Hidro si termoizolare casa

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • adriann
    Incepator
    • 28.sep.2010
    • 70

    Hidro si termoizolare casa

    Buna ziua,

    As avea nevoie de niste sfaturi si niste pasi de urmat in izolarea unei case nou construite pe care o detin. Este vorba de o casa de P+M (fara subsol) ridicata la rosu, avand acoperis, usi si ferestre montate. Zidaria este din caramida, iar peretii interiori sunt tencuiti.

    1. Care sunt pasii (straturile) in termoizolarea la exterior a fatadei, incepand de la caramida?

    2. Care sunt straturile ce trebuie aplicate pe peretii interiori ai camerelor, incepand de la tencuiala?

    3. Ce straturi trebuie aplicate pe peretii bailor pentru hidroizolatie, si in ce ordine? La bucatarie este nevoie de ceva suplimentar?

    4. Care sunt straturile ce trebuie aplicate pe pardoseala, atat in cazul gresiei cat si in cazul parchetului, incepand de la placa de beton? Ce va fi in plus in cazul bailor? (Pe placa de la mansarda sunt fixate si cablurile de la instalatia electrica). Nu va exista incalzire prin pardoseala.

    5. Ce straturi ar trebui sa aiba tavanul de la mansarda (va fi de rigips, probabil)? Vata minerala sau polistiren expandat (de 5 cm?) pentru termoizolare?

    6. Scara interioara catre mansarda este din beton. Trebuie izolata? Sau poate fi montata direct gresie/parchet pe ea?

    Pot oferi si alte informatii daca este nevoie.

    Imi cer scuze pentru multitudinea intrebarilor, si de asemenea pentru cele care au mai fost puse sau la care s-a mai raspuns anterior. Mi-ar fi foarte utile niste raspunsuri punctuale deoarece as sti exact la ce sa ma astept din partea mesterilor

    Multumesc,
    Adrian
  • Gemini
    Moderator
    • 06.iun.2006
    • 15126

    #2
    Va recomand sa cititi topicele existente inainte de a intreba. Sunt destule discutii similare pe o parte din subiecte, cel putin pe cel de termoizolare exterioara.
    1. Ce tip de caramida aveti?

    2. Tencuiala, glet si lavabila, tencuiala si decorativa, gipscarton si lavabila, tencuiala si ceramica. Sunt diferite variante ce pot fi alese functie de o serie de factori legati de preferinte personale, cerinte impuse de destinatia spatiului etc.

    3. Pe peretii bailor se poate aplica hidroizolatie in strat subtire sub placarea ceramica cel putin pe zonele expuse umiditatii. De exemplu Ceresit CL51.

    4. In principiu sapa si apoi parchetul. Functie de tipul parchetului se alege varianta de montaj si materialele necesare. La baie se adauga strat hidro sub sapa - membrana bituminoasa si hidroizoaltia minerala mentionata anterior, inainte de aplicare gresie.
    Cablurile electrice raman fixate in sapa.

    5. Tavan sub invelitoare? 5cm este extrem de putin. Ce invelitoare aveti? Ce straturi are tavanul in starea actuala? Este structura invelitorii sau este un planseul de lemn si un minipod. Detaliati.

    6. Nu necesita izolare, se poate placa direct.

    Comentariu

    • adriann
      Incepator
      • 28.sep.2010
      • 70

      #3
      Multumesc mult de raspuns. Revin cu precizari si cu cateva nelamuriri noi.

      1. Este vorba de caramida simpla de 300 x 240 x 135 mm (deci grosime zidarie de 240 mm). Mai este nevoie de tencuiala la exterior peste caramida?

      2. Recomandati placarea cu faianta pana la tavan sau se poate lasa o portiune neplacata in partea superioara a peretilor?

      3. Presupun ca in mod normal peretii bucatariei nu necesita hidroizolatie sub ceramica.

      4. Pentru termoizolarea pardoselii se poate monta mai intai, peste placa de beton, un strat de polistiren extrudat (sau expandat?) de 2 - 3 cm, apoi sapa, si apoi parchet sau gresie (daca se poate gresie peste polistiren...)? Daca da, presupun ca la pardoseala din baie nu poate fi cazul de polistiren.

      5. Invelitoarea este Lindab, avand si o folie sub ea. In prezent, nu exista niciun tavan la mansarda. Camerele de aici sunt mansardate pe aproximativ o treime din suprafata, in rest va fi tavan normal (drept). Deci cam 1/3 se vede structura invelitorii (grinzile oblice, lastareala), iar in rest se vad grinzile orizontale de sustinere a acoperisului. Dupa realizarea tavanului, va ramane si un pod mic al casei, care iarasi nu stiu daca si cum ar trebui izolat (inclusiv partea interioara imediat sub acoperis).

      7. [nou] Credeti ca ar fi un avantaj major in folosirea marmurei in loc de gresia si faianta din baie?

      8. Cunosc multe cazuri in care cabina si cadita de dush din baie creeaza mari probleme de infiltrare si scurgere a apei. Ma gandesc ca poate un dush in sistem wet-room (sau walk-in), direct pe podea, intr-un colt al baii (100 x 100 cm, 2 pereti comuni cu baia, un perete de sticla si usa de sticla), ar elimina problema acumularii de apa si umezeala in spatiile greu accesibile din spatele caditei si cabinei clasice. Ce parere aveti? Necesita izolatii suplimentare?

      9. In baie, trebuie folosit un chit special pentru gresie si faianta?

      10. Ce rol are grundul (de exemplu, Ceresit CT17) despre care am citit ca trebuie aplicat inainte de hidroizolatia CL51 sau inainte de adezivul pentru fixarea gresiei si faiantei? E important?

      Multumesc.

      Comentariu

      • Gemini
        Moderator
        • 06.iun.2006
        • 15126

        #4
        1. Daca suprafata zidariei nu este suficent de plana, da.

        2. Nu este o recomandare specifica pentru a placa integral sau nu. Cum va place mai mult functie de modelul faiantei, specificul spatiului etc.

        3. Nu este necesara o hidroizolare in bucatarie.

        4. Se poate izola cu extrudat si la baie si in alte camere. Daca este posibil se va creste grosimea izolatiei.

        5. Puteti posta poze cu mansarda?

        7. Dupa gustul meu marmura este cam nepotrivita pentru o baie personala.

        8. Sistemul wet-room (sau walk-in), direct pe podea, necesita io hidroizolatie mai complexa decat cea pentru cazul clasic unde riscurile sunt minime.

        9. Va recomand chitul aquastatic, impermeabil, Ceresit CE 40.

        10. Grundul de profunzime Ceresit CT17 reduce gradul de absortie al stratului suport, uniformizeaza gradul de absortie, intareste stratul suport, fixeaza praful etc.

        Comentariu

        • adriann
          Incepator
          • 28.sep.2010
          • 70

          #5
          Multumesc pentru raspunsuri!
          La unele puncte reiau cateva din sfaturile dumneavoastra pentru a fi sigur ca am inteles.

          1. Caramida, polistiren expandat de 10 cm (?) si tencuiala decorativa. Sau alta varianta ar fi: peste caramida aplicat sistemul Ceresit Ceretherm Clasic. Corect?

          2. Mi s-a spus mai demult ca neplacarea zonei superioare ar permite peretelui in cauza sa "respire" mai usor.

          4. Pardoseala camere: placa beton, polistiren extrudat de 3 cm, sapa clasica (~ 6 cm grosime), optional grund de profunzime, parchet / gresie.

          Pardoseala baie: placa beton, XPS 3 cm, membrana bituminoasa, sapa clasica cu panta, optional grund de profunzime, hidroizolatie minerala, gresie cu chit impermeabil.

          E corect?

          5. Am atasat cateva poze din mansarda. Sper sa fie ok pentru a-mi putea spune o parere.

          11. Pentru un beci (2.5 x 2.5 x 3 m) situat in garaj, este suficient sa aplic peste peretii din beton un Ceresit CR90 Crystaliser? Pe podeaua acestuia e nevoie de polistiren sau ceva special? (Nu sunt sigur, dar cred ca inainte de turnarea peretilor s-a montat o folie sau membrana.)

          12. Tavanul de beton in general, dar in special in baie, necesita alte straturi in afara de glet si lavabila?

          13. In cele doua bai (parter si mansarda) credeti ca mai este nevoie de aerisiri cu exteriorul daca ambele au ferestre? Suprafata fiecareia este de 5 - 6 mp.

          Multumesc mult.
          Fișiere Atașate

          Comentariu

          • Gemini
            Moderator
            • 06.iun.2006
            • 15126

            #6
            1. Caramida, polistiren expandat pentru fatada de 10 cm si tencuiala decorativa adica sistemul de termoizolatie Ceresit Ceretherm Clasic.

            2. Discutam de spatiul unei bai si nu est erelevant raportand la suprafata peretilor exteriori. Cei cativa mp acoperiti integral cu faianta nu au un impact semniicativ.

            4. "Pardoseala camere: placa beton, polistiren extrudat de 3 cm, sapa clasica (~ 6 cm grosime), optional grund de profunzime, parchet / gresie."

            Mai sunt si alte materiale straturi necesare, de exemplu:
            -folie de polietilena intre sapa si polistiren
            -banda perimetrala intre polistirne si pereti
            -grundul de profunzime este necesar pentru placarea cu gresie
            -la parchet sunt materiale dedicate, amorse, adeziv specific pentru cel masiv sau placi izolatie si laminat.

            "Pardoseala baie: placa beton, XPS 3 cm, membrana bituminoasa, sapa clasica cu panta, optional grund de profunzime, hidroizolatie minerala, gresie cu chit impermeabil."

            Panta este discutabila, depinde de existenta sifonului de pardoseala si uneori se poate da din gresie daca nu este o suprafata mare.
            A se vedea si raspunsul anterior.
            Hidroizolatia minerala necesita si benzi de etansare la muchii.

            5. Ati citit topicul http://www.misiuneacasa.ro/forum/vie...=23643&start=0 ?

            11. Polistiren are rol termoizolator si nu ajuta in acest caz.
            Probabil s-a montat o membrana cu crampoane care de cele mai multe ori nu este capabila sa hidroizoleze corect iar aplicarea este defectuoasa in sensul ca nu este etansa suprafata.

            12. Depinde de starea lui. Daca este in stare normala, fara acel strat neaderent realizat de zeama scursa din beton se poate doar gletui. In principiu se poate aplica stratul de egalizare cu gletul Ceresit CT126 si apoi un strat de glet fin Ceresit CT127. Inainte de gletuire se amorseaza cu Ceresit CT17 si inca odata inainte de aplicarea lavabilei.

            13. Dat fiind ca exista ferestre nu sunt necesare alte guri de aerisire.

            Comentariu

            • nicu78
              Living Legend
              • 25.mar.2010
              • 1164

              #7
              hidroizolatii

              Am si eu o problema. La pereti am inteles ca se pune polistiren , pentru a tine cald ,etc ,....dar la pardoseala in camere ca asta ma intereseaza ,..de ce se pune polistiren si grund de profunzime .

              Comentariu

              • adriann
                Incepator
                • 28.sep.2010
                • 70

                #8
                4. "Pardoseala baie: placa beton, XPS 3 cm, membrana bituminoasa, sapa clasica cu panta, optional grund de profunzime, hidroizolatie minerala, gresie cu chit impermeabil."

                Cred ca aici am gresit, si ar trebui mai intai membrana bituminoasa (peste placa) si apoi XPS.

                5. Am citit acum, multumesc pentru link. Din poze se vede ca vata minerala nu este imbracata (din fabrica) in acea folie de aluminiu anticondens. Sau poate e vorba de membrana care se fixeaza ulterior peste vata. Oricum, ideea principala e ca e preferabila vata, nu EPS.

                11. Aici tot nu am inteles de ce ar mai fi nevoie in plus. Dar presupun ca ar mai fi CR90 Crystaliser.


                Cred ca ar fi util un wiki pe site cu toate aceste teme (nu doar din aceasta sectiune), sfaturile dumneavoastra sunt foarte utile.

                Multumesc.

                Comentariu

                • Gemini
                  Moderator
                  • 06.iun.2006
                  • 15126

                  #9
                  Re: hidroizolatii

                  Postat în original de nicu78
                  Am si eu o problema. La pereti am inteles ca se pune polistiren , pentru a tine cald ,etc ,....dar la pardoseala in camere ca asta ma intereseaza ,..de ce se pune polistiren si grund de profunzime .
                  Tot pentru "cald" - izolatie termica, daca este planseu pe zone in contact cu exteriorul.

                  Comentariu

                  • Gemini
                    Moderator
                    • 06.iun.2006
                    • 15126

                    #10
                    4. Planseu intermediar sau peste sol? Daca este stratul ce trebuie sa elimine exfiltratiile atunci merge peste polistiren.

                    5. Se poate si cu varianta cu vata caserata cu aluminu sau cu bariera de vapori separata.

                    Comentariu

                    • adriann
                      Incepator
                      • 28.sep.2010
                      • 70

                      #11
                      Prin urmare, inteleg ca daca este vorba de planseul peste sol este mai intai membrana si apoi polistiren, iar la planseul dintre parter si mansarda e de preferat invers.

                      Punctul 11 ar fi ok?

                      Comentariu

                      • nicu78
                        Living Legend
                        • 25.mar.2010
                        • 1164

                        #12
                        Re: hidroizolatii

                        Postat în original de Gemini
                        Postat în original de nicu78
                        Am si eu o problema. La pereti am inteles ca se pune polistiren , pentru a tine cald ,etc ,....dar la pardoseala in camere ca asta ma intereseaza ,..de ce se pune polistiren si grund de profunzime .
                        Tot pentru "cald" - izolatie termica, daca este planseu pe zone in contact cu exteriorul.
                        .................................................. .................................................. ...........


                        Eiiiiiii aici e problema , daca eu pun sapa autonivelanta peste polistiren,...acum depinde cit de groasa ,..la mine de exemplu meseriasii au spus ca o sa fie cam groasa ca timplarii au ridicat tocul cam sus ,si dupa asta pun gresia ,.....si acum vin cu intrebarea credeti ca polistirenul isi mai face vreun efect , se mai simte ,.....nu stiu zic si eu fara suparare ,.....

                        Comentariu

                        • Gemini
                          Moderator
                          • 06.iun.2006
                          • 15126

                          #13
                          Adriann,

                          11 este OK, CR 90 isi va face treaba. La muchii sau rosturi de dilatatie se utilizeaza impreuna cu banda de etansare CL152. Ulterior necesita acoperire pentru a fi protejat mecanic. Se poate afce cu ceramica aplicata cu adeziv flexibil.


                          nicu78,
                          Cel putin va reduce pierderile de energie spre sol, mai ales daca exista o elevatie inalta. Daca aplciati gresie pe pardoseala, ca si confort nu s eva simti foarte tare pentru ca gresia este un material rece. Ideal ar fi sa existe incalzire in pardoseala , sub gresie.

                          Comentariu

                          • nicu78
                            Living Legend
                            • 25.mar.2010
                            • 1164

                            #14
                            hidroizolatii

                            Exact ,....la asta ma gindeam si eu daca mai pun si gresia care tine rece ,...polistirenul nu isi mai are rostul,....stiu ,ca ideal ar fi incalzirea in pardoseala ,....dar unde am facut eu casa e mai dificil cu aceasta incalzire si plus de asta e si scump ,....oricum sus la dormitoare o sa se simta polistirenul ,ca acolo meseriasul mi-a spus ca e subtire sapa ,...si acolo pun parchet ,.....

                            Comentariu

                            • adriann
                              Incepator
                              • 28.sep.2010
                              • 70

                              #15
                              @nicu78: Polistirenul de sub sapa va impiedica (reduce) pierderile de caldura dintre placa de la sol si sapa (implicit si dintre sol si gresie). La fel se intampla si cu polistirenul de fatada montat peste caramida, pe interior fiind de exemplu faianta (polistiren - caramida - faianta vs. polistiren - sapa - gresie).

                              Comentariu

                              Procesare...