                                Postat în original de bassu

                                - Acuma vrei sa-mi zici ca in afara tarii noastre, ai un defect, suni la o companie care vine sa iti faca constatarea, iti repara ce ai avut defect si stabileste cu tine urmatorii pasi si la sfarsit iti spune "multumesc" ? Si aia fac acelasi lucru. Adica cer bani. Si ptr deplasare, pentru constatare si ptr remediere. Peste tot se face asa.
                                - Personal pana nu semnez cu clientul un act, nu las nici un plan detaliat, nici un necesar de materiale. II spun doar cat il costa si ce ar trebui in mare dar fara cantitati. Am patit-o de atatea ori. Am dus planul cu necesarul cu tot.
                                - In cazul unui defect, suni instalatorul, electricianul, si aveti dreptate, dupa ce acesta vine, isi face treaba, apoi se plateste totul, deplasare, remediere, asta-i clar, dar asta se numeste o interventie, un depanaj, care poate fi la orice ora. Despre ce se discuta, erau lucrari mai mari, si nu neaparat doar in domeniul electric, ci orice altceva.
                                - Pai cine va pus sa duceti planul, necesarul etc? Pentru inceput comunicati suma pe care o cereti pentru a face lucrarea, informati clientul despre cat are de platit pentru lucrarea respectiva. Nici aici nu i se da clientului "manualul cu instructiuni" si modul de executie a lucrarii respective.
                                Daca vrei sa ai ceea ce multi altii nu au, trebuie sa faci ceea ce multi altii nu fac.

                                Comentariu

                                Procesare...