Mucegai pe pereti interiori casa

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi
  • drg75
    Incepator
    • 28.mar.2011
    • 6

    Mucegai pe pereti interiori casa

    Buna ziua,

    Ma confrunt si eu cu problema aparitiei mucegaiului si doresc sa va cer cateva sfaturi.
    Casa de la tara este construita in urma cu aproximativ 100 de ani, cu pereti din caramida (grosime doua caramizi si jumatate) si a fost ultima data tencuita in urma cu vreo 50 de ani, cu materialele de atunci, huma si var.
    Incepand din anul 2002, nu mai este locuita decat in perioada aprilie - octombrie (deci este neincalzita pe perioadele de vreme rece).
    Pana anul trecut, vedeam atunci cand mergeam pe acolo primavara, ca peretii erau umezi in anumite locuri, dusumeaua era si ea umeda pe unele portiuni, dar pana la urma se uscau.
    In vara anului trecut am decis sa renovam partea din spate a casei care era cea mai deteriorata, am decopertat peretii pana la caramida si am tencuit din nou atat pe interior cat si pe exterior, cu materialele care sunt acum "la moda", s-a dat glet si apoi vopsea lavabila, tavanele au fost facute cu rigips, s-au inlocuit geamurile vechi cu termopane, s-a scos dusumeaua si s-a turnat beton, iar apoi parchet laminat.
    Pana aici "toate bune si frumoase", dar la aproximativ doua saptamani dupa ce am terminat lucrarea (pe la sfarsitul lunii august) au inceput sa apara pete si sa se "manance tencuiala", pe o inaltime de aproximativ 50-80 cm de la nivelul solului.
    Acest fenomen a aparut numai pe peretii interiori, pe interiorul niciunui perete care comunica cu exteriorul nu a aparut (cel putin deocamdata) nimic.
    Peretii arata ca in pozele pe care le-am atasat (facute in weekendul trecut dupa perioada de iarna in care nu s-a locuit acolo) pe partea de perete interior renovata.

    Tinand cont ca trebuie sa facem ceva sa rezolvam problema si ca am dori sa renovam si partea cealalta a casei v-as ruga sa-mi dati ceva sfaturi cum sa abordez problema (ma gandesc sa schimb caramizile pe tot peretele interior pe inaltimea de aproximativ 1m de la sol), dar mi-ar fi de ajutor orice sfat pe care mi l-ati putea da, sa rezolv problema, tinand cont ca nu se locuieste pe perioada rece si nici nu se incalzeste casa.

    Va multumesc anticipat tuturor celor care-mi vor da un sfat.
    Fișiere Atașate
    Ultima editare de calin.diaconu; 02.apr.2023, 20:02. Motiv: mucegai pereti interiori
  • ioanan
    Incepator
    • 23.nov.2009
    • 12

    #2
    ref igrasie

    daca afli vreo solutie sa scrii si pe forum pt ca as vrea sa aflu si eu.
    La fel e si casa bunicilor mei, numa ca a lor e construita din vaiug si doar putina caramida. Eu am citit acuma de izolatii cu placi de inox ondulate, nu stiu daca sunt eficiente?

    Comentariu

    • Gemini
      Moderator
      • 06.iun.2006
      • 15019

      #3
      Ar trebui sa incepeti prin prezentarea tipului de pereti, zidarie, structura fundatie, soclu, structura realizata la betonarea pardoselii - materiale, ordine, grosimi.

      Este clar ca avem probleme cu umezeala in acele zone, a urcat umezeala in zidarie si a umflat/inflorit finisajul.

      Casa cum arata din exterior si terenl pe care este amplasata?

      Un plan al casei pentru a vedea unde se afla acel perete?
      Pardoselile nu sunt umede?

      Comentariu

      • ioanan
        Incepator
        • 23.nov.2009
        • 12

        #4
        referitor igrasie

        poze nu am acuma. Casa e la tara, e casa bunicilor, are vreo 90 de ani. Bunica zice ca in fundatie e din caramida, iar peretii sunt un rand de vaiug pe interior si un rand de caramida si unul de vaiug pe experior, grosimea zidului de 30 -35 cm. Umezeala si igrasia e pe toti peretii si interiori si exteriori si urca pana la jumate de metru iar pe peretele din spatele casei care e mai mult pe umbra e si mai sus umezeala. Cum intri in curte, usa pe care intri e incadrata intru zid mai inalt decat e si si pe acel zid e asa umed. Casa pe afara e facuta cu tencuiala si stropita culoarea cimentului, tencuiala deja incepe sa se cojeasca si sa cada. Pe interior peretii sunt lipiti cu pamant galben, iar pe jos are podele, ele nu s-au deteriorat. Are o camera, se cheama tinda, acolo e pamant pe jos si acolo ii mai umed, iar pe hol are beton.

        Comentariu

        • ioanan
          Incepator
          • 23.nov.2009
          • 12

          #5
          completare

          am uitat sa mentionez ca terenul pe care e situata e ok, nu e loc jos, e chiar mai inalt putin decat la vecini.
          Va rog sa ma ajutati cu sfaturi.

          Comentariu

          • Gemini
            Moderator
            • 06.iun.2006
            • 15019

            #6
            Problema pare sa fie de la lipsa stratului de rupere a capilaritatii intre fundatie si zidarie, acel strat de carton astfaltat ce se aplica intre aceste zone.
            Acele profile metalice inoxidabile pot fi o solutie insa trebuie vazuta rezistent aperetelui deoarece in cazulperetilor de vaiuga nu se preteaza,
            mai sunt solutii cu rasini ce se injecteaza sau alte variante.


            In acelasi timp trenuie sa va asigurati ca din exterior sau de pe inelitoare nu se aduce un aport de umiditate (apa) catre fundatie.

            Un drenaj exterior ar putea ajuta
            Ultima editare de calin.diaconu; 02.apr.2023, 20:01. Motiv: Am eliminat ink-urile nefunctionale

            Comentariu

            • calin.diaconu
              Administrator
              • 17.mar.2005
              • 419

              #7
              Salut, pozele trimise de Forumistul drg75 sunt foarte relevante. E important să aflăm câte ceva și despre ce se întâmplă în exterior.

              Ce spuneți, pasii corecți pentru un drenaj exterior corect al unei case din mediul rural ar putea fi dificili - dar necesari:
              1. Identificarea zonei de lucru: Înainte de a începe, trebuie să identificați zona din jurul casei care necesită drenaj. Acest lucru poate include zone cu inundații frecvente sau cu niveluri ridicate de apă subterană.
              2. Planificarea sistemului de drenaj: Planificați sistemul de drenaj, care ar trebui să includă o grămadă de pietriș sau o drenură, care va colecta apa de pe terenul din jurul casei și o va îndrepta într-o zonă de evacuare sigură, cum ar fi o groapă de drenaj sau un canal de scurgere.
              3. Excavarea șanțului de drenaj: Excavați un șanț de drenaj de aproximativ 30-45 cm adâncime și 20-30 cm lățime în jurul casei. Acesta ar trebui să fie săpat într-o pantă ușoară care să permită apa să curgă spre zona de evacuare. Asigurați-vă că șanțul este aliniat cu fundația casei.
              4. Așezarea pietrișului: Adăugați un strat de pietriș în șanțul de drenaj, de aproximativ 10-15 cm înălțime.
              5. Instalarea drenurii: Instalați drenajul în șanț, asigurându-vă că este aliniat corect. Drenajul ar trebui să fie de aproximativ 10-15 cm înălțime și să fie acoperit cu un strat de pietriș de aproximativ 10-15 cm.
              6. Înlocuirea solului: Înlocuiți solul excavat în jurul casei, compactându-l bine pentru a evita tasările.

              Notă. Este important să lucrați cu un specialist în construcții sau cu un antreprenor de excavare pentru a vă asigura că lucrați în siguranță și că sistemul de drenaj este instalat corect și conform normelor în vigoare.


              Vă rog, dacă avem poze de la (1) lucrări de drenaj exterioare și (2) tratament pereți igrasie - le așteptăm cu drag, în completarea acestui topic!



              www.calindiaconu.com

              Comentariu

              Procesare...