Sistem de evacuare zgomotos

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • nataliaC
    Incepator
    • 12.feb.2020
    • 4

    Sistem de evacuare zgomotos

    Buna ziua,

    Locuiesc la etajul 1, intr-un bloc la parterul caruia functioneaza un restaurant.

    Pe peretele din diagonala dormitorului meu, e instalat un sistem-hota pentru evacuarea fumului/mirosului ce rezulta in urma procesului de gatire. Pe langa scurgerile de ulei pe care le produce, ventilatorul montat pe peretele exterior este foarte zgomotos (cred ca are un senzor care mareste intensitatea hotei, pentru ca, la intervale de timp, devine insuportabil si nu am nicio sansa sa pot sa stau in camera).

    Ventilatorul functioneaza sapte zile pe saptamana de la ora 10 pana la ora 21.

    Am facut o sesizare, dar cand a venit proprietarul pentru verificare in apartament, au redus turatia si au oprit ventilatorul (cred) pentru ca nu se mai auzea aproape nimic, doar un zgomot slab de fundal. In aceste conditii, este foarte clar ca demersurile mele de a gasi cooperare din partea lor si o rezolvare sunt din start esuate, doar ca eu trebuie sa traiesc in acest apartament si sa imi fac viata suportabila. Va rog spuneti-mi ce solutii as avea, ce lucrari se pot face si ce costuri implica acestea. Daca ati mai intalnit situatii asemanatoare si cum s-au rezolvat, orice sugestie sau recomandare ar fi utile.

    Va multumesc.
    Ultima editare de nataliaC; 12.feb.2020, 22:16.
  • VYS
    Living Legend
    • 19.aug.2005
    • 12977

    #2
    Problema trebuie rezolvata la sursa, repetati plangerile. Nu am inteles cum sunteti pzitionata fata de ventilatorul respectiv.
    VYS Blog DIY

    Comentariu

    • calin.diaconu
      Administrator
      • 21.nov.2005
      • 395

      #3

      Buna, VYS!

      Am avut o discutie telefonica mai ampla cu Forumistul nostru si am inteles urmatoarele:

      (1) pe un perete exterior al unui imobil avem o sursa de zgomot si vibratii (un ventilator extern de la o bucatarie a unui restaurant aflat la parterul unui bloc de locuinte)

      (2) restaurantul a primit aprobari de functionare inainte de a se muta in imobil proprietarii (zona rezidentiala)

      (3) unul din proprietari aude zgomot si a facut reclamatii (e uruitul care vine de la ventilator).

      Intrebari principale cred ca sunt:
      • ce prevede legislatia (care sunt pasii legali de urmat pentru a opri sursa de poluare fonica pe care o produce agentul economic - restaurantul)?
      • cum se măsoară decibelii în apartamentul nostru și când putem spune că avem de a face cu poluare fonică?
      • care sunt solutiile tehnice de izolare fonica la interior, ce pot fi luate in considerare in cazul de față?
      Alte informatii de interes pentru cititori:

      - Dezvoltatorul (care a vandut apartamentele - avea vreo obligatie legală să informeze proprietarii in sensul existentei unei activitati de tip HORECA la parter?)
      - Dacă proprietarii s-au consitituit in Asociatie pot actiona in instanta Restaurantul, pentru ca acesta sa-si desfasoare activitatea in parametri normali? (unde sunt specificati acesti parametri?)
      - Sansele in instanta, in cazul unui proces: ce pot obtine (ex despagubiri, inchiderea temporara a Restaurantului, etc.)

      Atasez o poza cu exteriorul, in care vei observa sursa si pozitionarea (apartamentul Forumistului este sageata mai groasa)

      Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	sursa de zgomot.jpg 
Afișări:	508 
Mărime:	313,2 KB 
ID:	677964
      www.calindiaconu.com

      Comentariu

      • VYS
        Living Legend
        • 19.aug.2005
        • 12977

        #4
        1) pe un perete exterior al unui imobil avem o sursa de zgomot si vibratii (un ventilator extern de la o bucatarie a unui restaurant aflat la parterul unui bloc de locuinte)
        Zgomotul transmis prin peretii imobilului ar trebui sa fie rezolvat prim modalitatea de prindere pe cladire sau prin instalarea pe un suport ce nu are contact cu cladirea. Daca este zgomot aerian si acesta nu depaseste intensitatea legala atunci se oate realiza un paravan care sa devieze catre exterior zgomotul/

        (2) restaurantul a primit aprobari de functionare inainte de a se muta in imobil proprietarii (zona rezidentiala)
        Acesta aspect presupunem ca a fost indeplinit, fiind necesar acordul locatarilor direct afectati. Se poate verifica prin sesizare la Primarie.

        (3) unul din proprietari aude zgomot si a facut reclamatii (e uruitul care vine de la ventilator).

        Mai insistati si ar fi interesant de facut masuratori de zgomot.
        Vedeti si ce scrie in Legea nr. 196 din 2018
        VYS Blog DIY

        Comentariu

        • nataliaC
          Incepator
          • 12.feb.2020
          • 4

          #5
          Buna ziua,

          Multumesc, in primul rand, pentru interesul acordat problemei pe care o expun aici si pentru toate sugestiile si recomandarile voastre (voi parcurge textul de lege pe care mi l-ati indicat mai sus).

          In fotografia de mai sus, postata de domnul moderator, caruia ii multumesc, se vede exact cum e pozitionat ventilatorul fata de camera (eu as fi vecinul 3).

          Am insistat cu reclamatiile; de aproape doua luni si fara niciun rezultat pana in momentul de fata, am incercat o solutionare amiabila; i-am explicat proprietarului restaurantului ca zgomotul produs de acel ventilator imi creeaza un mare disconfort si ca trebuie facut ceva - argumentul lui, insa, e acelasi de fiecare data, ca sunt singura care se plange si, prin urmare, daca altii pot suporta, nu vede de ce nu as face si eu la fel!;el nu considera ca e cazul sa faca ceva, dupa parerea lui, totul e conform.

          Am chemat recent politia crezand ca se vor putea face pe loc masuratorile de zgomot; i-au pus in vedere ca deranjarea linistii publice se sanctioneaza si, cu eforturi de convingere, a acceptat sa puna un panou absorbant (e totul in asteptare, inca nu s-a facut nimic si nu stiu daca solutia pe care a gasit-o el va rezolva problema). Oricum, i-am spus ca, daca amiabil nu se va rezolva, ma vad nevoita sa depun o reclamatie, ceea ce l-a enervat foarte rau pentru ca m-a amenintat, spunand ca asta nu va ramane fara urmari (va dati seama cam care e situatia, asociatia de proprietari nu intervine, nici macar vecinii direct afectati si eu singura lupt cu dezinteresul tuturor).

          L-am intrebat daca exista o autorizatie pentru sistemul de evacuare (hota, ventilator, burlan si tot ce implica), din ezitarile lui reiese ca nu. Legal, cum as putea sa obtin informatii despre acest aspect si cum as putea obtine niste masuratori corecte de zgomot (cand a venit politia, spre ex., nu erau pornite toate sursele de zgomot, am putut face dovada doar cu o inregistrare si, probabil, la fel va proceda si daca s-ar pune problema unor verificari).

          Ultima editare de nataliaC; 21.feb.2020, 22:41.

          Comentariu

          • calin.diaconu
            Administrator
            • 21.nov.2005
            • 395

            #6
            Stimate Forumist nataliaC,

            Cazul Dumneavoastra ne-a impresionat, întrucat este un bun exemplu despre cat de atenti trebuie sa fim la toate detaliile, atunci cand achizitionam un imobil. Vecinatatea cu un Restaurant inseamna potential de poluare fonica dar si mirosuri care trebuie gestionate dupa standarde bine definite. Altfel - cum spuneati la un moment dat, fiecare putem avea sensibilitatile noastre - si unii reactioneaza mai repede, altii mai incet ...

            Va semnalam cu placere faptul ca am primit un raspuns competent din partea unui Cabinet de Avocatura care a dorit sa ajute cu un punct de vedere legal. Il puteti parcurge aici: https://www.misiuneacasa.ro/evaluare...ului-ambiental

            Sa ne tineti la curent cu evolutia vecinatatii Dumneavoastra,

            Primavara frumoasa!

            Echipa Misiunea Casa
            www.calindiaconu.com

            Comentariu

            • nataliaC
              Incepator
              • 12.feb.2020
              • 4

              #7
              Va multumesc pentru interventia dvs. si pentru articolul scris. Problema inca nu s-a rezolvat, treneaza din ianuarie, cu toate implicatiile si disconfortul produs - se fac presiuni si din partea asociatiei de proprietari, insa proprietarul restaurantului gaseste mereu un alt pretext sa amane lucrurile.

              Rezolvarea pe cale amiabila intampina mari blocaje, se pare, cu toate ca s-au depus eforturi atat din partea mea, cat si a asociatiei (la ultima sedinta, i s-a dat un termen-limita de inca o saptamana, timp in care ar trebui sa rezolve problema, in caz de neindeplinire a acestei conditii, urmand sa i se depuna sesizare la primarie).

              Stim insa cum decurg lucrurile de felul acesta si cat de mult pot trena pana la gasirea unei rezolvari; as vrea sa va adresez o intrebare in acest sens, domnule avocat Dobrescu, care ar fi demersul pe care ar trebui sa il intreprind pentru a obtine interzicerea functionarii restaurantului pana la rezolvarea problemei zgomotului? (acest mare disconfort, la care sunt expusa de luni de zile, a devenit foarte greu, aproape imposibil de suportat si proprietarul restaurantului abuzeaza grav de faptul ca nu exista o presiune din partea unor autoritati competente).

              Pentru VYS Living legend - imi puteti da mai multe detalii despre montarea acelui paravan, o firma care se ocupa, un nr. de telefon?

              Multumesc mult tuturor celor care mi-au scris, oferindu-mi informatii si suport.


              Comentariu

              • emanu
                Membru marcant
                • 06.oct.2008
                • 504

                #8
                daca intradevar nivelul de zgomot este prea mare fata de maximul legal se pot face imbunatatiri! Schimbat ventilatorul cu unul mai silentios, tot sistemul de evacuare pus pe suporti de cauciuc, ecrane deflectoare, interpunerea unei conexiuni elastice intre cos si ventilator, inlocuirea geamului termopan cu un tripan cu camere de aer inegale si grosimi diferite de sticla samd

                Uneori ventilatoarele pot induce infrasunete! Astea nu se aud dar dau diverse stari neplacute de tensiune! In extremis pot da afectiuni psihice, senzatia ca esti urmarit de cineva etc

                Sau nimic din toate astea, forumistul avand o sensibilitate mai ridicata la zgomote si dorinta de liniste absoluta chiar cu ferestrele deschise! Mai ales ca de la ora 10 seara ventilatorul se opreste pana la 10 dimineata, deci
                , noaptea, dimineata acel zgomot nu exista
                Ultima editare de emanu; 14.mar.2020, 16:50.

                Comentariu

                Procesare...