Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Circuite si intrerupatoare cap scara

Adună
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Va multumesc! Eu vreau sa am 3 intrerupatoare pe acelasi bec, deci voi proceda ca in imaginea aceasta?
  Fișiere atașate

  Comentariu


  • http://en.wikipedia.org/wiki/Three-w...iway_switching

   Comentariu


   • aha... asta e bun... deci asa se face... sarumana!

    Comentariu


    • O mica descriere a intrerupatorului cruce,pt cei care nu stiu cum functioneaza.Imi cer scuze fata de electricieni ca pt ei e ceva de rutina... :P
     In prima pozitie,intra faza pe linia A si iese in D.La comutarea intrerupatorului,faza intra in A si iese in C.La majoritatea intrerupatoarelor cruce modulare,intrarea e 1 si 4 si iesirea 2 si 5.Intrerupatorul cruce e format din 6 contacte dar se folosesc doar 4 celelalte 2 avand rolul de a inversa cele 2 linii inre ele(A-C,B-D si A-D,B-C),puntea intre 1-6 si 4-3 fiind facuta din constructie in interiorul intrerupatorului.
     Cu respect ... Ovi
     Fișiere atașate
     Un pret mic nu inseamna o afacere buna.Lucrul bun e scump! Lucrul prost te costa dublu, poate triplu, poate...viata !!!

     Comentariu


     • Instalatie cu intrerupatoare cap-scara

      Studiu de caz:

      Cablurile au fost trase de o persoana care a renuntat ulterior la lucrare, legatura in tablou a fost facuta de un electrician, dar nu a verificat firele de la intrerupatoare. Cand m-am apucat sa montez aparatura am descoperit la o camera cu doua intrerupatoare cap-scara ca nu functiona. Am pus creionul de tensiune la firele de la bec si la unul aveam faza, iar la un intrerupator cred ca era nul legat la o alta camera la circ de lumina pentru ca atunci cand puneam creionul de tensiune pe fir se aprindea mai slab iar cand stingeam lumina in camera cealalta se aprindea mai tare (se poate sa fie din cauza ca se intoarcea curentul prin bec?). Oricum celelalte fire erau bine, adica doa fire intre cele doua intrerupatoare si un fir de la celalalt intrerupator la bec. Instalatia e trasa pe sub rigips si nu am doze de legatura. Mai se poate rezolva ceva sau renunt la un intrerupator si fac aprindere normala cu unul singur (langa un intrerupator am o priza si pot sa iau nulul sa-l duc la celalalt). Daca ma poate ajuta cineva? Multumesc.

      Comentariu


      • Cam asa ar trebui sa arate instalatia ta pentru cap-scara.
       Sa inteleg ca in puctul 1 ai faza permanent iar in punctul 8 ai fara "mai tare sau mai moale" in functie de lumina din camera alaturata (ca n-am inteles mare lucru din explicatia ta)?
       Eventual scrie punctele in care ai facut masuratori conform schemei pe care am atasat-o eu.
       Cel mai probabil nulul din desenul meu e legat la firul dintre intrerupator si bec in camera alaturata. Este imposibil sa n-ai doze de legatura. In cel mai rau caz acestea sunt ingropate sub rigips (situatie naspa) sau innaditurile intre fire s-au facut pe unde s-a nimerit, ca oricum se acopera cu rigips (situatie si mai naspa).
       Fișiere atașate

       Comentariu


       • mai mlt ca sigur ai legatura facuta an serie. cauta nulul circ.cap scara si leagal anainte de a intra in consumatorul din cam alaturata
        PERMANENT AM CEVA DE INVATAT.

        Comentariu


        • Postat în original de kml
         Cam asa ar trebui sa arate instalatia ta pentru cap-scara.
         Sa inteleg ca in puctul 1 ai faza permanent iar in punctul 8 ai fara "mai tare sau mai moale" in functie de lumina din camera alaturata (ca n-am inteles mare lucru din explicatia ta)?
         Eventual scrie punctele in care ai facut masuratori conform schemei pe care am atasat-o eu.
         La puctul 1 am faza, iar la 8 se intampla chestia cu mai tare si mai moale. Am facut urmatoarea verificare: am legat 8 cu 6 si 4 cu 3 si am masurat tensiunea cu un multimetru la firele 1 si 2 si imi dadea 0. Daca este cum spui tu
         Postat în original de kml
         Cel mai probabil nulul din desenul meu e legat la firul dintre intrerupator si bec in camera alaturata.
         ce e de facut? Am intrerupatoare Gewiss.

         Multumesc

         Comentariu


         • Postat în original de bogd
          mai mlt ca sigur ai legatura facuta an serie. cauta nulul circ.cap scara si leagal anainte de a intra in consumatorul din cam alaturata
          Cum gasesc nulul?

          Comentariu


          • Nulul e ala pe care poti sa pui mana si nu patesti nimic . Glumeam.

           Daca identifici faza, atunci cu o lampa de control poti identifica nulul. Legi un fir al lampii de control pe o faza permanenta si celalalt fir la cablurile care trebuiesc identificate. Lampa de control trebuie sa se aprinda normal (daca se aprinde slab, atunci ai un circuit serie cu un alt bec/consumator si firul identificat e incorect) indiferent de pozitia intrerupatoarelor din camere.
           Ca sa-ti mearga instalatia in modul cap-scara, in punctul 8 trebuie musai sa ai nul. Trebuie sa identifici celalalt capat al cablului marcat "8 - nul" si sa te asiguri ca e legat pe firul de nul din circuitul de iluminat. Asta implica gasirea punctelor de legatura si distributie.
           Faptul ca masuratoarea ti-a dat 0 are doua cauze:
           1. firul 8 nu duce nicaieri
           2. pe firul 8 ai faza si atunci e normal ca diferenta intre doua faze sa fie 0.

           Daca nu gasesti celalalt capat al cablului din punctul 8, atunci:
           - poti sa tragi un cablu de nul de la doza (inexistenta) de distributie pentru iluminat prin copexul (daca exista) pana la intrerupatorul buclucas
           - poti sa tragi un fir de nul de la priza din apropiere. Aceasta solutie insa incalca toate normele de proiectare / realizare / exploatare a instalatiei electrice si poate duce la accidente nefericite in viitor. Nu o recomand, desi e o solutie care tehnic vorbind functioneaza.

           Partea si mai proasta e ca in stadiul actual nu-ti va functiona nici cu un singur intrerupator, cum intrebai in primul post.

           Comentariu


           • kml in schema ta faza merge la consumator si nulul la intrerupator, nu ar trebui sa fie invers?

            Postat în original de kml
            Faptul ca masuratoarea ti-a dat 0 are doua cauze:
            ... pe firul 8 ai faza si atunci e normal ca diferenta intre doua faze sa fie 0.
            cred ca ai vrut sa spui ca nu poti avea diferenta de potential pe aceeasi faza la 2 conductoare si atunci e normal sa dea 0 la masuratoare, pentru ca intre 2 faze nu e normal da dea 0

            stowan faza trebuie sa mearga la intrerupator, deci la punctul 1 tre sa ai nul
            vezi aici:
            http://en.wikipedia.org/wiki/Three-w...iway_switching

            Comentariu


            • Sistem intrerupator cap scara wireless

             Salutare,

             Am o mica problema. Firma de electricieni care a lucrat la casa a uitat sa traga circuitul cap scara si la usa de intrare (sa aprind de afara lumina, sa vad ca sa descui usa si apoi sa inchid din casa lumina), iar acum totul este finisat (afara si in casa). De spart, nu mai pot sa sparg. Ar costa foarte mult reparatiile....

             Exista cumva un sistem de tip cap scara wireles sau o solutie similara astfel incat sa nu fie nevoie sa distrug casa pentru asta?

             Comentariu


             • AICI si AICI gasiti cateva din multele variante wireless.Si Moeller are ceva aparatura wireless.Succes.
              CU respect ... Ovi
              Un pret mic nu inseamna o afacere buna.Lucrul bun e scump! Lucrul prost te costa dublu, poate triplu, poate...viata !!!

              Comentariu


              • Re: Sistemintrerupator cap scara wireless?

               Postat în original de Jupinu
               [...] sa aprind de afara lumina, sa vad ca sa descui usa si apoi sa inchid din casa lumina [...]
               Sau aţi putea folosi un senzor de prezenţă, crepuscular şi cu temporizare.
               De cînd fenicienii au inventat moneda, mulţumirile sînt de prisos... şi încă o veste tristă: ieftin, bun şi mult nu există.
               În schimb, există Instalatorul de Iaşi.

               Comentariu


               • Eu gasesc doua solutii la problema dvs:
                1. Inlocuiti lampa simpla cu o alta cu senzor incoprporat sau adaugati la cea existenta un senzor. Dezavantaj - nu veti mai putea aprinde lampa din casa. Daca ati mai putea trage un fir la lampa s-ar rezolva si problema aceasta. Sau daca aveti deja trase trei fire la lampa e OK. Varianta aceasta este cea mai simpla si mai economica....
                2. Intrerupatoare wireles Cele prezentate de dl Ovi sau de la Moeller . Insa acestea nu sunt cap scara . Defapt butonul este universal, receptorul fiind acel care se foloseste in functie de situatie. In cazul dvs v-ar trebui receptorul pentru comanda jaluzelelor.Cu acest receptor se realizeaza schema pentru cap-scara. Aceasta varianta este mai complicata si mai scumpa.
                Daca nu veti avea alte solutii si va hotarati pe una din aceste solutii, le vom dezvolta atunci cu scheme si explicatii.

                Comentariu

                Procesare...
                X