Probleme hidroizolatie casa veche - reamenajare interior

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • ionut.tepeneu
    Incepator
    • 16.aug.2016
    • 55

    Probleme hidroizolatie casa veche - reamenajare interior

    Buna ziua dragi meseriasi.

    M-am inregistrat pe forumul Misiunea Casa pentru ca o sa incep in curand o misiune de durata si am nevoie de ajutorul vostru. Incet, incet incep sa reamenajez casa de la tara, este intr-o foarte frumoasa zona turistica si vreau ca mostenirea primita sa se pastreze cat mai bine in timp. Fiind intr-o zona turistica si relativ departe de orice oras, o sa lucrez predominant cu meseriasi din zona pentru ca nu imi permit sa apelez la o firma specializata din cauza distante si a costurilor de deplasare, masa si cazare. Meseriasii mei in principiu sunt buni la tencuieli si chestii generale dar nu sunt la curent cu tehnologiile noi si aici o sa folosesc eu sfaturile voastre.

    Acum referitor la situatie si problema. Am inceput de curand sa fac o curatenie generala, in pozele de mai jos, peretii cu probleme erau acoperiti de niste dulapuri vechi si ceva butoaie, atat in camera din imagine cat si in sala mirosea a umed dar nu am investigat, acum cand am incercat sa mut acele dulapuri si butoaie de lemn acestea s-au dezmembrat direct, partea de jos era umeda si mancata si a trebuit sa le dezmembrez (am pastrat tot ce era salvabil). Peretele ramas liber arata cum se vede in pozele atasate. Casa este intr-o zona de munte, toate casele sunt puse in terasa, pe lungime, adica fiecare casa are frontul stradal drept si drumul este in panta, asta inseamna ca fiecare casa este in pamant cam 1 - 1.5 m pe partea joasa. Partea cu probleme este ingropata in pamant cam 1 m, adica putin mai jos de unde se vede urma pe perete, pe partea opusa este un sant de preluare a apei lat de ~ 1m si apoi urmeaza casa vecina.

    Peretele este de piatra, tot pana sus, atat in camera cat si in sala, din caramida este doar peretele dintre camera si sala. Pe jos este direct pamant, in sala o sa fie betonat si as vrea sa torn ceva sapa similara cu cele din supermarket si va fi inchisa cu geam mare termopan culisant care sa permita deschiderea totala, iar in camera cu probleme o voi imparti in doua incaperi, una va fi baie iar cealalta bucatarie, ambele vor avea gresie pe jos si fainta pe perete pana la cel putin jumatatea peretelui.

    Apa de pe acoperisul casei cu panta de varsare pe acea parte nu ajunge direct in sant, este preluata de burlane, doar ca unul din burlane o varsa tot in sant, deci nu cred ca e eficient. Partea aceasta din casa a fost construita in 1960 si nu cred ca au fost folosite materiale hidroizolante. Casa vecina este a unor rude si sunt de acord sa fac orice gen de operatii as avea nevoie pentru rezolvarea problemelor de hidroizolatie, de asemenea ei au intreaga curte betonata si burlane la acoperis, doar ca au un canal care se varsa in santul dintre case.

    Meseria mea este in IT, nu ma pricep pe parte de constructii, dar o sa lucrez si eu pe langa mester pentru a reduce costurile. Citesc de ceva vreme forumul si de asta am incercat sa ofer cat mai multe informatii. As vrea sa rezolv problema de hidroizolatie in toamna aceasta sa ofer peretilor posibilitatea sa se usuce pentru a putea amenaja interiorul din aceea zona in primavara. Raspund foarte repede la orice intrebare apare si apreciez foarte mult raspunsurile, pentru cei din Timisoara va si cinstesc cu traditionala bere rece.

    Multumesc


    Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	IMG_20160815_110654.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	150,9 KB 
ID:	641555Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	IMG_20160815_110706.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	299,4 KB 
ID:	641556Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	IMG_20160815_110738.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	111,8 KB 
ID:	641557Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	IMG_20160815_110749.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	118,6 KB 
ID:	641558Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	IMG_20160815_110757.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	101,9 KB 
ID:	641559Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	IMG_20160815_111852.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	270,2 KB 
ID:	641560
    Best to do it yourself...
  • Gemini
    Moderator
    • 06.iun.2006
    • 15022

    #2
    Răspuns la: Probleme hidroizolatie casa veche - reamenajare interior

    Imagini din exterior, sa vedem toat elaturile casei si asezarea pe teren, putem vedea? Acea zona zidita cu resturi de BCA este destul de ciudat realizata.
    Inainte de toate, daca nu este nimic locuibil, se poate examina toate tencuiala si eventual indeparta daca este afectata (se macina, este dezlipita de pe zidarie - suna gol etc.)

    Comentariu

    • ionut.tepeneu
      Incepator
      • 16.aug.2016
      • 55

      #3
      Răspuns la: Probleme hidroizolatie casa veche - reamenajare interior

      Buna, cu partea exterioara a zidului nu am momentan imagine, practic este ingropat in pamant pe partea opusa cam 1 metru. Zidul din spate este in intregime de piatra, atat in camera cat si in sala aceea cu grinzi. Doar zidul dintre camera si sala este caramida dar si acela are fundatie de piatra. In zona afectata tencuiala se dezlipeste usor de piatra, cam pana la 60-70cm deasupra solului, peste acea zona inca 40-50cm tencuiala se macina si sunt locuri in care suna a gol, mai sus de zona asta tencuiala pare OK. Tot pe forum am citit ca trebuie intrerupta capilaritatea, si ca ar fi ok sa sap intre case si sa bag membrana, problema este ca distanta dintre cele 2 case nu imi permite sa sap pana la adancimea peretelui (in poza atasata casa albastra este casa mea) cele 2 case sunt aproape lipite una de alta intre ele existand o despartitura de maxim 1 m mascata la strada. Tot pe forumul misiunea casa am citit despre Ceresit CT 90 dar nu cred ca este eficient in situatia in care peretele este de piatra si jos este pamant. Ca lucrari de amenajare nu intentionez sa pastrez tencuiala daca nu e suficient de solida, vreau doar ca peretel sa fie uscat pentru a nu da posibilitatea dezvoltarii mucegaiului si igrasiei. acele grinzi de asemenea vor fi acoperite cu placi de rigips, dar tot ce intentionez sa fac a devenit secundar in prioritate fata de hidroizolatie.
      Fișiere Atașate
      Best to do it yourself...

      Comentariu

      • Gemini
        Moderator
        • 06.iun.2006
        • 15022

        #4
        Răspuns la: Probleme hidroizolatie casa veche - reamenajare interior

        Zidaria din cele doua foto, BCA sicaramida, sunt umede in masa sau exista umezeala preponderent pe tencuiala?
        Faceti o schita a casei si pozitionati zonelor cu probleme? Fundatia de piatra nu necesita hidroizolare ci doar partea de deasupra, care este sensibila la capilaritate.

        Comentariu

        • ionut.tepeneu
          Incepator
          • 16.aug.2016
          • 55

          #5
          Răspuns la: Probleme hidroizolatie casa veche - reamenajare interior

          Buna, am atasat cateva schite realizate de mine, am incercat sa recreez cat mai exact situatia si am trecut si in mare forma si asezarea casei vecine pentru a crea o viziune mai clara.

          Am inteles intrebarile: zidaria de caramida, este perpendicular pe zidul de piatra, aceasta este uda in profunzime, zidaria de piatra este uda doar intre pietre, nu stiu ce liant s-a folosit la constructie, presupun ca ceva pe baza de var. Referitor la alcatuirea zidul nu este utilizat deloc BCA, de jos de la fundatie pana sus la grinda este in intregime piatra. In schita 3D atasata toate camerele din casa proiect colorate cu rosu sunt afectate de umididate, cele 3 lipite sunt afectate doar in colturile de jos pentru ca sunt mai inalte.

          Casa vecina este in intregime acoperita, doar partea cu rosu reprezinta o curte descoperita dar care este betonata. Atat casa mea cat si casa vecina au acoperisul in 2 pante iar apa de pe ambele case ajunge in spatiul dintre ele in niste burlane de preluare. Diferenta de nivel intre casa vecina si casa mea este de aproximativ 1m.

          Personal ma gandesc ca in spatiul dintre cele 2 case sa curat si sa sap in jos cam jumate de metru, si sa pun folie cu bule lata pana pe perete in sus, apoi sa pun pietris si sa betonez santul cu ceva mortar impemeabil. In interior sa dau toata tencuiala jos de perete, in partea inferioara a peretelui sa tencuiesc cu CT 90 si pe jos, unde acum este pamant atat in camera cat si in sala sa betonez.
          Fișiere Atașate
          Best to do it yourself...

          Comentariu

          • Gemini
            Moderator
            • 06.iun.2006
            • 15022

            #6
            Răspuns la: Probleme hidroizolatie casa veche - reamenajare interior

            Inainte de toate acelspatiu dintre case trebuie sa fie safe daca ne gandim la apa ce ajunge de pe acoperis. La inspectia acestui spatiu, exista umezeala presupun pe zona respectiva si orice preluare a apei provenind de pe acoperis sau din alta parte nu trebuie sa umezeasca solul.
            Sistemul pluvial al ambelor case trebuie sa preaia corect apa. Daca spatiul este sub influenta directa ploii, deschis in partea superioara intre case, atunci trebuie sa aveti un canal median care sa preia apa si sa o evacueze in exterior. Este unfel de trotuar cu jgheab pe mijloc. Poate fi din beton normal, B150 cu pante corecte. Aceasta asigura lipsa de umezeala in solul de langa fundatie.
            Este greu sa estimez acum daca doar din cauza zonei dintre case aveti probleme sau mai sunt alti factori.
            Spatiul de 1m ar permite instalarea membranei cu crampoane pe fundatie dar sa o faceti etans, fara imbinari libere.

            La fel, pe interior, se va sapa pentru amenajare pardoseala si refaceti pardoseala cui hidroizolatie ridicata pe pereti si strat de pietris. De la cota pardoselii, peste zidarie se va hidroizola interior, de exemplu cu CR 65 sau alte variante similare.
            Trebuie sa lasati sa se usuce oarecum zidaria inainte de toate acestea iar indepartarea tencuielii va ajuta procesul de uscare.

            Comentariu

            • ionut.tepeneu
              Incepator
              • 16.aug.2016
              • 55

              #7
              Răspuns la: Probleme hidroizolatie casa veche - reamenajare interior

              Buna, multumesc mult de raspuns, am inteles ce trebuie sa fac, deci primul pas realizarea canalului median de evacuare a apei - din fericire aici cred ca se poate realiza o panta destul de abrupta care sa asigure scurgerea apei. Apoi voi curata peretii interiori de tencuiala si ii voi lasa sa se usuce pana in primavara cand voi incepe amenajarea interiorara, pregatirea tevilor si a canalizarii pentru baie si bucatarie si refacerea pardoselii. Dupa cum ati spus sunt sanse sa fie si alte probleme care sa genereze infiltratiile de apa (panza freatica prea sus) asta cred ca o sa pot vedea abia in primavara. Inca o data multumesc.
              Best to do it yourself...

              Comentariu

              • cornolio
                Incepator
                • 18.aug.2016
                • 6

                #8
                Răspuns la: Probleme hidroizolatie casa veche - reamenajare interior

                La ora actuala exista mai multe tipuri de substante care permit inchiderea porilor din materialul care alcatuieste elementul constructiv (perete, planseu, etc) prin transformarea apei in cristale. Aceste substante penetreaza materialul in prezenta apei pana la eliminarea totala a acesteia. Pentru cladirile mai vechi, construite cu mortare din var sau cu alte sisteme traditionale, exista produse speciale care nu reactioneaza cu substantele din structura peretilor si care permit cristalizarea apei, respectiv eliminarea umiditatii.
                Produsele se pot aplica sub forma de pelicula pe zonele afectate de umiditate sau se pot introduce in perete urmand ca in timp, in prezenta apei sa elibereze substanta activa care sa impiedice umezirea peretelui. Montajul incepe prin executia unor gauri in peretele afectat, la o distanta de aproximativ 10 cm fata de pardoseala. Distanta dintre gauri va fi cuprinsa intre 10 – 15 cm cu o inclinatie de maxim 45 de grade in jos fata de orizontala. Adancimea trebuie sa fie cu aproximativ 5 cm mai mica decat grosimea peretelui.
                In gaurile rezultate, dupa curatarea pulberii ramase, se introduc tuburile cu substanta care permite cristalizarea apei, respectiv uscarea peretelui.
                Dupa uscarea peretelui, gaurile se vor umple cu mortar de reparatii si se va trece la operatiunile de finisare a peretelui.

                Comentariu

                • Gemini
                  Moderator
                  • 06.iun.2006
                  • 15022

                  #9
                  Răspuns la: Probleme hidroizolatie casa veche - reamenajare interior

                  Postat în original de ionut.tepeneu
                  Buna, multumesc mult de raspuns, am inteles ce trebuie sa fac, deci primul pas realizarea canalului median de evacuare a apei - din fericire aici cred ca se poate realiza o panta destul de abrupta care sa asigure scurgerea apei. Apoi voi curata peretii interiori de tencuiala si ii voi lasa sa se usuce pana in primavara cand voi incepe amenajarea interiorara, pregatirea tevilor si a canalizarii pentru baie si bucatarie si refacerea pardoselii. Dupa cum ati spus sunt sanse sa fie si alte probleme care sa genereze infiltratiile de apa (panza freatica prea sus) asta cred ca o sa pot vedea abia in primavara. Inca o data multumesc.
                  Foto cu spatiul dintre case aveti?
                  Fantanile la ce adancime sunt in zona?

                  Comentariu

                  • ionut.tepeneu
                    Incepator
                    • 16.aug.2016
                    • 55

                    #10
                    Răspuns la: Probleme hidroizolatie casa veche - reamenajare interior

                    Acum sunt in Timisoara, nu am poze cu spatiul dintre case, weekend-ul viitor merg sa tocmesc mesterii pentru lucrare si o sa fac mai multe poze mai detaliate, inclusiv in spatiul dintre case, trebuia sa ma fi gandit ca sunt necesare, dar m-am lasat purtat de val si am postat direct. Fantanile in principiu sunt destul de adanci, a mea este forata cu tuburi si luciu apei este la 9m adancime (stiu asta ca am avut probleme cu pompa ca nu am gasit pompa de suprafata care sa traga de la adancimea asta), cea a vecinilor este sapata si au luciu apei pe la 8m adancime. Beciul nu mi se inunda, dar este destul de umed, intrarea in beci este in zona in care am facut pozele. Merci, revin cu poze.
                    Best to do it yourself...

                    Comentariu

                    • Gemini
                      Moderator
                      • 06.iun.2006
                      • 15022

                      #11
                      Răspuns la: Probleme hidroizolatie casa veche - reamenajare interior

                      Colateral, pentru fantana utilizati o pompa submersibila.

                      Comentariu

                      • ionut.tepeneu
                        Incepator
                        • 16.aug.2016
                        • 55

                        #12
                        Răspuns la: Probleme hidroizolatie casa veche - reamenajare interior

                        Buna, dupa cum am zis revin cu poze din partea din spate a casei. Dupa ce am mai mutat din mobila am vazut practic ca tot peretele este afectat si la interior, in toate camerele pe toata lungimea. Am discutat deja cu mesterul si lucrarea e programata pentru 15 septembrie, sper sa fie vreme, ca necesar de materiale am calculat ~ 20 de saci de ciment standard, o sa aducem o masina mare de balstru (mai sunt lucrari si nu strica) si bineinteles o sa luam si 30 de metrii liniari de folie cu crampoane de 2m latime.

                        Atasat mai jos sunt imaginile dintre case, peretele din stanga in majoritatea pozelor, cel din piatra cu adugirea de caramida este al casei mele. Acea adaugire de caramida este o inaltare a podului si este de la grinzi in sus cam 1m, practic acel perete inaltat este exact partea opusa a peretelui din posutl initial. Inaltarea este pentru pod, se si vad in imagine capetel grinzilor. Conductele deschise vizibile in imagine sunt ale vecinilor nu sunt racordate si nu se scurge apa in zona dintre case, ele vor fi preluate de o conducta mai mare.

                        Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	Probleme hidroizolatie 1.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	199,8 KB 
ID:	626717Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	IMG_20160828_180029.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	212,9 KB 
ID:	626727Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	IMG_20160828_180020.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	185,5 KB 
ID:	626726Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	IMG_20160828_180007.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	260,5 KB 
ID:	626725Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	IMG_20160828_175950.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	338,7 KB 
ID:	626724Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	IMG_20160828_175941.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	297,9 KB 
ID:	626723Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	IMG_20160828_175933.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	388,4 KB 
ID:	626722Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	IMG_20160827_194855.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	319,8 KB 
ID:	626721Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	IMG_20160827_194845.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	312,1 KB 
ID:	626720Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	Probleme hidroizolatie 3.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	344,3 KB 
ID:	626719Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	Probleme hidroizolatie 2.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	293,8 KB 
ID:	626718Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	IMG_20160828_180132.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	412,5 KB 
ID:	626728

                        Mesterul a zis ca nu are loc si posibilitate sa sape mult in jos spatiul fiind foarte ingust, cam 1m, si propune asa: sa spargem si sa scoatem betonul vechi, sa sapam in jos aproximativ 50cm, suficient cat sa creeze o panta de scurgere mai abrupta a apei, apoi sa facem un pat de balastru. Peste patul de balastru vine pusa folia in forma de U ca in imaginea atasata, aceasta ar veni prinsa in perete pe o parte si pe cealata in cuie. Apoi betonat si creat un sant pe toata lungimea. In zona ingusta in care nu se poate sapa o sa faca din tabla pe pe sub tigle o scurgere catre burlane.

                        Ce parere aveti de solutia propusa? Cum sa procedez mai departe pentru uscarea peretilor la interior in zonele afectate? In primavara as vrea sa repar tot ce e cu probleme si telul meu ar fi sa nu mai existe umiditate.

                        Referitor la fantana, si aceasta are zilele numarate, probabil o sa fac alt post pentru asta. Fantana este forata si partea de sus a fost construita fara fundatie, a inceput sa se crape si sa plece la vale si acum se tine in sectiunea de conducta de beton sau cum ii zice prin care coboara galeata, plus ca ocupa foarte mult loc in curte, o sa pun hidrofor si o sa renunt la fantana peste sol. Acum folosesc o pompa de suprafata cu posibilitate de tragere a apei de la o adancime de 15m, functioneaza bine, era ok si una submersibila.
                        Best to do it yourself...

                        Comentariu

                        • Gemini
                          Moderator
                          • 06.iun.2006
                          • 15022

                          #13
                          Răspuns la: Probleme hidroizolatie casa veche - reamenajare interior

                          Nu utilizati balastru ci sort pentru ca nisipul va retine umezeala. Sapatura va fi atat cat este necesar pentru o panta normala, nu trebuie foarte accentuata, 2-3 % este suficient pentru scurgere daca exista o latime suficienta a jgheabului realizat si se va urca membrana pe o anumita inaltime a peretilor. Membrana nu se fixeaza in cuie ci cu material bituminos.

                          Comentariu

                          • ionut.tepeneu
                            Incepator
                            • 16.aug.2016
                            • 55

                            #14
                            Răspuns la: Probleme hidroizolatie casa veche - reamenajare interior

                            Salut, revin sa va multumesc pentru sfaturi, in imagine este rezultatul lucrarii. Practic am urmat sfatul primit, doar ca din cauza ca am luat membrana cramponata de 2,5 m latime am consumat tot bitumul si pana la urma in partea superioara a foliei a trebuit sa folosesc cuie, nu am vrut sa o tai, am zis ca nu are ce sa strice. Am incalzit o camera in care aveam peretele umed si s-a uscat, a ramas patat dar nu s-a mai udat dupa ultimele ploi. Acum pare ok, vad cum e dupa iarna. Inca o data multumesc.
                            Fișiere Atașate
                            Best to do it yourself...

                            Comentariu

                            • Gemini
                              Moderator
                              • 06.iun.2006
                              • 15022

                              #15
                              Răspuns la: Probleme hidroizolatie casa veche - reamenajare interior

                              O foto la rezolutie mai mare nu exista? Este mica si as vrea sa vad mai bine ce ati realizat.
                              Ne bucuram ca au aparut primele efecte pozitive.

                              Comentariu

                              Procesare...