Izolatie fonica sala de repetitii

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi
  • Dimarzio
    Incepator
    • 13.dec.2012
    • 23

    Izolatie fonica sala de repetitii

    Buna.
    Incerc sa construiesc 1 sala de repetitii/studio in curte. Fundatie beton armat, zid BCA 20cm, structura acoperis lemn. Aprox 66 m2, 250 m3. Am citit cateva carti de studio design (Nevel 2008, Gervais 2011). Am decis sa fac 2 ziduri complet independente, pentru ca toate metodele cu cauciucuri si tot felul de profile nu par a fi in ordine pt. o buna izolatie fonica. La fel ideile cu cofrajele de oua care sunt ridicole dpv. izolatie fonica. De asemenea am aflat din aceste carti, ca podelele flotante pe cauciucuri umplute cu vata minerala nu numai ca nu izoleaza sunetul airborne, dar si devin niste "tobe" imense(care suna infect in momentul care band-ul canta, am si auzit 1 caz intr-un studio autohton), drept pt. care framingul din structura podelei il voi umple cu nisip uscat. De asemenea am aflat din acest carti, ca vata este un foarte slab izolator fonic pe frecventele joase(de fapt asta e problema la orice izolatie fonica, inaltele fiind blocate de aproape orice, mediile inalte la fel..low end medii si joase trec prin toate materialele destul de usor se vor auzi de catre vecini etc. poate si mai rau, pt. ca se percep ca zgomote agasante). Vata montata intre pereti atenueaza reverbul dintre pereti, fara sa absoarba basi, pt. ca e simplu..unde aerul umbla nestigherit, si sunetul (in special bas) va face la fel. Sunt nelamurit cu caracteristice de fonoizolatie ale produselor disponibile. De fapt in afara de isover akusto mai nici un sortiment(ce am gasit eu pe net) nu specifica pe frecvente caracteristicile de izolare fonica. Am gasit niste site-uri in care mi se zice, ca de ex. poliuretanul de densitate inalta izoleaza 20 db/cm. Cand am intrebat pe ce frevcenta...nu mi s-a mai raspuns la email. Ar mai fi high density foam, dar pretul este exagerat rau (fata de un produs obtinut de deseuri)...deci raman pe sistemul de 2 pereti complet independenti. Deci o sa fie ceva de genul: perete BCA-vata 10cm vertical-vata 5 cm orizontal- spatiu aer 10 cm - vata akusto 75framing metal-folie anticondens-sipci lemn-gipscarton acustic.
    Intrebare:
    1. Credeti ca o sa am o problema cu condensul intre cei 2 pereti? Mentionez, ca o sa instalez si un sistem de ventilatie dubla, tuburi izolate de 20cm cu o admisie (pentru presiune usor pozitiva in studio de) aer proaspat, si exhaust (prin tavan cu tuburi lungi+atenuatoare etc.), cu 2 ventilatoare axiale separate si reglabile(intre camera interna si exterior). De asemenea mentionez ca locuiesc intr-o zona unde este frig pana -30 sau sub. Oare sa fac o posibilitate sa pot comuta exhaust-ul si intre pereti, sa pot aerisi si intre pereti? Ar ajuta eventual o izolatie externa pt. a comuta punctul "rece" mai inafara?
    2. Sipcile de lemn puse peste folia anticondens sunt menite(de catre mine) sa minimalizeze numarul de suruburi care strabat folia. Am inteles, ca acest sistem trebuie sa fie cat de etans posibil. Cum se instaleaza gipscartonul peste aceasta folie, fara sa penetrez folia? In special pe tavan..Pe cine am intrebat a zis, ca e ok sa treci cu suruburile prin, pt. ca acestea apasa gipscartonul pe folie si e ok. Eu nu sunt nici pe departe de meserie, dar mi se pare greu de crezut. Poate ma ajutati Dvs.
    Va multumesc
  • georgetudor
    Incepator
    • 30.ian.2013
    • 12

    #2
    Răspuns la: Izolatie fonica sala de repetitii

    Umila mea parere.... Nu ati iesi mai ieftin sa o construiti din beton armat izolat termic sub nivelul solului iar deasupra turnati o placa de beton ? directia de propagare a sunetelor este de regula orizontala iar in cazul in care experimentati multi wati si zgomotul trece prin peretii de beton armat pamantul il va reduce simtitor iar ascultatorii terorizati de muzica dv se vor afla la alt nivel deci nu se vor intersecta .. :P Oricum buna intrebare si spor la constructie :d

    Comentariu

    • Dimarzio
      Incepator
      • 13.dec.2012
      • 23

      #3
      Răspuns la: Izolatie fonica sala de repetitii

      Va multumesc pt. raspuns. Imi puteti da niste detalii tehnice cu betonul armat izolat termic sub nivelul solului? Sunt deschis la idei. In cartile mentionate erau amintite niste sisteme mass-spring-mass cu "spring"din otel puse sub beton...etc..way out of my league..si cred ca orice constructor ar tusi, daca as zice de ele.. Oricum va trebui sa fac cele 2 ziduri, pt. ca si prin acoperis+zid trec sunetele destul de bine, daca nu..si nu numai ca sa pot canta Van der Graaf Generator la 3 noaptea, ci si pt. a amortiza un pic cheltuielile dupa ce va fi gata..e.g. daca imi inchiriaza 1 band speed metal..sa nu trebuiasca sa refuz .

      Comentariu

      • Gemini
        Moderator
        • 06.iun.2006
        • 15019

        #4
        Răspuns la: Izolatie fonica sala de repetitii

        Nu aveti un proiectant pentru aceasta constructie? Sunt atat de multe aspecte delicate incat va sfatuiesc sa realizati alegeti solutiile si sa le puneti in opera doar dupa o analiza atenta.

        Comentariu

        • georgetudor
          Incepator
          • 30.ian.2013
          • 12

          #5
          Răspuns la: Izolatie fonica sala de repetitii

          In tinerete ( nu ca acuma as fi batran ) aveam eu un vis mai ciudat de a face o discoteca sub nivelul pamantului ceva tematic in genul Hell ( nimic satanist ) si ma gandeam atunci la beton armat hidroizolat si termoizolat la interior cu polistiren extrudat , vata minerala apoi rigips iar plafonul tot din beton armat pe stalpi de beton, sub plafon aceeasi izolatie ca si la pereti, peste placa eu m-am gandit la pamant si deasupra gazon, fireste e necesar si un sistem de ventilatie si aerisire :d dar na mintea mea de odata..

          Comentariu

          • Dimarzio
            Incepator
            • 13.dec.2012
            • 23

            #6
            Răspuns la: Izolatie fonica sala de repetitii

            Da, am un proiectant. Suntem in faza in care decidem ce si cum, intre timp ce obtinem permisul pt. a construi. Ar fi ideal, s a fie Gervais..proiectant. Ce este clar, ca toti avem dubii legate de proprietatile acustice ale materialelor disponibile..si cu putine exceptii, nici furnizorii nu ne pot ajuta, (ori proiectul nostru e prea mic pt. a se deranja). In schimb o sa efectuez masuratori singur, utilizand decibelmetri profesionali, care imi sunt la indemana. Asa tind sa nu iau "plasa" luandu-ma dupa niste certificate si data sheet-uri care pot fi incorecte in unele cazuri. E.g. stiu deja, ca vata disponibila in depozitul local nu izoleaza deloc la 60Hz, nici la o grosime de 1m.
            In ambele carti pe care le-am citit(in total peste 1200 pag), ambii autori avertizeaza asupra constructorilor, care de multe ori nu inteleg principiile acustice, si vor incerca sa fie mai "destepti", ori 1 singur surub intr-un loc nepermis compromite intreaga structura din punct de vedere fonic. Incep sa inteleg principiile, si incep sa inteleg si miturile, care nu sunt adevarate (gen polistiren, ambalaje de oua, vata, etc), si incerc sa adaptez design-ul (tinand cont de buget), sa obtin maximul posibil in functie de materialele disponibile. De aceea, structura de baza (fundatie, ziduri, acoperis), va fi facuta de o firma. Dupa ce se usuca tot si tinand cont de toate recomandarile, o sa construiesc zidul "ïnterior" singur, ca sa fiu sigur, ca totul e facut conform celor invatate din aceste carti, si de la experti. Asa ca sunt receptiv la toate sfaturile argumentate disponibile, pentru care Va multumesc anticipat.

            Comentariu

            • Arha
              Membru
              • 24.iul.2007
              • 259

              #7
              Răspuns la: Izolatie fonica sala de repetitii

              Gandeste-te la salile de cinematograf din mall-uri.
              Multe sali una langa alta, nu se aude nimic inafara si nici intre sali.
              Cam asa ar trebui sa proiectezil/lucrezi. Din pacate habar nu am cum se face si ce materiale folosesc. Dar e o directie in care sa te uiti.

              Comentariu

              • bolognesi
                Incepator
                • 28.sep.2012
                • 97

                #8
                Răspuns la: Izolatie fonica sala de repetitii

                Buna sera in 2012 am relizat un studio de muzica al doilea in cadrul firmei la care lucrez ca si constructie total diferite. cel terminat in 2012 are 3 pereti si tavanul ingropati in pamant , zid de ciment armat de 30 cm. A fost relizat un alt zid in interior de carmida plina de 15 cm cu un spatiu intre ziduri de 10 cm care beneficiaza de ventilatie intre ele.
                Tavanul grinzi de ciment de 20 pe 20 cm peste care turnat un alt strat de ciment dupa doua randuri de material termoizolant dupa o plasa de plastic de drenaj de 5 cm dupa un strat de 10 cm pietris, un tesut si dupa 1-2 metri de pamant. Pereti dintre camera de inregistrae si camera de repetitie este prevazut cu un coridor de 1m, pereti realizati in felul urmator 20 cm de bca dupa 10 cm de vata bazltica un produs de guma de 5 cm care sincer nu stiu cum din ce e realizat si care sunt propietatile sale din nou 10 cm de bazaltica si dupa 20 cm bca. In camera de repetitie propietaru a vrut sa mai adauge un zid de 15 cm de caramida plina in care in unele locuri am pus grinzi de stejar pt orament de 15-17 cm grosime. Pe ceilalti 3 pereti din incaperea de repetie au fost apliati pereti de gips carton, facute diferite forme geometrice din gips carton unplute cu vata de sticla pareti nu au fost construiti drepti , au unele inclinati , diferite unghiuri . Podeaua o placa de ciment cu plasa de fier dupa o podea falsa cu o gaura de 15 cm de gol de aer pe care vine o sapa de ciment , dupa un strat de ciment amestecat cu nisip si poliestern bilute (nu cunosc denumirea lui in romana) dupa a fost turnata o noua sapa si un parchet aplicat, Intre pereti camerei si podea a fost pus o banda de 1 cm de material izolant sa nu intre direct in contact. Din nou la tavan si acesta a fost construit din gips carton cu urcusuri, coborasuri diferite unghiuri si unplut pana la refuz cu vata de sticla. Partea de gips carton a fost realizat de o alta firma . Pereti latelari fiind dubli si ventilati nu au adus nici un fel de problema in privinta condensului dar tavanu da, cei care au facut gips cartonu au presat vata de sticla intre tavanu de ciment descris mai sus si gips carton fara a lasa o ventilatie intre ele , a aparut condensu si problemele de umiditate. Sper ca cele scrise mai sus va sunt de ajutor.

                Comentariu

                • Dimarzio
                  Incepator
                  • 13.dec.2012
                  • 23

                  #9
                  Răspuns la: Izolatie fonica sala de repetitii

                  Va multumesc pt raspuns. Daca spatiile dintre pereti comunica intre ele, sigur e compromisa izolatia fonica. Daca comunica cu exteriorul, atunci iese si intra zgomotul prin aceste spatii de ventilare. Au fost realizate sisteme de ventilatie? Imi puteti spune detalii despre diametrul tubulaturii de ventilatie, puterea ventilatoarelor, lungimea sistemului? incalzirea spatiului cu ce a fost realizata?
                  Intre timp am aflat, ca pot face podea flotanta cu Steprock 20mm peste care pot turna beton armat. Asta e bine, pentru ca pot construi peretele interior complet decuplat de fundatie. Trec de la BCA(peretele exterior) care masurat cu decibelmetrul este CATASTROFAL din punct de vedere fonic (alt mit daramat), la caramizi de beton. Se pare, ca are dreptate Nevel, cu cat e mai grea o structura, cu atat izoleaza mai bine fonic. Si pe acoperis o sa pun cele mai grele tigle, pe care o sa le gasesc. Se pare, ca la pret ies comparabil cu structurile mai usoare.
                  Va multumesc tuturor pentru sfaturi, si sper ca mai sunt pareri in continuare.

                  Comentariu

                  • bolognesi
                    Incepator
                    • 28.sep.2012
                    • 97

                    #10
                    Răspuns la: Izolatie fonica sala de repetitii

                    Zona e una foarte linistita masini trec 1-2 pe zi persoane nici atat Spatiul lasat liber e intre zidul de ciment armat si cel interior pt a avea in caz de necesitate o ventilatie a acetuia care e naturala cate 2 gauri sus si 2 jos , zidul are o lungime de circa 45 m, parte de zid care nu e ingropata nu are acest spatiu intre ziduri. Uitam sa spun de o camera micuta in care sunt toate aparatele care au aer conditionat pt a nu se supara incalzi aflata in camera unde sta persoana care se ocupa cu montaju. Camera de inregistrat si cea de montaj sunt tot asa incalzite sau racite cu aparat de aer conditionat cu unitate externa amplasata mai departe de studio ingropat. Iarna vara fara sa fie pornite aparatele se mentione o temperatura constata intre 17-19 grade. In momentu cand inregistreaza aparatele de aer conditionat vin oprite oricum nu sunt des folosite . Si aici bca a fost folosit doar intre zidurile interiore dupa cerinta proiectului , noi am realizat ce au zis domni specialisti Cu bca am facut doar doua lucrari chiar sunt curios si eu cum se comporta din punct de vedere ale ambelor izolati fonic si termic, doresc sa realizez o masarda la casa mea si sa stiu la ce sa ma astept, nu cunosc nici persoane care stau deja in casa relizate din bca sa stiu o opinie practica nu teoretica pe hartie .

                    Comentariu

                    • Dimarzio
                      Incepator
                      • 13.dec.2012
                      • 23

                      #11
                      Răspuns la: Izolatie fonica sala de repetitii

                      Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	wall construction.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	11,5 KB 
ID:	608275

                      In imaginea atasata se vede cat de usor e sa gresesti daca construiesti fara cunostinta de cauza. Este reprezentat un zid de despartire cu gipscarton pe ambele fete.
                      1. adaugarea vatei intre 2 panouri de gipscarton castiga 3 db. (foarte putin)
                      2. construirea a 2 ziduri complete de gipscarton pe fiecare parte: castiga 7 db in total!!!(deci mai bine nu il faci).
                      3. daca pu su simplu scoti 1 strat de gipscarton dintre cele 2 ziduri sari la 17 db total!
                      4. scoti si celalalt gipscarton din interior, si ai 24 db total.
                      5. dublezi gipscartonul din exterior: castigi alte 6 db (deci 30 total). Toate valorile comparate cu de zidul simplu fara vata. (Newell, 200

                      Deci lucrurile nu par a fi nici liniare, nici logice, la un approach superficial, fara a cunoaste teoria/practica acustica.
                      Eu m-am dus la un santier in care zidurile sunt facute din BCA. Practic ca si cum n-ar exista dpv. fonic. (1/3 din atenuarea unui zid de beton de approx aceeasi grosime. Am si renuntat imediat la BCA. Am inteles, ca termic sunt o idee buna, dar termic nici nu am date, si nici nu ma intereseaza.

                      Comentariu

                      • Dimarzio
                        Incepator
                        • 13.dec.2012
                        • 23

                        #12
                        Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	DRAW.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	193,7 KB 
ID:	611246

                        Sala este in curs de constructie. Fundatia si zidurile sunt gata. Ce lipseste de pe desen sunt stalpii in nr. de 7 dispuse intre caramizi facute din beton armat, si de asemenea deasupra zidului este tot beton armat jur imprejur. Urmeaza acoperisul. A si B sunt acelasi lucru, l-am desenat de 2 ori ca sa pot pune mai multe detalii, si de asemenea sa Va intreb care varianta de acoperis ar fi mai buna din punct de vedere a posibilului condens care s-ar forma in pod. Sub cele 2 straturi de gipscarton acustic din camera interioara va fi o membrana de aluminiu antivapori (ce lipseste de pe desen). Din punct de vedere acustic varianta A ar fi mult mai buna, pt. ca exista un spatiu mai mare intre cei doi "pereti", care atenueaza mai mult frecventele joase. In schimb nu sunt sigur daca nu se va forma condens in pod (dat fiind faptul, ca peste zid este frontrock, iar in pod va fi doar vata. Varianta B e sigura din punct de vedere condens, dar defavorabila acustic.
                        Va rog sa ma ajutati.
                        Ultima editare de Gemini; 14.iul.2013, 06:26.

                        Comentariu

                        • Gemini
                          Moderator
                          • 06.iun.2006
                          • 15019

                          #13
                          Răspuns la: Izolatie fonica sala de repetitii

                          Atat timp cat aveti bariera de vapori la nivelul planseului catre pod, nu trebuie sa fie probleme legate de condens in spatiul podului. Umiditatea si condensul fac probleme in special in sezonul rece iar bariera de vapori isi va face treaba. Deasemenea se poate face o combinatie a celor doua barianta, in sensul ca la prima schita se poate adauga acel strat de de izolatie pe pardoseala podului. In mod normal izolatia fonica existenta la nivelul planseului ar trebui sa fie suficient de bine dimensionata astfel incat sa nu permita transimterea zgomotului catre pod, intr-un mod semnificativ, astfel ca incarcarea pe izolatia de sub acoperis sa fie una minima, mai mult in zona termica.

                          Comentariu

                          • Dimarzio
                            Incepator
                            • 13.dec.2012
                            • 23

                            #14
                            Răspuns la: Izolatie fonica sala de repetitii

                            Buna idee. Va multumesc frumos, asa o sa fac. Din punct de vedere a izolatiei fonice nu schimba absolut nimic daca pun vata pe planseu. Important e sa fie barierele grele (Mass-Spring-Mass) cat mai departe una de cealalta. Astfel acoperisul cu tiglele grele+OSB o sa fie primul Mass, podul cu vata e Spring si plaseul cu cele 2 straturi de gipscarton acustic+sustinerea lui o sa fie celalalt Mass. Pot sa pun OSBul si pe structura acoperisului (urmand a fi acoperit cu membrana+sipci+contrasipci+tigla asa-i? Nu schimba nimic daca e pus dinspre experior si nu dinspre interior(cum e pe schita). Ca e mai usor de montat.

                            Comentariu

                            • Gemini
                              Moderator
                              • 06.iun.2006
                              • 15019

                              #15
                              Răspuns la: Izolatie fonica sala de repetitii

                              Vreti sa spuneti OSB in loc de scandura, pe post de astereala?

                              Comentariu

                              Procesare...