Timplarie aluminiu +pereti beton=condens timplarie iarna

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • mishu
    Incepator
    • 29.iun.2004
    • 13

    Timplarie aluminiu +pereti beton=condens timplarie iarna

    Buna ziua
    Presupun ca nu sunt singurul in situatia asta: am schimbat timplaria din lemn cu una din aluminiu cu geam termopan si iarna am condens masiv pe geamuri si pe timplarie. Peretii apartamentului sunt din beton si zugraveala este lavabila. Daca dorm cu geamul deschis cantitatea de condens este mai mica dar nu pot face lucrul acesta in camera copiilor din motive lesne de inteles. Mentionez ca apare numai in dormitoare, nu si in birou si sufragerie.
    Daca are cineva experienta practica in aceasta problema il rog sa ma sfatuiasca ce pot sa fac. Multumesc!
    Cu stima,
    Mihai Margineanu
  • SpecialistulMC
    Moderator
    • 19.mai.2004
    • 34986

    #2
    Stimate dl. Mishu,
    In primul rind ar trebui sa stim mai multe despre timplaria dvs., pentru ca exista multe tipuri de profile si multe tipuri de geam termopan, care in mod implicit se comporta diferit. Egalitatea pe care o anuntati in titlul subiectului nu este una obligatorie. Parametrii care determina aparitia condensului sunt: temperatura interioara, temperatura exterioara, umiditatea interioara si rezistivitatea termica a timplariei. Timplariile cu rupere de punte termica, prevazute cu geam termopan corect dimensionat si realizat si exploatate in conditii normale (temp int. 20-22gr., si umiditate interioara max. 65%), nu creaza problemele descrise de dvs.
    Atentie si la vopseaua lavabila si aceasta este de multe feluri. Exista vopsea lavabila care permite "respiratia peretelui".
    Asteptam precizari.
    Pentru a putea urmari mai bine dialogul cu dvs. va rog sa va pastrati titlul si semnatura.

    Comentariu

    • mishu
      Incepator
      • 29.iun.2004
      • 13

      #3
      Timplarie aluminiu +pereti beton=condens timplarie iarna

      Buna ziua
      Multumesc pentru raspuns. Am uitat sa precizez ca timplaria este cu rupere de punte termica, temperatura interioara este cea mentionata de Dvs, iar vopseaua lavabila este Faust (nu stiu daca este din cele care permit respiratia peretilor, nici nu cred ca am vazut mentionat acest detaliu f.important pe vreuna dintre marcile de vopsele comercializate din gama celor cu un pret rezonabil). Umiditatea interioara nu am cum sa o estimez, imi lipsesc instrumentele adecvate, dar problema mentionata apare in dormitoare dimineata, deci probabil ca umiditatea este mai ridicata din cauza prezentei umane (si daca geamurile sunt inchise).
      Despre geamul folosit nu stiu sa va spun nimic, doar ca este un geam low-emission, dar cit de low nu pot sa va zic!
      Oricum presupun ca nu ma puteti ajuta cu nimic pe moment, doar cind voi mai zugravi sa schimb vopseaua cu una recomandata de Dvs.
      Cu stima,
      Mihai Margineanu

      Comentariu

      • electric-max
        Incepator
        • 05.iul.2004
        • 11

        #4
        Draga mishu, imi permit sa-ti dau o explicatie si un sfat:
        Iarna cu temperaturi cu mult sub punctul de inghet ne ridica inca o data intrebarea daca confortul dorit este comparabil cu materialele de constructie folosite si proprietatile lor fizice. In multe locuinte aceasta intrebare este de prisos deoarece pe peretii reci au aparut locuri umede, condens, si chiar ciuperci.

        Proprietarii se intreaba dupa instalarea ferestrelor de tip termopan, cu ce au gresit. Sunt aceleasi conditii de locuit ca si inainte. Se aeriseste din cand in cand ca si inainte si totusi astazi exista mucegai si inainte nu era.

        Care sunt cauzele acestei schimbari nedorite?
        In majoritatea cazurilor in reconstructia si modernizarea apartamentelor s-a efectuat o schimbare a ferestrelor si s-a introdus un nou sistem de incalzire.
        Ce s-a schimbat neobservat in cazul masurilor luate totusi corespunzand nivelului tehnic actual fata de conditiile anterioare?
        1. Ferestrele etanseaza. Curentul neplacut din fata ferestrelor a disparut. Astfel a disparut si asa zisa aerisire fortata a ferestrelor.
        2. Costul crescut al energiei necesare pentru incalzirea apartamentului determina proprietarul sa incalzeasca economic. Daca temperatura camerei este mai mica atunci si temperatura peretilor este si ea mai mica, astfel se poate ajunge sub punctul de roua si astfel se favorizeaza aparitia condensului. Pe de alta parte aerul aflat mai putin in miscare are capacitatea mai scazuta de a absorbi umezeala.

        Concluzia este „aerisiri repetate” prin inlocuirea aerului umed din interior cu aer uscat din exterior.
        „Umezeala in exces poate fi doar aerisita”
        Scuza risipei de energie si a intrarii de aer pentru scurt timp, lipsa posibilitatii de aerisire in cursul zilei trebuie acceptata!?

        Ce trebuie facut?
        Realitatea este ca in mai mult de 90% din cazuri in formarea de mucegai exista mai multa umiditate in apartament decat o permite cladirea.
        Umiditatea nu a aparut printr-o zidarie defecta ci printr-un proces de viata normal.

        Umiditatea trebuie eliminata din exterior prin aerisire.

        Aceasta se realiza inainte prin ferestre neetanse. Astazi trebuie deschis geamul cu acest scop. Aceasta risipa de energie nu trebuie evitata.

        Cateva indicatii pentru eliminarea umiditatii!

        Aerisirea serveste eliminarii aerului consumat, cald si umed la exterior. In contramiscare rebuie sa inre aer proaspat, rece si uscat. Este important schimbul de aer care se realizeaza cu o cedare de caldura la exterior.
        Aceste pierderi se pot limita printr-o aerisire de scurta durata si intensiva-ferestre largi deschise, daca este posibil si prin curent de aer pentru cateva minute. In timpul iernii se poate astfel improspata aerul printr-o racire minima a camerei.
        Eliminarea umiditatii la exterior trebuie sa se faca in incaperea in care exista umiditate, ex. Baie sau bucatarie. Asta inseamna ca usile acestor incaperi sunt inchise si umiditatea nu se poate raspandi in tot apartamentul.
        Usile glisante dintre baie si dormitor sau inlaturarea usii de la bucatarie nu are sens. Dupa dus sau gatit etc. se vor deschide larg ferestrele cu usile inchise.
        Acelasi lucru este valabil si pentru dormitor. Aici omul elimina umiditate in timpul noptii prin respiratie si piele. Aceasta se gaseste in aer, mobila, asternuturi, covoare, draperii si poate fi eliminata doar treptat.
        Dimineata dupa trezire se deschide fereastra pentru scurt timp cu incalzirea oprita. Aerul umed se elimina si se inlocuieste cu aer uscat. Dupa inchiderea ferestrei se incalzeste camera pentru ca dupa cum se stie aerul cald poate absorbi mai multa umiditate.
        Inainte de parasirea locuintei (si in multe cazuri intre trezire si plecare tece o ora buna) se recomanda o noua aerisire scurta.
        Intre timp o parte din umezeala este absorbita de aer si poate fi eliminata la exterior.

        Comentariu

        • mishu
          Incepator
          • 29.iun.2004
          • 13

          #5
          Timplarie aluminiu +pereti beton=condens timplarie iarna

          Buna ziua electric-max,
          Multumesc si pentru acest raspuns. Stiu ca trebuie aerisit, lucru pe care il fac peste zi, problema mea este ca noaptea cind e f.frig afara iarna nu pot face acest lucru si dimineata am condens din belsug pe geamuri si timplarie. Temperatura nu este micsorata, ba chiar o suplimentez cu ajutorul caloriferelor electrice (in special in camera celor mici). Inteleg ca nu am ce face decit sa astept sa ma mut la o casa care este facuta dupa tehnologii moderne nu cum este facut acest bloc vechi din '65.
          Cu stima,
          Mihai Margineanu

          Comentariu

          Procesare...