Izolare fonica la bloc

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi
  • cristisabo_28
    Incepator
    • 30.ian.2008
    • 63

    Izolare fonica la bloc

    [b]Buna.Am si eu o problema legata de poluare fonica dar in cazul meu eu o produc.Locuiesc la etajul 2 intr-un bloc de 4 etaje(bloc din caramida).Problema mea este ca recent mi-am cumparat un sistem audio mai performant si imi place mult sa ascult muzica mai tare si nu dupa mult timp m-am trezit cu vecinul de sub mine la usa .Pe dansul il deranjeaza mult sunetele joase de la woofer si zice ca simte basul in stomac.Nu vreau sa mai am discutii cu domnul dar nu vreau sa renunt nici la auditiile mele.Sincer as scoate parchetul si as incerca sa izolez fonic camera dar nu stiu daca este vreo solutie care sa imi rezolve complet problema deoarece parchetul care este acuma in camera cu pricina este f frumos(parchetul original din stejar).Dar as renunta la el daca as sti ca exista o solutie care sa dea rezultate bune.Sub parchet este doar un amestec de nisip cu mortar(ceva de genul asta).Ajutati-ma va rog cu orice sugestie.Va multumesc
  • Gemini
    Moderator
    • 06.iun.2006
    • 14969

    #2
    Problema este ceva mai delicata pentru ca transmiterea frecventele joase prin elementele structurale ale cladirii impun realizarea unei izolatii totale, astfel incat sa aveti ceva de genul, camera in camera.

    Este o solutie ce impune cheltuieli consistente si necesita o realizare atenta.

    Comentariu

    • Bagovia
      Incepator
      • 02.feb.2008
      • 2

      #3
      as vrea sa realizez si eu o izolatie de tipul camera in camera, adica sa construiesc in camea mea de bloc o camera interioara din pal sau din OSB cu grosimea de 15-20mm, construita pe profile INTERIOARE din barne de lemn de 8x8cm, fixate la colturi, muchii, traverse tavan si piloni de sustinere pe peretii laterali, izolata perfect la imbinarile dintre colturi si marginile placilor de placaj cu silicon sau ceva de genul asta, si am urmatoarele intrebari:
      - ce ar trebui sa folosesc intre placaj si peretii blocului: vata minerala sau polistiren? doar polistirenul ar fi suficient? as face si o stuctura gen sandwich cu un strat de vata/polistiren/vata, dar doar daca ofera avantaje semnificative.
      - ce material are densitatea mai mare: OSB sau PAL?
      - stiu ca aceasta camera interioara nu trebuie sa fie fixata RIGID de peretii blocului, pentru ca ar transmite vibratiile captate din interiorul ei prin elementele de fixare (profile etc.)si daca este suficient pur si simplu sa pun camera interioara pe un strat de polistiren extrudat mai gros asezat pe podea? se va lasa in timp? daca da, cam cat? (camera de 5x3m) (peretii camerei interioare si tavanul nu se vor atinge de peretii blocului si vor fi separati de acestia prin vata/polistiren)
      - cum ar fi cel mai bine sa reduc sau sa evit pierderile de sunet pe la usi si pe la ferestre?
      - ce silicon ar trebui sa folosesc pentru etanseizarea perfecta o placajelor?
      - ce sugestii ar mai fi pentru podea? dar sa nu includa fixarea RIGIDA de podeaua blocului, si sa dea rezultate de antifonare cat mai bune. stiu din proprie experienta ca fixarea RIGIDA a camerei interioare de camera exterioara este o adevarata catastrofa in izolarea fonica (mai ales pe bani putini, cand nu-ti poti permite sa pui nu stiu cate zeci de straturi de materiale)
      Fie ca Marele Arhitect sa ne ilumineze calea!

      Comentariu

      • ggl1809
        Incepator
        • 09.iun.2006
        • 87

        #4
        Buna ziua

        Solicitarea dumneavoastra este mai mult decit interesanta.

        Inainte de a trece la detalierea solutiilor am 2 intrebari :

        ce buget aveti
        care este scopul izolatiei (sa va izolati fata de vecini, sau pe vecini fata de dumneavoastra)


        o zi placuta

        PS - vis a vis de izolatiei cu polistiren sau vata - gasiti ne forum citeva discutii foarte interesante.

        Comentariu

        • Mircea_G
          Living Legend
          • 14.ian.2007
          • 12340

          #5
          Re: Izolare fonica la bloc

          [quote="cristisabo_28"][b]Buna.Am si eu o problema legata de poluare fonica .................................................. ...pentru pereti se foloseste sistemul cu izolatie fonica peste care se pun panouri perforate . Se foloseste inclusiv la studiouri audio .
          Instalatii verificari-revizii gaze

          Comentariu

          • ggl1809
            Incepator
            • 09.iun.2006
            • 87

            #6
            tratament acustic versus izolatie fonica

            Draga Mircea

            Nu fa confuzie intre izolatia fonica si tratamentul acustic.

            Izolatia urmareste oprirea zgomotului.Tratamentul acustic urmareste eliminarea intr-o masura mai mare sau mai mica a ecoului, corectarea indicelui de directivitate, eliminarea ecoului de fluturare sau imbunatatirea coeficientului de inteligibilitate.


            Peretii perforati folositi la studiouri au calitatea de a absorbi o parte din energia sonora din camera astfel reducind ecoul.

            Este adevarat ca prin tratament acustic este mai liniste in camera dar asta se datoreaza in primul rind micsorarii surleor interne.Mai putin celor externe.

            O seara placuta

            Comentariu

            • Bagovia
              Incepator
              • 02.feb.2008
              • 2

              #7
              cum ziceam cristisabo_28 si eu, pe noi ne intereseaza izolare fonica de exterior, in principiu pentru nu a deranja vecinii cu muzica, si automat, ca un efect implicit si binevenit de a nu fi deranjati de zgomotele vecinilor. tratamentul acustic al camerei insa implica alte idei si principii si materiale. vizitati de exemplu www.auralex.com pentru explicatii privind tratamente acustice la nivel inalt, dar al caror efect poate fi simulat in proportie de 80-90% si pe bani mai putini (sumele necesare pentru a trata acustic o camera de 5x3m cu Auralex sunt enorme pentru un roman "average")
              dar poate cineva sa imi raspunda la vreuna din intrebarile pe care le-am adresat in primul post?
              Fie ca Marele Arhitect sa ne ilumineze calea!

              Comentariu

            • cristisabo_28
              Incepator
              • 30.ian.2008
              • 63

              #8
              Auralex

              Ca tot veni vorba de Auralex,tocmai mi-am comandat din state un pad pt woofer si anume Auralex Gramma care ar trebui sa reduca cu 20-30% sunetele joase care se transmit prin podea vecinului meu.Sper sa fie intradevar eficient pad-ul

              Comentariu

              • ggl1809
                Incepator
                • 09.iun.2006
                • 87

                #9
                izolatie fonica

                Izolatia depinde pina la urma de nivelul de zgomot.
                Din pacate se ajunge la ia dupa investii astronomice in scule si nu prea mai raman bani.

                Pas 1 : Masurarea nivelului de zgomot. Fara asta orice solutie e "dupa ureche". De preferat una cit mai profi. E ca la doctor. Daca ai cazut nu stii ce ai daca nu te duci la doctor. Un generalist iti poate spune ca ai o contuzie la cap da tot te trimite sa faci o analiza sa vada cada e pe frontal occipital sau mai stiu eu.

                asa si cu masuratoarea. Unele dau doar o valoare medie, cele mai bune dau si pe frecvente. Ca depinde putin si de ce muzica asclti nu doar de intervalul de redare al boxelor.

                Pas 2 : dupa ce stii astea chemi un acustician( da unul real ) nu vreun pralit de arhitect care nu stie diferenta dintre izolatie fonica si tratament acustic sau mai stiu eu vreun mester autohton care "stie el" ca a mai facut. Asta iti dimensioneaza niste solutii si o sa iti spuna daca poti sa faci izolatia (ex daca ai 2 x 400 RMS in casa si vrei sa tii volumu la 80% si sa nu se auda la vecin - exclus), daca indeplineste criteriile de transmisie la vecini, cam cit trece si asa mai departe.

                Pas 3 : gasesti materialele ( poti sa ai norocul ca ele sa nu fie pe stoc sau sa gasesti distribuitori aiuriti care nu stiu de capul lor) si la fel de important gasesti oameni care stiu sa faca executia.

                Pas 4 : treci la executie si SUPER supraveghezi ca altfel toata munca se poate duce de ripa din cauza unei neetanseitati de 1mm pe tot conturul peretelui.

                La "bun simt" ai avea nevoie de

                pereti : placare dubla de 12,5 mm pe profil de 75 mm montat elastic si desolidaritat de perete cu vata de 75-80mm in profil
                planseu cu 10 cm de izolatie si placare simpla de 12,5mm realizat planseul cu montaj pe bride si prodil de 30
                pardoseala :dala flotanta pe material de 30-40 mm cu sapa slab armata de 5cm

                Cam atit la izolatie. Se poate ajunge insa si la "casa in casa" iar o camera de genul asta te duce pe la 2000 Euro.

                pad-ul de la Auralex poate fi inlocuit cu tartan de pe pista sau chiar mai bun placi de cauciuc presat.

                La interior poti opta pentru o serie de tratamente.Cea mai ok solutie dupa umila mea parere ar fi cartile.
                Acustic sunt ok dar cistigi mult vis a vis de cultura. Plus ca din astea exista din belsug.

                Altfel se poate opta pentru :

                prisme din spume : ok la frecvente peste medie (la joase = 0) si atentie cu focul ca ard cu mare bucurie.

                vata acoperita cu material textil : mai complex de executat si mai costisitor. asigura o absorbtie mai buna si fac asta si la joase.

                vata placata cu gips perforat sau pal perforat sau orice alt material dur perforat(atita vreme cit nu inta in rezonanta) -asigura o absorbtie uniforma in toate benzile de frecvente

                Ar mai fi :

                -tapet acustic cu grosimea de minim 1cm

                -"baffles" sau daca doriti corpuri cu absorbtie mare ce se atirna de plafon sub forma de cuburi sau paralelipiped

                -design realizat cu mocheta ( cu cit mai groasa cu atit mai buna)

                La partea de tratament se iau in calcul pozitia boxelor, pozitia de ascultare, frecventele proprii ale camerei, daca exista lemn faptul ca asta da armonici, nesimilaritatile dintre suprafetele paralele (un perete cu usa si unul fara) pozitia geamului, etc

                Comentariu

                • Mircea_G
                  Living Legend
                  • 14.ian.2007
                  • 12340

                  #10
                  Re: izolatie fonica

                  Postat în original de ggl1809
                  Izolatia depinde pina la urma de nivelul de zgomot.
                  Din pacate se ajunge la ia dupa investii astronomice in scule si nu prea mai raman bani.
                  ..........................sau poate gasi informatii aici http://www.jfstudiodesign.ro/
                  Instalatii verificari-revizii gaze

                  Comentariu

                  • DIY
                    Living Legend
                    • 07.sep.2007
                    • 1747

                    #11
                    Re: izolatie fonica

                    Postat în original de MIRCEA MAXIMG
                    Postat în original de ggl1809
                    Izolatia depinde pina la urma de nivelul de zgomot.
                    Din pacate se ajunge la ia dupa investii astronomice in scule si nu prea mai raman bani.
                    ..........................sau poate gasi informatii aici http://www.jfstudiodesign.ro/
                    Nu cumva acesta este chiar site-ul lui ggl1809 ?!?
                    Numai bine,
                    DIY

                    Comentariu

                    • ggl1809
                      Incepator
                      • 09.iun.2006
                      • 87

                      #12
                      http://www.jfstudiodesign.ro/

                      Draga Mircea si DIY,

                      Asocierea mea cu domnul ing. Justinian Flaviu Oros ma onoreaza.
                      Cu toate acestea NU SUNT Justinian Flaviu Oros cu atit mai putin nu doresc sa imi asum meritele dinsului.

                      Daca nu ma inseala memoria dinsul chiar a participat la citeva discutii de pe acest forum.

                      In ce priveste site-ul realizat acesta este un punct de referinta alaturi de altele pentru cei pasionati sau care lucreaza in acustica.

                      O seara placuta

                      PS : Eu stau in Bucuresti...

                      Comentariu

                      • cristisabo_28
                        Incepator
                        • 30.ian.2008
                        • 63

                        #13
                        Ok.Pana la urma m-am hotarat sa ma mut la casa.In felul asta scap de vecin si m-am gandit sa imi amenajez in subsol un home cinema ca sa nu mai deranjez pe nimeni.Acum ma ocup de proiect si m-am decis la dimensiunile camerei(4.2 m/6 m).Astept sugestii la inaltimea camerei.Am mai citit una alta pe net despre izolare si tratamente acustice dar orice sugestie este bine venita.Am auzit de o spuma care se poate pune sub mocheta care absoarbe destul de bine sunetele joase dar nu stiu ce brand si daca se gaseste la noi in comert.Daca stiti un site care prezinta detaliat tipurile de tratamente acustice va rog sa le postati( merci ggl1809)

                        Comentariu

                        • ggl1809
                          Incepator
                          • 09.iun.2006
                          • 87

                          #14
                          Raportul dimensiunilor

                          E bine ca dimensiunile camerei sa se incadreze in rapoartele :
                          l/h : 1,2-1,7
                          L/h: 1,5 - 2.4

                          Materialul de care vorbesti este underlay-ul de mocheta ( dar de la grosimi de 2 cm in sus) Gasesti pe la cei care se ocupa de mocheta.

                          Despre materiale revin mai tirziu

                          O zi placuta

                          Comentariu

                          • RaduCA
                            Living Legend
                            • 09.oct.2005
                            • 6450

                            #15
                            Postat în original de ggl1809
                            E bine ca dimensiunile camerei sa se incadreze in rapoartele : l/h : 1,2-1,7 L/h: 1,5 - 2.4 [...]
                            O fi avind vre-o contributie si "numarul de aur"?
                            De cînd fenicienii au inventat moneda, mulţumirile sînt de prisos... şi încă o veste tristă: ieftin, bun şi mult nu există.
                            În schimb, există Instalatorul de Iaşi.

                            Comentariu

                            Procesare...