Hidroizolatie casa veche

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi
  • sincento
    Incepator
    • 05.apr.2011
    • 10

    Hidroizolatie casa veche

    Am cumparat de curand o casa la tara, construita in 1965, din caramida, tencuita cu un fel de pamant si varuita, pe care ne dorim s-o transformam in refugiu de vacanta. Initial vroiam sa o igienizam (curatat pereti, tencuit, zugravit, schimbat tamplarie usi si ferestre) si mai apoi in functie de buget sa-i facem si termoizolatia exterioara.

    Insa problema este igrasia din pereti, in interior. Pe exterior peretele nu pare ud, si nici caramida. Mesterul cu care am fost atunci cand am luat decizia sa o cumparam ne-a spus ca situatia nu e grava, si ca se rezolva. Ulterior ne-a propus sa punem rigips pe interior (fara sa curatam peretii ).

    Pe partea cu peretele ud din interior se afla o cladire monstruoasa construita la maxim 1 metru de casa, mai inalta decat aceasta si care face la locul sa fie umbrit in permanenta, chiar daca orientarea peretelui este spre vest.

    Intrebarea mea este: exista vreo solutie pentru a scapa de igrasie care sa nu fie costisitoare (in afara de demolare)?

    Atasez si niste poze pentru exemplificare.

    Orice idee este binevenita. Va multumesc.
    Ultima editare de calin.diaconu; 15.sep.2023, 07:27. Motiv: introducere tag-uri SEO pentru motoarele de căutare
  • cosmintr
    Membru Marcant
    • 30.iul.2006
    • 567

    #2
    Buna, nu vad nici o poza, nu mascati peretii cu igrasie cu rigips, intre rigips si peretele de caramida se va dezvolta mucegaiul si altele. Si eu locuiesc intr-o casa din 1966 deci tot acolo, e pe fundatie de beton, caramida zidit-a cu lut. Am avut si eu prob cu un pic de igrasie. Trebuie analizat exact locul unde aveti porobleme, de ex. ciotarna care trimite apa de ploaie prea aproape de casa, sapati in exterior verificati daca aveti fundatie, verificati intreruperea capilaritatii adica exitenta unei membrane, bitum, plastic... intre pereti si fundatie. Daca nu, este necesara efectuarea ei prin subzidire. Personal daca nu are prob mari de igrasie, curatat-a zona afectata pe interior, tencuiala data jos, si tecuit cu mortar antiigrasie(se gaseste la saci). Si eliminate eventuale scurgeri de apa care sunt prea aproape de casa.

    Comentariu

    • Gemini
      Moderator
      • 06.iun.2006
      • 15019

      #3
      Nu ati postat pozele mentionate.

      Nu se realiza nici un fel de lucrare pe interior pana nu rezolvati problema.
      Este posibil sa fie de la pardoseala sau cladirea lipita sa permita scurgerea si infiltrarea apei in acea zona.

      Ne-ar fi utile mai multe date despre fundatie, structura pardoselilor, evacuarea apelor de pe acoperis etc.
      Asteptam si pozele promise.

      Comentariu

      • sincento
        Incepator
        • 05.apr.2011
        • 10

        #4
        Fundatie s-ar zice ca este, dar nu mai mare de 30 cm, este beton turnat pe jos, dar cu siguranta nu s-a facut hidroizolatie intre pereti si fundatie.

        Vanzatoarea mi-a spus ca igrasia s-a format pentru ca nu a locuit nimeni in casa din toamna si aceasta n-a fost incalzita, aerisita si n-a fost curatata zapada din spatele casei (acolo unde se gaseste cealalta constructie).

        Casa este acoperita cu tabla, insa nu are jgheaburi si burlane (nici cealalta constructie nu are asa ceva), si intr-adevar apa se scurge printr-un santulet din spate. Culmea este ca peretii nu sunt uzi pe afara ci pe dinauntru (doi pereti exteriori si unul interior).

        Am reusit sa atasez si poze.
        Fișiere Atașate

        Comentariu

        • cosmintr
          Membru Marcant
          • 30.iul.2006
          • 567

          #5
          Este clar ca o locuinta neaerisita, si nelocuita favorizeaza cresterea umiditatii, dar aveti si prob. de rezolvat care vor implica costuri mai mari decat o simpla zugravire. Trebuie intrerupta capilariatea zidurilor, trebuie condusa apa de ploaie de pe acoperis la distanta de casa(ciotarne, canalizare), trebuie facut un trotuar de beton si etansat cu bitum intre el si casa. Daca se face trotuar as sapa jur imporejur la exterior si as face si o hidroizolatie.
          Nu este ff greu, se pot face!

          Comentariu

          • sincento
            Incepator
            • 05.apr.2011
            • 10

            #6
            Mesterul mi-a propus sa toarne stalpi la colturi (ca sa se lege de fundatie) si sa faca trotuare de beton usor inclinate pe langa casa urmand ca mai tarziu (la toamna) peretii exteriori sa fie izolati cu polistiren. La interior, sa decoperteze peretii si sa-i lase sa se mai usuce iar ulterior sa acopere zona afectata cu polistiren (lucru cu care nu sunt de acord, mai ales ca acolo va fi baia). Am auzit si de varianta cu batoane care se pun in pereti pentru a opri capilaritatea, insa aceasta varianta mi se pare scumpa.

            Comentariu

            • cosmintr
              Membru Marcant
              • 30.iul.2006
              • 567

              #7
              Variantele propuse sunt bune, dar trebuie sa faceti ceva sa stopati capilaritatea, da varianta cu batoane inghetate si bagate in zidarie intrerupe capilaritatea. O alta varianta discutata in topicuri similare este subzidirea, si eu am facut la casa la mine.
              Am uitat, referitor la placarea la interior cu polistiren, mesterul dumneavoastra doreste sa intrerupa umiditatea cu acel polistiren, nu e ok chestia asta. La exterior curatiti tencuiala pe o bucata din zid pina la caramida si in jos si verificati daca aveti fundatie, la ce nivel iese din pamant(elevatia), si curatind tencuiala un pic la exterior verificati daca totusi nu aveti intrerupata capilaritatea prin metode traditionale(bitum..). Sapati intr-un loc si verificati si adancimea ei, e simplu, si astupati gaura la loc.

              Comentariu

              • bogdan.sb
                Membru Marcant
                • 23.aug.2006
                • 539

                #8
                Fara suparare, dar cel care recomanda "ingroparea" unui perete ud in polistiren nu este mester si probabil, are de gand sa castige niste bani usor, batandu-si joc de casa dvs.
                Deci, prima operatiune care este strict necesara: schimbati "mesterul"

                Comentariu

                • bogdan.sb
                  Membru Marcant
                  • 23.aug.2006
                  • 539

                  #9
                  Parerea mea este:
                  1. rezolvat cu acoperisul
                  2. hidroizolatie la exterior + drenaj + subzidire daca se poate ...
                  3. spart si sapat la interior + drenaj (daca se poate) + piatra + sort + hidroizolatie + placa
                  asa cred ca o sa scapati de umezeala

                  Comentariu

                  • Gemini
                    Moderator
                    • 06.iun.2006
                    • 15019

                    #10
                    Polistirenul, fie ca este aplicat la exterior sau interior, in aceasta stare a constructiei nu va rezolva nici o problema. Dimpotriva, va acoperi umezeala si problema ramane cel putin aceeasi daca nu se va amplifica.

                    Toate zonele umede ar trebui decopertate de tencuiala. Daca este cazul, se poate decoperta intreaga tencuiala, in functi de starea de degradare, aderenta la zidarie etc.

                    A turna stalpi inseamna sa se consolideze casa iar lucrarea este de anvergura, se leaga de fundatie si apoi se toarna si centura. Lucrarea nu are nici o legatura cu umezeala ci numai cu rezistenta casei, la seism. Implica si lucrari la sarpanta.

                    Toata zona exterioara, acel brau mai inchis la culoare tot umezeala este, poate fi doar pe tencuiala datorita umiditatii ce urca din solul umed. Dupa decopertare se poate vedea cat de umeda este zidarie.
                    Pe interior nu este doar condens, in acel colt umezeala este tot dinspre sol si trebuie corelat cu structura pardoselii.

                    O sa postez o foto in care se poate vedea zonele ce sunt in discutie:
                    1. zona exterioara a trotuarului si zona de contact cu soclul casei
                    2. zona de rupere capilaritate dintre fundatie si zidarie
                    3. zona de contact pardoseala - zidarie, pe interior.

                    Am trasat cu rosu zonele unde avem aceste trei zone si cum se realizeaza protectia impotriva umiditatii. Acolo unde nu exista bariera hidro avem risc de transfer umiditate dinspre sol catre zidarie.
                    Analizati schema comparativ cu situatia existanta la dvs. ulterior putem concluziona ce este de facut pe fiecare zona.
                    Fișiere Atașate

                    Comentariu

                    • sincento
                      Incepator
                      • 05.apr.2011
                      • 10

                      #11
                      Am revenit cu amanunte: S-au decopertat pe interior zonele care apareau in fotografie, si am descoperit urmatoarele:

                      - peretii au un singur strat de caramizi pline cu grosime aproximativa de 12 cm, acoperiti interior si exterior cu tencuiala dintr-un fel de pamant galben, nisipos de vreo 6-7 cm, apoi varuiti; in zonele afectate umezeala a "prins" maximum 2 randuri de caramizi;

                      - la colturi si pe mijlocul peretilor sunt popi din salcami; la colturi legatura dintre stalpii de lemn si peretele de caramida este facuta cu pietre (sunt ingramadite pietre inglobate in acea tencuiala)

                      - categoric, peretii sunt pusi direct pe pamant, fara hidroizoatie

                      A venit un specialist in hidroizolatii care mi-a propus sa folosesc un produs care sa hidrofobizeze tencuiala. sa permita umezelii sa iasa prin pori ... dar acel produs este extrem de scump. M-a sfatuit sa nu gauresc si sa nu tai nimic pentru ca peretele este foarte subtire. Nu prea stiu ce sa fac ...

                      Dupa tencuirea din interior, urmeaza sa se faca subzidire (sapa un sant in jurul casei si toarna beton), si face si trotuare inclinate, si atunci ar putea sa hidroizoleze peretele exterior, insa fara sa taie capilaritatea.

                      Comentariu

                      • cosmintr
                        Membru Marcant
                        • 30.iul.2006
                        • 567

                        #12
                        Buna din nou, am citit cu atentie solutia propusa, doua aspecte sunt importante sapatul in exterior si turnatul de beton si hidroizolatie nu e subzidire, subzidire este cand desfaceti pe portiuni zidul, se scot cateva caramizi, se face hidroizolatie si se monteaza la loc caramizile (exista pericol de tasare). Dupa ce a-ti descris dumneavoastra veti elimina apa de ploaie, apa de la baza cladirii, dar mai ramane de rezolvat o placa pe interior cu hidroziloatie, si intreruperea capilaritatii zidurilor prin metode mecanice(tabla inox, hidroizolare cu subzidire) deoarece clar metodele cu diferite solutii sunt scumpe si nu stiu cat de bune in timp. Cu doua mesaje mai sus sunt descrise excelent solutiile pt dvs.

                        Comentariu

                        • cosmintr
                          Membru Marcant
                          • 30.iul.2006
                          • 567

                          #13
                          Personal nu stiu ce sa faceti, grosimea zidului este extrem de subtire. Am avut o bucatarie de vara lipita de casa construita similar, la colturi stalpisori de beton, o latime de caramida plina, si fara hidroizolatie, amplasata de o placa de beton( care nu a vazut prea mult ciment). Am demolat-o, pentru ca costurile de reabilitare a ei depaseau reconstruirea ei. Am recuperat caramida si asa mai departe. Restul zidurilor casei sunt in momentul de fata de 33cm+polistiren. Sunt curios sa ne spuneti ce faceti in final si poze dace se poate la ce faceti. La 11 cm grosime si fara fundatie, nu stiu ce sa mai zic.

                          Comentariu

                          • Gemini
                            Moderator
                            • 06.iun.2006
                            • 15019

                            #14
                            Imi este greu sa cred ca peretele exterior are doar grosimea de 12 cm+ tencuiala.

                            Sigur caramida nu este asezata in alt mod care sa permita o grosime mai mare a zidariei?
                            O caramida plina are dimensiunile 240x115x63 mm.

                            Este posibil ca peretii interiori sa fie mai subtiri.
                            Nu incercati o decopertare si pe un perete exterior, acea zona unde este soclul umed, in fot ode mai sus?

                            Este destul de bine ca umezeala nu se ridica prea sus.

                            Daca peretii sunt subtiri si in conditiile in care nu exista structura de beton este nerecomandat sa interveniti la fundatie. Se poate apela la solutiile de injectare solutii de silicatizare in zona de separatie fundatie perete cu
                            Trebuie sa vedeti ce faceti cu pardoseala actuala, nu ar fi OK sa ramana asa cum este.
                            Pe exterior, inainte de a repara si realiza trotuarele, se poate amplasa un drenaj care sa indeparteze cat mai mult apa de langa fundatie.
                            Daca solul nu este cu probleme, nu aveti apa sus si se realizeaza lucrarile la pardoseala si pe zona trotuarului, este foarte posibil sa nu fie neaparat nevoie de acel strat de rupere capilaritate.
                            Partea proasta este ca riscul ramane daca structurile nu sunt perfect hidroizolate.

                            Comentariu

                            • calin.diaconu
                              Administrator
                              • 17.mar.2005
                              • 420

                              #15
                              Salut,

                              Mulțumim pentru acest topic interesant și va recomandăm lectura acestui articol educativ publicat de Misiunea Casa:

                              Indiferent daca vorbim de o cladire rezidentiala sau de una comerciala, hidroizolarea fundatiei o protejeaza de fisurile provocate de...


                              Iar pentru cei care se luptă cu apa și doresc angajarea unui consultant cu peste 30 de ani de experiență în domeniu, avem plăcerea să vă semnalăm că există firme cu tradiție, specializate în hidroizolare, cum este REXIMACO.

                              Spor la proiectele voastre!
                              www.calindiaconu.com

                              Comentariu

                              Procesare...